Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 minutę temu, k.fornal24 napisał(a):

Jezus Maria, kolego nie pisz takich rzeczy! Zaraz zostaniesz zwyzywany, że popisujesz się indolencją i jesteś ignorantem.

Przykre, że nawet tak oczywistej różnicy nie widzisz. @Dyspozytor Liniowy zapytał kogo, Ty stwierdziłeś, że to moja grafomania. To tak dla jasności.

Posted

Wracając do tematu wątku, coś czytałem o nowych RJ, mają być bardziej realistyczne, nie tak jak teraz, że np. jedzie kilka pendo jeden za drugim niemal? Czegoś bym się dowiedział, skoro to wątek o rozkładach jazdy.

• Thanks 1
Posted (edited)
10 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):

Wracając do tematu wątku, coś czytałem o nowych RJ, mają być bardziej realistyczne, nie tak jak teraz, że np. jedzie kilka pendo jeden za drugim niemal? Czegoś bym się dowiedział, skoro to wątek o rozkładach jazdy.

W każdej chwili możesz się dowiedzieć poprzez wejście na serwer PL5 lub INT5, na którym to jeszcze dorabiany rozkład jest wgrany.
Dodatkowo jest opcja sprawdzenia poprzez EDR, do którego link zamieszczam tutaj.

Edited by pan kura
  • Like 1
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted
3 minuty temu, pan kura napisał(a):

W każdej chwili możesz się dowiedzieć poprzez wejście na serwer PL5 lub INT5, na którym to jeszcze dorabiany rozkład jest wgrany.
Dodatkowo jest opcja sprawdzenia poprzez EDR, do którego link zamieszczam tutaj.

Wszystkie konflikty o których pisałem zażegnane. Dobra robota. Tylko wydaje mi się, że jest mniej składów. Dobrze mi się wydaje?

Posted

Może inaczej, jestem wzrokowcem, tabele mi niewiele mówią... Czy na mapie serwera PL5 zobaczę te pociągi na trasie w nowym upakowaniu?

Posted
4 minuty temu, k.fornal24 napisał(a):

Tylko wydaje mi się, że jest mniej składów. Dobrze mi się wydaje?

Czytałem że to leży u podstaw nowego RJ.

• I agree 1
Posted (edited)
17 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):

Słyszałem że uczestniczysz w pracach nad rozkładem, może więc coś więcej od autora? 

Owszem, ale bez konkretnych pytań, nie będę w stanie udzielić merytorycznej odpowiedzi 😉

17 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Wszystkie konflikty o których pisałem zażegnane. Dobra robota. Tylko wydaje mi się, że jest mniej składów. Dobrze mi się wydaje?

Generalnie to Zgierz jak i cała siatka innych połączeń była odtwarzana od całkowitego zera, gdyż nowa i zarazem dokładniejsza metoda wyliczania czasów jazdy uniemożliwiała zastosowania tych samych godzin spawnów. W pierwszej kolejności były trasowane pociągi ekspresowe, pośpieszne, osobowe, a jako ostatnie niehandlowe. Zatem owe konflikty zniknęły z "nowego" rozkładu. Rozkład sam w sobie jeszcze nie jest idealny i w paru miejscach ma kolizje (głównie dla pociągów nocnych), ale z każdym dniem nanosimy drobne korekty, aby na oficjalne wyjście ich nie było. 

14 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):

Może inaczej, jestem wzrokowcem, tabele mi niewiele mówią... Czy na mapie serwera PL5 zobaczę te pociągi na trasie w nowym upakowaniu?

Tak

Edited by pan kura
  • Thanks 1
Posted
11 minut temu, pan kura napisał(a):

Generalnie to Zgierz jak i cała siatka innych połączeń była odtwarzana od całkowitego zera, gdyż nowa i zarazem dokładniejsza metoda wyliczania czasów jazdy uniemożliwiała zastosowania tych samych godzin spawnów. W pierwszej kolejności były trasowane pociągi ekspresowe, pośpieszne, osobowe, a jako ostatnie niehandlowe. Zatem owe konflikty zniknęły z "nowego" rozkładu. Rozkład sam w sobie jeszcze nie jest idealny i w paru miejscach ma kolizje (głównie dla pociągów nocnych), ale z każdym dniem nanosimy drobne korekty, aby na oficjalne wyjście ich nie było. 

I taki właśnie był cel tego tematu. Dziękujemy @pan kura za informację

https://www.youtube.com/watch?v=nkoSrIZYEOw

Posted
15 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):

Można by powiedzieć: temat wyczerpany, do zamknięcia 😉 

Dokładnie. No chyba, że chcemy jeszcze poczytać poezji, wtedy zmienię tytuł tematu na "Kącik literacki graczy Simrailu" 😉 

• Haha 2
Posted
6 godzin temu, pan kura napisał(a):

Zapewne na discordzie było już pełno zapytań: nie planujecie w nocy wprowadzić paru ekspresów na szlak (nawet EIP)? Obecnie na nastawniach w godzinach nocnych to tylko nudne przepychanie towarów (i to głównie boty bez żadnej interakcji).

Drugie pytanie: wprowadzicie chociaż jeden serwer z mega nierealistycznym rozkładem aby dyżurny miał trochę zabawy z nietypowymi sytuacjami. Nawet można by tak zagęścić ruch, że Idzikowice nie poradzą sobie z wysyłanie składów na bok.

Pozdrawiam.

• I agree 1
Posted
16 minut temu, Matys napisał(a):

Zapewne na discordzie było już pełno zapytań: nie planujecie w nocy wprowadzić paru ekspresów na szlak (nawet EIP)? Obecnie na nastawniach w godzinach nocnych to tylko nudne przepychanie towarów (i to głównie boty bez żadnej interakcji).

Podbijam pytanie. Brak jakichkolwiek IC w nocy jest dziwne. Wielu tu mówi, że Simrail to nie gra tylko symulator. Ok. No to niech będą te IC w nocy. Jak jechałem w realnym życiu nad morze (z Wrocławia) to niemalże zawsze w nocy.

Posted
10 minutes ago, k.fornal24 said:

Podbijam pytanie. Brak jakichkolwiek IC w nocy jest dziwne. Wielu tu mówi, że Simrail to nie gra tylko symulator. Ok. No to niech będą te IC w nocy. Jak jechałem w realnym życiu nad morze (z Wrocławia) to niemalże zawsze w nocy.

Informacja od osoby zajmującej się rozkładem. (Trzeba mieć tylko na uwadze że te pociągi mogą być jeszcze niedostępne, bo poprawka je zawierająca jeszcze nie została wgrana na serwery np. z powodu jakiś konfliktów)

image.thumb.png.c77a4207c1bc8373ecfb277c1fe3b81d.png

• Thanks 1
  • I agree 1
Posted
1 minutę temu, lewnemejski napisał(a):

Informacja od osoby zajmującej się rozkładem. (Trzeba mieć tylko na uwadze że te pociągi mogą być jeszcze niedostępne, bo poprawka je zawierająca jeszcze nie została wgrana na serwery np. z powodu jakiś konfliktów)

image.thumb.png.c77a4207c1bc8373ecfb277c1fe3b81d.png

Świetna wiadomość. Dość realistycznie oddany ruch Intercity w nocy. Dobra robota, mimo moich kilku gorzkich słów w OP, nie spieszcie się. Lepiej zrobić coś wolno a dobrze, niż szybko i źle.

• SIMRAIL Team
Posted

No i do tego powrót klasyków Warszawa - Katowice p. CMK, Kozłów i odwrotnie na 120 km/h.

25 minut temu, Matys napisał(a):

Drugie pytanie: wprowadzicie chociaż jeden serwer z mega nierealistycznym rozkładem aby dyżurny miał trochę zabawy z nietypowymi sytuacjami. Nawet można by tak zagęścić ruch, że Idzikowice nie poradzą sobie z wysyłanie składów na bok.

Nie do końca rozumiem, na czym polega ta nierealistyczność i nietypowe sytuacje. Żeby zagęścić ruch, pociągi muszą się poruszać ze zbliżoną prędkością, inaczej powstają ogromne dziury między pociągami. Z drugiej strony nie można dopychać pociągów z innych miejsc bez ograniczeń. Nawet jeśli przyjmiemy, że braki z Grodziska uzupełnimy pociągami z Markowa, to wciąż jesteśmy ograniczeni wyjazdem w Szeligach, gdzie przecinamy tory szlakowe. Można dopchać pociągów w Idzikowicach przez łącznice z Radzic, ale wtedy Opoczno i Olszamowice utoną, bo nie będą w stanie przerobić tego ruchu i wyprzedzań.

image.png.67cf4ca034fc412e03a972fc69b23abc.png

• I agree 2
Posted
8 minut temu, Królik Uszasty napisał(a):

Nawet jeśli przyjmiemy, że braki z Grodziska uzupełnimy pociągami z Markowa, to wciąż jesteśmy ograniczeni wyjazdem w Szeligach, gdzie przecinamy tory szlakowe. Można dopchać pociągów w Idzikowicach przez łącznice z Radzic, ale wtedy Opoczno i Olszamowice utoną, bo nie będą w stanie przerobić tego ruchu i wyprzedzań.

No właśnie brakowało tego holistycznego myślenia w obecnym RJ. Bo widzę, że u niektórych użytkowników jest podejście "ja zrobię swoje, niech kolega na sąsiedniej stacji się martwi". Ale właśnie czasami się nie dało tego zrobić, jak ten przykład z 61xx z Włoszczowej. Do Olszamowic jest 32 km! A pendo goni towar po 9 minutach. Nie dość, że go dogoni w ciągu tych 32 km. Co jeśli Olszamowice już mają zawalone boki? O to właśnie mi chodzi.

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy