Conrad Posted April 24 Share Posted April 24 Mały update górnego i dolnego panelu: 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted April 25 Share Posted April 25 Wczoraj wieczorem eksperymentowałem z filamentem przezroczystym i dzisiaj rano uzyskałem taki efekt, dla własnej wydrukowanej kopułki od lampki kontrolnej. Tutaj zastosowane białe światło, ale czuję, że użycie czerwonego led da lepszy efekt. 7 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted April 29 Share Posted April 29 Kolejny test, tym razem z ledami kolorowymi Przykład działania na niebieskim: Teraz pozostaje mocowanie zrobić, po drukować i dokręcić do konstrukcji. Powoli się robi tam wojna przewodów nad którą też trzeba będzie zapanować, kilka pomysłów jest. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted June 6 Share Posted June 6 U mnie niespodziewana decyzja, wpływ miał syn. Powstaje drugi kokpit równolegle. Poniżej zajawka 3d modelu do druku poniżej. Podobnie jak dla 7-tki przeskalowany o współczynnik 0.76 Gabaryty: - pulpit z przyciskami i wszystkimi kontrolerami (82x55x24) - całość (120x72x24) w pierwszej kolejności wydrukowane będą lub już są: - zadajnik kierunku, jazdy - czuwak - kontroler drzwi - pedały dla syren - hamulec - Radio Radmor (tutaj będzie projekt oddzielny prowadzony, wkrótce dam znać) - pulpit z przyciskami i zegarami (pojawi się kiedy pojawi się I/O) - reszta mebli 😉 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_ZG Posted June 6 Share Posted June 6 Nieźle ten prototyp się prezentuje. Ja w końcu dotarłem do etapu gdzie zaczynam wszystko spinać razem. Po kolei podłączam przewody (wyszło prawie 200m druta), programuje Arduina i dopisuje support w kontrolerze na Raspberry. Zobaczymy czy obędzie się bez poważniejszych awarii 😉 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted June 6 Share Posted June 6 Dzięki, niedługo zdradzę więcej. Ja dziś pozbyłem się STM32 na rzecz arduino i też pisałem kod, dla enkoderów, żeby ładnie działały w tym co daje SR, sukces i męczę się nad działaniem mechanicznym kranu hamulca. Tutaj używać będę potencjometru i sprytnego kodu. W testach działa super, więc czekam na odpowiednie kolory filamentu i będzie weekandowe całodniowe drukowanie, obiektu 20x20x20cm 🙂 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted June 12 Share Posted June 12 Pora się pochwalić efektem. Prototyp beta wersja. Zadajnik Czuwak z sekcją drzwi Podstawka pod pedały, inwencja własna, ale koszt całości niski, a efekt robi. Prototyp kranu hamulca. Na razie chciałem odtworzyć cały mechanizm na tyle mały, żeby później zmieścić w oryginalnej obudowie. Brakuje mi wymiarów, może uda się to uzyskać w celu lepszego wyskalowania. Dopasowywalem gabarytowo do kranu hamulca z EP07, gdzie mam plany przekrojów. Oparte na zębatce głównej obsługującej pozycje kranu, gdzie dwie gumki do włosów odpowiadają za system powrotu kranu przy luzowaniu i pozycjach. Także dwóch zębatek do kręcenia potencjometrem w celu ustalania pozycji i interakcji. Luzowanie oparte na przycisku, który po dociśnięciu uruchamia akcję. Całość prezentuje się tak. Z lewej strony znaduje się nie widoczny enkoder, który reaguje ma akcje przypisane do zbliżania widoku i oddalania (scroll myszki) co pozwala przy użyciu iTracka na funkcję szybkiego zoomowania na interesujące obiekty, np kilometrówkę tradu, światło semafora, czy inne parametry manometrów podczas ruchu głową. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubertsielewicz Posted June 26 Share Posted June 26 Patrzę na te wszystkie kabiny i naprawdę szacun dla was za tą pracę. Jednak chciałbym się pochwalić że skonstruowałem takiego button boxa Kupiłem klawiaturę numeryczną wydrukowałem ikonki przykleiłem i przypisałem klawisze i proszę bardzo fajny gadżet. Mam na nim radio,wycieraczki,światła,czuwak,syreny,pantografy itd. Nie mam szans żeby miał taki sprzęt jak wy więc cieszę się że to zrobiłem a poza tym ograniczyłem użycie klawiatury do chodzenia i do zwiększania pozycji nastawnika w en57i eu07 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gazz292 Posted July 3 Share Posted July 3 On 6/6/2024 at 11:24 PM, Conrad said: Today I got rid of STM32 in favor of Arduino You can turn the STM32's into arduino's if you want, ..... arduino's with a 32 bit cpu and i think 12 bit ADC's for the analog inputs etc. You use the same STM programmer used to flash it with the FreeJoy software, and when it's flashed as an arduino, it shows up as an Arduino Maple board, and it can be programmed using the Arduino IDE as if it were an arduino board. I've done this a few times on projects in the past, as i bought a load of cheap STM32's when i was using them with FreeJoy as joystick controllers. https://www.stm32duino.com/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0x8000ffff Posted October 30 Share Posted October 30 Również chylę czoło przed tymi, którym się chce coś zrobić. Wasze konstrukcje powalają :) Ja sam mogę się "pochwalić" przystosowaniem joysticka Thrustmaster SimTask FarmStick do obsługi Pendolino. Do innych składów trzeba go inaczej zaprogramować. Programowanie, czyli mapowanie przycisków i osi joysticka na klawisze sterujące odbywa się przy użyciu programu Keysticks v2.14. Choć nie jest to idealne rozwiązanie, to nie ma w ogóle porównania do obsługi symka z klawiatury - niebo a ziemia. Poniżej mapowanie na joysticku: A tu sam joystick: 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciej_ZG Posted November 9 Share Posted November 9 Dawno nie było updatu z mojej strony, to parę informacji. Pulpit działa 🙂 , chociaż mam problemy z silnikami krokowymi sterującymi amperomierzami wysokiego napięcia. Po paru minutach zabawy rozjeżdża mi się zero (ale mam na to już sposób i w kodzie i w sprzęcie za pomocą dodatkowego czujnika granicznego robiącego kalibrację do zera po paru określonych cyklach). Aktualny kod samego kontrolera jest wciąż na gihubie w miejscu gdzie go opublikowałem. W oczekiwaniu na support I/O (mam nadzieję że się doczekam) zacząłem ostatni brakujący element czyli radiotelefon. Mój Radmor czeka wciąż na wsparcie od strony zaprogramowania pod Arduino oraz podłączenia pod wejście mikrofonowe, ale nabiera kształtów. Gruszkę mam od starej krótkofalówki Boafeng, ale myślę że się nada. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted November 10 Share Posted November 10 U mnie brak updatu trochę przyhamował, bo nie wiem w którym kierunku iść (lakoniczna odpowiedzieć z Q&A na temat I/O, zmiany które zostały zapowiedziane w zajawkach, pozostaje czekać na 13 grudnia to się dowiemy). Za to zrobiłem ciekawe eksperymenty za pomocą obrotowego czujnika Halla i to jest game changer do podmienienia ich z potencjometrów, gdzie cały układ druku 3d był za duży do mojej skali, a tak mam tzw "direct true" w jednej osi z olbrzymią dokładnością, więc będę hamulce przeprojektowywał na nowo pod EU07, oraz nastawniki jazdy (tutaj mam plan zrobić nastawnik z przełączaniem się mechanizmów pod układ EP07 i ET22). Co do Radia to mam model 3d, kupiłem też oryginalną gruszkę (wersja MORS, ale to to samo), więc ją zamodelowałem i sprawdziłem jak jest zbudowana, co ciekawe do dziś można kupić oryginalne części TONSIL dla mikrofonu :), resztę części tak samo odtwarzam, ale nie miałem siły dokończyć tego elementu, ale obecnie bez problemu do zrobienia i działania w SR. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted Tuesday at 10:56 AM Share Posted Tuesday at 10:56 AM Taki mały news dla tych co korzystają z OpenTrack oraz PS3 Eye. Zostało wydane nowe wydanie, na razie beta, dla OpenTrack 2024 i tam są ciekawe informacje jak zwiększyć wydajność tego urządzenia, w pierwszej kolejności nowy sterownik (open driver) oraz nowe oprogramowanie, które obecnie powoduje większą wydajność i płynność, zmiana jest znacząca, polecam spróbować. https://github.com/opentrack/opentrack/releases 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts