Jump to content

Recommended Posts

Posted

Aby nie za艣mieca膰 g艂贸wnych temat贸w zak艂adam ten specjalny w膮tek do poci膮gaj膮cych ciekawostek i podrzucam par臋 rzeczy.
Podzielcie si臋 te偶 je艣li macie co艣 fajnego 馃檪

• Like 2
  • Thanks 1
  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
  • 6 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...
Posted

Znalezione przypadkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=HEPQKx6OO04

image.png.a99d0a7bbbb8e247711ec74bf8ba2077.png

A wrzucam 偶eby艣cie troszk臋 wyszli z w艂asnego pude艂ka i zobaczyli jak ono wygl膮da z zewn膮trz - dla obcokrajowc贸w. Polecam poczyta膰 sobie komentarze! ;)
Bo my Polacy mamy o sobie zawsze jak najgorsze zdanie, tymczasem wcale tak nie jest jak si臋 nam wydaje:

image.png.dd03a14a2d4a54b24acc288a6e34ed42.png

image.png.010245fe12fbb5b58978ffad4b12d8ab.png

image.thumb.png.c5603899024edb6b52b26ea13034af6b.png

image.png.38f9499e119e74fd08c759e64dcd7b35.png

Ten mnie rozwali艂: 馃ぃ
image.thumb.png.571e75f89c40d4f5a0b1683df36e9576.png

Widzicie? Mo偶e jest 藕le, ale przynajmniej nie a偶 tak 藕le jak W USA!! 馃槅 Nie doceniacie w艂asnego kraju! 馃榿

呕eby艣cie jeszcze nauczyli si臋 uprzejmi by膰 dla innych na forach (tak jak ci wszyscy inni ludzie zagraniczni tam w tych komentarzach!) to by by艂o ju偶 ca艂kiem nie藕le! A nie, 偶e ka偶dy tu pr贸buje si臋 wylansowa膰 na super fachowca i udowodni膰, 偶e ten drugi (kt贸remu odpowiada) jest debilem i skompromitowa艂 si臋, 偶e w og贸le wa偶y艂 si臋 g臋b臋 otworzy膰... Zwalczmy w sobie t臋 zawi艣膰 wpojon膮 przez lata komuny, a b臋dzie zajebisty kraj, najlepszy w Europie! (bo sami wiecie co tam si臋 ju偶 dzieje)

Pozdrawiam! 鉁岋笍

• I disagree 1
  • I agree 3
Posted
10 hours ago, PeVoo said:

Nie doceniacie w艂asnego kraju! 馃榿

Kto nie docenia?

Posted (edited)

Ale @PeVoo聽Ameryki nie odkry艂e艣. Sam pisa艂em jaki艣 czas temu na forum i podlinkowa艂em materia艂 z YT gdzie SimRail zaj膮艂 drugie miejsce w艣r贸d wszystkich symulator贸w kolejowych. Pierwsze TSW6. Gra jest wysoko oceniana. Ma przewa偶aj膮ce pozytywne opinie na steam.聽

Edited by adamets2
  • I agree 2
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted (edited)
7 godzin temu, mateusz424 napisa艂(a):

Ja poprosz臋 o aktualizacj臋, po kt贸rej SimRail b臋dzie dzia艂a艂 tak samo p艂ynnie, bez tych chwilowych zacinek聽馃槂

Te偶 bym tak chcia艂. Natomiast zastanawiam si臋, co si臋 stanie z Running Train, gdy dodadz膮 ruch AI, pasa偶er贸w oraz MP - mam nadziej臋, 偶e wydajno艣ciowo nic si臋 nie zmieni i faktycznie b臋dziemy mogli zacz膮膰 krucjat臋 w SR. Ten powy偶szy filmik robi na mnie olbrzymie i pozytywne wra偶enie.

edited:
Podobno dzia艂a tak z kart膮 rtx3060ti, a gra zawiera ruch AI. Nie chc臋 pia膰 z zachwytu p贸ki nie uruchomi臋 u siebie, ale optymalizacja wygl膮da na DOPRACOWAN膭!

Edited by error723
Posted (edited)

W opisie filmu masz specyfikacj臋 i powiem 偶e jest zbli偶ona podobna do mojej co dobrze rokuje 馃槈

Cytat

My Specs, Recorded Using:
CPU: AMD Ryzen 5 5600X
GPU: RTX3060 12GB VRAM
RAM: 16GB DDR4

Edited by Tom_89
  • 3 weeks later...
Posted

Kupi艂em Running Train, ustawi艂em na maksymalne detale i przejecha艂em si臋 w kilku scenariuszach. Powiem, 偶e wg mnie dowie藕li ju偶 na samym pocz膮tku. W tej chwili tytu艂 ten kosztuje nieca艂e 7 dych i mimo 偶e zawarto艣膰 na razie jest niewielka (o tym by艂o i tak wiadomo od pocz膮tku, poniewa偶 jest to wczesny dost臋p), to dla mnie jest to istna petarda, zar贸wno pod wzgl臋dem graficznym, jak r贸wnie偶 optymalizacji. Fakt, 偶e mam do艣膰 mocn膮 konfiguracj臋 sprz臋tow膮, ale to nie zmienia faktu, 偶e optymalizacja i tak stoi na najwy偶szym poziomie. Mamy przecie偶 do czynienia z UE5, ale jak wida膰 mo偶na jednak produkt zrobi膰 naprawd臋 porz膮dnie. Na razie nie zauwa偶y艂em opcji zapami臋tywania - s艂ynnego "Save", ale w tej chwili mi to nie przeszkadza, bo przejazdy s膮 stosunkowo kr贸tkie. W przysz艂o艣ci maj膮 by膰 DLC. Gdyby kiedy艣 pojawi艂y si臋 np. dodatki niemieckie, z poparwnie dzia艂aj膮cymi systemami PZB, LZB, ETCS, w贸wczas by艂oby ju偶 w og贸le super. Nie wspominaj膮c te偶 o polskich dodatkach. Jak dla mnie, warto na premier臋 kupi膰 za 7 dyszek, tym bardziej 偶e produkt wg mnie nie jest naprawd臋 przek艂amany, bo poziom graficzny, jak r贸wnie偶 optymalizacja s膮 takie, jak zapowiadali. 馃檪聽Ze swojej strony polecam, bo ten symulator pono膰 chodzi bardzo dobrze na du偶o s艂abszych konfiguracjach i w sumie jestem w stanie w to uwierzy膰. Je艣li ten projekt nie upadnie i b臋dzie si臋 rozwija艂, to mimo japo艅skiego kontentu b臋dzie to bardzo solidny projekt. Mnie akurat nie przeszkadza japo艅ski kontent, mimo 偶e r贸wnie偶 lubi臋 nasze sk艂ady i trasy, ale kto wie, by膰 mo偶e w przysz艂o艣ci pojawi si臋 co艣 innego i akurat w tym symulatorze wygl膮da艂oby to niesamowicie. 馃槈聽To s膮 moje odczucia, oczywi艣cie ka偶dy z Was mo偶e mie膰 zupe艂nie inne, w zale偶no艣ci od konfiguracji czy upodoba艅 kolejowych.

• I agree 4
  • 4 weeks later...
Posted
W dniu 25.05.2026 o 11:16, skylake napisa艂(a):

Kupi艂em Running Train, ustawi艂em na maksymalne detale i przejecha艂em si臋 w kilku scenariuszach. Powiem, 偶e wg mnie dowie藕li ju偶 na samym pocz膮tku. (...)

Dok艂adnie. Te偶 w艂a艣nie przyszed艂em si臋 tym podzieli膰. Jeszcze nie kupi艂em, ale wygl膮da po prostu zajebi艣cie:
https://www.youtube.com/watch?v=nbg68RYdBAw
(Na tyle zajebi艣cie, 偶e zrobi艂 furor臋 i YouTube sam mi to poleci艂, bo bym nawet nie wiedzia艂, 偶e to istnieje przecie偶)

Ale najlepsze ze wszystkiego jest to, 偶e t臋 gr臋 zrobi艂 JEDEN KOLE艢 SAM - i pobi艂 graficznie wszystkie inne komercyjne symulatory na rynku... To jest dopiero wymiatacz! I ju偶 tam widz臋 komentarze w stylu "Watch and learn!" kierowane do Dovetaila... :] Wg roadmapy z tego filmu, za 1.5 roku ta gra ma by膰 gotowa, z pasa偶erami i d艂u偶sz膮 tras膮, a ju偶 teraz ma 4 lokomotywy. Tak偶e raczej dobry deal. Kosztuje dzi艣 mniej ni偶 jeden kijowy dodatek do TSW sprzed ilu艣 lat.

Tak偶e powiem teraz "a nie m贸wi艂em?", 偶e trzeba si臋 (by艂o) spieszy膰 z SimRail, p贸ki rynek train-sim贸w si臋 dopiero rozkr臋ca i wchodzi w mainstream? Za chwil臋 b臋dzie nat艂ok doskona艂ych produkt贸w i SimRail straci swoje okienko szansy w czasie, w kt贸rym m贸g艂 si臋 jeszcze wbi膰 (i by膰 jednym z pierwszych), a potem ju偶 si臋 nie b臋dzie da艂o, tak jak si臋 drugiego Facebooka ju偶 nie da zrobi膰 (bo nikt go nie b臋dzie u偶ywa艂). Bo ju偶 teraz mamy i gry lepiej wygl膮daj膮ce + p艂ynniej dzia艂aj膮ce (Running Train) i bardziej rozrywkowe z trudnymi wyzwaniami, dobr膮 fizyk膮 i ciekaw膮 ekonomi膮 (Derail Valley), a w kategorii realistycznych (w sensie tras z prawdziwego 艣wiata) wci膮偶 rz膮dzi TSW bo jest najstarsze, ma najwi臋ksz膮 baz臋 klient贸w, i najwi臋cej tras i lokomotyw (z prawdziwego 艣wiata). Na chwil臋 obecn膮 jedyn膮 przewag膮 SimRail jest realistyczna szczeg贸艂owa symulacja procedur kolejowych (to, 偶e du偶o trzeba robi膰 i si臋 tego nauczy膰) i d艂uga trasa (aczkolwiek nudna, nieciekawa wizualnie, z kwadratowymi zakr臋tami od ulic polnych itp). No i multiplayer (dla cz臋艣ci graczy). Aha no i dodam jeszcze, 偶e Dovetail nawet jak jest niekompetentny, to ostatecznie po prostu wygra ekonomicznie (tylko dlatego, 偶e by艂 pierwszy), poniewa偶 go teraz sta膰 i zatrudnia lepszych od siebie do robienia nowych tras, przez co jego jako艣膰 te偶 ro艣nie.

I patrzcie jak ostatnio im si臋 uda艂o posun膮膰 do przodu:
https://www.youtube.com/watch?v=IissqNIN39s

I tak oto TSW wesz艂o (z butami) w nasz s艂owia艅ski rynek i za chwil臋 przejmie tych wszystkich ludzi z Czech, kt贸rzy dzi艣 graj膮 w SimRail bo ten wrzuci艂 ich lokomotyw臋, ci ludzie przejd膮 do TSW, bo tam maj膮 ca艂膮 tras臋 (fajn膮! jednotorow膮!) i lepsze lokomotywy. Ludzie m贸wi膮, 偶e to ich najlepszy DLC ze wszystkich do tej pory, a pierwszy raz wsp贸艂pracuj膮 z tym podwykonawc膮. No, a ich DLC kosztuje 2 razy wi臋cej ni偶 ca艂y Running Train, kt贸ry wygl膮da o niebo lepiej (a w dodatku jest z Japonii, z kt贸rego TSW nie ma tras ani lokomotyw wcale, a tam wszystko jest przecie偶 kompletnie inne, nowe i nietypowe, a do tego krytycznie liczy si臋聽precyzja zatrzymania i punktualno艣膰 - w centymetrach i sekundach, wi臋c jest i mocne wyzwanie). Powiem szczerze, nie kupi艂em tego DLC do TSW, du偶o za drogo jak na (za)warto艣膰, ale jest pierwsze na mojej li艣cie w razie jakby by艂a jaka艣 bardzo mocna przecena na co najmniej -75% kiedy艣. Natomiast waham si臋, czy w og贸le cokolwiek kupowa膰 jeszcze tego typu, bo od czasu jak pogra艂em w Derail Valley na VR to ju偶 mnie kompletnie przesta艂y bawi膰 symulatory w 2D. Jeszcze jakbym mia艂 jakiego艣 TrackIRa, to mo偶e jeszcze jak ci臋 mog臋, ale nie mam i nawet nie mog臋 si臋 rozgl膮da膰 ani wychyla膰, 偶e o widzeniu odleg艂o艣ci i przepa艣ci nie wspomn臋 (i pi臋knej przyrdzewia艂ej kabiny w 3D, w kt贸rej ka偶d膮 wajch臋 mog臋 po prostu poci膮gn膮膰 r臋k膮, zw艂aszcza jak trzeba szybko reagowa膰, zamiast uczy膰 si臋 klawiszologii lub celowa膰 strza艂k膮 od myszy w bujaj膮cy si臋 przycisk na pulpicie - kompletnie inny poziom immersji). Moim zdaniem to jest przysz艂o艣膰 (VRy b臋d膮 tanie膰, za chwil臋 ka偶dy b臋dzie mia艂) wi臋c ten kto pierwszy zrobi realistyczny i dobry sim na VR wygra. Wiem 偶e Dovetail si臋 kiedy艣 przymierza艂, ale im nie wysz艂o bo byli za ciency w uszach. Ich ka偶dy DLC to inna gra (oddzielny kod), wi臋c nie maj膮 szansy tego wdro偶y膰 globalnie. Ja na miejscu ekipy z SimRaila to bym celowa艂 w艂a艣nie w to, a najlepiej to postara艂 si臋 zwerbowa膰 tego go艣cia od Running Train do siebie, bo jako ma艂a niezale偶na dru偶yna (z jakim艣 tam udowodnionym dorobkiem w dziedzinie tworzenia train sim贸w) na pewno maj膮 wi臋ksze szanse na zwerbowanie go ni偶 jakie艣 niewydolne korpo typu Dovetail, bo wida膰 偶e go艣ciu jest 艂ebski, chce sam sobie zarobi膰 na tym co umie, a nie napierdziela膰 na etacie i musie膰 znosi膰 idiotyczne korpo-decyzje odg贸rne, kt贸re by zniszczy艂y mu projekt i spowolni艂y dzia艂anie 10-100x, a na ko艅cu wzi臋艂y ca艂膮 kas臋 dla siebie. O, i baj de 艂ej, go艣ciu te偶 sobie 艣wietnie radzi (i znajduje na to czas!) z PR, aktywnym dyskutowaniem z fanami gry (w tym s艂uchaniu ich potrzeb), oraz dotrzymywaniem termin贸w z roadmapy, wi臋c tak generalnie to nic tylko mu buty czy艣ci膰 i kaw臋 podawa膰 - i niech robi. Tak偶e droga ekipo SR, jakby艣cie tego tego jednego go艣cia zwerbowali do siebie i wsparli swoj膮 wiedz膮 kolejow膮 i zasobami, to by艣cie za chwil臋 byli numerem 1 na rynku. Podejrzewam jednak, 偶e on nie b臋dzie skory do艂膮czy膰, a ju偶 na pewno nie w roli szeregowego pracownika. Natomiast spr贸bowa膰 i zapyta膰 by nie zaszkodzi艂o - tak czy inaczej, i tak jak si臋 to nie uda, to on wypu艣ci sw贸j zar膮bisty projekt. Kwestia jest tylko taka, 偶e w 2027, albo zacznie kolejny, JESZCZE LEPSZY (tym razem realistyczny jak wasz, z prawdziwymi trasami - a tego ju偶 nie pobijecie nigdy), albo b臋dzie robi膰 DLC do Running Train, NO ALBO hipotetycznie m贸g艂by jeszcze robi膰 SimRail 2.0 zamiast tego. Go艣ciu jest sam jeden i w p贸艂tora roku zamierza zrobi膰 i kod i modelowanie (d艂ugiej trasy i pasa偶er贸w i animacji). Nic tylko si臋 uczy膰 od niego i podpatrywa膰 jak on to robi. Pewnie sobie stworzy艂 super narz臋dzia do tego, bo si臋 w modelingu (te偶) specjalizuje (opr贸cz kodowania). Zreszt膮 zobaczcie film z linka na g贸rze to zrozumiecie. A jak czytaj膮 to szpiedzy z innych firm to te偶 przecie偶 mog膮 zar膮ba膰 m贸j pomys艂, kt贸rego przecie偶 prywatnie nie mog臋 Wam przekaza膰. No ale c贸偶 - ja jako "tylko marny klient i u偶yszkodnik" i tak na tym wygram, bo KTO艢 stworzy mi rewelacyjne dzie艂o.

Pozdrawiam i powodzenia.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy