Barcikowy Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Jakby faktycznie wielkim problemem dla twórców byłoby zrobienie sekretnego przełącznika po kliknięciu którego te irytujące dźwięki byłyby włączane. Jakoś w TSW wszelkie systemy bezpieczeństwa SIFA i inne nieznane mi trzeba sobie powłączać - jakoś wąptię by te przełączniki były faktycznie za plecami mechanika. Nie każdy tu użytkownik SimRail jest nastolatkiem siedzącym w swoim pokoju u rodziców mogącym włączać sobie wszelkie dźwięki na maksa. Wyobraź sobie że siedzisz sobie na laptopie, metr od ciebie siedzi żona ogląda TV a ty masz ochotę pojechać Skodą pojechać. Mieszkanie nie jest z gumy i pokoju sobie nie dorobię bo za dużo dzieci mam. Z dzieci nie zrezygnuję, ze Skody jaknajbardziej. Nie będę na słuchawkach tego Atari słuchał. Już 30 lat temu musiałem się Commodora pozbyć żeby nie słuchać takich 8 bitów. Granie ma być przyjemnością, a nie symulatorem cierpiętnika (bo tak można nazwać mechanika Skody). 1 2
skylake Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) 3 godziny temu, Barcikowy napisał(a): Jakby faktycznie wielkim problemem dla twórców byłoby zrobienie sekretnego przełącznika po kliknięciu którego te irytujące dźwięki byłyby włączane. Nie chcę tutaj w żadnym wypadku wywoływać kłótni czy czegoś w tym stylu, ale wystarczy poszperać tu i tam i naprawdę można sobie z tymi dźwiękami poradzić, jeśli komuś tak zależy, aby nie były one zbyt intensywne. Ja to rozumiem, każdy ma prawo do swojego "widzimisię", a moja wypowiedź także przedstawia pewne stanowisko w tej akurat sprawie. Dźwięki powinny być ustawione tak, jak są, ponieważ ma to być (przynajmniej z założenia) symulator z fizyką 1:1 i mam nadzieję, że twórcy niczego w tej kwestii zmieniać nie będą, bo mimo że (jak wielokrotnie już pisałem) nie jestem znawcą fizyki lokomotyw, moim zdaniem 163 zrobiona jest naprawdę dobrze. Oby tylko jej nie wyciszali, bo jest zrobiona jak w rzeczywistości, a ustawić pewne rzeczy sobie można. 3 godziny temu, Barcikowy napisał(a): Jakoś w TSW wszelkie systemy bezpieczeństwa SIFA i inne nieznane mi trzeba sobie powłączać - jakoś wąptię by te przełączniki były faktycznie za plecami mechanika. Jeśli dobrze rozumiem, tak, w TSW również lokomotywy pod tym względem są odpwiednio wykonane, ponieważ w wielu z nich (zwłaszcza niemieckich) przełączniki SIFA, PZB, LZB znajdują się właśnie za plecami mechanika, na tylnej ścianie. 3 godziny temu, Barcikowy napisał(a): Nie każdy tu użytkownik SimRail jest nastolatkiem siedzącym w swoim pokoju u rodziców mogącym włączać sobie wszelkie dźwięki na maksa. To prawda, nie każdy, dla typowych nastolatków są inne "zabawki". 😉 3 godziny temu, Barcikowy napisał(a): Nie będę na słuchawkach tego Atari słuchał. Już 30 lat temu musiałem się Commodora pozbyć żeby nie słuchać takich 8 bitów. Granie ma być przyjemnością, a nie symulatorem cierpiętnika (bo tak można nazwać mechanika Skody). Mnie akurat 163 sprawia ogromną frajdę. Każdy widzi to inaczej, to prawda. Jednak ta radocha u mnie wynika być może z tego, że Skoda oddaje pewien realizm i te dźwięki, o których tak intensywnie dyskutujemy od samej premiery, powinny jednak pozostać na swoim miejscu, a reszta to już jest zwykła umiejętność radzenia sobie ze "złośliwością rzeczy martwych". 😉 Żeby nie było, staję tylko w obronie tej wspaniałej lokomotywy, aby deweloperzy przypadkiem nie zmieniali niczego na prośbę użytkowników w samym jej kodzie, natomiast opcje dotyczące stricte dźwięków w symulatorze i ich zmiany, to tam co innego. Edited 19 hours ago by skylake 5
Matys Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 7 godzin temu, skylake napisał(a): Nie chcę tutaj w żadnym wypadku wywoływać kłótni czy czegoś w tym stylu, ale wystarczy poszperać tu i tam i naprawdę można sobie z tymi dźwiękami poradzić, jeśli komuś tak zależy, aby nie były one zbyt intensywne. Ja to rozumiem, każdy ma prawo do swojego "widzimisię", a moja wypowiedź także przedstawia pewne stanowisko w tej akurat sprawie. Dźwięki powinny być ustawione tak, jak są, ponieważ ma to być (przynajmniej z założenia) symulator z fizyką 1:1 i mam nadzieję, że twórcy niczego w tej kwestii zmieniać nie będą, bo mimo że (jak wielokrotnie już pisałem) nie jestem znawcą fizyki lokomotyw, moim zdaniem 163 zrobiona jest naprawdę dobrze. Oby tylko jej nie wyciszali, bo jest zrobiona jak w rzeczywistości, a ustawić pewne rzeczy sobie można. Jeśli dobrze rozumiem, tak, w TSW również lokomotywy pod tym względem są odpwiednio wykonane, ponieważ w wielu z nich (zwłaszcza niemieckich) przełączniki SIFA, PZB, LZB znajdują się właśnie za plecami mechanika, na tylnej ścianie. To prawda, nie każdy, dla typowych nastolatków są inne "zabawki". 😉 Mnie akurat 163 sprawia ogromną frajdę. Każdy widzi to inaczej, to prawda. Jednak ta radocha u mnie wynika być może z tego, że Skoda oddaje pewien realizm i te dźwięki, o których tak intensywnie dyskutujemy od samej premiery, powinny jednak pozostać na swoim miejscu, a reszta to już jest zwykła umiejętność radzenia sobie ze "złośliwością rzeczy martwych". 😉 Żeby nie było, staję tylko w obronie tej wspaniałej lokomotywy, aby deweloperzy przypadkiem nie zmieniali niczego na prośbę użytkowników w samym jej kodzie, natomiast opcje dotyczące stricte dźwięków w symulatorze i ich zmiany, to tam co innego. Zgadzam się z tobą prawie w całości poza jedną częścią. To właśnie symulator jak sama nazwa wskazuje ma "symulować" rzeczywistość i imho powinien mieć jak najwięcej możliwości ustawień różnorakich rzeczy. Służyć ma to możliwości przećwiczenia jak największej ilości rzeczy, których w realu ciężko byłoby zrobić/wymusić. Jak już kiedyś wspominałem dziwię się, że nie ma opcji ustawień zaawansowanych w których moglibyśmy ustawić o wiele więcej rzeczy (w tym ustawień graficznych). Oczywiście gracz zmieniałby te ustawienia na swoją odpowiedzialność. Dodam też, że jak zawsze nie rozumiem purystów którzy chcieliby aby każdy grał np. bez HUDa - ba to jest SYMULATOR. Niech każdy bawi się jak chce dopóki nie przeszkadza innym na multi. 2
skylake Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 32 minuty temu, Matys napisał(a): Zgadzam się z tobą prawie w całości poza jedną częścią. To właśnie symulator jak sama nazwa wskazuje ma "symulować" rzeczywistość i imho powinien mieć jak najwięcej możliwości ustawień różnorakich rzeczy. Służyć ma to możliwości przećwiczenia jak największej ilości rzeczy, których w realu ciężko byłoby zrobić/wymusić. Zgadzam się również z Tobą, dlatego przytoczę zdanie, które jest częścią mojej poprzedniej wypowiedzi, a które to w pewien sposób nawiązuje do tego, co napisałeś. Jak wspomniałem, słusznie: 8 godzin temu, skylake napisał(a): Żeby nie było, staję tylko w obronie tej wspaniałej lokomotywy, aby deweloperzy przypadkiem nie zmieniali niczego na prośbę użytkowników w samym jej kodzie, natomiast opcje dotyczące stricte dźwięków w symulatorze i ich zmiany, to tam co innego. Jest w nim fragment mówiący o opcjach dotyczących dźwięków i możliwości ich ewentualnych zmian. Faktem jest, że mogłem swoją myśl bardziej rozwinąć i dodać co nieco o większej ilości różnych ficzerów do zmiany przez użytkowników (jak powyżej napisałeś), ale temat dotyczył dźwięków, więc skupiłem się na nich. 🙂 44 minuty temu, Matys napisał(a): Dodam też, że jak zawsze nie rozumiem purystów którzy chcieliby aby każdy grał np. bez HUDa - ba to jest SYMULATOR. Niech każdy bawi się jak chce dopóki nie przeszkadza innym na multi. Fakt, niech każdy jeździ jak chce, wielokrotnie także to zaznaczałem. Lubię czasem pojeździć bez HUD, ale to nie znaczy, że pozostali czy wszyscy mają również tak się bawić. 😉 Być może piszesz o tym w znaczeniu ogólnym, ale chciałem po prostu uprzedzić ewentualne późniejsze wypowiedzi i podkreślić moje zdanie na ten temat. O tym, że jestem zwolennikiem pełnej dowolności, bo inne stanowisko nie ma moim zdaniem w ogóle sensu, przecież każdy ma prawo decydować o tym, w jaki sposób chce czerpać przyjemność, w tym przypadku z grania w SimRail, świadczy choćby zdanie z mojej poprzedniej wypowiedzi: 8 godzin temu, skylake napisał(a): Ja to rozumiem, każdy ma prawo do swojego "widzimisię", a moja wypowiedź także przedstawia pewne stanowisko w tej akurat sprawie. Tutaj akurat to się tyczy samych dźwięków CD 163, ale w każdej innej sprawie dotyczącej czyjegoś zdania na jakiś temat mam taki sam pogląd. Mogę jedynie wymieniać się myślami, co też czynię, ale nigdy nie narzucam komuś swojej argumentacji na siłę, a próbuję dowodzić jedynie, że moja jest słuszna. 🙂 1
adamets2 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Czy ja dobrze zrozumiałem? 26.02 będzie dokończona Łódź?
adamets2 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ciekawe czy będzie jakaś zniżka na obie części Łodzi? Fajnie, że tempo prac w SimRail przyśpieszyło.
misiek_131415 Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago (edited) 39 minut temu, adamets2 napisał(a): Ciekawe czy będzie jakaś zniżka na obie części Łodzi? Fajnie, że tempo prac w SimRail przyśpieszyło. Teoretycznie powinna być bo DLC Widzew - Warszawa oraz DLC Węzeł kolejowy mają wspólny odcinek. Kupujesz dwa razy Koluszki - Widzew. Więc jak masz jedno to drugie taniej TEORETYCZNIE . Ale to tak tylko informacyjnie. O 5 zł nie będziemy kopi kruszyć. Edited 39 minutes ago by misiek_131415
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now