0x8000ffff Posted Tuesday at 11:01 PM Posted Tuesday at 11:01 PM Zabrałem się za naukę pisania scenariuszy. Zacząłem od przestudiowania zawartości wiki ze szczególnym uwzględnieniem API i samego LUA. Mam doświadczenie w językach obiektowych, głównie Java i jej Swing, za językami skryptowymi nie przepadam, no ale cóż 😉 Po dokumentacji czas na zdobywanie pierwszych szlifów, opanowanie samego narzędzia deweloperskiego (F8). Obecnie tworzę mój pierwszy prosty scenariusz. Choć prosty, to wcale nie bez problematyczny. Na razie sobie radzę z rozwiązywaniem problemów (samodzielność w działaniu to najlepszy nauczyciel), ale dobrze by było stworzyć miejsce, gdzie będzie można zapytać osób doświadczonych w temacie i chętnych do przekazania wiedzy innym. Miejsce, gdzie nie będzie odpowiedzi typu "to już było na forum omawiane, wyszukaj sobie", bo ani to miłe ani profesjonalne 😉 Niniejszym chciałbym zaproponować właśnie takie miejsce. Pozdrawiam piszących scenariusze!
lewnemejski Posted Wednesday at 04:26 AM Posted Wednesday at 04:26 AM 5 hours ago, 0x8000ffff said: Na razie sobie radzę z rozwiązywaniem problemów (samodzielność w działaniu to najlepszy nauczyciel), ale dobrze by było stworzyć miejsce, gdzie będzie można zapytać osób doświadczonych w temacie i chętnych do przekazania wiedzy innym. Miejsce, gdzie nie będzie odpowiedzi typu "to już było na forum omawiane, wyszukaj sobie", bo ani to miłe ani profesjonalne 😉😉 Niniejszym chciałbym zaproponować właśnie takie miejsce. Jedno takie miejsce już istnieje. Na oficjalnym serwerze na discord są dedykowane kanały odnośnie pisania scenariuszy. Także zapraszam, bo komunikacja jest ułatwiona, względem tego, co oferuje forum. Oczywiście, jeśli ktoś nie ma discorda albo nie chce używać, niech korzysta z tego lub innego wątku. 😉 1
0x8000ffff Posted Wednesday at 09:44 PM Author Posted Wednesday at 09:44 PM Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie, nie mam i nie chcę mieć Discorda i liczę na rozwój tego wątku. 1
mateusz424 Posted Thursday at 04:32 AM Posted Thursday at 04:32 AM 6 godzin temu, 0x8000ffff napisał(a): (...) nie mam i nie chcę mieć Discorda (...) Z Discorda można korzystać w przeglądarce. Nie ma potrzeby instalowania aplikacji.
0x8000ffff Posted Thursday at 11:43 AM Author Posted Thursday at 11:43 AM 7 godzin temu, mateusz424 napisał(a): Z Discorda można korzystać w przeglądarce. Nie ma potrzeby instalowania aplikacji. Tak się składa, że wiem o tym.
0x8000ffff Posted 10 hours ago Author Posted 10 hours ago Przeszukałem forum w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie, dlaczego VD w scenariuszach potrzebuje nawet kilku minut aby się aktywować. No i znalazłem tylko pytania i żadnej odpowiedzi. Mam za słaby sprzęt, czy wszyscy tak mają?
misiek_131415 Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Nie pamiętam jaki scenariusz. Był taki na forum że wyjazd z Katowic podawało po kilku minutach niektórym. Chyba słaby komputer był powodem.
Recommended Posts