0x8000ffff Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Zdarza mi się to ciągle, zwłaszcza na PL3, wybieram sobie wolny posterunek z listy, czekam na załadowanie, pasek ładowania dochodzi do końca, pojawia się pomieszczenie nastawni po czym krótki zwis i komunikat, że posterunek kontrolowany jest przez innego gracza. Co to ma być? Ktoś mi podbiera posterunek, który już się ładuje dla mnie? W jaki sposób i jakim prawem? Są gracze równi i równiejszy, o jakimś "wyższym priorytecie"? Zwykły błąd gry, ale tak często? Dziś na dwóch posterunkach z rzędu? Za każdym razem jest loteria, uda się gdzieś wejść czy nie? (zazwyczaj nie). 1
k.fornal24 Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 3 godziny temu, 0x8000ffff napisał(a): Zdarza mi się to ciągle, zwłaszcza na PL3, wybieram sobie wolny posterunek z listy, czekam na załadowanie, pasek ładowania dochodzi do końca, pojawia się pomieszczenie nastawni po czym krótki zwis i komunikat, że posterunek kontrolowany jest przez innego gracza. Co to ma być? Ktoś mi podbiera posterunek, który już się ładuje dla mnie? W jaki sposób i jakim prawem? Są gracze równi i równiejszy, o jakimś "wyższym priorytecie"? Zwykły błąd gry, ale tak często? Dziś na dwóch posterunkach z rzędu? Za każdym razem jest loteria, uda się gdzieś wejść czy nie? (zazwyczaj nie). Też mnie to zawsze zastanawiało. W przypadku pociągów, nigdy nie ma takiej sytuacji, nawet gdy na pewno jest kilku chętnych na skład. A na dyżurce, zdarza się to często gdy serwer jest zawalony (oczywiście na najsmakowitszych kąskach posterunku). Nie robiłbym teorii spiskowych na ten temat, być może twórcy Simraila nie ogarnęli tego, gdyby nie, pewne zbiegi okoliczności. Jako dyżurny ze sporym stażem, znam nicki grających ze mną często na sąsiednich stacjach. Jak mnie wyrzuca, że zajęta przez kogoś innego, to patrząc na mapę to często jednak przejmuje dyżurny z równie dużym lub większym stażem ode mnie. Być może ja też w taki sposób wyrzucam innych? A raz nawet zostałem wyrzucony po 3 godzinach w Skierniewicach "rozłączono z nieznanego powodu", by później zobaczyć, że ktoś nagrywa na Youtube, jak przejął dyżurkę po mnie. Może przypadek, może nie. Nie chcę się wtrącać, mam swoje spokojne życie prywatne.
lewnemejski Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 6 hours ago, 0x8000ffff said: Zdarza mi się to ciągle, zwłaszcza na PL3, wybieram sobie wolny posterunek z listy, czekam na załadowanie, pasek ładowania dochodzi do końca, pojawia się pomieszczenie nastawni po czym krótki zwis i komunikat, że posterunek kontrolowany jest przez innego gracza. Co to ma być? Ktoś mi podbiera posterunek, który już się ładuje dla mnie? W jaki sposób i jakim prawem? Są gracze równi i równiejszy, o jakimś "wyższym priorytecie"? Zwykły błąd gry, ale tak często? Dziś na dwóch posterunkach z rzędu? Za każdym razem jest loteria, uda się gdzieś wejść czy nie? (zazwyczaj nie). Jak dobrze pamiętam decyzja o objęciu nastawni jest podejmowana dopiero jak już jesteś w budynku. Serwer sprawdza czy jest wolna i wtedy przypisuje Ciebie, że ją kontrolujesz. Wystarczy, że ktoś w tym samym czasie, co ty, chciał przejąć nastawnię i np. ma znacznie niższy ping z serwerem, więc obejmie ją pierwszy. Każdy kolejny gracz, łączący się również na ten posterunek zostanie wyrzucony, bo serwer zobaczy, że jakiś gracz go kontroluje. Nie ma tutaj żadnego uprzywilejowania w sensie subiektywnym. Nawet jakby moderator się próbował logować może zostać wyrzucony, bo stacja jest kontrolowana przez innego gracza. Nie jest to błąd, tak po prostu działa gra. 3 hours ago, k.fornal24 said: A raz nawet zostałem wyrzucony po 3 godzinach w Skierniewicach "rozłączono z nieznanego powodu", by później zobaczyć, że ktoś nagrywa na Youtube, jak przejął dyżurkę po mnie. Może przypadek, może nie. Przypadek. Akurat rozłączenie z nieznanego powodu jest związane najczęściej z połączeniem z internetem. Wystarczy, że nastąpi chwilowa desychronizacja z serwerem lub jakiś inny problem z połączeniem, którego nie widać od razu bezpośrednio. Mi się to zdarzyło może z 4 razy od kiedy mam grę. 3
0x8000ffff Posted 2 hours ago Author Posted 2 hours ago Jeżeli gracz wybiera posterunek z listy wolnych, to tym samym powinna zostać dokonana wstępna rezerwacja na jakiś niedługi czas, potrzebny na załadowanie posterunku, a nie że w tym czasie następuje walka na pingi, jak to opisujesz. Podobnie działa system rezerwacji biletów na PKP IC, klient ma kilkanaście minut na opłacenie wstępnie zarezerwowanego miejsca, ale przed upływem tego czasu, wybrane miejsce jest innym pokazywane jako zajęte. Można? Tylko trzeba chcieć. Ale po co, niech Ci z szybszym łączem będą uprzywilejowani.
0x8000ffff Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 12 godzin temu, k.fornal24 napisał(a): A na dyżurce, zdarza się to często gdy serwer jest zawalony (oczywiście na najsmakowitszych kąskach posterunku). Nie interesują mnie najsmakowitsze kąski, lubię nieduże posterunki... W zasadzie to jest dobre wyjście z tego impasu, zostawić w spokoju PL3 dla "papieskich". W sumie mam fajne doświadczenia z INT4, ludzie z innych krajów tam po prostu grają, bez parcia na poprawność, bez spin, pretensji i raportów. I tak, nigdy nie wywala tam z wybranego posterunku. Nie ma tej chorej konkurencji, o to, kto jest bardziej kolejowy.
Arkadio40 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 16 godzin temu, 0x8000ffff napisał(a): Zdarza mi się to ciągle, zwłaszcza na PL3, wybieram sobie wolny posterunek z listy, czekam na załadowanie, pasek ładowania dochodzi do końca, pojawia się pomieszczenie nastawni po czym krótki zwis i komunikat, że posterunek kontrolowany jest przez innego gracza. Co to ma być? Ktoś mi podbiera posterunek, który już się ładuje dla mnie? W jaki sposób i jakim prawem? Są gracze równi i równiejszy, o jakimś "wyższym priorytecie"? Zwykły błąd gry, ale tak często? Dziś na dwóch posterunkach z rzędu? Za każdym razem jest loteria, uda się gdzieś wejść czy nie? (zazwyczaj nie). #/4 graczy używa tego gó...nego autoklikera i dlatego nie możesz złapać żadnej nastawni
0x8000ffff Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago Widać czegoś nie wiem... Skoro tak, to może potrzebny jest tu jakiś Punkbuster? Ponieważ nie lubię spin, z reguły wybieram posterunki odstępowe czy odgałęźne, czyli takie, gdzie muszę puszczać składy w takiej kolejności, jak mi przyjeżdżają, bo nie mam torów na ich przytrzymywanie, ale nawet o te "nudne" czasem trudno na PL3.
Recommended Posts