Druith Posted Thursday at 07:28 AM Posted Thursday at 07:28 AM Dzień Dobry, mam kilka pytań do twórców SimRail lub moderatorów i będę wdzięczny za wyjaśnienia: Czy na serwerach publicznych zawsze obecny jest moderator nadzorujący rozgrywkę? Czy rozmowy głosowe prowadzone podczas sesji są w jakikolwiek sposób nagrywane lub archiwizowane? Czy komunikaty z czatu tekstowego są gdzieś zapisywane i czy istnieje możliwość ich późniejszego odczytu? Z góry dziękuję za odpowiedź! 2
Spanddark Posted Thursday at 09:45 AM Posted Thursday at 09:45 AM Godzinę temu, Arkadio40 napisał(a): 1. Nie 2. Nie 3. Tak Sie odezwał twórca... 🤣 od siedmiu boleści... 2
Druith Posted Thursday at 09:45 AM Author Posted Thursday at 09:45 AM Dziękuję za odpowiedź. Muszę jednak dopytać, bo z przedstawionej informacji wynika coś, co budzi spore obawy. Czy to naprawdę działa w taki sposób, że mogę zgłosić dowolnego gracza, pisząc w raporcie, że obrażał innych wulgarnie lub dopuszczał się zachowań, które nigdy nie miały miejsca — to taka osoba może otrzymać niesłusznego bana? Jeśli tak, to system zgłoszeń wydaje się wyjątkowo podatny na nadużycia. Czy istnieją jakiekolwiek mechanizmy weryfikacji, które chronią graczy przed taką sytuacją?
Arkadio40 Posted Thursday at 09:49 AM Posted Thursday at 09:49 AM 4 minuty temu, Spanddark napisał(a): Sie odezwał twórca... 🤣 od siedmiu boleści... Lepszy od Ciebie 3
lewnemejski Posted Thursday at 10:21 AM Posted Thursday at 10:21 AM 33 minutes ago, Druith said: Dziękuję za odpowiedź. Muszę jednak dopytać, bo z przedstawionej informacji wynika coś, co budzi spore obawy. Czy to naprawdę działa w taki sposób, że mogę zgłosić dowolnego gracza, pisząc w raporcie, że obrażał innych wulgarnie lub dopuszczał się zachowań, które nigdy nie miały miejsca — to taka osoba może otrzymać niesłusznego bana? Jeśli tak, to system zgłoszeń wydaje się wyjątkowo podatny na nadużycia. Czy istnieją jakiekolwiek mechanizmy weryfikacji, które chronią graczy przed taką sytuacją? Jak są zapisy czatu tekstowego to przecież można udowodnić że zachowywał się nieodpowiednio. Jeśli chodzi o komunikację głosową to jak nie masz nagrań to raczej bez bana będzie. Raz miałem sytuację, że ktoś zachowywał się nieodpowiednio na czacie głosowym, ale nie miałem nagrania i moderator mi odpisał że bana nie może dać.
adamets2 Posted Thursday at 10:48 AM Posted Thursday at 10:48 AM 3 godziny temu, Druith napisał(a): Dzień Dobry, mam kilka pytań do twórców SimRail lub moderatorów i będę wdzięczny za wyjaśnienia: Czy rozmowy głosowe prowadzone podczas sesji są w jakikolwiek sposób nagrywane lub archiwizowane? Czy komunikaty z czatu tekstowego są gdzieś zapisywane i czy istnieje możliwość ich późniejszego odczytu? Tak - a wszystkie archiwa przechowywane są w tajnym bunkrze w Langley 🙂 2
error723 Posted Thursday at 11:57 AM Posted Thursday at 11:57 AM Godzinę temu, adamets2 napisał(a): Tak - a wszystkie archiwa przechowywane są w tajnym bunkrze w Langley 🙂 Nie rozumiem powodu użycia ironii w stosunku do powyższych pytań. Czy jest to gdzieś wskazane w dokumentacji, że naigrywasz się z użytkownika, który zadał takie pytanie? 1 3
bart_dem Posted Thursday at 12:11 PM Posted Thursday at 12:11 PM 11 minut temu, error723 napisał(a): Nie rozumiem powodu użycia ironii w stosunku do powyższych pytań. Czy jest to gdzieś wskazane w dokumentacji, że naigrywasz się z użytkownika, który zadał takie pytanie? Tym bardziej, że kolega ktory się naigrywa nie jest w najmniejszym stopniu zainteresowany grą online. 3
adamets2 Posted Thursday at 12:47 PM Posted Thursday at 12:47 PM No cóż - naigrywam się jak ktoś traktuje GRĘ KOMPUTEROWĄ i ZABAWĘ bez odpowiedniego dystansu... 🙂 3 1
Druith Posted Thursday at 12:47 PM Author Posted Thursday at 12:47 PM (edited) 2 godziny temu, lewnemejski napisał(a): Jak są zapisy czatu tekstowego to przecież można udowodnić że zachowywał się nieodpowiednio. Jeśli chodzi o komunikację głosową to jak nie masz nagrań to raczej bez bana będzie. Raz miałem sytuację, że ktoś zachowywał się nieodpowiednio na czacie głosowym, ale nie miałem nagrania i moderator mi odpisał że bana nie może dać. Niestety, ja otrzymałem bana za rzekome używanie wulgaryzmów i wyzywanie innych graczy, mimo że nic takiego nie miało miejsca. Co więcej, osoba, która mnie zgłosiła, nie mogła posiadać żadnych nagrań potwierdzających te oskarżenia — bo w danym momencie zwyczajnie nie dało się ich mieć. Zostałem fałszywie pomówiony, a zgłaszający prawdopodobnie poprosił swoich znajomych, aby również złożyli podobne raporty. W efekcie otrzymałem niesprawiedliwą karę bez realnych dowodów. A wszystko przez to że powiadomiłem tę osobę że wysyłam na nią raport za złośliwe zachowanie i utrudnianie gry. Co zresztą uczyniłem. Edited Thursday at 12:51 PM by Druith 1
error723 Posted Thursday at 01:08 PM Posted Thursday at 01:08 PM 16 minut temu, adamets2 napisał(a): No cóż - naigrywam się jak ktoś traktuje GRĘ KOMPUTEROWĄ i ZABAWĘ bez odpowiedniego dystansu... 🙂 A kto upoważnił Cię do oceniania dystansu? O ile mi wiadomo, żyjemy w kraju, w którym wolno mieć swoje poglądy, odczucia czy wyznanie w ramach szeroko rozumianego szacunku. To jak ktoś traktuje zabawę czy grę komputerową nie powinno Cię w ogóle obchodzić, no chyba, że nie masz innych zajęć poza szydzeniem z tych, którzy odczuwają inaczej niż Ty - o ile jest to zrozumiałe, bo takich niestety jest wielu, o tyle akceptowalne jest jedynie w środowiskach chorych z nienawiści. Zastanów się, czy czyjeś odczucia dotyczące gry tudzież zabawy to jest faktycznie Twoja sprawa. 1
adamets2 Posted Thursday at 01:27 PM Posted Thursday at 01:27 PM @error723 no właśnie dlatego, że mamy wolność słowa i każdy ma swoje poglądy - i ja mam swoje i je prezentuję 🙂
error723 Posted Thursday at 01:31 PM Posted Thursday at 01:31 PM 3 minuty temu, adamets2 napisał(a): @error723 no właśnie dlatego, że mamy wolność słowa i każdy ma swoje poglądy - i ja mam swoje i je prezentuję 🙂 Dobrze, napiszę wprost skoro masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem powyżej. Poglądy wolno Ci prezentować, jeśli nie obrażają kogokolwiek innego, a gdy jesteś * który szydzi z innych, to nie pozostaje nic innego, jak nazywać to wprost. 1 1
adamets2 Posted Thursday at 02:14 PM Posted Thursday at 02:14 PM (edited) @error723 w jaki sposób ja kogokolwiek obraziłem pisząc: "Tak - a wszystkie archiwa przechowywane są w tajnym bunkrze w Langley" ? Zajrzyj może do wiki i sprawdź definicję "obrażania" i "szydzenia" 🤣 A może uważasz, że moja emotionka kogoś obraziła? 🙂 Edited Thursday at 02:15 PM by adamets2
error723 Posted Thursday at 02:25 PM Posted Thursday at 02:25 PM (edited) To już każdy kto to przeczyta oceni samodzielnie, czy ironizowanie odnośnie pytań użytkownika ze względu na: 3 godziny temu, adamets2 napisał(a): Tak - a wszystkie archiwa przechowywane są w tajnym bunkrze w Langley 🙂 jest szydzeniem ze względu na odmienne postrzeganie czy też nie. Ale, skoro uznałeś, że możesz takie zachowanie uzasadnić w taki sposób: 1 godzinę temu, adamets2 napisał(a): No cóż - naigrywam się jak ktoś traktuje GRĘ KOMPUTEROWĄ i ZABAWĘ bez odpowiedniego dystansu... 🙂 a następnie odwoływać się do słownika, to gratuluję. Zdecyduj się, czy chcesz głosić swoje zdanie czy się z niego raczkiem wycofywać -> chyba, że jak klasyczny hejter, będziesz pluć, a następnie udawać, że to nie Ty, to już kwestia odwagi. I śmiało, odwołuj się do słownika, powodzenia. Edited Thursday at 02:26 PM by error723
adamets2 Posted Thursday at 02:34 PM Posted Thursday at 02:34 PM naigrywanie nie jest szydzeniem ani obrażaniem 🙂 z mojej strony EOT... 1
error723 Posted Thursday at 02:49 PM Posted Thursday at 02:49 PM (edited) 15 minut temu, adamets2 napisał(a): naigrywanie nie jest szydzeniem ani obrażaniem 🙂 z mojej strony EOT... Skoro się odwołujesz do słownika, to proszę https://www.synonimy.pl/synonim/naigrawać się/ Następnym razem faktycznie skorzystaj ze słownika zanim napiszesz definicję czegoś, czego nie rozumiesz bądź nie wiesz. ps. Jak nie wiesz czym jest synonim, to także mogę Ci udostępnić stosowną definicję. Edited Thursday at 02:50 PM by error723 1 1
Druith Posted Saturday at 07:51 AM Author Posted Saturday at 07:51 AM W dniu 4.12.2025 o 13:47, adamets2 napisał(a): No cóż - naigrywam się jak ktoś traktuje GRĘ KOMPUTEROWĄ i ZABAWĘ bez odpowiedniego dystansu... 🙂 Słuchaj kolego, naprawdę nie musisz mi tłumaczyć, jak powinienem traktować grę komputerową tą czy inną. Mam już swoje lata i zdążyłem zobaczyć w życiu znacznie więcej niż to, co oferuje ta – bądźmy szczerzy – produkcja, która z gry pełnej nadziei po prawie trzech latach ‘prac’ stała się już tylko przeciętna. To, co jednak potrafi mnie autentycznie wyprowadzić z równowagi, to fakt, że zwyczajne, łajdackie zagrywki dwóch graczy są traktowane jak prawda objawiona. A wszystko dlatego, że osoby decyzyjne wolą działać bezmyślnie, zamiast sprawdzić, co faktycznie miało miejsce. Efekt? Kara wymierzona na podstawie fantazji i pomówień. I tak naprawdę właśnie na to chciałem zwrócić uwagę w moim pierwszym poście. Jeśli komuś z osób decyzyjnych nie spodobają się moje słowa i w efekcie otrzymam pod jakimś wydumanym pretekstem permanentnego bana, to również jestem w stanie to przyjąć. Przeżyłem w życiu wystarczająco dużo, żeby nie uzależniać swojego samopoczucia od tego, czy mogę akurat grać w SimRail w trybie online. 2 6
adamets2 Posted Saturday at 10:32 PM Posted Saturday at 10:32 PM (edited) @Druith jak załatwisz w najnowszym dużym update save to jadę do siedziby spółki przekonywać samego Prezesa do Twojej Prośby🙂 Tak chcę sobie pograć w SR, a tu od 3 lat czerwone światło dla mnie 🙂 Edited Saturday at 10:33 PM by adamets2 1
Druith Posted Saturday at 11:45 PM Author Posted Saturday at 11:45 PM Widzę, że mój post wywołał u niektórych ogromny przypływ poczucia humoru. Cieszę się, że chociaż komuś sprawiłem radość — nawet jeśli wynika ona z braku zrozumienia treści. Nie każdy musi dyskutować merytorycznie, prawda? Niektórzy najwyraźniej preferują komunikację na poziomie „haha, nie wiem o co chodzi, ale się pośmieję”. Gdyby dało się rozwiązywać problemy śmiechem, pewnie dawno mielibyśmy idealną społeczność w SimRailu. Niestety, w prawdziwym życiu drwiny nie zastępują argumentów. Ale oczywiście gratuluję wszystkim, którzy poczuli się lepiej dzięki temu, że mogli coś wyśmiać – zawsze to jakieś osiągnięcie. @dadamets2 Gdybym miał jakikolwiek wpływ na rozwój SimRail, to kwestie takie jak save byłyby rozwiązane dużo wcześniej. Niestety jestem tylko graczem – czyli dokładnie kimś, kogo opinia w praktyce nie ma większego znaczenia. Od trzech lat mamy tu ten sam schemat: społeczność prosi, zgłasza, analizuje… a decyzje zapadają jakby kompletnie poza uszami osób odpowiedzialnych. Nie mam więc złudzeń – jeśli twórcy przez tyle czasu nie zauważyli potrzeby zmian, to raczej nie zrobi tego jeden komentarz więcej. I nie chodzi o to, że się obrażam – po prostu trudno nie zauważyć, jak bardzo zdanie graczy jest tu traktowane z przymrużeniem oka. 2 1 4
easy peasy carrot squeezy Posted yesterday at 09:32 AM Posted yesterday at 09:32 AM (edited) nie ważne, prosze o usunięcie... Edited yesterday at 09:33 AM by easy peasy carrot squeezy
Recommended Posts