patwrobel Posted Friday at 08:15 AM Posted Friday at 08:15 AM Przedstawiam mój czwarty scenariusz pod SimRail: Tym razem prowadzimy próżny skład beczek ze stacji Kraków Główny Towarowy do Płock Trzepowo. Rozpoczynamy pracę na stacji Kraków Główny Towarowy (KGA), gdzie w tle stoi nasza wygaszona lokomotywa. Uruchamiamy i zgłaszamy się do wykonania manewrów pod skład beczek na stacji. Po wykonaniu próby ruszamy w długa i malowniczą trasę biegnącą linią 8 aż do Kozłowa gdzie kierujemy się na CMK. Po dojechaniu do stacji Idzikowice zostaniemy skierowani łącznicą na linię 22 do Tomaszowa Mazowieckiego, a następnie liniami 25 i 534 trafiamy do Koluszek. Tu mamy do wyboru dwa scenariusze: Kontynuować dalej jazdę z tym składem Po dojechaniu do Skierniewic udajemy się łącznicą w kierunku Łowicza. Wykonać dodatkowe manewry i zabrać dodatkowe 5 wagonów do st. Skierniewice Po wykonaniu manewrów i uformowaniu nowego składu udajemy się do Skierniewic, gdzie wykonujemy manewry i odstawiamy dodatkowe wagony do składu w kierunku Warszawy. Sami z beczkami wracamy na szlak w kierunku Łowicza. Scenariusz zawiera liczny ruch AI i bardzo dużo losowych zdarzeń, aby każdy przejazd był inny. Nowością jest wznawianie etapu od składu, który jest już rozpędzony i prowadzony przez BOTa - musimy przejąć skład przyciskiem u góry ekranu. Dodatkowo mamy możliwość pominięcia długich odcinków na CMK. Na trasie brakuje fragmentu Radzice (za Idzikowicami) - Mikołajów (przed Koluszkami) - scenariusz automatycznie po dojechaniu do Radzic przeniesie nas pod wjazd w Mikołajewie. Aktualna wersja Wersja: 1.4.0 Data aktualizacji: 2025.09.26 Instalacja Należy pobrać spakowany folder o nazwie 44_patwrobel.7z i wypakować go do głównego folderu scenariuszy gry SimRail: ..\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\ Pobierz Najnowsza wersja dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z Etap startowy scenariusza Każda misja została podzielona na etapy, aby była możliwość grania fragmentami - dokończenia gry od pewnego miejsca. Po każdym uruchomieniu scenariusza użytkownik zostanie poproszony o wybór etapu - są one ułożone po kolei. Możemy zacząć grę od dowolnego etapu i grać do końca. Symulacja Scenariusze zawierają liczny ruch AI oraz zdarzenia losowe (w tym wygaszenia semaforów, uszkodzenia przejazdów, sygnały zastęcze, jazda lewym torem, itp.) Pogoda i pora dnia Każdorazowo gra prosi na starcie o określenie pogody (pora roku) oraz pory dnia. Mamy do dyspozycji: Pogowa (poda roku): Deszczowa (Wiosna) Słoneczna (Lato) Mglista (Jesień) Śnieżna (Zima) Pora dnia: ★ Uruchom scenariusz z domyślną godziną ★ Lista godzin co 2h od 3:00 do 23:00 Misja 4: Cargo: Kraków - Płock Tabor: ET22 / EU07 / Dragon / Traxx Kanał startowy: 1 Trasa: Kraków Główny Towarowy - Płock Trzepowo przez: Kozłów Włoszczowa Idzikowice Koluszki Skierniewice Kutno Opis: Naszym zadaniem na dziś jest dostarczyć próżny skład beczek ze stacji Kraków Główny Towarowy do Płock Trzepowo. Rozpoczynamy pracę na stacji Kraków Główny Towarowy (KGA), gdzie w tle stoi nasza wygaszona lokomotywa. Uruchamiamy i zgłaszamy się do wykonania manewrów pod skład beczek na stacji. Po wykonaniu próby ruszamy w długa i malowniczą trasę biegnącą linią 8 aż do Kozłowa gdzie kierujemy się na CMK. Po dojechaniu do stacji Idzikowice zostaniemy skierowani łącznicą na linię 22 do Tomaszowa Mazowieckiego, a następnie liniami 25 i 534 trafiamy do Koluszek. Tu mamy do wyboru dwa scenariusze: Kontynuować dalej jazdę z tym składem Po dojechaniu do Skierniewic udajemy się łącznicą w kierunku Łowicza. Wykonać dodatkowe manewry i zabrać dodatkowe 5 wagonów do st. Skierniewice Po wykonaniu manewrów i uformowaniu nowego składu udajemy się do Skierniewic, gdzie wykonujemy manewry i odstawiamy dodatkowe wagony do składu w kierunku Warszawy. Sami z beczkami wracamy na szlak w kierunku Łowicza. Dodatkowe elementy w scenariuszu: Na CKM sa dwa długie odcinki, które możemy pominąć - skład przeskoczy do wjazdu do najbliższej stacji (za każdym razem jesteśmy pytani o decyzję). Dotyczy odcinków: Włoszczowa Północ - Olszamowice Olszamowice - Pilichowice W grze brakuje odcinka Radzice - Mikołajów. Po dojechaniu do Radzic gra automatycznie przerzuca nas pod wjazd w Mikołajowie Etapy: ★ Kraków Gł. Tow. (Początek) ★ Kraków Gł. Tow. (Wyjazd) Kraków Gł. Tow. (Wyjazd) Niedźwiedź (Wjazd) Kozłów (Wjazd) Starzyny (Wjazd) Włoszczowa Północ (Wyjazd) Olszamowice (Wjazd) Pilichowice (Wjazd) Opoczno Południe (Wjazd) Idzikowice (Wjazd) Mikołajów (Wjazd) Koluszki (Wjazd) Koluszki (Wyjazd) Skierniewice (Wjazd) 6 5
bączuś Posted Saturday at 09:58 AM Posted Saturday at 09:58 AM Szkoda, że nie napisałeś, że wymaga DLC Cargo Pack - a to chyba ważna rzecz. Po podłączeniu się do beczek, gra wyrzuca jako "Brak licencji". 😉
patwrobel Posted Saturday at 10:50 AM Author Posted Saturday at 10:50 AM 48 minut temu, bączuś napisał(a): Szkoda, że nie napisałeś, że wymaga DLC Cargo Pack - a to chyba ważna rzecz. Po podłączeniu się do beczek, gra wyrzuca jako "Brak licencji". 😉 Sorki nie wiedziałem jak działa licencjonowanie, bo mam Cargo Pack. Moze jeździć po mapie ale nie można tym jeździć? Jak tak to można dorobić pytanie i zmiana wagonów. Nie znam zasady SimRail w kontekście SinglePlayer i dodatkow. Ktoś wie czy bez CargoPack można oglądać składy na mapie (jako boty) ale nie można prowadzić czy wogole nie może ich byc na mapie bo podczas spawn wywali błąd - dajcie info
bączuś Posted Saturday at 11:26 AM Posted Saturday at 11:26 AM Z tego co widzę, to jako boty mogą być (bo są normalnie zespawnowane), ale po podjeździe do składu i próbie podłączenia do lokomotywy jest błąd licencji i natychmiastowe wyrzucenie do menu głównego.
lewnemejski Posted Saturday at 11:47 AM Posted Saturday at 11:47 AM (edited) 59 minutes ago, patwrobel said: Sorki nie wiedziałem jak działa licencjonowanie, bo mam Cargo Pack. Moze jeździć po mapie ale nie można tym jeździć? Jak tak to można dorobić pytanie i zmiana wagonów. Nie znam zasady SimRail w kontekście SinglePlayer i dodatkow. Ktoś wie czy bez CargoPack można oglądać składy na mapie (jako boty) ale nie można prowadzić czy wogole nie może ich byc na mapie bo podczas spawn wywali błąd - dajcie info Nie możesz prowadzić pociągów z wagonami lub lokomotywą z DLC, ale normalnie mogą być na mapie. Zawartość graficzna DLC Cargo jest w plikach głównych gry, samo DLC odblokowuje Ci jedynie możliwość przejmowania składów z ET22 i wagonami z DLC. Edited Saturday at 11:50 AM by lewnemejski
patwrobel Posted Saturday at 01:20 PM Author Posted Saturday at 01:20 PM 1 godzinę temu, lewnemejski napisał(a): Nie możesz prowadzić pociągów z wagonami lub lokomotywą z DLC, ale normalnie mogą być na mapie. Zawartość graficzna DLC Cargo jest w plikach głównych gry, samo DLC odblokowuje Ci jedynie możliwość przejmowania składów z ET22 i wagonami z DLC. Super to dorobię na początku pytanie czy masz DLC Cargo a są jakies wagony beczkopodobne w standardzie?
lewnemejski Posted Saturday at 01:44 PM Posted Saturday at 01:44 PM 23 minutes ago, patwrobel said: Super to dorobię na początku pytanie czy masz DLC Cargo a są jakies wagony beczkopodobne w standardzie? https://wiki.simrail.eu/en/Vehicles/Poland/Overview są tylko te gruszki CEMETu
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted Saturday at 06:07 PM SIMRAIL Team Posted Saturday at 06:07 PM Wrzuciłem wewnętrznie pod dyskusję, czy na takie sytuacje nie byłoby dobrze dodać funkcji LUA zwracającej informację, czy gracz ma dane DLC. 1
patwrobel Posted Saturday at 06:29 PM Author Posted Saturday at 06:29 PM 20 minut temu, Królik Uszasty napisał(a): Wrzuciłem wewnętrznie pod dyskusję, czy na takie sytuacje nie byłoby dobrze dodać funkcji LUA zwracającej informację, czy gracz ma dane DLC. Ja jestem bardzo za właśnie brakuje mi tego w LUA
livin2thefullest Posted Sunday at 05:13 AM Posted Sunday at 05:13 AM Is it possible to have the scenario translated into other languages?
mluczak.kutno Posted Sunday at 10:49 AM Posted Sunday at 10:49 AM W dniu 26.09.2025 o 10:15, patwrobel napisał(a): Na CKM sa dwa długie odcinki, które możemy pominąć - skład przeskoczy do wjazdu do najbliższej stacji (za każdym razem jesteśmy pytani o decyzję). Dotyczy odcinków: Włoszczowa Północ - Olszamowice Mam problem z tym odcinkiem. Wyjeżdżam z Włoszczowej, po chwili pojawia się pytanie o przyspieszenie. Wybieram "nie", komunikat znika, skład w tym czasie przejmuje bot. Wyłączam bota, po chwili i tak jestem teleportowany przed Olszamowice.
VelociRaptusek Posted Sunday at 10:59 AM Posted Sunday at 10:59 AM (edited) 13 minut temu, mluczak.kutno napisał(a): Mam problem z tym odcinkiem. Wyjeżdżam z Włoszczowej, po chwili pojawia się pytanie o przyspieszenie. Wybieram "nie", komunikat znika, skład w tym czasie przejmuje bot. Wyłączam bota, po chwili i tak jestem teleportowany przed Olszamowice. Chyba funkcje są podpięte na odwrót. Bo jak ja wybrałem TAK to nic się nie stało i sam dalej prowadziłem pociąg. Edited Sunday at 11:02 AM by VelociRaptusek 1
mateusz424 Posted Sunday at 12:33 PM Posted Sunday at 12:33 PM (edited) Pierwsze podejście: – Przedmieście, co z wjazdem dla 312060? – Dojedzie pendolino do Batowic i podam dla pana wyjazd. Batowice nie są jakoś daleko więc chyba dziobak się wykoleił 😂 Stoję od 20 min pod semaforem F w Krakowie Gł. Nie chce mi się dłużej czekać, bo to "proszę pana, jak na polskich filmach – nuda" 🤣 Wychodzę do menu głównego i będzie drugie podejście. SimRail_log_2025-09-28_13-23-53.txt Edit: Z drugim razem poszło. Widocznie zdarzenia były losowe bardziej 🙂 – Poczekamy chwilę aż wyprzedzi Cię Pendolino i dojedzie do Sprowa. Tak można by powiedzieć, gdyby posterunek nazywał się Sprów. A skoro nazywa się Sprowa, to Pendolino dojedzie do Sprowy. Edited Sunday at 03:46 PM by mateusz424 edycja
Sklox Posted Sunday at 03:06 PM Posted Sunday at 03:06 PM Ja natomiast za kolejnym podejściem zatrzymuje się po zmianie kabiny na KGA. Pośpiech nie wyjeżdża z peronów Głównego. SimRail_log_2025-09-28_16-49-09.txt
Sklox Posted Sunday at 04:32 PM Posted Sunday at 04:32 PM Pominąłem etap pierwszy i tym razem napotkałem brak wjazdu do Słomnik dla poprzedzającego mnie pośpiecha przy zdarzeniu, że tor prawy zamknięty. W logu wygląda jakby Słomniki ustawiły przebieg z semafora M zamiast L. SimRail_log_2025-09-28_17-34-24.txt
patwrobel Posted Sunday at 04:40 PM Author Posted Sunday at 04:40 PM Dodałem nową wersję 1.4.1 Najnowsza wersja 1.4.1 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z W nowej wersji dodałem: 1. Wybór składu z oznaczeniem który wymaga DLC oczywiście scenariusz jest pod próżne beczki wiec dalej w komunikacji będzie tylko o tym mowa. Komunikaty o długości składu i masie też będą tylko z beczek poprawne. Post od: @bączuś 2. Poprawiłem na CMK komunikaty o przyspieszenie - faktycznie był odwrócony warunek Post od: @mluczak.kutno@VelociRaptusek 3. Poprawiłem event dla EIP na Przedmieście - teraz event jest bliżej gracza i odliczam czas. U Ciebie event dla EIP nie poszedł pewnie wyjechał BOT poza widoczność Post od: @mateusz424 4. Poprawiłem treść rozmowy na Przedmieście Post od: @mateusz424 5. Temat Sprowa - tego nie zmienię bo musiałbym wszystkie nagrania zmieniać - sorki za dużo roboty a to jest literówka Post od: @mateusz424 6. Poprawiłem start pociągu w Krakowie Post od: @Sklox Dalsze błędy sprawdzę w innym terminie - smacznego. 1 1 1
mluczak.kutno Posted Sunday at 06:38 PM Posted Sunday at 06:38 PM Dziękuje za rozwiązanie poprzedniego błędu, przybywam niestety z kolejnym 😞 Utknąłem przed wjazdem do Opoczna. Na radiu informacja, że czekamy na wyjazd osobowego z peronu. Log w ząłączeniu. SimRail_log_2025-09-28_19-44-47.txt
VelociRaptusek Posted Sunday at 07:44 PM Posted Sunday at 07:44 PM Scenariusz jest świetny. Czasem zdarza się że jakiś event się nie odpala, raz utknąłem przy Idzikowichach, raz w Koluszkach podczas manewrów pociąg na który czekałem nie przyjechał i stałem luzakiem na torze od Żakowic kilkadziesiąt minut. Ale system wznowień gry od konkretnych punktów sprawia, że to nie problem i nie ma się poczucia zmarnowanego czasu. @patwrobel, jak zwykle genialna robota. Ja mam pytanie jeszcze w sumie do graczy, czy ktoś oprócz mnie ma taki problem, że przy manewrach w KGA, po zmianie kabiny przestaje działać środkowy ekran? Niezależnie czy wyizoluję ETCS czy nie. Wiem że to nie wina autora i on sam niewiele może tu zrobić, ale może ja powinienem coś więcej wyłączyć/przełączyć, żeby zakończyć działanie ETCS w jednej kabinie zanim włączę w drugiej. Ja robię to tak, że uruchamiam kabinę, wpisuje randomowy numer maszynisty, poziom SHP, i jazda manewrowa, odpalam silnik lub podnoszę pantografy (dziękuję autorze za ten wybór) i jadę zgodnie z tarczami, dojeżdżam gdzie trzeba, gaszę silnik lub otwieram WS i opuszczam patyki, nastawniki i nadajniki na 0, hamulec sprężynowy, wyłączam kabinę i idę do drugiej. Próbowałem izolując EVC, wyłączając jazdę manewrowa przed wyłączeniem kabiny i nie wyłączając, na 4 próby 4 razy ekran nie ruszył. A jeśli już zwróciłem uwagę na problem i jest tu jakiś spec od ETCS, przy manewrach w Koluszkach po odłączeniu wagonów, ETCS nie chce przejść w jazdę manewrową, dostaje zwrotkę, że jazda manewrowa odrzucona. Czy komuś się udało to zrobić poprawnie?
patwrobel Posted Monday at 08:51 AM Author Posted Monday at 08:51 AM 14 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a): Dziękuje za rozwiązanie poprzedniego błędu, przybywam niestety z kolejnym 😞 Utknąłem przed wjazdem do Opoczna. Na radiu informacja, że czekamy na wyjazd osobowego z peronu. Log w ząłączeniu. SimRail_log_2025-09-28_19-44-47.txt 3.14 MB · 0 pobrań Nie dało się ustawić przebiegu OP_L -> OP_Tkps czyli wyjazd dla osobowego. Problem w tym że nic nie powinno blokować, bo nic przed nim nie jedzie. Chyba że coś pamiętasz że po sąsiednim stało / jechało w przeciwny kierunku. Wydaje mi się że nie. Czasem VD w SimRailu nie umie ustawić przebiegu, bo pisze w logu: Cytat [2025-09-28 20:29:27]: [SRK] Opoczno Południe - Polecenie ustawienia przebiegu: OP_L -> OP_Tkps Pociągowy - inicjalizacja [2025-09-28 20:29:27]: [SRK] Opoczno Południe OP_Tbl - Rezerwacja przebiegu. False [2025-09-28 20:29:27]: [SRK] Opoczno Południe - Brak możliwości rezerwacji przebiegu dla jednego z elementów [2025-09-28 20:29:27]: [SRK] Opoczno Południe - anulowano tworzenie przebiegu OP_L -> OP_Tkps Pociągowy Problem w tym że nie wiadomo jaki to element i według mojej wiedzy nic nie blokuje przejazdu - tak jakby jakiś element się nie zwolnił się po poprzednim pociągu?
patwrobel Posted Monday at 09:39 AM Author Posted Monday at 09:39 AM 17 godzin temu, Sklox napisał(a): Pominąłem etap pierwszy i tym razem napotkałem brak wjazdu do Słomnik dla poprzedzającego mnie pośpiecha przy zdarzeniu, że tor prawy zamknięty. W logu wygląda jakby Słomniki ustawiły przebieg z semafora M zamiast L. SimRail_log_2025-09-28_17-34-24.txt 918.46 kB · 0 pobrań Błąd poprawiony w wersji 1.4.2 Najnowsza wersja 1.4.2 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z 1
mateusz424 Posted Monday at 04:01 PM Posted Monday at 04:01 PM Drugim razem jechałem całość, przyspieszając przejazd dwa razy. Potem nastąpił "przeskok" brakującej części trasy, chyba do Mikołajowa, o ile dobrze pamiętam. I po tym przeskoku padł rozkład jazdy. Pokazywał cały czas, że jestem dużo przed czasem i nie przesuwał się przy przejeżdżaniu kolejnych stacji, wskazywał cały czas na Kraków Batowice: Może po tym przeskoku warto wczytać nowy rozkład jazdy, zaczynający się już od Mikołajowa?
patwrobel Posted Monday at 04:05 PM Author Posted Monday at 04:05 PM 1 minutę temu, mateusz424 napisał(a): Drugim razem jechałem całość, przyspieszając przejazd dwa razy. Potem nastąpił "przeskok" brakującej części trasy, chyba do Mikołajowa, o ile dobrze pamiętam. I po tym przeskoku padł rozkład jazdy. Pokazywał cały czas, że jestem dużo przed czasem i nie przesuwał się przy przejeżdżaniu kolejnych stacji, wskazywał cały czas na Kraków Batowice: Może po tym przeskoku warto wczytać nowy rozkład jazdy, zaczynający się już od Mikołajowa? Dokładnie tak jest zaprogramowane. Każdy przeskok (ten na Mikołajowi również jest przeskokiem) to despawn gracza wraz z rozkładem i spawn nowego pociągu z nowym rozkładem. Niestety SimRail przy wyładowywaniu rozkładu czasem zawiesza wyświetlanie go w UI i nowy jest pod spodem. Ja tego nie naprawie. Próbowałem jak to samo mialem robic ClearPlayerTimetable i znów załaduj ale zawsze było tak samo. Tu nie pomogę sorry. Trzeba by zglosic bug
mateusz424 Posted Monday at 06:02 PM Posted Monday at 06:02 PM 1 godzinę temu, patwrobel napisał(a): Dokładnie tak jest zaprogramowane. Każdy przeskok (ten na Mikołajowi również jest przeskokiem) to despawn gracza wraz z rozkładem i spawn nowego pociągu z nowym rozkładem. Niestety SimRail przy wyładowywaniu rozkładu czasem zawiesza wyświetlanie go w UI i nowy jest pod spodem. Ja tego nie naprawie. Próbowałem jak to samo mialem robic ClearPlayerTimetable i znów załaduj ale zawsze było tak samo. Tu nie pomogę sorry. Trzeba by zglosic bug To może nie wszystko na raz. Po co despawn i spawn razem z rozkładami? Myślałem o czymś takim: ClearTrainsetTimetable. Despawn pociągu gracza. Spawn w nowym miejscu. PlayerTrainset.SetTimetable (nowy rozkład). Czyścimy stary rozkład, coroutynką czekamy np. 2-3 sek, despawn, spawn, znów czekamy 2-3 sek i ustawiamy nowy rozkład.
patwrobel Posted Monday at 06:25 PM Author Posted Monday at 06:25 PM 19 minut temu, mateusz424 napisał(a): To może nie wszystko na raz. Po co despawn i spawn razem z rozkładami? Myślałem o czymś takim: ClearTrainsetTimetable. Despawn pociągu gracza. Spawn w nowym miejscu. PlayerTrainset.SetTimetable (nowy rozkład). Czyścimy stary rozkład, coroutynką czekamy np. 2-3 sek, despawn, spawn, znów czekamy 2-3 sek i ustawiamy nowy rozkład. Ale dokladnie tak to leci tylko Clear musi być w kurtynie bo często wysypywał mi kod i wówczas dalej nie leciało LUA i czarny ekran pozostawał. Oczekiwanie też mam 2-3 sekundy. Możesz sobie zobaczyć w funkcji ReSpawn w iss_core. Testowałem na wiele sposobów a ponieważ to nie wysypuje się zawsze raczej rzadko zawiesza się rozklad to czekam na poprawę silnika.
Recommended Posts