Jump to content

[patwrobel] Misja 4 - Cargo: Kraków - Płock

Recommended Posts

Posted

Przedstawiam mój czwarty scenariusz pod SimRail:

Tym razem prowadzimy próżny skład beczek ze stacji Kraków Główny Towarowy do Płock Trzepowo. Rozpoczynamy pracę na stacji Kraków Główny Towarowy (KGA), gdzie w tle stoi nasza wygaszona lokomotywa. Uruchamiamy i zgłaszamy się do wykonania manewrów pod skład beczek na stacji. Po wykonaniu próby ruszamy w długa i malowniczą trasę biegnącą linią 8 aż do Kozłowa gdzie kierujemy się na CMK. Po dojechaniu do stacji Idzikowice zostaniemy skierowani łącznicą na linię 22 do Tomaszowa Mazowieckiego, a następnie liniami 25 i 534 trafiamy do Koluszek. Tu mamy do wyboru dwa scenariusze:

• Kontynuować dalej jazdę z tym składem
    Po dojechaniu do Skierniewic udajemy się łącznicą w kierunku Łowicza.
  • Wykonać dodatkowe manewry i zabrać dodatkowe 5 wagonów do st. Skierniewice
    Po wykonaniu manewrów i uformowaniu nowego składu udajemy się do Skierniewic, gdzie wykonujemy manewry i odstawiamy dodatkowe wagony do składu w kierunku Warszawy. Sami z beczkami wracamy na szlak w kierunku Łowicza.

Scenariusz zawiera liczny ruch AI i bardzo dużo losowych zdarzeń, aby każdy przejazd był inny.
Nowością jest wznawianie etapu od składu, który jest już rozpędzony i prowadzony przez BOTa - musimy przejąć skład przyciskiem u góry ekranu. Dodatkowo mamy możliwość pominięcia długich odcinków na CMK.
Na trasie brakuje fragmentu Radzice (za Idzikowicami) - Mikołajów (przed Koluszkami) - scenariusz automatycznie po dojechaniu do Radzic przeniesie nas pod wjazd w Mikołajewie.

Aktualna wersja

Wersja: 1.4.0
Data aktualizacji: 2025.09.26

Instalacja

Należy pobrać spakowany folder o nazwie 44_patwrobel.7z i wypakować go do głównego folderu scenariuszy gry SimRail:

..\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\

Pobierz

Najnowsza wersja dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z

Etap startowy scenariusza

Każda misja została podzielona na etapy, aby była możliwość grania fragmentami - dokończenia gry od pewnego miejsca. Po każdym uruchomieniu scenariusza użytkownik zostanie poproszony o wybór etapu - są one ułożone po kolei. Możemy zacząć grę od dowolnego etapu i grać do końca.

Symulacja

Scenariusze zawierają liczny ruch AI oraz zdarzenia losowe (w tym wygaszenia semaforów, uszkodzenia przejazdów, sygnały zastęcze, jazda lewym torem, itp.)

Pogoda i pora dnia

Każdorazowo gra prosi na starcie o określenie pogody (pora roku) oraz pory dnia. Mamy do dyspozycji:

• Pogowa (poda roku):
    • Deszczowa (Wiosna)
    • Słoneczna (Lato)
    • Mglista (Jesień)
    • Śnieżna (Zima)
  • Pora dnia:
    • ★ Uruchom scenariusz z domyślną godziną ★
    • Lista godzin co 2h od 3:00 do 23:00

Misja 4: Cargo: Kraków - Płock

• Tabor: ET22 / EU07 / Dragon / Traxx
  • Kanał startowy: 1
  • Trasa: Kraków Główny Towarowy - Płock Trzepowo przez:
    • Kozłów
    • Włoszczowa
    • Idzikowice
    • Koluszki
    • Skierniewice
    • Kutno
  • Opis:
    Naszym zadaniem na dziś jest dostarczyć próżny skład beczek ze stacji Kraków Główny Towarowy do Płock Trzepowo. Rozpoczynamy pracę na stacji Kraków Główny Towarowy (KGA), gdzie w tle stoi nasza wygaszona lokomotywa. Uruchamiamy i zgłaszamy się do wykonania manewrów pod skład beczek na stacji. Po wykonaniu próby ruszamy w długa i malowniczą trasę biegnącą linią 8 aż do Kozłowa gdzie kierujemy się na CMK. Po dojechaniu do stacji Idzikowice zostaniemy skierowani łącznicą na linię 22 do Tomaszowa Mazowieckiego, a następnie liniami 25 i 534 trafiamy do Koluszek. Tu mamy do wyboru dwa scenariusze:
    • Kontynuować dalej jazdę z tym składem
      Po dojechaniu do Skierniewic udajemy się łącznicą w kierunku Łowicza.
    • Wykonać dodatkowe manewry i zabrać dodatkowe 5 wagonów do st. Skierniewice
      Po wykonaniu manewrów i uformowaniu nowego składu udajemy się do Skierniewic, gdzie wykonujemy manewry i odstawiamy dodatkowe wagony do składu w kierunku Warszawy. Sami z beczkami wracamy na szlak w kierunku Łowicza.
  • Dodatkowe elementy w scenariuszu:
    • Na CKM sa dwa długie odcinki, które możemy pominąć - skład przeskoczy do wjazdu do najbliższej stacji (za każdym razem jesteśmy pytani o decyzję). Dotyczy odcinków:
      • Włoszczowa Północ - Olszamowice
      • Olszamowice - Pilichowice
    • W grze brakuje odcinka Radzice - Mikołajów. Po dojechaniu do Radzic gra automatycznie przerzuca nas pod wjazd w Mikołajowie
  • Etapy:
    • ★ Kraków Gł. Tow. (Początek) ★
    • Kraków Gł. Tow. (Wyjazd)
    • Kraków Gł. Tow. (Wyjazd)
    • Niedźwiedź (Wjazd)
    • Kozłów (Wjazd)
    • Starzyny (Wjazd)
    • Włoszczowa Północ (Wyjazd)
    • Olszamowice (Wjazd)
    • Pilichowice (Wjazd)
    • Opoczno Południe (Wjazd)
    • Idzikowice (Wjazd)
    • Mikołajów (Wjazd)
    • Koluszki (Wjazd)
    • Koluszki (Wyjazd)
    • Skierniewice (Wjazd)

Photo1.png.8fe2e8d095c23ef6583d405112097601.pngPhoto2.png.36827f06fe24b9e1281415a5f3eaac6a.pngPhoto3.jpg.ad5f5d3fda651f3e67efb9d62eb775c1.jpgPhoto4.jpg.dbe6e69eea68fc2e587ab0696b769643.jpgPhoto5.jpg.f82b7cc85d2ad61990b720fc8356d4ab.jpgPhoto6.thumb.jpg.ae1b93649f84fed3996b4311e7f72e58.jpg

• Like 4
  • Thanks 2
Posted

Szkoda, że nie napisałeś, że wymaga DLC Cargo Pack - a to chyba ważna rzecz. Po podłączeniu się do beczek, gra wyrzuca jako "Brak licencji". 😉

Posted
48 minut temu, bączuś napisał(a):

Szkoda, że nie napisałeś, że wymaga DLC Cargo Pack - a to chyba ważna rzecz. Po podłączeniu się do beczek, gra wyrzuca jako "Brak licencji". 😉

Sorki nie wiedziałem jak działa licencjonowanie, bo mam Cargo Pack. Moze jeździć po mapie ale nie można tym jeździć? Jak tak to można dorobić pytanie i zmiana wagonów. Nie znam zasady SimRail w kontekście SinglePlayer i dodatkow. Ktoś wie czy bez CargoPack można oglądać składy na mapie (jako boty) ale nie można prowadzić czy wogole nie może ich byc na mapie bo podczas spawn wywali błąd - dajcie info

Posted

Z tego co widzę, to jako boty mogą być (bo są normalnie zespawnowane), ale po podjeździe do składu i próbie podłączenia do lokomotywy jest błąd licencji i natychmiastowe wyrzucenie do menu głównego.

Posted (edited)
59 minutes ago, patwrobel said:

Sorki nie wiedziałem jak działa licencjonowanie, bo mam Cargo Pack. Moze jeździć po mapie ale nie można tym jeździć? Jak tak to można dorobić pytanie i zmiana wagonów. Nie znam zasady SimRail w kontekście SinglePlayer i dodatkow. Ktoś wie czy bez CargoPack można oglądać składy na mapie (jako boty) ale nie można prowadzić czy wogole nie może ich byc na mapie bo podczas spawn wywali błąd - dajcie info

Nie możesz prowadzić pociągów z wagonami lub lokomotywą z DLC, ale normalnie mogą być na mapie. Zawartość graficzna DLC Cargo jest w plikach głównych gry, samo DLC odblokowuje Ci jedynie możliwość przejmowania składów z ET22 i wagonami z DLC.

Edited by lewnemejski
Posted
1 godzinę temu, lewnemejski napisał(a):

Nie możesz prowadzić pociągów z wagonami lub lokomotywą z DLC, ale normalnie mogą być na mapie. Zawartość graficzna DLC Cargo jest w plikach głównych gry, samo DLC odblokowuje Ci jedynie możliwość przejmowania składów z ET22 i wagonami z DLC.

Super to dorobię na początku pytanie czy masz DLC Cargo a są jakies wagony beczkopodobne w standardzie?

• SIMRAIL Team
Posted

Wrzuciłem wewnętrznie pod dyskusję, czy na takie sytuacje nie byłoby dobrze dodać funkcji LUA zwracającej informację, czy gracz ma dane DLC.

Posted
20 minut temu, Królik Uszasty napisał(a):

Wrzuciłem wewnętrznie pod dyskusję, czy na takie sytuacje nie byłoby dobrze dodać funkcji LUA zwracającej informację, czy gracz ma dane DLC.

Ja jestem bardzo za właśnie brakuje mi tego w LUA

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy