patwrobel Posted September 17 Author Posted September 17 Gra po prostu się wysypała - ja na to wpływu nie mam. 1
Szymon Posted September 17 Posted September 17 8 godzin temu, patwrobel napisał(a): Gra po prostu się wysypała - ja na to wpływu nie mam. Tym razem udało się wszystko zrobić począwszy od wyjazdu z DGW. Bardzo fajna ta druga część. Muszę jeszcze ogarnąć wyłączenie się scenariusza. Jest polecenie żeby wyłączyć loka i wyjść. Więc zrobiłem wszystko, hamowanie składu, odcięcie, hamulec ręczny, wyłączenie baterii. Po wyjściu scenariusz nie zakończył się, musiałem to zrobić ręcznie. Ale to detal.
pan kura Posted Sunday at 04:42 PM Posted Sunday at 04:42 PM Scenariusz bardzo przyjemny, ale mam parę uwag W momencie wyjazdu jako manewr(?) z toru 318 w scenariuszu jest dyktowany rozkaz pisemny S. Taka sytuacja nie powinna w ogóle zaistnieć, gdyż po torze 218 i okręgu ŁB nie odbywają się jakiekolwiek jazdy pociągowe. Ponadto sam rozkaz pisemny ma nieprawidłową treść. W bloczku działki pierwszej nie ma nic zawarte odnośnie wygaszonego wskazania na semaforze, a w treści nie ma mowa o jakim typie semafora jest mowa (wyjazdowy/drogowskazowy/wjazdowy) O podanym manewrze powinno bardziej poinformować ŁA1 niż ŁA. Wreszcie się pod jego okręgiem znajdowaliśmy Tm3 jest semaforem? W analizie brakuje numeru seryjnego lokomotywy. Domyślam się że to ma związek z losowaniem się lokomotyw, ale raczej dałoby radę coś z tym zrobić. Ostrzeżenia nie powinny być dostarczone w tym przypadku początku biegu pociągu wraz z rozkładem jazdy przez nastawniczego z ŁA3? Nie znam warunków lokalnych w Łazach, ale to myślę że do sprostowania. W samej recytacji ostrzeżeń nie ma nic wspomniane o doraźnej 40'ce w rkpd na DGW
Sklox Posted Sunday at 07:18 PM Posted Sunday at 07:18 PM 2 godziny temu, pan kura napisał(a): O podanym manewrze powinno bardziej poinformować ŁA1 niż ŁA. Wreszcie się pod jego okręgiem znajdowaliśmy Ostrzeżenia nie powinny być dostarczone w tym przypadku początku biegu pociągu wraz z rozkładem jazdy przez nastawniczego z ŁA3? Nie znam warunków lokalnych w Łazach, ale to myślę że do sprostowania. W samej recytacji ostrzeżeń nie ma nic wspomniane o doraźnej 40'ce w rkpd na DGW W grze nie ma odwzorowanych nastawni innych niż ŁA, ŁB, ŁC, więc z tego co się orientuje nie można "podać" z nich komunikatów.
lewnemejski Posted Sunday at 07:29 PM Posted Sunday at 07:29 PM 8 minutes ago, Sklox said: W grze nie ma odwzorowanych nastawni innych niż ŁA, ŁB, ŁC, więc z tego co się orientuje nie można "podać" z nich komunikatów. Komunikat możesz sobie podać dowolny, bo to twórca scenariusza decyduje co pojawi się na czacie. A wszystkie przebiegi realizuje się w ramach tzw. wirtualnego dyżurnego(VD - Virtual Dispatcher). I dla gracza wygląda to tak jakby konkretna nastawnia itp. podawała sygnały/komunikaty
patwrobel Posted Monday at 09:04 AM Author Posted Monday at 09:04 AM 16 godzin temu, pan kura napisał(a): Scenariusz bardzo przyjemny, ale mam parę uwag W momencie wyjazdu jako manewr(?) z toru 318 w scenariuszu jest dyktowany rozkaz pisemny S. Taka sytuacja nie powinna w ogóle zaistnieć, gdyż po torze 218 i okręgu ŁB nie odbywają się jakiekolwiek jazdy pociągowe. Ponadto sam rozkaz pisemny ma nieprawidłową treść. W bloczku działki pierwszej nie ma nic zawarte odnośnie wygaszonego wskazania na semaforze, a w treści nie ma mowa o jakim typie semafora jest mowa (wyjazdowy/drogowskazowy/wjazdowy) O podanym manewrze powinno bardziej poinformować ŁA1 niż ŁA. Wreszcie się pod jego okręgiem znajdowaliśmy Tm3 jest semaforem? W analizie brakuje numeru seryjnego lokomotywy. Domyślam się że to ma związek z losowaniem się lokomotyw, ale raczej dałoby radę coś z tym zrobić. Ostrzeżenia nie powinny być dostarczone w tym przypadku początku biegu pociągu wraz z rozkładem jazdy przez nastawniczego z ŁA3? Nie znam warunków lokalnych w Łazach, ale to myślę że do sprostowania. W samej recytacji ostrzeżeń nie ma nic wspomniane o doraźnej 40'ce w rkpd na DGW Sorry, mój bład ale ja nie pracuję na kolei, więc tylko domyślam się procedur i układów stacyjnych. Scenariusze mogą i zapewne zawierają nieścisłości, niejasności a nawet błędy logiczne - z góry za to przepraszam. Osoby z wiedzą muszą przymknąć oko 🙂 Niestety modyfikacje wiązały by się z generowaniem na nowo audio a to nie jest ani przyjemna robota ani prosta bo strony darmowe mają limity.
error723 Posted Monday at 09:45 AM Posted Monday at 09:45 AM 38 minut temu, patwrobel napisał(a): Sorry, mój bład ale ja nie pracuję na kolei, więc tylko domyślam się procedur i układów stacyjnych. Scenariusze mogą i zapewne zawierają nieścisłości, niejasności a nawet błędy logiczne - z góry za to przepraszam. Osoby z wiedzą muszą przymknąć oko 🙂 Niestety modyfikacje wiązały by się z generowaniem na nowo audio a to nie jest ani przyjemna robota ani prosta bo strony darmowe mają limity. Za to dostałeś feedback i będziesz wiedział, że konsultacja z @pan kura przy realizacji scenariusza to dobry pomysł - i jestem przekonany, że tutaj nie było wytykania tylko sugestie na przyszłość. Poza tym, jak dla mnie, robisz świetną robotę i dzięki, że Ci się chce.
Recommended Posts