Jump to content

Recommended Posts

Posted
43 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

To zależy. Jeżeli np. za przejechanie S1 gra Cię co prawda nie zatrzyma ale za to mod wlepi 3 dni bana to nie wiem czy w dobrą stronę idziemy. Szczególnie że niektórym roją się plany o wycinaniu niektórych składów. Spadek gęstości na dwa serwery + wycinanie składów z ruchu spowoduje że gracze będą się nudzić, dyżurni będą się nudzić, więc popularność samej gry może spaść. 

Na Sewerach PRO mam nadzieje ze na dyżurkach będzie panował pewien rygor któremu wszyscy będą musieli  się pod porządkować przy dużej liczbie(131-125) składów nie będzie nudy na dyżurkach.

• Haha 4
Posted
15 godzin temu, Orzeł85A napisał(a):

Na Sewerach PRO mam nadzieje ze na dyżurkach będzie panował pewien rygor któremu wszyscy będą musieli  się pod porządkować przy dużej liczbie(131-125) składów nie będzie nudy na dyżurkach.

Czy ty przeczytałeś co napisałes :d jaki rygor te serwer PRO nie są w ogóle POTRZEBNE 

• Haha 1
Posted (edited)
32 minuty temu, Arkadio40 napisał(a):

Czy ty przeczytałeś co napisałes :d jaki rygor te serwer PRO nie są w ogóle POTRZEBNE 

Możesz uzasadnić dlaczego według Ciebie, serwer PRO jest zbędny?

Ja to widzę tak, obecnie pojawia się coraz większa grupa ludzi, która czerpie radość z utrudniania lub całkowitego psucia zabawy innym. Coraz częściej pojawiają się osoby, które nie tylko nadużywają Sz, ale używają go celowo by wykolejać składy lub kierować je na kurs kolizyjny. Serwer PRO eliminuje takich graczy, czyli możesz zostać dopuszczonym, ale jeśli nabroisz to masz pozostałe serwery. Podobnie jest z prowadzeniem składów, 250 km/h? Przelatywanie przez Idzikowice 160 - 200 km/h? Zatrzymywanie się tak, że blokuje się szlak? Tych przypadków jest od groma i właśnie z tego powodu, jak rozumiem, ma powstać serwer, na którym będą obowiązywały konkretne zasady, dające frajdę tym, którzy wymagają od siebie więcej niż zwykłego klikania. Tu chodzi o to by nagrodzić tych, którzy grają zgodnie z zasadami, a nie karać tych, którzy mają je w poważaniu. 

I podkreślmy to, nikt nie mówi o likwidacji pozostałych serwerów, one dalej będą funkcjonowały. Jedynie co ma się zmienić to dołożenie serwera. Czy będzie miał obłożenie na poziomie PL3? Nie mam pojęcia, ale czy ja będę chciał się bawić w realiach wymuszających na mnie działanie zgodne z instrukcjami? Na pewno tak. Tym bardziej, że jak rozumiem, nie będzie żadnych dodatkowych etatów moderatorskich, ani sądów kapturowych.

I podsumowując, póki co nie wiemy jak dokładnie ma działać serwer PRO, więc może wstrzymajmy się z oceną czy jest potrzebny do czasu, aż faktycznie się pojawi?

Edited by error723
  • I agree 2
Posted
23 minuty temu, Arkadio40 napisał(a):

Nie czytałem tego niestety.

• Confused 1
  • I agree 1
Posted

Oto kilka różnic między serwem PRO a zwykłym.

Zwykły serwer:

-Dostępny dla każdego

-Możliwe bardziej chaotyczne sytuacje

-Przyjazny dla początkujących

Serwer PRO:

-Zalecany dla doświadczonych graczy

-Wyższy poziom dyscypliny

-Realizm na pierwszym miejscu

Opis serwera PRO 

W SimRail  to serwer dla graczy, którzy stawiają na pełny realizm i profesjonalne prowadzenie ruchu kolejowego. Rozgrywka przebiega zgodnie z zasadami obowiązującymi na prawdziwej kolei, a uczestnicy są zobowiązani do odpowiedzialnej i precyzyjnej pracy na swoich stanowiskach. To miejsce dla osób, które znają grę i chcą utrzymywać wysoki standard symulacji.

• Like 1
  • I disagree 1
  • Haha 3
Posted
Godzinę temu, error723 napisał(a):

Ja to widzę tak, obecnie pojawia się coraz większa grupa ludzi, która czerpie radość z utrudniania lub całkowitego psucia zabawy innym. Coraz częściej pojawiają się osoby, które nie tylko nadużywają Sz, ale używają go celowo by wykolejać składy lub kierować je na kurs kolizyjny. Serwer PRO eliminuje takich graczy, czyli możesz zostać dopuszczonym, ale jeśli nabroisz to masz pozostałe serwery. Podobnie jest z prowadzeniem składów, 250 km/h? Przelatywanie przez Idzikowice 160 - 200 km/h? Zatrzymywanie się tak, że blokuje się szlak? Tych przypadków jest od groma i właśnie z tego powodu, jak rozumiem, ma powstać serwer, na którym będą obowiązywały konkretne zasady, dające frajdę tym, którzy wymagają od siebie więcej niż zwykłego klikania. Tu chodzi o to by nagrodzić tych, którzy grają zgodnie z zasadami, a nie karać tych, którzy mają je w poważaniu. 

Ładna laurka dla PRO. Ciekawe że PL3 nie jest wolny od takiej patologii. A że "PRO" brzmi dobitniej i obiecująco mogę się założyć że problemów będzie raczej więcej z dowcipnisiami niż mniej. Ciekawe jak długo gracze PRO będą w stanie znosić cierpliwie zabawy Oskarków bawiącymi się zawrotnicami XDDD.

• Like 2
  • Haha 1
Posted
Godzinę temu, PL_Andrev napisał(a):

Ładna laurka dla PRO. Ciekawe że PL3 nie jest wolny od takiej patologii. A że "PRO" brzmi dobitniej i obiecująco mogę się założyć że problemów będzie raczej więcej z dowcipnisiami niż mniej. Ciekawe jak długo gracze PRO będą w stanie znosić cierpliwie zabawy Oskarków bawiącymi się zawrotnicami XDDD.

Jeśli taka zabawa będzie się kończyć wykluczeniem na minimum rok to jaki problem? Ważne by był system autoryzacyjny, gdzie usunięcie użytkownika z listy z automatu nie pozwala mu korzystać z serwera PRO. Wówczas nie byłoby banowania, a jedynie brak dostępu do jednego serwera -> w takim ujęciu serwer PRO jest nagrodą, a nie karą. I myślę, że na tym powinno się to opierać, czyli dawanie graczom szanującym zasady więcej zabawy.

I to chyba trzeba podkreślić, nie traktujmy wydawcy, jak kogoś kto ma trzymać bat - ja wolę wydawcę, który ma dla mnie przysłowiową marchewkę (choć, jeśli mi wolno na odrobinę dowcipu, nie wiem co na to Królik).

• Like 1
  • I disagree 1
  • I agree 3
Posted
19 minut temu, error723 napisał(a):

Jeśli taka zabawa będzie się kończyć wykluczeniem na minimum rok to jaki problem? Ważne by był system autoryzacyjny, gdzie usunięcie użytkownika z listy z automatu nie pozwala mu korzystać z serwera PRO. Wówczas nie byłoby banowania, a jedynie brak dostępu do jednego serwera -> w takim ujęciu serwer PRO jest nagrodą, a nie karą. I myślę, że na tym powinno się to opierać, czyli dawanie graczom szanującym zasady więcej zabawy.

I to chyba trzeba podkreślić, nie traktujmy wydawcy, jak kogoś kto ma trzymać bat - ja wolę wydawcę, który ma dla mnie przysłowiową marchewkę (choć, jeśli mi wolno na odrobinę dowcipu, nie wiem co na to Królik).

Pełna zgoda.

• I agree 1
Posted
32 minuty temu, error723 napisał(a):

Ważne by był system autoryzacyjny, gdzie usunięcie użytkownika z listy z automatu nie pozwala mu korzystać z serwera PRO. Wówczas nie byłoby banowania, a jedynie brak dostępu do jednego serwera -> w takim ujęciu serwer PRO jest nagrodą, a nie karą.

To jest naprawdę dobre. Aż dziwne że nie ma takiego mechanizmu na PL3...

• I agree 1
Posted
22 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

To jest naprawdę dobre. Aż dziwne że nie ma takiego mechanizmu na PL3...

Serwer PRO to złoto. Ludzie ogarnięci, dyspozytorzy też. PL3 mogłoby się sporo nauczyć. 

• Haha 3
Posted
45 minut temu, Orzeł85A napisał(a):

Serwer PRO to złoto. Ludzie ogarnięci, dyspozytorzy też. PL3 mogłoby się sporo nauczyć. 

Na PL3 ogarniętych dużyrnych mogę policzyć na palcach jednej ręki . NIE dla w.w serweru 

Posted
Godzinę temu, Arkadio40 napisał(a):

Na PL3 ogarniętych dużyrnych mogę policzyć na palcach jednej ręki . NIE dla w.w serweru 

Nie chcesz, nie używaj, ale nie zabraniaj innym...

• Haha 1
  • I agree 1
Posted
4 godziny temu, Arkadio40 napisał(a):

Nie mam obowiązku grania na sewerze PRO.

Posted (edited)
8 godzin temu, Arkadio40 napisał(a):

Niech zgadnę do ogarniętych w tej ręce należysz na pewno ty. 👌

Z tego co widzę Włoszczowa jest twoja, hmm widzę też że rządzisz na ED250 szczególnie jak domagasz się od dyżurnego wjazdu na inny tor właśnie na Włoszczowej, żeby wyjechać z niego z maksymalną prędkością a nie z ograniczeniem. 😁 

Akuratnie tam siedział pewien nie ogar który się na to nie zgodził.

Zapewne to zaprzeczysz oczywiście.

To jest profesjonalne podejście do przepisów na kolei. 🤝

Edited by Spanddark
  • Haha 1
  • Thanks 1
Posted
16 godzin temu, Orzeł85A napisał(a):

Zadziwiająca jest twoja ocena serwera którego nie ma XD

Jeżeli PRO będzie się cechowało zasadą "brak ograniczeń" to początkowo będzie wysyp trolli, psujących zabawę całej reszcie. System banów (o ile będzie) i podejście moderów też powinno być elastyczne, bo zdarzają się błędy: przejechanie S1 dla maszynistów czy podanie błędnego kierunku jazdy przez dyżurnego. Nie chodzi przecież o to że jak ktoś przejedzie S1, to na PL3 system go cofnie pod semafor, a na PRO dostanie z miejsca bana. 

Z drugiej strony trzeba pamiętać co powoduje że tyle graczy gra na PL3. PRO to po pierwsze rozwodnienie graczy na kolejne serwery. Po drugie, zbytnie dokręcenie śruby przez modów spowoduje spadek graczy. Mało składów obsadzonych przez graczy -> nuda dla dyżurnych -> puste dyżurki -> nuda dla maszynistów -> pusty serwer. 

• I agree 1
Posted
54 minuty temu, Bulbulator napisał(a):

Serwery Pro to byłaby esencja forum elektrody, czyli więcej złego niż dobrego. Snobizm, buta i gnębienie.

To porównanie jest daleko nieuprawnione. Serwer jeszcze nie powstał, więcej, my nawet nie wiemy w jakiej dokładnie będzie formie, a Ty przyrównujesz to do jakże ikonicznej (w swej podłości) elektrody? Dlaczego sprowadzasz ludzi, którzy się tym zajmują do tak niskiego poziomu, nie wiedząc nawet co mają do zaoferowania? Potrafisz to uzasadnić inaczej niż "tak mi się wydaje"?

18 godzin temu, Arkadio40 napisał(a):

Znaczy, masz argumenty czy jedynie będziesz jak mój czteroletni synek "nie" krzyczał? Jeśli nie masz argumentów, nie potrafisz uzasadnić to wszyscy odnotowali Twój głos jako przeciwny i rozumiem, że jako zagorzały przeciwnik, nigdy nie skorzystasz z serwera PRO? Czy jesteś w stanie postawić takie zobowiązanie? Dotrzymać takiego zobowiązania nie mając pojęcia co tam będzie i jak to będzie funkcjonować?

Kolejny temat rzeka o czymś czego nie ma, naprawdę będziemy się tutaj przepychać zanim powstanie konkretna propozycja?

p.s.

Warto jednak się zastanowić, czy to co się smaruje nie obraża, tudzież nie ubliża innym. No chyba, że ktoś czuje się jak ryba w wodzie w elektrodowym, wirtualnym świecie...

• I agree 1
Posted
Godzinę temu, error723 napisał(a):

To porównanie jest daleko nieuprawnione. Serwer jeszcze nie powstał, więcej, my nawet nie wiemy w jakiej dokładnie będzie formie, a Ty przyrównujesz to do jakże ikonicznej (w swej podłości) elektrody? Dlaczego sprowadzasz ludzi, którzy się tym zajmują do tak niskiego poziomu, nie wiedząc nawet co mają do zaoferowania? Potrafisz to uzasadnić inaczej niż "tak mi się wydaje"?

Znaczy, masz argumenty czy jedynie będziesz jak mój czteroletni synek "nie" krzyczał? Jeśli nie masz argumentów, nie potrafisz uzasadnić to wszyscy odnotowali Twój głos jako przeciwny i rozumiem, że jako zagorzały przeciwnik, nigdy nie skorzystasz z serwera PRO? Czy jesteś w stanie postawić takie zobowiązanie? Dotrzymać takiego zobowiązania nie mając pojęcia co tam będzie i jak to będzie funkcjonować?

Kolejny temat rzeka o czymś czego nie ma, naprawdę będziemy się tutaj przepychać zanim powstanie konkretna propozycja?

p.s.

Warto jednak się zastanowić, czy to co się smaruje nie obraża, tudzież nie ubliża innym. No chyba, że ktoś czuje się jak ryba w wodzie w elektrodowym, wirtualnym świecie...

Tak dokładnie NIGdy nie skorzystam z tego serwera gdyż uważam że jest on NIE potrzebny 

Posted
23 minuty temu, Arkadio40 napisał(a):

Tak dokładnie NIGdy nie skorzystam z tego serwera gdyż uważam że jest on NIE potrzebny 

No nie przesadzaj - taki serwer (pod warunkiem zdjęcia wszelkich ograniczeń) jest idealny dla gry bez huda / bez podpowiedzi, w szczególności:

* dla maszynistów pod względem wyhamowywania przed S1 czy jego przeoczenia

* dla dyżurnych pod kątem wyprawienia składu na właściwy szlak

Jednak jak przeczytałem propozycję aby banować ludzi którzy nie trzymają się EDR, to zaczynam wątpić w misję i plusy takiego serwera.

Posted (edited)
2 godziny temu, error723 napisał(a):

p.s.

Ludzie z forum elektrody to nie jest jakiś odrębny typ ludzi z osobnej planety, to są tacy sami pasjonaci, których denerwują amatorzy. Poświęcili na swoje hobby tak dużo czasu, że nie mają ochoty użerać się z "nowymi". Dokładnie to samo zjawisko widuje się okazjonalnie na tym forum (z takiej też potrzeby powstał ten temat), jak i w czacie gry. Odcinanie się od amatorów - pro serwerem, spowoduje dalsze zamykanie się we własnym kręgu, a gdy ktoś z amatorów stwierdzi, że już jest wystarczająco dobry by dołączyć - nie zostanie zaakceptowany w wąskim gronie i polecą masowe reporty za byle błąd wyszukany na siłę. Nie trzeba mieć już odpalonego Pro serwera by móc zdawać sobie sprawę, jak działa natura ludzka, plemiona, trudy bycia zaakceptowanym w kręgu społecznym, zazdrość, czy efekt Dunninga-Krugera. Uważam, że powinniśmy się wspólnie kisić w jednym kręgu, a nie robić osobny serwer dla elit, a plebs "niech sobie trolluje w swojej piaskownicy".

Edited by Bulbulator
  • I agree 3
Posted (edited)
23 minuty temu, Bulbulator napisał(a):

Ludzie z forum elektrody to nie jest jakiś odrębny typ ludzi z osobnej planety, to są tacy sami pasjonaci, których denerwują amatorzy, poświęcili na swoje hobby tak dużo czasu, że nie mają ochoty użerać się z "nowymi". Dokładnie to samo zjawisko widuje się okazjonalnie na tym forum (z takiej też potrzeby powstał ten temat), jak i w czacie gry. Odcinanie się od amatorów - pro serwerem, spowoduje dalsze zamykanie się we własnym kręgu, a gdy ktoś z amatorów stwierdzi, że już jest wystarczająco dobry by dołączyć - nie zostanie zaakceptowany w wąskim gronie i polecą masowe reporty za byle błąd wyszukany na siłę. Nie trzeba mieć już odpalonego Pro serwera by móc zdawać sobie sprawę, jak działa natura ludzka, plemiona, trudy bycia zaakceptowanym w kręgu społecznym, zazdrość, czy efekt Dunninga-Krugera. Uważam, że powinniśmy się wspólnie kisić w jednym kręgu, a nie robić osobny serwer dla elit, a plebs "niech sobie trolluje w swojej piaskownicy".

Owszem, w wymiarze łączenia społeczności masz rację, ale czy to jest gra która ma dawać mi frajdę z symulowania ruchu kolejowego czy piaskownica, w której mamy się wszyscy głaskać by nikt nie poczuł się wykluczony? Podkreślam, nie wiemy jakie zasady w ogóle mają obowiązywać na serwerze PRO, czym będzie się wyróżniać i na jakiej podstawie będzie przyznawany dostęp - choć szczerze, wyobrażam sobie, że domyślnie każdy ma dostęp i zwyczajnie może go stracić, gdy celowo psuje rozgrywkę innym.
I tutaj pojawia się kolejne pytanie, naprawdę uważasz, że Ci wszyscy, którzy starają się działać zgodnie z zasadami zostaną jeśli nie będą mieli przestrzeni, gdzie nie ma miejsca na celowe uprzykrzanie gry? Po części kolej to mój konik, co prawda nie taki jak elektronika, ale mimo wszystko i właściwie obecnie mam wybór - grać na serwerach innych niż PL3, gdzie raczej niewielu jest amatorów psucia rozgrywki, albo poza weekendami i najlepiej w godzinach przedpołudniowych lub nocnych. Czyli, jakże by, pełnoprawny gracz musi szukać odrobiny przestrzeni by móc korzystać z produktu i nie trafić na osobnika, który dla własnej uciechy, popsuje moją zabawę.
Stąd pomysł serwera, na którym będzie odbierany dostęp dla tych, którzy celowo uprzykrzają zabawę innym.

58 minut temu, PL_Andrev napisał(a):

No nie przesadzaj - taki serwer (pod warunkiem zdjęcia wszelkich ograniczeń) jest idealny dla gry bez huda / bez podpowiedzi, w szczególności:

* dla maszynistów pod względem wyhamowywania przed S1 czy jego przeoczenia

* dla dyżurnych pod kątem wyprawienia składu na właściwy szlak

Jednak jak przeczytałem propozycję aby banować ludzi którzy nie trzymają się EDR, to zaczynam wątpić w misję i plusy takiego serwera.

Zdanie "Jednak jak przeczytałem propozycję aby banować ludzi którzy nie trzymają się EDR" jest fałszywe.

Nie napisałem, iż ban winien być za niestosowanie się do EDR co wyjaśniłem wskazując splot wydarzeń wywołanych przez tego gracza. Zaczęło się od wyprawienia składu o niskim priorytecie przed czasem, a skończyło na wysłaniu na Sz składu z najwyższym priorytetem w ślad za towarem.
Podkreślam, banowanie za brak korzystania z EDR jest absurdem, ale jeśli nie dajesz PT, a chwile później wyprawiasz kolejne EIP, które będą teraz 30 km ciągnąć się za TDE to znaczy, że nie powinieneś być dyspozytorem na takim serwerze. Oczywiście, błędy zdarzają się każdemu, ale nie każdy robi takie numery.

Tu istotne jest informowanie graczy, że wchodząc na ten serwer powinni wpierw zapoznać się z wskazanymi instrukcjami, a najlepiej spędzić trochę czasu na nastawniach dostępnych na pozostałych serwerach.

I na koniec, to jest symulator ruchu kolejowego, a nie symulator wykolejania (za takie działanie w rzeczywistości to kryminał, czyli nie tylko zwolnienie, ale i wykluczenie z społeczności), wygaszania sygnałów przed czołem lokomotywy czy też wysyłania składów jak leci. To także nie jest bawialnia, która ma na celu głaskanie każdego gracza - przynajmniej nie znalazłem takich wzmianek w informacjach od producenta/wydawcy:
image.png.f56fb3f8589af7cdf11b9074bf055666.png

Pełny opis dostępny na Steam.

Edited by error723
  • I agree 1
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy