Jump to content

Recommended Posts

Posted
W dniu 29.12.2024 o 16:00, pomiary.el1 napisał(a):

Cześć,

Odnalazłem ten wątek w celu zadania pewnego pytania ale już chyba niestety znam odpowiedź 😞 Zbudowałem pulpit od EN57, w zasadzie część ślusarsko spawalnicza oraz elektryczna jest już na ukończeniu, ale zaczynam powoli pracę związaną z uruchomieniem manometrów, prędkościomierza i ogólnej komunikacji gry z sygnalizacją SHP, lampkami oraz miernikami. Z tego co tu czytam i widzę po Waszych pulpitach, twórcy gry pomimo szumnych zapowiedzi zrobili nas w balona. Liczyłem, że po wyjściu z EA będzie jakaś informacja zwrotna dla kontrolerów i wsparcie dla pulpitów , a tu jak zwykle dupa 😞  

Pochwalę się i ja, efektem wielomiesięcznej pracy:   

IMG_20240613_163556_690.jpg

img_20241229_152759_756.jpg

img_20241229_152809_355.jpg

img_20241229_152947_595.jpg

img_20241229_153110_890.jpg

img_20241229_153003_317.jpg

img_20241229_152851_993.jpg

Zazdroszczę! za oryginalny hardware 🙂, spory klamot, ale będzie frajda z tego.

Posted (edited)
31 minut temu, Conrad napisał(a):

Świetnie! Jak rozumiem byłaby szansa na bypass pomiędzy SimRail, a wyjściem na zewnątrz i przekazywaniem stanów na swój hardware!?

Do tego się dokopałeś (pod F8) ?

Pierwszy raz widzę to okno... 😄 To jakiś tryb developerski?

Nie wiem jak sie steruje silnikami krokowymi. Jeśli tak, że jakaś dana wartość przesuwa silniczek to tak, to możliwe.

Wartości z amperomierzy zostały pobrane z pamięci Simrail.exe a konkretniej z biblioteki GameAssembly.dll i z określonym odpowiednim offsetem bazowym i offsetami wartości. Jest to problematyczne, bo adresy są dynamiczne i zmieniają się z każdym uruchomieniem gry. Ale znając offset bazowy można określić gdzie znajduje się szukana wartość - aczkolwiek raz na 5-10 razy to nie działa. Żeby to naprawić musiałbym wpisać logikę która korzysta np z zapasowego adresu (albo najlepiej 10 po kolei aż nie znajdzie działającego adresu).  Program napisany w Phyton przy użyciu .pymem który wyciąga wartości z gry i .flask który tworzy serwer i w sieci lokalnej można wyświetlić wyniki za pomocą html JavaScript ajax np. na tablecie jak u na moim filmie. 

Jak za rok twórcy nie udostępnią API to będziemy pisać 😄

Edited by JarkPomsky
  • Like 2
Posted
19 godzin temu, JarkPomsky napisał(a):

Nie wiem jak sie steruje silnikami krokowymi. Jeśli tak, że jakaś dana wartość przesuwa silniczek to tak, to możliwe.

Co do silników krokowych to @Maciej_ZG już wcześniej podpowiedział jakie rozwiązanie się u niego sprawdziło. Tanie i często stosowane silniczki krokowe w projektach diy, często używane przy budowie kokpitów samolotów dla zegarów analogowych. np. do Cessny. Łatwo znaleźć gotowe rozwiązania i tutoriale diy.

Co do API od dev to obecnie moja nadzieja szoruje po dnie pustego basenu 🤣

Posted
51 minutes ago, Conrad said:

Co do silników krokowych to @Maciej_ZG już wcześniej podpowiedział jakie rozwiązanie się u niego sprawdziło. Tanie i często stosowane silniczki krokowe w projektach diy, często używane przy budowie kokpitów samolotów dla zegarów analogowych. np. do Cessny. Łatwo znaleźć gotowe rozwiązania i tutoriale diy.

Co do API od dev to obecnie moja nadzieja szoruje po dnie pustego basenu 🤣

Jakby co to mogę udotępnić kod Arduino na którym te silnicznki u mnie działają

Posted
W dniu 2.01.2025 o 18:14, Conrad napisał(a):

Zazdroszczę! za oryginalny hardware 🙂, spory klamot, ale będzie frajda z tego.

Niestety bardzo mnie ta kolubryna przerosła. Niby jest na kółkach, wszystkie wystające części są demontowalne, a ich zasilanie realizowane jest poprzez gniazda. Można też zdemontować nogi - mocowane na motylki. Niemniej jednak sama skrzynia z zawartością waży prawie 100 kilo.  Ogólnie kiepski pomysł aby takie coś stało w mieszkaniu. O wściekłej żonie nie wspomnę 😞 

Jeśli ktoś byłby zainteresowany historią powstawania pulpitu od samego początku, to zapraszam tu: https://rcn.tlx.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=760&sid=021b2ce0f8c68348daf3677dec143bc7 

Wada jest taka, że  niestety polityka tamtego forum wymaga zalogowania.

Plus - masa zdjęć z każdego etapu  budowy pulpitu oraz różnych problemów, które codziennie napotykałem. Również  rozwiązań, które ciągle trzeba było zmieniać i ulepszać metodą prób i błędów.

Pozdrawiam

Łukasz 

PS.

Sporo mam części rezerwowych takich jak przełączniki typu "Z", lampki LS48, przyciski, nawet jeden nastawnik hamulcowy się ostał.   Gdyby ktoś, kiedyś coś...

• Like 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy