Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, podobny wątek, sprzed około dwóch lat znajduje się w Archiwum forum 

Mogę teraz odpowiedzieć twierdząco: tak, używam. W dwa dni stworzyłem i przetestowałem taki oto Panel sterowniczy na tablecie:

image.thumb.png.11d1478afeb09b296092c68e603fec4b.png

Symulator na dzień dzisiejszy nie obsługuje udostępniania danych zwrotnych o stanie pojazdu, więc komunikacja przebiega w jedną stronę, z apki na tablecie do komputera. Po prostu rozwiązanie to zastępuje używanie klawiatury. Jak dla mnie taki sposób obsługi pojazdów w symulatorze jest dużo przyjemniejszy, prostszy od budowania fizycznych pulpitów i wreszcie nie muszę się zastanawiać jaki klawisz czy ich kombinacja odpowiada za daną akcję.

Elementy sterujące (przyciski, przełączniki) oraz elementy opisowe i dekoracyjne ułożyłem sobie w sposób intuicyjny i przejrzysty (w moim odczuciu). Poza testami działania przejechałem z użyciem mojego dzieła kilkanaście godzin.

Projekt jest zrobiony pod Pendolino, tj. poza tłem z tym pociągiem odwzorowałem tam, oczywiście w sposób uproszczony umiejscowienie elementów sterujących w kabinie Pendolino.

Górny rząd dużych, okrągłych przycisków to w większości widoki kamer, reszta jest podzielona na opisane grupy i zaopatrzona w sugestywne (moim zdaniem) ikonki.

Jak widać nie dorobiłem jeszcze sterowania pantografami, ale nie wiem czy warto. Nie miałem jeszcze na żadnej trasie przypadku, że wymagane było opuszczenie pantografów.

Podsumowując, kupiłem apkę (początkowo pod Farming Simulator 22 i 25), zarejestrowałem się w społeczności użytkowników SimDashbord, wykonałem powyższe dzieło, przesłałem do akceptacji. Jest już dostępne do pobrania z repozytorium społeczności, jeśli ktoś będzie miał takie życzenie 😉 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy