mateusz424 Posted yesterday at 03:34 PM Posted yesterday at 03:34 PM (edited) Wraz z wprowadzeniem w SimRail streamingu tekstur, pojawiła się opcja pozwalająca poprawić wydajność, poprzez usuwanie z pamięci nieużywanych aktualnie (w danej chwili) tekstur. Pozwala to oszczędzać RAM oraz VRAM i nie dopuszcza do ich "przeładowania" z upływem czasu symulacji. Opcja jest dostępna po załadowaniu się symulacji (rozpoczęciu scenariusza w Single lub jazdy w Multi) w menu otwieranym klawiszem F8. Należy kliknąć tam przycisk "MipMap Str." W oknie, które się otworzy zaznaczamy opcję "streamingTextureDiscardUnusedMips" Niestety, ta opcja nie jest zapisywana na stałe. Po jej włączeniu obowiązuje ona we wszystkich scenariuszach na Single i jazdach na Multi ale tylko podczas aktualnej "sesji". Co oznacza, że trzeba ją zaznaczać za każdym razem gdy uruchamiamy SimRail, w pierwszym scenariuszu na Single lub w pierwszej jeździe na Multi. Edited yesterday at 03:36 PM by mateusz424 1 1 1
Spanddark Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Tu jest dużo większy problem z wydajnością. Na mojej karcie rtx 5070 ale monitorze 1080p i odświeżaniu 60, nawet na ograniczeniu klatek do tych 60 wydajność karty jest prawie na 100% i temperatura balansuje na granicy 70 stopni, nie wiem co by było jakbym miał monitor 4K. W innych grach karta ta chodzi przy klatkach 60 na poziomie 20% i temperatura około 40 stopni, a tu dostaje szlag dość spory. Konieczne jest pracowanie nad zbalansowaniem tej gry. 1
error723 Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Zgadza się 5070Ti pracuje powyżej 90% i korzysta powyżej 12GB VRAM - to jest bardzo dużo przy monitorze 1080p 60 Hz.
Grandal74 Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) U mnie na 4080 w SimRail 1440p temperatura nie przekracza 65'C, Hotspot 69-70'C. To nie są wysokie temperatury. Edited 14 hours ago by Grandal74
Recommended Posts