Jump to content

Recommended Posts

Posted

Wstęp:
Piszę to jako pasjonat, który spędził blisko trzy lata na budowaniu własnej trasy w edytorze innego symulatora, studiując przy tym każdą odległość tarczy ostrzegawczej od semafora, z instrukcjami kolejowymi w ręku. Piszę to jednak przede wszystkim jako gracz, który chce, by SimRail przetrwał lata, a nie podzielił los innego znanego polskiego projektu, który zamknął się na „zwykłych” ludzi i został skansenem dla garstki wybranych.
Dziś w SimRailu narasta toksyczny elitaryzm. „Guru” z nastawni i „Jaśnie Panowie” z Pendolino próbują nam wmówić, że każda pomyłka amatora to „psucie gry innym”. Prawda jest inna: grę psuje arogancja, a nie brak wiedzy.

Oto "Dekalog" Współpracy, którego potrzebujemy:

1. Dyżurny to gospodarz, nie inkwizytor. Twój pulpit służy do płynnego ruchu, a nie do tresowania maszynistów.
   2. Maszynista to partner, nie intruz. Szanuj czas dyżurnego, ale dyżurny niech szanuje Twoje prawo do nauki.
   3. Zasada 30 sekund: Jeśli nie masz 30 sekund, by pomóc maszyniście radą na czacie, to nie masz prawa raportować go za błąd. Pomoc zajmuje mniej czasu niż pisanie złośliwości.
   4. Błąd to nie sabotaż. Pomylenie przycisku czy spóźnienie pod semafor to element „żywego” multiplayeru. Jeśli chcesz sterylności i perfekcji – graj na singlu z botami.
   5. Priorytet to rozkład, nie przywilej. Pociąg EIP nie daje Ci prawa do rozstawiania innych po kątach. Szanuj pracę „wajchowego”, bo bez niego stoisz w polu.
   6. Wiedza to cel, a nie bilet wstępu. Nikt nie rodzi się z instrukcją Ie-1 w ręku. SimRail to gra dla wszystkich, nie tylko dla "dyplomowanych" kolejarzy.
   7. Stop szantażowi „psucia gry”. Psuciem gry jest wyganianie nowych czy "niedzielnych graczy" na boty (inne serwery niż PL3) i tworzenie atmosfery strachu przed odezwaniem się na radiu.
   8. Wiedza jako wsparcie, nie maczuga. Jeśli znasz przepisy lepiej – pomóż słabszemu, zamiast go nimi okładać. Prawdziwy fachowiec radzi sobie z utrudnieniami, a nie biegnie do raportowania.

Do milczącej większości: Nie dajcie sobie zamknąć ust. To my jesteśmy krwiobiegiem tej gry. Walczmy o prawo do bycia „amatorami”, bo to pasja, a nie certyfikat, powinna nas tu łączyć. Bez nas ten symulator za rok będzie pustym muzeum.

Stop szantażowi „psucia gry”.

• I disagree 2
  • Confused 1
  • Haha 2
  • I agree 9
Posted

Skoro "DEKALOG" to dołożę, by liczba się zgadzała:
9. Obejmując posterunek, zapoznaj się z jego opisem dostępnym na oficjalnym wiki https://wiki.simrail.eu/en/Stations/Poland/Overview  - pamiętaj, że do prowadzenia ruchu niezbędna jest podstawowa wiedza dotycząca EDR oraz priorytetów, ale także znajomość posterunku. Jeśli chcesz poćwiczyć i zapoznać się z posterunkiem, najlepiej zrób to na serwerze, gdzie jest mało lub nie ma graczy w ogóle.  Błędy które wynikają z braku podstawowej wiedzy prowadzą do napięć, ale przede wszystkim, są okazaniem braku szacunku innym. I jeśli szkoda Ci czasu na przeczytanie choćby podstaw, które dostępne są na oficjalnym wiki, to nie oczekuj od kogokolwiek, że wiedze będzie Ci wykładać - do tego zobowiązuje Cię EULA, którą zaakceptowałeś kupując grę.
10. Jeśli mimo wszystko bardzo chcesz symulować własne Szczekociny, jest do tego przeznaczone miejsce INT_9 gdzie moderacja nie będzie w żaden sposób w to ingerować. Natomiast tworząc jakiekolwiek wydarzenia na serwerach oznaczonych jako "no events", bądź świadomy tego, że moderacja może wykorzystać swoje narzędzia do tego, byś nie psuł zabawy innym.

• I agree 4
Posted
Godzinę temu, error723 napisał(a):

Skoro "DEKALOG" to dołożę, by liczba się zgadzała:
9. Obejmując posterunek, zapoznaj się z jego opisem dostępnym na oficjalnym wiki https://wiki.simrail.eu/en/Stations/Poland/Overview  - pamiętaj, że do prowadzenia ruchu niezbędna jest podstawowa wiedza dotycząca EDR oraz priorytetów, ale także znajomość posterunku. Jeśli chcesz poćwiczyć i zapoznać się z posterunkiem, najlepiej zrób to na serwerze, gdzie jest mało lub nie ma graczy w ogóle.  Błędy które wynikają z braku podstawowej wiedzy prowadzą do napięć, ale przede wszystkim, są okazaniem braku szacunku innym. I jeśli szkoda Ci czasu na przeczytanie choćby podstaw, które dostępne są na oficjalnym wiki, to nie oczekuj od kogokolwiek, że wiedze będzie Ci wykładać - do tego zobowiązuje Cię EULA, którą zaakceptowałeś kupując grę.
10. Jeśli mimo wszystko bardzo chcesz symulować własne Szczekociny, jest do tego przeznaczone miejsce INT_9 gdzie moderacja nie będzie w żaden sposób w to ingerować. Natomiast tworząc jakiekolwiek wydarzenia na serwerach oznaczonych jako "no events", bądź świadomy tego, że moderacja może wykorzystać swoje narzędzia do tego, byś nie psuł zabawy innym.

• W żadnym punkcie EULA nie ma zapisu o obowiązku studiowania Wiki przed wejściem na serwer. Gra posiada samouczki, które są oficjalną ścieżką nauki.
  • Sugerowanie, że nowicjusz 'symuluje Szczekociny', jest formą nękania i manipulacji emocjonalnej, która nie powinna mieć miejsca w cywilizowanej dyskusji. Ponadto odwoływanie się do katastrofy w Szczekocinach, w której zginęli ludzie, by zdyskredytować innych graczy w symulatorze pociągów, jest skrajnie nieetyczne i niesmaczne. To nie jest 'argument' w dyskusji o grze – to cyniczne wykorzystywanie tragedii do nękania społeczności. Takie wypowiedzi naruszają elementarne zasady szacunku i netykiety, a straszenie 'narzędziami moderacji' w tym kontekście brzmi jak próba zastraszania.

Posted (edited)

No dobrze, skoro tak bardzo się prosisz, wedle życzenia.
3.2. Zachowanie Użytkownika: Podczas korzystania z trybu multiplayer Użytkownik zobowiązuje się do przestrzegania następujących zasad:

-Nie wolno używać wulgarnych, obraźliwych, nienawistnych, rasistowskich ani dyskryminujących języków ani zachowań.
-Nie wolno angażować się w jakiekolwiek formy oszustw, exploitów, hackowania lub innych nieuczciwych działań.
-Zakazuje się spamu, nadmiernego powtarzania wiadomości oraz prowadzenia działań, które mogą przeszkadzać innym graczom w korzystaniu z Gry, w szczególności celowego utrudniania ruchu kolejowego w grze, blokowania łączności, czy zachowań niezgodnych z dołączonymi do gry samouczkami o prowadzeniu ruchu kolejowego.
-Zabrania się podszywania się pod pracowników Producenta lub innych graczy.
-Zakazuje się nadawania nicków, które są obraźliwe, wulgarne lub w jakikolwiek sposób nawiązują do ustrojów totalitarnych.
-Zabrania się podejmowania jakichkolwiek działań lub zachowań niezgodnych z prawem polskim lub prawem kraju, w którym gra jest dystrybuowana.
-Użytkownicy są zobowiązani do przestrzegania poleceń moderatorów, którzy wzywają do przestrzegania zasad oraz do prawidłowego zachowania w trybie multiplayer.

Jak dobrze wiemy, wiki jest wskazane, jako oficjalne repozytorium wiedzy. Trzeci odnośnik wyraźnie wskazuje, że za brak tejże wiedzy, moderatorzy, na podstawie ostatniego mają narzędzia do egzekwowania powyższego.

11 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):
  • Sugerowanie, że nowicjusz 'symuluje Szczekociny', jest formą nękania i manipulacji emocjonalnej, która nie powinna mieć miejsca w cywilizowanej dyskusji. Ponadto odwoływanie się do katastrofy w Szczekocinach, w której zginęli ludzie, by zdyskredytować innych graczy w symulatorze pociągów, jest skrajnie nieetyczne i niesmaczne. To nie jest 'argument' w dyskusji o grze – to cyniczne wykorzystywanie tragedii do nękania społeczności. Takie wypowiedzi naruszają elementarne zasady szacunku i netykiety, a straszenie 'narzędziami moderacji' w tym kontekście brzmi jak próba zastraszania.

Ponownie, imputujesz mi coś czego nie napisałem i na tej podstawie mnie oskarżasz. Odwołujesz się do "merytorycznej" dyskusji, a jednocześnie wylewasz emocjonalne popłuczyny, byleby jakkolwiek podeprzeć swoje tezy. To co robisz jest manipulowaniem oraz przekręcaniem, a są to obrzydliwe wybiegi oratorskie - robisz to na tyle miernie, że nie trzeba się nawet wysilać.

Edited by error723
  • Like 2
Posted

Odcinam się od dyskusji z kimś, kto porównuje Tragedię jakie wydarzyła się w Szczekocinach do działań użytkowników w grze.

2 godziny temu, error723 napisał(a):

Oświadczam, że w moim "Dekalogu" nie ma miejsca na takie porównania. Powyższy punkt 10 "Dekalogu" jak również poprzedzający go punkt 9 nie są mojego autorstwa, chcę to jasno i wyraźnie zaznaczyć..

Posted
8 minut temu, 0x8000ffff napisał(a):

Odcinam się od dyskusji z kimś, kto porównuje Tragedię jakie wydarzyła się w Szczekocinach do działań użytkowników w grze.

Oświadczam, że w moim "Dekalogu" nie ma miejsca na takie porównania. Powyższy punkt 10 "Dekalogu" jak również poprzedzający go punkt 9 nie są mojego autorstwa, chcę to jasno i wyraźnie zaznaczyć..

Tak wiemy, minimum zaangażowania ze strony gracza to zbyt wiele by wymagać od niedzielnego gracza. Przecież niedzielny gracz, mimo iż zaakceptował regulamin, nie musi mieć podstawowej wiedzy dotyczącej posterunku tudzież prowadzenia ruchu kolejowego. 
Oczywiście, że punkt 9 oraz 10 nie jest Twój, jest mój i wyraża jasno, że wspieram moderatorów w egzekwowaniu PODSTAW. Szacunek polega także na tym, że niedzielny gracz spędzi choć chwilę by wiedzieć co robi. SimRail, jak sama nazwa wskazuje, jest SYMULATOREM, nie arcadowym klikadłem, 

• I agree 3
Posted
2 godziny temu, error723 napisał(a):

9. Obejmując posterunek, zapoznaj się z jego opisem dostępnym na oficjalnym wiki https://wiki.simrail.eu/en/Stations/Poland/Overview  - pamiętaj, że do prowadzenia ruchu niezbędna jest podstawowa wiedza dotycząca EDR oraz priorytetów, ale także znajomość posterunku. Jeśli chcesz poćwiczyć i zapoznać się z posterunkiem, najlepiej zrób to na serwerze, gdzie jest mało lub nie ma graczy w ogóle.  Błędy które wynikają z braku podstawowej wiedzy prowadzą do napięć, ale przede wszystkim, są okazaniem braku szacunku innym. I jeśli szkoda Ci czasu na przeczytanie choćby podstaw, które dostępne są na oficjalnym wiki, to nie oczekuj od kogokolwiek, że wiedze będzie Ci wykładać

Z całym szacunkiem, pisze to osoba z jedynie 145 godzinami na dyżurze. I to zazwyczaj na nastawniach, gdzie po prostu dajesz przeloty. To tak nie działa, jak piszesz, jest wiele losowych rzeczy których nie przewidzisz, przede wszystkim zachowania mechaników. Stanie ci taki na trasie i cały swój regulamin i wiki możesz wyrzucić do kosza.

Posted (edited)
18 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Z całym szacunkiem, pisze to osoba z jedynie 145 godzinami na dyżurze. I to zazwyczaj na nastawniach, gdzie po prostu dajesz przeloty. To tak nie działa, jak piszesz, jest wiele losowych rzeczy których nie przewidzisz, przede wszystkim zachowania mechaników. Stanie ci taki na trasie i cały swój regulamin i wiki możesz wyrzucić do kosza.

A co mają moje godziny dyżurowania do obowiązku znajomości posterunku oraz posiadania elementarnej wiedzy? Wyjaśnij proszę, jak doszedłeś do takiego wniosku.
Następnie, jak już uzasadnisz (choć wątpię, bo jest to wyjątkowo absurdalne zestawienie), to wykaż, że brak znajomości posterunku ma wpływ na trollowanie przez mechanika. Z całym szacunkiem, powodzenia.

Edited by error723
  • I agree 4
Posted
20 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Ale co mają godziny do poziomu prowadzenia ruchu ? 

• I agree 3
Posted
2 minuty temu, error723 napisał(a):

A co mają moje godziny dyżurowania do obowiązku znajomości posterunku oraz posiadania elementarnej wiedzy? Wyjaśnij proszę, jak doszedłeś do takiego wniosku.
Następnie, jak już uzasadnisz (choć wątpię, bo jest to wyjątkowo absurdalne zestawienie), to wykaż, że brak znajomości znajomości posterunku ma wpływ na trollowanie przez mechanika. Z całym szacunkiem, powodzenia.

Bo brzmisz, jakby wszystko co masz robić to zgodnie z wiki i "elementarną wiedzą". A są wypadki losowe, korki, trolle gdzie trzeba improwizować bo inaczej się nie da, albo zakorkujesz szlak na wiele godzin. I tu już nie starcza "elementarna wiedza" tu już potrzebne jest doświadczenie. Twój świat by się zawalił jakbyś zobaczył co się działo w Boże Narodzenie między Warszawą Wschodnią a Pruszkowem. Nic nie piszę o "wpływie trollingu mechanika na brak znajomości posterunku". Sam sobie wymyśliłeś chochoła i każesz mi to uzasadniać. 

• I disagree 2
  • I agree 1
Posted
Teraz, Dyspozytor Liniowy napisał(a):

Ale co mają godziny do poziomu prowadzenia ruchu ? 

No ja wiem, że jesteś niepobijalnym rekordzistą 🙂 Ale jednak tak ze 2 godziny na każdej (a przynajmniej na tych trudniejszych) to jest minimum by się wypowiadać jako ekspert.

• I disagree 2
  • Thanks 1
Posted
3 minuty temu, k.fornal24 napisał(a):

No ja wiem, że jesteś niepobijalnym rekordzistą 🙂 Ale jednak tak ze 2 godziny na każdej (a przynajmniej na tych trudniejszych) to jest minimum by się wypowiadać jako ekspert.

Wiesz może nie każdy chce siedzieć na największych nastawniach a ma jednak wiedze teoretyczną z wiedzą praktyczną może być różnie

• I agree 2
Posted
6 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Bo brzmisz, jakby wszystko co masz robić to zgodnie z wiki i "elementarną wiedzą".

Znaczy, dalej brniesz i odmawiasz mi wiedzy, bo mam 145 godzin na posterunkach, a następnie piszesz coś takiego:

6 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

No to, ja Ci mówię image.png.b5c818bfdd21ddbc30e0cae1ac3b20bc.png czyli na każdej stacji mam minimum dwie godziny. Ale rozumiem, że zamiast bronić tej tezy, idziesz w atak, bo faktycznie jest nie do obrony, a trzeba wiedzieć czym jest honor by się wycofać z niesłusznych oskarżeń.

Ale dalej, co do Twojej jakości analizy choćby własnych wypowiedzi:

9 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Nic nie piszę o "wpływie trollingu mechanika na brak znajomości posterunku". Sam sobie wymyśliłeś chochoła i każesz mi to uzasadniać. 

A tutaj, proszę:

33 minuty temu, k.fornal24 napisał(a):

To tak nie działa, jak piszesz, jest wiele losowych rzeczy których nie przewidzisz, przede wszystkim zachowania mechaników. Stanie ci taki na trasie i cały swój regulamin i wiki możesz wyrzucić do kosza.

I jak wyżej, rozumiem, że miast bronić atakujesz - to przywara ludzi, którym brakuje ... by się wycofać i przeprosić jeśli nie mają racji.

• I agree 1
Posted
7 minut temu, error723 napisał(a):

A tutaj, proszę:

To tak nie działa, jak piszesz, jest wiele losowych rzeczy których nie przewidzisz, przede wszystkim zachowania mechaników. Stanie ci taki na trasie i cały swój regulamin i wiki możesz wyrzucić do kosza.

I jak wyżej, rozumiem, że miast bronić atakujesz - to przywara ludzi, którym brakuje ... by się wycofać i przeprosić jeśli nie mają racji.

Jak ty z tej wypowiedzi wyciągasz swojego chochoła to ja nie wiem. Nie atakuję cię, tylko nie zgadzam się z tobą i sory rzeczywiście na to wygląda, że masz 2 godziny na każdej nastawni. Przepraszam. Natomiast nie będę już z Tobą pisał, jesteś bardzo toksyczną osobą która zarzuca innym to co sama robi. Chyba się nawet domyślam jakie masz poglądy polityczne, bo to jest w stylu pewnej opcji (xD). Miłej niedzieli, żegnam. (tak jeszcze mi napisz, że klasycznie teraz uciekam)

• I disagree 1
Posted (edited)
8 minut temu, k.fornal24 napisał(a):

Jak ty z tej wypowiedzi wyciągasz swojego chochoła to ja nie wiem. Nie atakuję cię, tylko nie zgadzam się z tobą i sory rzeczywiście na to wygląda, że masz 2 godziny na każdej nastawni. Przepraszam. Natomiast nie będę już z Tobą pisał, jesteś bardzo toksyczną osobą która zarzuca innym to co sama robi. Chyba się nawet domyślam jakie masz poglądy polityczne, bo to jest w stylu pewnej opcji (xD). Miłej niedzieli, żegnam. (tak jeszcze mi napisz, że klasycznie teraz uciekam)

Pisałeś o szacunku, stosuj zatem podstawy i zaimki osobowe, kierowane bezpośrednio, pisz wielką "image.png.20597a9955e7277b653ae6a1c79879eb.png". To taka podstawa, z podstawówki.

Dalej nie odnosisz się do własnych wypowiedzi, tylko piszesz o "chochołach". Nazywasz mnie toksycznym, bo zestawiłem Twoje dwie wypowiedzi, które są (delikatnie mówiąc) niespójne (faktycznie, są przeciwstawne) - tak, kolejny atak. Baw się dobrze.

I chciałem to odpuścić, ale za bardzo mnie to gryzie. Jak możesz wmawiać komukolwiek toksyczność i jednocześnie odnosić się do poglądów politycznych? To już jest poniżej nie tylko dopuszczalnego poziomu dyskusji, to jest zwyczajne chamstwo. I z tego co widziałem, to nie pierwszy raz przyklejasz komuś łatki w "dyskusji".

Edited by error723
  • Like 2
Posted

Padło tu pytanie "co mają godziny (spędzone na nastawni)". Tak się składa, że w przepisach kolejowych (szczególnie tych dotyczących autoryzacji i szkolenia maszynistów oraz dyżurnych ruchu) dominuje podejście mieszane, ale z silnym naciskiem na minimalny czas trwania czynności, który musi zostać zaliczony przed dopuszczeniem do egzaminu. W przypadku maszynistów, przepisy (np. rozporządzenia w sprawie świadectwa maszynisty) jasno określają minimalną liczbę godzin jazd pod nadzorem (tzw. "praktyka warsztatowa" i "praktyka na pojazdach").

W przypadku Dyżurnych ruchu (przepisy PKP PLK): 

1. Staż stanowiskowy i szkolenie praktyczne: Trwa zazwyczaj 62 dni.
  2. Zajęcia próbne (pod nadzorem): To najważniejszy etap praktyczny, który trwa 20 dni.
  3. Autoryzacja na konkretny posterunek (Zapoznanie): Przepisy wewnętrzne zarządcy infrastruktury (np. instrukcja Ir-1) określają minimalną liczbę służb zapoznawczych (zazwyczaj od 2 do 5 służb 12-godzinnych).

Abstrahując od tego ile kto godzin gdzie spędził, wątpię aby choć jeden gracz miał "zaliczone" powyższe procedury choćby tylko w wymiarze godzinowym, o wiedzy udokumentowanej zdanym egzaminem nie wspominając. No ale skoro symulator ma być do bólu prawdziwy... Ktoś się zadeklaruje jako prawdziwy kolejarz?

• I disagree 1
Posted

@0x8000ffff ludzie tu zapominają albo próbują wyprzeć ze świadomości, że to gra. Owszem symulator, ale przede wszystkim to jest gra. Gdzie brakuje pełno rzeczy które są na PKP i nie można robić tu kalki 1 do 1. Można być świetnym dyżurnym lub maszynistą w grze, a jak zaciągniesz takiego gagatka za ucho do prawdziwego składu czy posterunku, zostanie po godzinie zapewne dyscyplinarnie zwolniony. (owszem, wiem, że są tu też pracownicy kolei) Tak, ogłaszam wszystkim urbi et orbi, to jest GRA KOMPUTEROWA która JEDYNIE symuluje ruch kolejowy. Natomiast nie oznacza to, by być chamskim, trollować, wyzywać innych graczy, bo Ci gracze NAPRAWDĘ istnieją, w przeciwieństwie do waszych wirtualnych pociągów i nastawni. Widzę, że jak wbiłem kij w mrowisko w poprzednim temacie, okazało się, że jest tu kilku GRACZY (nie mechaników czy dyżurnych xd)"dzięki" którym odechciewa się grać.

Posted

W ub. roku zafundowałem sobie jazdę na profesjonalnym symulatorze w ośrodku szkolenia maszynistów we Wrocławiu. Bagatelka, trzy stówki, za 45 minut jazdy. Poprosiłem instruktora o sprawdzenie moich umiejętności mechanika nabytych w symulatorze (na ET22 jechałem). Zrobił to, poległem na całej linii 😄 Wyszedłem z cenną lekcją "wiem, że nic nie wiem". Na sprawdzenie umiejętności na rzeczywistej nastawni już bym się po tym doświadczeniu nie odważył. 😉

Posted
1 minutę temu, 0x8000ffff napisał(a):

profesjonalnym symulatorze w ośrodku szkolenia maszynistów we Wrocławiu

CS Natura Tour? Jeśli tak to poza nazwą do profesjonalności mu raczej daleko. Szczególnie pod względem symulacji wyglądającej na przynajmniej ćwierć wieku, ale i działaniem nie powala.

Posted

Nazwa firmy jest bez znaczenia. Nie robię tu nikomu reklamy. Chciałem mieć porównanie i się sprawdzić na czymś trudniejszym. Poziom trudności w SR jest wystarczający dla amatorów. Wszyscy tu nimi jesteśmy.

Posted (edited)
Godzinę temu, k.fornal24 napisał(a):

jest tu kilku GRACZY (nie mechaników czy dyżurnych xd)"dzięki" którym odechciewa się grać.

Za każdym razem jak próbuję wejść na PL3 to nastawnię zajęte, pociągów też do wyboru kilka albo wcale, jakoś słabą ta Twoja diagnoza, że ludziom się odechciewa grać.

Mi się odechciewa jak po raz X jestem wysyłany na Sz na błędny tor albo czekam 10 minut pod semaforem, a dyżurny w tym czasie nie raczy się odezwać o co chodzi.

Edited by zbynak
  • I agree 4
Posted

1. Czekanie pod semaforem to... realizm
W realnej pracy dyżurnego priorytetem jest bezpieczeństwo, a nie "płynność zabawy". Dyżurny ma obowiązek wyświetlić sygnał zezwalający tylko wtedy, gdy droga przebiegu jest wolna i zabezpieczona. Jeśli ma wątpliwość, pociąg stoi. Czekanie 10 minut pod semaforem to na kolei codzienność. Dyżurny nie ma obowiązku spowiadać się maszyniście z każdego pociągu, który mu 'wisi' w systemie lub awarii, której nie widać na mapie. Skoro chcesz realizmu, to stój i czekaj zgodnie z sygnałem Stój.

2. "Nie raczy się odezwać" – Radio nie służy do pogaduszek
Radio w SimRail to nie czat głosowy do wyjaśniania sytuacji. Instrukcja Ir-1: Łączność radiowa ma być krótka, rzeczowa i ograniczać się do niezbędnych poleceń"Dyżurny ma prowadzić ruch, a nie prowadzić audycję radiową dla maszynistów. Jeśli nie ma dla Ciebie rozkazu ani polecenia, to zgodnie z przepisami nie powinien zajmować kanału niepotrzebną gadaniną. Brak informacji to też informacja: 'czekaj na sygnał'.

3. "Wysyłany na Sz na błędny tor"
Przepisy mówią: Sygnał Zastępczy (Sz) stosuje się gdy nie da się wykluczyć usterki urządzeń lub trzeba prowadzić ruch w sytuacjach nietypowych. Skoro dostajesz Sz to znaczy, że urządzenia nie pozwalają na wyjazd na sygnał podany. Dyżurny stosuje procedurę przewidzianą w instrukcji dla sytuacji awaryjnej.

Maszynista nie jest od oceniania pracy Dyżurnego. Zaczynam uważać za duży błąd dostęp graczy do mapy obrazującej sytuację na szlaku. To prowadzi do zajmowania się graczy nie swoją funkcją w grze.

• Like 1
Posted
Godzinę temu, zbynak napisał(a):

Za każdym razem jak próbuję wejść na PL3 to nastawnię zajęte, pociągów też do wyboru kilka albo wcale, jakoś słabą ta Twoja diagnoza, że ludziom się odechciewa grać.

Czy ja piszę po mandaryńsku? Mi się odechciewa grać, nie ludziom.

Posted (edited)
5 godzin temu, 0x8000ffff napisał(a):
Maszynista nie jest od oceniania pracy Dyżurnego. Zaczynam uważać za duży błąd dostęp graczy do mapy obrazującej sytuację na szlaku. To prowadzi do zajmowania się graczy nie swoją funkcją w grze.

O to, to! Jeszcze rok temu spotykałem się z powiedzeniem na serwerze, że dyżurny ma zawsze rację. Jak nie ma, patrz punkt pierwszy. Teraz? Zapomnij. Dosłownie godzinę temu przejechałem się relaksacyjnie kiblem Sędziszów-Kraków na PL3. Wszystko fajnie, słyszę miłe pozdrowienia miedzy graczami. Aż tu nagle w Batowicach mechanik pyskuje do dyżurnego, że wjazd na stop, "że nikogo nie ma przed nim!". Dyżurny mu tłumaczy, że Raciborowice się zakorkowały, a ten w zaparte, chociaż nawet na czacie bot w Raciborowicach napisał, że podaje przelot dla pendo przed składem tego mechanika. No cyrk na kółkach. Uspokójcie się ludzie, naprawdę. Ta gra ma być relaksem, a nie powodem do stresu.

Edited by k.fornal24
Posted

Poszperałem trochę:
Instrukcja Ir-2 § 6 pkt 1: Czynności związane z prowadzeniem ruchu kolejowego, określone regulaminem technicznym (tego w SR nie mamy), pracownik posterunku nastawczego wykonuje samodzielnie, za ich prawidłowe i bezpieczne wykonanie ponosi odpowiedzialność i nikt nie może ingerować w jego działania, chyba że działania te zmierzają do powstania zagrożenia bezpieczeństwa ruchu kolejowego.
Instrukcja Ir-2 § 6 pkt 4: Poleceń wydawanych przez dyżurnego ruchu związanych z ruchem kolejowym nie wolno zmieniać ani odwoływać bez jego zgody, z wyjątkiem sytuacji zagrażających bezpieczeństwu ruchu kolejowego.

Zatem, to dyżurny ruchu zarządza ruchem na swoim obszarze. Maszynista próbujący „ustawiać” dyżurnego na podstawie mapki to w świecie kolei kuriozum.
Korzystanie z mapy, żeby poganiać dyżurnego, to szczyt „niekolejowości”. To tak, jakby pasażer w samolocie kłócił się z wieżą kontrolną, bo widzi na Flightradarze, że pas jest wolny. Ma być realizm gry...

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy