Adamk107 Posted March 13 Posted March 13 (edited) Uszanowanie. Po roku od wydania mojego pierwszego scenariusza, pragnę przedstawić wam owoc pracy przez ostatnie dwa tygodnie: [ŁKA] Kutno-Łódź-Warszawa. Opis scenariusza: Scenariusz rozpoczynamy w kabinie wybranego EZT przed stacją Jedlicze k. Zgierza i jedziemy w planie 97870 do Łodzi Widzew. Na stacji po zakończonym kursie manewrujemy do bazy ŁKA zgodnie z instrukcjami i tam przejmujemy inną jednostkę na drugą trasę. Po tym dostajemy rozkład ŁKA Sprintera do Warszawy Wschodniej oraz manewrujemy w perony. Na koniec w Warszawie odstawiamy się na tor postojowy i wygaszamy jednostkę. Scenariusz zawiera dedykowaną ścieżkę dźwiękową w języku polskim nagraną w całości przez graczy. Napisy dostępne są w języku polskim i angielskim. Czas scenariusza: ok. 2h 35min. Uwagi: Na każdym kanale obowiązuje próba radia. Nie zgłoszenie się do dyżurnego skutkuje brakiem wjazdu do najbliższej stacji. Na stacji Łódź Widzew po skończeniu kursu Ł 97870 należy otworzyć drzwi, zmienić kabinę i zgłosić się do dyżurnego. W scenariuszu w bazie ŁKA podana jest instrukcja przejęcia jednostki, której należy się trzymać. Każdy rozkład, który będziemy realizować, jest wzięty z Portalu Pasażera PLK. Przez co każdy pociąg faktycznie jeździ i mamy okazję wypełnić taką "służbę" w symulatorze. Co zrobić aby zagrać w scenariusz: Otwórz link ze Steam Workshop: https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=3663361499 Zasubskrybuj zawartość. Paczka pobierze się automatycznie. Po pobraniu paczka powinna być widoczna i gotowa do grania. Życzę udanej zabawy i powodzenia. ~Adamk107 Edited Sunday at 07:32 PM by Adamk107 1 3
VelociRaptusek Posted Monday at 10:15 AM Posted Monday at 10:15 AM Bardzo dobry scenariusz. Wariant 2xImpuls godny polecenia każdemu kto chciałby się zmierzyć z symulowaniem spadków napięcia w sieci.
Masterczulki Posted Thursday at 09:29 PM Posted Thursday at 09:29 PM (edited) Właśnie podjąłem próbę przejechania, niestety nieudaną. Generalnie super scenariusz, ale jak dojechałem do Pruszkowa, to świeci S1 i nic się nie dzieje: Kilka pomniejszych błędów, które zauważyłem (nie jestem ekspertem, więc może coś ja źle rozumiem): 1. Na początku pociąg ma wyłączone oświetlenie przedziału pasażerskiego. 2. Brak rozpoznania przejazdu prze Łodź Kaliska R295 - jeśli ktoś mniej świadomy radośnie będzie jechać, to przestrzeli przystanek Łódź Pabianicka, bo ten na HUDzie wyświetli się dopiero w momencie przejechania przez początek peronu. 3. Gra nie rozpoznaje końca wymiany na Widzewie, a w czasie manewrów wyświetla się komunikat o minięciu punktu zatrzymania. 4. Manewry odbywają się na kanale pociągowym R7, a nie manewrowym R9. 5. W czasie manewrów mam delikwentów w pojeździe. 6. Uruchomienie drugiego pociągu na kanale R1, podczas gdy Łódź Widzew jest na kanale R7, chociaż manewry chyba powinny być na R9. 7. Brak próby hamulców po manewrach. 8. Czas przejazdu odcinka Koluszki - Rogów trochę zbyt krótki, biorąc pod uwagę opóźniony przez pośpiecha wyjazd z Koluszek (aczkolwiek do Płyćwi już dojechałem o czasie - może wystarczy przesunąć postój w Rogowie o minutę). 9. W Grodzisku mamy zapowiedziany przelot dziobaka przez stację, ale nie zauważyłem, żeby mnie mijał - być może jest to przyczyna późniejszych problemów w Pruszkowie. Błąd (pełne logi w załączeniu): Cytat [2026-03-19 22:13:31]: ArgumentNullException: Value cannot be null. Parameter name: texture at UnityEngine.Object+MarshalledUnityObject.ThrowException[TException] (System.String message) [0x00000] in <00000000000000000000000000000000>:0 at UnityEngine.ComputeShader.SetTexture (System.Int32 kernelIndex, System.Int32 nameID, UnityEngine.Texture texture, System.Int32 mipLevel) [0x00000] in <00000000000000000000000000000000>:0 at Assets.Scripts.RainMaps.SimRailRainMapController.ReassignArrays (UnityEngine.Vector2 localPos) [0x00000] in <00000000000000000000000000000000>:0 at Assets.Scripts.RainMaps.SimRailRainMapController.LateUpdate () [0x00000] in <00000000000000000000000000000000>:0 Sentry.Unity.Integrations.UnityLogHandlerIntegration:LogException(Exception, Object) UnityEngine.Logger:LogException(Exception, Object) UnityEngine.Debug:CallOverridenDebugHandler(Exception, Object) SimRail_log_2026-03-19_18-07-39.txt Edited Thursday at 09:30 PM by Masterczulki
Adamk107 Posted Thursday at 11:07 PM Author Posted Thursday at 11:07 PM Scenariusz został zaaktualizowany. Zmiany: - Poprawiono punkt Łódź Kaliska R295 w rozkładzie - Na stacjach Łódź Widzew i Warszawa Wschodnia po dojechaniu w perony rozkład zostaje ukończony i znika - Przeniesiono manewry na kanał R9 - Poprawiono despawn Pendolino, które przepuszczamy w Grodzisku - Inne, drobne poprawki Co do reszty: Pasażerowie potrafią się zaciąć i nie wyjść z pociągu, a oświetlenie w dzień chyba nie jest priorytetem. Kod niestety tego nie reguluje. Co do czasu przejazdu i rozkładu jest on taki sam jak w rzeczywistości, więc to opóźnienie to taki mały event ode mnie. Link niezmiennie w pierwszym poście. 1
mateusz424 Posted yesterday at 05:42 AM Posted yesterday at 05:42 AM 6 godzin temu, Adamk107 napisał(a): (...) Pasażerowie potrafią się zaciąć i nie wyjść z pociągu (...) Nie znam jeszcze tego scenariusza. Ale jeśli wszyscy pasażerowie mają wysiąść przed manewrami, to w rozkładzie jazdy w WayPoint'cie, w którym to ma nastąpić (na stacji końcowej) trzeba dodać linijkę: <IsFinalStation>true</IsFinalStation>
Piterson78 Posted 3 minutes ago Posted 3 minutes ago Cześć Nie raz pasażerowie zostają, w innej misji innego użytkownika po dojechaniu na Widzew miałem odstawić skład na tor pod zapleczem ŁKA - jeden gość twardo siedział w pociągu:) Co do oświetlenia w pociągu - przecież można je samemu włączyć - na ekranie dotykowym. Niestety z racji ograniczeń ruchowych trzeba wstać z krzesła - bo nastawnik zasłania tą pozycję na ekranie.
Recommended Posts