Orzeł85A Posted October 29 Posted October 29 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): Tak offowo napiszę, że dla mnie ten Train Life to taka pociągowa arkadówka... Gram głównie z uwagi na klimat, że można sobie przejechać pół Europy. I druga sprawa, że to jest chyba jedyna gra z pociągami z otwartym światem. I naprawdę się nie nudzi bo trzeba uważać na liczne zdarzenia losowe. Natomiast chyba jestem odosobniony bo jednak gracze nie są w stanie zaakceptować aż tak ogromnych uproszczeń i gra nie jest wspierana.🙂 Ale to chyba najlepiej wydane przeze mnie 7zł. Za te pieniądze mam naprawdę fajną rozrywkę. Ważne że tobie się podoba jeśli lubisz singiel player to polecam tobie maszynę.
adamets2 Posted Thursday at 01:42 PM Posted Thursday at 01:42 PM W dniu 25.10.2025 o 15:32, Orzeł85A napisał(a): Akurat ja się z tym w pełni zgadzam i zaraz powiem dlaczego: - Na dyżurkach w TD2 panuje bardzo duża dyscyplina - Uczy dobrych nawyków ( myślenia z wyprzedzeniem gdzie dany pociąg dać aby sobie nie zablokować stacji). - Uczy odpowiedzialności - Monitorowanie i reagowanie na opóźnienia - Uczy zasad prowadzenia ruchu kolejowego. - Uczy utrzymywania stałej i klarowną komunikację z maszynistami i innymi dyżurnymi. A to że tyle skarg na forum to może tylko świadczyć że Regulamin jest przestrzegany.Jeśli sumienie wykonujesz swoje obowiązki nie masz czego się bać. Właśnie wszedłem przypadkowo na steam i poczytałem o tej grze. Jak ktoś nie chce się nabawić stresu pourazowego to lepiej żeby nie angażował czasu w TD2 🙂 Jeśli do DARMOWEJ gry są mieszane opinie i aż tak dużo ludzi skarży się nawet nie na poziom trudności, który jest bardzo wysoki, ale to, że na forum mają jakiś system donosów i dowodów (!) to znaczy, że to Polska w pigułce... Niedowartościowani ludzie albo dzieciaki 15-30 lat popisują się władzą co to nie oni i jakie to rozumy nie pozjadali... Gra raczej wyłącznie dla młodzieży chcących pracować jako maszyniści i dyżurni bo wierzę, że przy tak wysokim poziomie trudności mogą się czegoś nauczyć. Pytanie tylko, czy gra ma być rozrywką czy nauką... 🙂 Osoby naprawdę bardzo lubiące pociągi też może się tam odnajdą, ale jeśli w opiniach jest mowa o 10 godzinach nauki (do GRY !) i kolejnych 10 godzinach wdrażania się to nie dziwię się dlaczego jest darmowa... 🙂 A mimo tego ma tak niskie oceny... I mimo takiego poziomu trudności banowanie. Oby SimRail nigdy nie poszedł tą drogą. Ale nie pójdzie bo na szczęście za to ludzie płacą 🙂 3 2
Orzeł85A Posted Thursday at 05:30 PM Posted Thursday at 05:30 PM 3 godziny temu, adamets2 napisał(a): Właśnie wszedłem przypadkowo na steam i poczytałem o tej grze. Jak ktoś nie chce się nabawić stresu pourazowego to lepiej żeby nie angażował czasu w TD2 🙂 Jeśli do DARMOWEJ gry są mieszane opinie i aż tak dużo ludzi skarży się nawet nie na poziom trudności, który jest bardzo wysoki, ale to, że na forum mają jakiś system donosów i dowodów (!) to znaczy, że to Polska w pigułce... Niedowartościowani ludzie albo dzieciaki 15-30 lat popisują się władzą co to nie oni i jakie to rozumy nie pozjadali... Gra raczej wyłącznie dla młodzieży chcących pracować jako maszyniści i dyżurni bo wierzę, że przy tak wysokim poziomie trudności mogą się czegoś nauczyć. Pytanie tylko, czy gra ma być rozrywką czy nauką... 🙂 Osoby naprawdę bardzo lubiące pociągi też może się tam odnajdą, ale jeśli w opiniach jest mowa o 10 godzinach nauki (do GRY !) i kolejnych 10 godzinach wdrażania się to nie dziwię się dlaczego jest darmowa... 🙂 A mimo tego ma tak niskie oceny... I mimo takiego poziomu trudności banowanie. Oby SimRail nigdy nie poszedł tą drogą. Ale nie pójdzie bo na szczęście za to ludzie płacą 🙂 Trzeba przyznać, że TD2 nie jest grą dla każdego, ale właśnie to w niej jest wyjątkowe. To nie kolejny arcade, tylko symulator z prawdziwego zdarzenia, gdzie trzeba trochę czasu, żeby zrozumieć zasady i procedury – tak jak w prawdziwej pracy na kolei. Dzięki temu satysfakcja z opanowania wszystkiego jest naprawdę duża. Społeczność bywa wymagająca, ale wielu ludzi naprawdę chce pomóc i zależy im, żeby zachować realizm. Dla osób, które interesują się koleją i lubią się uczyć nowych rzeczy, to świetne doświadczenie – szczególnie że jest darmowe. Widać, że projekt tworzony jest z pasją 1 1 2
Orzeł85A Posted Thursday at 09:31 PM Posted Thursday at 09:31 PM 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): To dlaczego jak jest tak dobrze to jest tak źle? 🤣 Naprawdę, żeby za DARMOWĄ grę zasłużyć sobie na mieszane opinie i to co piszą ludzie na steam to trzeba mieć talent... Tak - Twórcy zrobili genialny projekt tylko ludzie nie dorośli... Jak w PRL mówiono o tzw. filmach "artystycznych".... 🤣 I ludzie wcale nie skarżą się na poziom trudności. To ja poruszyłem ten temat. Tylko na popisywanie się władzą i banowanie z byle powodu. Dla mnie pociągi to gry 3 wyboru więc mi wszystko jedno, ale jakbym bym fanem tak jak autobusów i ogarnąłbym poziom trudności, ale byłby jakieś sądy kapturowe i dział donosów na forum 🤣 to raczej byłbym bardzo zniechęcony. Oznacza to, moim zdaniem, że po prostu większość graczy oczekuje rozrywki i nawet wymagają tego od darmowej gry. Takich co chcą się uczyć po 20h czegoś za co płaci się w pracy zawodowej, a potem jeszcze pokornie znoszą stanie na semaforze jest raczej znaczna mniejszość... Do tego mega nierealistyczne rozkłady. Zaplanowana trasa na 30min idzie 1,5h z czego 1h stoi się na semaforze... To nie o tej grze mówi się, że to symulator stania przed semaforem? 🤣 To nawet w realu pociągi, obecnie nie mają takich opóźnień. Więc jak ma być niby taki realizm to jak? 🙂 Zarówno mechanika (wieczne opóźnienia) jak i mentalność moderatorów dostosowana do PRL.... 🤣🤣🤣 EOT na temat TD2... 🙂 Na szczęście mam SR i TSW 🙂 TD2 to świetny projekt z ogromnym potencjałem, tylko niestety nie każdy potrafi go docenić. Twórcy wykonali kawał genialnej roboty, ale mentalność wokół gry trochę przypomina czasy PRL-u — więcej kontroli i kar niż współpracy i zabawy. Sam poziom trudności nie jest problemem – to raczej kwestia atmosfery: banowanie za drobiazgi, niepotrzebne napięcia i ‘sądy kapturowe’. A przecież większość graczy szuka po prostu rozrywki, nie symulatora cierpliwości pod semaforem. 😉 TD2 to piękny przykład, jak darmowy projekt może mieć serce i pasję, ale też jak społeczność potrafi sama sobie utrudnić zabawę. Szacunek dla twórców, bo zrobili coś wyjątkowego – tylko szkoda, że w praktyce często bardziej przypomina to symulator stania niż jazdy 1 1 1
adamets2 Posted Saturday at 02:42 PM Posted Saturday at 02:42 PM (edited) Tak odnośnie jeszcze na chwilę TD2 na dzień dzisiejszy wygląda to tak na steam: średnia ilość osób: DARMOWY TD2 - ok 125 PŁATNY SR - ok 500 PŁATNE TSW - ok 1000 I to całe podsumowanie tego jak wielu graczy gra w TD2 i ilu chce się uczyć grania 🙂 Niedawno FanSim miał live i wybrał specjalnie ekspress pasażerski w TD2, a i tak dyżurny go zablokował na jakimś semaforze... 🤣 Edited Saturday at 02:43 PM by adamets2 2 3
Matys Posted Saturday at 08:38 PM Posted Saturday at 08:38 PM 5 godzin temu, adamets2 napisał(a): PŁATNY SR - ok 500 PŁATNE TSW - ok 1000 I tutaj wychodzi moc multiplayera. TSW może mieć setki tras i lokomotyw i tysiące scenariuszy za 10000 plnów a i tak jest niewiele przed SimRailem jak się porówna ile są już na rynku i jaką mają moc przerobową i ile zewnętrznych deweloperów robi dla nich trasy. Podejrzewam, że dla SimRaila problem z podwykonawcami może wynikać ze skomplikowania tworzenia w tym środowisku. Założę się, że stworzenie "głupiej" stacji na której jest tylko możliwość zmiany toru jest kilkukrotnie bardziej skomplikowana niż stworzenie dużego węzła w TSW. 1 2
adamets2 Posted Saturday at 09:24 PM Posted Saturday at 09:24 PM @Matys mi bardziej chodziło o zobrazowanie gdzie na tym tle jest TD2. Jeśli chodzi o porównanie TSW i SR to w obu przypadkach są plusy i minusy. Na pewno stosunkiem jakość do cena SR bije na głowę TSW. Ale np jeśli chodzi i save to już jest on w TSW. Jeśli chodzi o wykonanie tras, modeli pociągów, grafikę to jest podobnie. Nieco lepsza pogoda w TSW. Ale ludzi mimo, że mniej to lepiej wykonani w SR. Biorąc pod uwagę to co pisałeś - ile czasu jest na rynku SR i TSW to SR broni się bardziej. 1
Spanddark Posted yesterday at 02:44 AM Posted yesterday at 02:44 AM (edited) 5 godzin temu, adamets2 napisał(a): @Matys mi bardziej chodziło o zobrazowanie gdzie na tym tle jest TD2. Jeśli chodzi o porównanie TSW i SR to w obu przypadkach są plusy i minusy. Na pewno stosunkiem jakość do cena SR bije na głowę TSW. Ale np jeśli chodzi i save to już jest on w TSW. Jeśli chodzi o wykonanie tras, modeli pociągów, grafikę to jest podobnie. Nieco lepsza pogoda w TSW. Ale ludzi mimo, że mniej to lepiej wykonani w SR. Biorąc pod uwagę to co pisałeś - ile czasu jest na rynku SR i TSW to SR broni się bardziej. W TD2 zagrałem 2 razy tylko, i powiedziałem - to nie dla mnie, ta gra (jeśli ją tak można nazwać) wydaje mi sie (przepraszam za wyrażenie) jako ogryzek tego co oferuje SR i TSW, jest zbyt płytka, graficznie kiepska i moim zdaniem nie ma w niej emocji. To jest zaznaczam moja prywatna opinia. Mam i SR i Tsw, ostatnio dłuższy czas grałem w Tsw, mam już ponad 3/4 dlc po Niemczech i prawie wszystkie ich lokomotywy i pojazdy trakcyjne w tym słynne ICE, natomiast w SR mam komplet. Cena no tak kolosalna różnica na TSW wydałem do tej pory 10 razy więcej niż na SR i tylko dlatego tak mało że poluję na promocje. Z obydwu jestem bardzo zadowolony, bo obydwie te gry odwzorowują teren dokĺadnie rzeczywisty i tak samo rzeczywisty czas przejazdu. Co do sterowania, zabezpieczeń i możliwości jako maszynista większe wyzwanie dało mi TSW po prostu jest trudniejszy, jazda z zabezpieczeniami po Niemieckich trasach jest wyzwaniem, nie raz mam nagłe hamowanie.🫣 Grafika wydaje się lepsza w TSW wystarczy przejechać trasę z Koblencji do Moguncji wzdłuż Renu albo z Innsbruku do Garmisch Partenkirchen przez alpy żeby się przekonać. 😀 Sama pogoda jest podobnie zmienna, chodź w SR mi brakuje opadów śniegu i całego efektu związanego z poruszaniem się po nim. Natomiast w TSW brakuje mi czasu rzeczywistego w połączeniu gry z tym co dzieje się za oknem ( chodzi mi o połączenie czasu i zachodu słońca tak jak jest w SR z czasem rzeczywistym). Co do pasażerów to bez rewelacji, w SR jest ich za mało, natomiast w TSW są podzielone na etapy, jest ich więcej zdecydowanie ale cały system jest sztuczny, za przykĺad dam to że w nocy na bocznicy stoją wagony a w nich cały czas siedzą pasażerowie.🤔 Czego jeszcze nie ma w pełni SR a jest w TSW to manewry tu jestem mile zaskoczony, są caĺe scenariusze przeznaczone tylko na manewry. Przewagą SR zdecydowaną na plus to nastawnie i multiplayer (to jest powód że częściej gram w SR) wszakże w niektórych miejscach TSW maszynista ma możliwość zmiany ręcznie rozjazdu ale nastawnie dają cały klimat na kolei.😉 Przewagą SR są jeszcze Polskie trasy i oby ich było w miarę szybko najwięcej. 👌 Pozdrawiam miłośników kolei. Edited yesterday at 03:19 AM by Spanddark 1
Orzeł85A Posted yesterday at 07:52 AM Posted yesterday at 07:52 AM 5 godzin temu, Spanddark napisał(a): W TD2 zagrałem 2 razy tylko, i powiedziałem - to nie dla mnie, ta gra (jeśli ją tak można nazwać) wydaje mi sie (przepraszam za wyrażenie) jako ogryzek tego co oferuje SR i TSW, jest zbyt płytka, graficznie kiepska i moim zdaniem nie ma w niej emocji. To jest zaznaczam moja prywatna opinia. Mam i SR i Tsw, ostatnio dłuższy czas grałem w Tsw, mam już ponad 3/4 dlc po Niemczech i prawie wszystkie ich lokomotywy i pojazdy trakcyjne w tym słynne ICE, natomiast w SR mam komplet. Cena no tak kolosalna różnica na TSW wydałem do tej pory 10 razy więcej niż na SR i tylko dlatego tak mało że poluję na promocje. Z obydwu jestem bardzo zadowolony, bo obydwie te gry odwzorowują teren dokĺadnie rzeczywisty i tak samo rzeczywisty czas przejazdu. Co do sterowania, zabezpieczeń i możliwości jako maszynista większe wyzwanie dało mi TSW po prostu jest trudniejszy, jazda z zabezpieczeniami po Niemieckich trasach jest wyzwaniem, nie raz mam nagłe hamowanie.🫣 Grafika wydaje się lepsza w TSW wystarczy przejechać trasę z Koblencji do Moguncji wzdłuż Renu albo z Innsbruku do Garmisch Partenkirchen przez alpy żeby się przekonać. 😀 Sama pogoda jest podobnie zmienna, chodź w SR mi brakuje opadów śniegu i całego efektu związanego z poruszaniem się po nim. Natomiast w TSW brakuje mi czasu rzeczywistego w połączeniu gry z tym co dzieje się za oknem ( chodzi mi o połączenie czasu i zachodu słońca tak jak jest w SR z czasem rzeczywistym). Co do pasażerów to bez rewelacji, w SR jest ich za mało, natomiast w TSW są podzielone na etapy, jest ich więcej zdecydowanie ale cały system jest sztuczny, za przykĺad dam to że w nocy na bocznicy stoją wagony a w nich cały czas siedzą pasażerowie.🤔 Czego jeszcze nie ma w pełni SR a jest w TSW to manewry tu jestem mile zaskoczony, są caĺe scenariusze przeznaczone tylko na manewry. Przewagą SR zdecydowaną na plus to nastawnie i multiplayer (to jest powód że częściej gram w SR) wszakże w niektórych miejscach TSW maszynista ma możliwość zmiany ręcznie rozjazdu ale nastawnie dają cały klimat na kolei.😉 Przewagą SR są jeszcze Polskie trasy i oby ich było w miarę szybko najwięcej. 👌 Pozdrawiam miłośników kolei. TD2 i SimRail nie muszą ze sobą rywalizować. Wręcz przeciwnie — mogą się uzupełniać. TD2 pokazuje ogromne zaangażowanie społeczności, kreatywność i pasję. SimRail idzie w stronę profesjonalnego, dopracowanego symulatora z dużą mapą i trybem dla wielu graczy. Jedni uczą się od drugich — czy to w kwestii tras, czy sterowania, czy infrastruktury. Im więcej ludzi gra w TD2, SimRail czy TSW, tym większa staje się społeczność, tym głośniej mówi się o symulatorach kolejowych, a twórcy każdego z tych tytułów mają motywację, by rozwijać swoje projekty.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now