Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 godziny temu, adamets2 napisał(a):

Tak offowo napiszę, że dla mnie ten Train Life to taka pociągowa arkadówka... Gram głównie z uwagi na klimat, że można sobie przejechać pół Europy. I druga sprawa, że to jest chyba jedyna gra z pociągami z otwartym światem. I naprawdę się nie nudzi bo trzeba uważać na liczne zdarzenia losowe. Natomiast chyba jestem odosobniony bo jednak gracze nie są w stanie zaakceptować aż tak ogromnych uproszczeń i gra nie jest wspierana.🙂 Ale to chyba najlepiej wydane przeze mnie 7zł. Za te pieniądze mam naprawdę fajną rozrywkę.

Ważne że tobie się podoba jeśli lubisz singiel player to polecam tobie maszynę.

• 2 weeks later...
Posted
W dniu 25.10.2025 o 15:32, Orzeł85A napisał(a):

Akurat ja się z tym w pełni zgadzam i zaraz powiem dlaczego:

- Na dyżurkach w TD2 panuje bardzo duża dyscyplina

- Uczy dobrych nawyków ( myślenia z wyprzedzeniem gdzie dany pociąg dać aby sobie nie zablokować stacji).

-  Uczy odpowiedzialności 

- Monitorowanie i reagowanie na opóźnienia 

- Uczy zasad prowadzenia ruchu kolejowego.

- Uczy utrzymywania  stałej i klarowną komunikację z maszynistami i innymi dyżurnymi.

A to że tyle skarg na forum to może tylko świadczyć że Regulamin jest przestrzegany.Jeśli sumienie wykonujesz swoje obowiązki nie masz czego się bać.

Właśnie wszedłem przypadkowo na steam i poczytałem o tej grze. 

Jak ktoś nie chce się nabawić stresu pourazowego to lepiej żeby nie angażował czasu w TD2 🙂 Jeśli do DARMOWEJ gry są mieszane opinie i aż tak dużo ludzi skarży się nawet nie na poziom trudności, który jest bardzo wysoki, ale to, że na forum mają jakiś system donosów i dowodów (!) to znaczy, że to  Polska w pigułce... Niedowartościowani ludzie albo dzieciaki 15-30 lat popisują się władzą co to nie oni i jakie to rozumy nie pozjadali...

Gra raczej wyłącznie dla młodzieży chcących pracować jako maszyniści i dyżurni bo wierzę, że przy tak wysokim poziomie trudności mogą się czegoś nauczyć. Pytanie tylko, czy gra ma być rozrywką czy nauką... 🙂 Osoby naprawdę bardzo lubiące pociągi też może się tam odnajdą, ale jeśli w opiniach jest mowa o 10 godzinach nauki (do GRY !) i kolejnych 10 godzinach wdrażania się to nie dziwię się dlaczego jest darmowa... 🙂 A mimo tego ma tak niskie oceny... I mimo takiego poziomu trudności banowanie.

Oby SimRail nigdy nie poszedł tą drogą. Ale nie pójdzie bo na szczęście za to ludzie płacą 🙂 

• I disagree 2
  • Haha 2
Posted
3 godziny temu, adamets2 napisał(a):

Właśnie wszedłem przypadkowo na steam i poczytałem o tej grze. 

Jak ktoś nie chce się nabawić stresu pourazowego to lepiej żeby nie angażował czasu w TD2 🙂 Jeśli do DARMOWEJ gry są mieszane opinie i aż tak dużo ludzi skarży się nawet nie na poziom trudności, który jest bardzo wysoki, ale to, że na forum mają jakiś system donosów i dowodów (!) to znaczy, że to  Polska w pigułce... Niedowartościowani ludzie albo dzieciaki 15-30 lat popisują się władzą co to nie oni i jakie to rozumy nie pozjadali...

Gra raczej wyłącznie dla młodzieży chcących pracować jako maszyniści i dyżurni bo wierzę, że przy tak wysokim poziomie trudności mogą się czegoś nauczyć. Pytanie tylko, czy gra ma być rozrywką czy nauką... 🙂 Osoby naprawdę bardzo lubiące pociągi też może się tam odnajdą, ale jeśli w opiniach jest mowa o 10 godzinach nauki (do GRY !) i kolejnych 10 godzinach wdrażania się to nie dziwię się dlaczego jest darmowa... 🙂 A mimo tego ma tak niskie oceny... I mimo takiego poziomu trudności banowanie.

Oby SimRail nigdy nie poszedł tą drogą. Ale nie pójdzie bo na szczęście za to ludzie płacą 🙂 

Trzeba przyznać, że TD2 nie jest grą dla każdego, ale właśnie to w niej jest wyjątkowe. To nie kolejny arcade, tylko symulator z prawdziwego zdarzenia, gdzie trzeba trochę czasu, żeby zrozumieć zasady i procedury – tak jak w prawdziwej pracy na kolei. Dzięki temu satysfakcja z opanowania wszystkiego jest naprawdę duża. Społeczność bywa wymagająca, ale wielu ludzi naprawdę chce pomóc i zależy im, żeby zachować realizm. Dla osób, które interesują się koleją i lubią się uczyć nowych rzeczy, to świetne doświadczenie – szczególnie że jest darmowe. Widać, że projekt tworzony jest z pasją

• Haha 1
  • Thanks 1
Posted (edited)

To dlaczego jak jest tak dobrze to jest tak źle? 🤣 Naprawdę, żeby za DARMOWĄ grę zasłużyć sobie na mieszane opinie i to co piszą ludzie na steam to trzeba mieć talent...

Tak - Twórcy zrobili genialny projekt tylko ludzie nie dorośli... Jak w PRL mówiono o tzw. filmach "artystycznych".... 🤣

I ludzie wcale nie skarżą się na poziom trudności. To ja poruszyłem ten temat. Tylko na popisywanie się władzą i banowanie z byle powodu. Dla mnie pociągi to gry 3 wyboru więc mi wszystko jedno, ale jakbym bym fanem tak jak autobusów i ogarnąłbym poziom trudności, ale byłby jakieś sądy kapturowe i dział donosów na forum 🤣 to raczej byłbym bardzo zniechęcony.

Oznacza to, moim zdaniem, że po prostu większość graczy oczekuje rozrywki i nawet wymagają tego od darmowej gry. Takich co chcą się uczyć po 20h czegoś za co płaci się w pracy zawodowej, a potem jeszcze pokornie znoszą stanie na semaforze jest raczej znaczna mniejszość... Do tego mega nierealistyczne rozkłady. Zaplanowana trasa na 30min idzie 1,5h z czego 1h stoi się na semaforze... To nie o tej grze mówi się, że to symulator stania przed semaforem? 🤣 To nawet w realu pociągi, obecnie nie mają takich opóźnień. Więc jak ma być niby taki realizm to jak? 🙂 

Zarówno mechanika (wieczne opóźnienia) jak i mentalność moderatorów dostosowana do PRL.... 🤣🤣🤣

EOT na temat TD2... 🙂 Na szczęście mam SR i TSW 🙂 

Edited by adamets2

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy