Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć, przesyłam wam mój program wzorowanego na EDR. Komputerowy Dziennik Ruchu, jest to wzorowany na dzienniku ruchu stosowanym w PKP.  Jego obsługa jest prosta. Program jest w fazie tworzenia ale już dziś chciałbym podzielić się z wami moją pracą.  Uruchamiając program, wpisujemy swoją nazwę, nazwę stacji oraz wpisujemy ilość szlaków. Klikamy ENTER i wpisujemy nazwy szlaków np. KZ-SG. Typ blokady liniowej oraz numery torów stacyjnych są bez znaczenia. W pole godziny wpisujemy godzinę serwera na którym chcemy się logować, dzięki temu czas w dzienniku będzie realnym czasem symulatora. Żeby wpisać pociąg należy użyć przycisku "Nowy". Pola w których wymagane jest wpisanie godziny, możemy kliknąć dwa razy lewym przyciskiem myszy. Dzięki temu godzina wpisze się automatycznie. Klikając "Zapisz" dane zapisują się w dzienniku. Aby dokonać edycji wcześniej wprowadzonych danych, należy kliknąć dwa razy np. na numer danego pociągu. Program może zawierać błędy w działaniu, ale mimo wszystko zachęcam do skorzystania! "

___15.12.2024___

Dziś przesyłam wam KDR wersji 2.0. Jest to już bardziej zaawansowana aplikacja, dzięki której praca z dziennikiem staje się przyjemniejsza. Program niestety nie posiada certyfikatu dlatego duże prawdopodobieństwo wykrycia pliku przez system jako wirus.  Plik jest w 100% bezpieczny, nie ingerujący w pliki systemowe. Oczywiście decyzja należy do Was. Dziennik tworzę z głównej mierze dla siebie, ale z chęcią dzielę się nim z Wami.  Do pliku została dołączona instrukcja obsługi programu.

Zmiany:

• Dodano możliwość zapisu i wczytywania dziennika 
  • Dodano możliwość ustawienia czasu z poziomu dziennika a nie jak to było dotychczas tylko z poziomu logowania
  • Dodano dziennik "Zajętości torów stacyjnych" 
  • Dodano możliwość przenoszenia numerów pociągów do innych dzienników
  • Dodano pola zawiadomień dróżników
  • Dodano możliwość usunięcia wpisów.
  • Naprawiono możliwość edycji godzin w polach wpisu dodawania pociągu lub edycji

Program może mimo wszystko zawierać błędy, za których zgłoszenia będę bardzo wdzięczy.  

KDR 2.0.zip

Edited by blazej870
Aktualizacja programu
Posted
15 minut temu, KOlorowy napisał(a):

Windows Defender wykrywa mi archiwum jako wirusa. 

Taki komunikat może się pojawić ponieważ plik .exe jest wygenerowany z PyInstaller. Jest to dość częsty problem, ponieważ pliki .exe utworzone przez PyInstaller mogą przypominać złośliwe oprogramowanie, co wywołuje tzw. fałszywy alarm. Plik jest w 100% bezpieczny. https://nordvpn.com/pl/file-checker/ na tej stronie można sprawdzić czy plik zawiera potencjalne zagrożenia. 

• I agree 1
Posted (edited)

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Edited by KOlorowy
Posted
32 minuty temu, KOlorowy napisał(a):

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Godzinę wpisuje się "podczas logowania" domyślnie data i godzina jest pobierana z systemu. Numery parzyste i nieparzyste są konieczne. Nad tabelą o poinformowaniu dróżników ciąż trwają prace. Docelowo też pojawi się opcja zapisywania dziennika do pliku tak żeby potem można było np. kontynuować symulację. Informacja o rozpoczęciu i zakończeniu służby, jak i inne wpisy typu wprowadzenia telefonicznego zapowiadania poc itp, również będą dostępne. Jeżeli byłby jakieś błędy w dzienniku proszę o zgłaszanie.  

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 29.11.2024 o 15:01, KOlorowy napisał(a):

Windows Defender wykrywa mi archiwum jako wirusa. 

W niektórych przypadkach wykrywa pliki zip z sieci pobierane jako wirus możesz śmiało pobrać pozdrawiam 

Edited by EDYPOLAND
  • Thanks 1
Posted

Cześć bardzo spodobała mi sie ta aplikacja :D, może w przyszłości zrobisz coś takiego że będzie można ze znajomym takim cackiem sie pobawić, chodzi mi tu o to że ja tworze nowy pociąg i automatycznie sie on u niego wpisuje.

Posted
W dniu 16.12.2024 o 20:34, wrubelek napisał(a):

Cześć bardzo spodobała mi sie ta aplikacja :D, może w przyszłości zrobisz coś takiego że będzie można ze znajomym takim cackiem sie pobawić, chodzi mi tu o to że ja tworze nowy pociąg i automatycznie sie on u niego wpisuje.

Może kiedyś taka opcja się pojawi, ale to w dalekiej przyszłości 

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy