Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć, przesyłam wam mój program wzorowanego na EDR. Komputerowy Dziennik Ruchu, jest to wzorowany na dzienniku ruchu stosowanym w PKP.  Jego obsługa jest prosta. Program jest w fazie tworzenia ale już dziś chciałbym podzielić się z wami moją pracą.  Uruchamiając program, wpisujemy swoją nazwę, nazwę stacji oraz wpisujemy ilość szlaków. Klikamy ENTER i wpisujemy nazwy szlaków np. KZ-SG. Typ blokady liniowej oraz numery torów stacyjnych są bez znaczenia. W pole godziny wpisujemy godzinę serwera na którym chcemy się logować, dzięki temu czas w dzienniku będzie realnym czasem symulatora. Żeby wpisać pociąg należy użyć przycisku "Nowy". Pola w których wymagane jest wpisanie godziny, możemy kliknąć dwa razy lewym przyciskiem myszy. Dzięki temu godzina wpisze się automatycznie. Klikając "Zapisz" dane zapisują się w dzienniku. Aby dokonać edycji wcześniej wprowadzonych danych, należy kliknąć dwa razy np. na numer danego pociągu. Program może zawierać błędy w działaniu, ale mimo wszystko zachęcam do skorzystania! "

Komputerowy_Dziennik_Ruchu.zip

Edited by blazej870
Posted
15 minut temu, KOlorowy napisał(a):

Windows Defender wykrywa mi archiwum jako wirusa. 

Taki komunikat może się pojawić ponieważ plik .exe jest wygenerowany z PyInstaller. Jest to dość częsty problem, ponieważ pliki .exe utworzone przez PyInstaller mogą przypominać złośliwe oprogramowanie, co wywołuje tzw. fałszywy alarm. Plik jest w 100% bezpieczny. https://nordvpn.com/pl/file-checker/ na tej stronie można sprawdzić czy plik zawiera potencjalne zagrożenia. 

Posted (edited)

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Edited by KOlorowy
Posted
32 minuty temu, KOlorowy napisał(a):

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Godzinę wpisuje się "podczas logowania" domyślnie data i godzina jest pobierana z systemu. Numery parzyste i nieparzyste są konieczne. Nad tabelą o poinformowaniu dróżników ciąż trwają prace. Docelowo też pojawi się opcja zapisywania dziennika do pliku tak żeby potem można było np. kontynuować symulację. Informacja o rozpoczęciu i zakończeniu służby, jak i inne wpisy typu wprowadzenia telefonicznego zapowiadania poc itp, również będą dostępne. Jeżeli byłby jakieś błędy w dzienniku proszę o zgłaszanie.  

• Thanks 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy