Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Aktualizacja programu KDR 3.0.5

Cześć! 
Przesyłam pliki najnowszej aktualizacji programu KDR – Komputerowy Dziennik Ruchu.

Najważniejsze zmiany:

• Dodano pełną listę stacji dostępnych w SimRail – nie ma już potrzeby ręcznego tworzenia własnej konfiguracji stacji.
  • Dodano obsługę wielu stacji w ramach jednego programu – ułatwia to obsługę LCS, ponieważ każda stacja posiada własny, niezależny dziennik ruchu.
  • Usprawniono funkcję synchronizacji dzienników – konfiguracja synchronizacji jest dostępna bezpośrednio w danym dzienniku ruchu.
  • Poprawiono sposób zamykania programu oraz wylogowywania dyżurnego ruchu.
  • Dodano możliwość wysyłania rozkazów pisemnych bezpośrednio do maszynisty.

Nowość – KRP Maszynista

Wraz z aktualizacją KDR udostępniam również osobną aplikację KRP – Komputerowy Rozkaz Pisemny, przeznaczoną dla maszynistów.

KRP stanowi uzupełnienie programu KDR i umożliwia elektroniczną obsługę rozkazów pisemnych pomiędzy dyżurnym ruchu a maszynistą.

Dyżurny ruchu, korzystając z KDR, może przygotować i wysłać rozkaz pisemny do konkretnego maszynisty. Rozkaz trafia następnie do aplikacji KRP Maszynista, gdzie maszynista może go odebrać i zapoznać się z jego treścią.

Dzięki temu cały proces przekazywania rozkazu może odbywać się bezpośrednio pomiędzy aplikacją dyżurnego ruchu i aplikacją maszynisty, bez konieczności ręcznego przekazywania treści rozkazu.

KRP pozwala w szczególności na:

• odbieranie rozkazów pisemnych wysłanych przez dyżurnego ruchu,
  • identyfikację otrzymanego rozkazu,
  • zapoznanie się z jego pełną treścią,
  • obsługę rozkazów przekazywanych przez KDR,
  • współpracę z systemem KDR w zakresie przekazywania rozkazów pisemnych.

KDR i KRP tworzą tym samym dwa współpracujące ze sobą elementy systemu – KDR dla dyżurnego ruchu oraz KRP dla maszynisty.

W przypadku problemów z automatyczną aktualizacją programu, potrzebne jest zainstalowanie certyfikatu KDR.

Podczas instalacji, system operacyjny może wykryć zagrożenie - spowodowane to jest brakiem zaufanego certyfikatu dla systemu

Link do programu:

Jestem ciekaw waszych opinii. Miłego korzystania 

KDR1.png

KDR2.png

KRP1.png

Edited by blazej870
Aktualizacja programu (Wersja oficjalna)
Posted
15 minut temu, KOlorowy napisał(a):

Windows Defender wykrywa mi archiwum jako wirusa. 

Taki komunikat może się pojawić ponieważ plik .exe jest wygenerowany z PyInstaller. Jest to dość częsty problem, ponieważ pliki .exe utworzone przez PyInstaller mogą przypominać złośliwe oprogramowanie, co wywołuje tzw. fałszywy alarm. Plik jest w 100% bezpieczny. https://nordvpn.com/pl/file-checker/ na tej stronie można sprawdzić czy plik zawiera potencjalne zagrożenia. 

Posted (edited)

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Edited by KOlorowy
Posted
32 minuty temu, KOlorowy napisał(a):

Wszystko działa jak należy, ale mam pewne zastrzeżenia. 
Czy dałoby radę, ażeby program pobierał godzinę z komputera? 
Sądzę, że można pominąć podział na numery parzyste i nieparzyste. 
W tabelce o informowaniu dróżników, automatycznie powinno pojawiać się "tak" - CHYBA, że zmienimy przy wpisywaniu pociągu. 
Widziałbym możliwość zapisywania naszego dziennika do pliku. Powinna również znajdować się tam informacja o rozpoczęciu i zakończeniu naszej pracy. 
Popracować nad szatą graficzną, usnąć błędy i moim zdaniem będzie wyglądało to całkiem zgrabnie.

Godzinę wpisuje się "podczas logowania" domyślnie data i godzina jest pobierana z systemu. Numery parzyste i nieparzyste są konieczne. Nad tabelą o poinformowaniu dróżników ciąż trwają prace. Docelowo też pojawi się opcja zapisywania dziennika do pliku tak żeby potem można było np. kontynuować symulację. Informacja o rozpoczęciu i zakończeniu służby, jak i inne wpisy typu wprowadzenia telefonicznego zapowiadania poc itp, również będą dostępne. Jeżeli byłby jakieś błędy w dzienniku proszę o zgłaszanie.  

• Thanks 1
  • 3 weeks later...
Posted (edited)
W dniu 29.11.2024 o 15:01, KOlorowy napisał(a):

Windows Defender wykrywa mi archiwum jako wirusa. 

W niektórych przypadkach wykrywa pliki zip z sieci pobierane jako wirus możesz śmiało pobrać pozdrawiam 

Edited by EDYPOLAND
Posted

Cześć bardzo spodobała mi sie ta aplikacja :D, może w przyszłości zrobisz coś takiego że będzie można ze znajomym takim cackiem sie pobawić, chodzi mi tu o to że ja tworze nowy pociąg i automatycznie sie on u niego wpisuje.

Posted
W dniu 16.12.2024 o 20:34, wrubelek napisał(a):

Cześć bardzo spodobała mi sie ta aplikacja :D, może w przyszłości zrobisz coś takiego że będzie można ze znajomym takim cackiem sie pobawić, chodzi mi tu o to że ja tworze nowy pociąg i automatycznie sie on u niego wpisuje.

Może kiedyś taka opcja się pojawi, ale to w dalekiej przyszłości 

Posted
17 godzin temu, telektryk napisał(a):

Aplikacja ekstra, spróbuj może przybliżyć wygląd aplikacji do oryginału 😄

Screenshot_20241216-2226502.webp

Niestety zmiana całego wyglądu programu na tym etapie, czyli na końcówce pełnego funkcjonowania dziennika, byłaby tak naprawdę pracą od zera. Mój program wzorowałem przeważnie na dzienniku papierowym, i dzięki temu program sam w sobie jest oryginalny.  Jednakże bardzo się cieszę że aplikacja się podoba. 😄 

• 1 month later...
  • 2 months later...
  • 7 months later...
Posted

Moje dwie sugestie:

1. sprawienie, aby dziennik (tak jak w realu) wyświetlał dwie strony na raz, ułożone w taki sposób, aby można było (tak jak w realu) prowadzić jeden dziennik na jedną linię kolejową,

2. sprawienie, aby program pełnił funkcję nakładki dla istniejącego już EDRa (choć uważam, że to, co mamy aktualnie bardziej przypomina SWDR).

• 9 months later...
Posted (edited)

Jakiś czas temu udostępniałem tutaj podobny program do prowadzenia dzienników ruchu. Po kilku latach postanowiłem wrócić do projektu i przygotować jego całkowicie nową odsłonę.
KDR 3.0 to nowa wersja programu, z rozbudowanymi dziennikami ruchu, dziennikiem telefonicznym oraz E-1758, a także automatycznymi aktualizacjami programu.
Program jest dostępny do pobrania i będę go dalej rozwijał oraz poprawiał na podstawie Waszych uwag.
Jeśli ktoś korzystał z poprzedniej wersji — jestem szczególnie ciekawy, jak oceniacie nową odsłonę. Można go pobrać z linku: Pobierz tutaj.

Aplikacja nie posiada certyfikatu, przez co oprogramowanie antywirusowe może uznać plik za szkodliwy. 

784748366_3571847179646321_3494675128225780489_n.jpg

783948355_3571847182979654_4057908979762837833_n.jpg

783183789_3571847186312987_4720252231990972389_n.jpg

Edited by blazej870
Posted (edited)

Aktualizacja KDR – wersja 3.0.4

Synchronizacja

W tej wersji wprowadziłem usprawnienia dotyczące synchronizacji danych. Mechanizm synchronizacji został dodany, aby wygodniej współdzielić i aktualizować dane pomiędzy dwoma dziennikami ruchu sąsiednich posterunków. Jest to m.in automatyczne wpisywanie numerów pociągów z stacji A do stacji B, godzin odjazdów i przyjazdów pociągów.

Ważne – wymagany certyfikat KDR

W związku z wprowadzeniem bezpiecznego systemu automatycznych aktualizacji konieczne jest jednorazowe zainstalowanie certyfikatu KDR.

Certyfikat pozwala programowi zweryfikować, że pobierana aktualizacja pochodzi od KDR – Komputerowy Dziennik Ruchu i nie została zmieniona.

Certyfikat należy zainstalować tylko raz. Po jego zainstalowaniu przyszłe aktualizacje programu będą mogły być pobierane i instalowane automatycznie.

Pobierz KDR-Certyfikat-Setup.exe

Edited by blazej870
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy