PeVoo Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a): Kto powiedział że jest to powiązane z grafiką? Jest powiązane z ilością pociągów. Większa sceneria to więcej pociągów dostępnych na serwerze. Może źle zrozumiałem, bo napisałeś coś o serwerach i że scenerii całej nie mogą uciągnąć, a pamiętam, że ktoś pisał wcześniej o tym, że fizyka jest na serwerach liczona, więc... wszystko jest możliwe, że tak powiem. Ja rozumiem, że to właśnie przez tą fizykę zaistniał ten problem, że serwery ledwo ciągną i nie można wszystkich graczy na jeden serwer wrzucić (i to pomimo tego, że gracze nie mają ze sobą interakcji fizycznej, a ich zdalnie sterowany ruch można przewidywać i interpolować z dokładnością 99%, ze względu na inercję pociągu oraz stałe szyny). Ale chyba i tak nie o to tu Ci chodziło (tylko o to że są ważniejsze sprawy niż grafika, czemu się przecież nie sprzeciwiałem), więc mniejsza z tym. W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a): Kilka osób się ze mną nie zgodziło, więc może rozwinę... SimRail używa uproszczonych modeli 3d - tak zwane różne poziomy lod. SimRail korzysta z texture streamingu - mipmapy, gra ładuje do pamięci różne poziomy mipmap w zależności od potrzeby. SimRail renderuje scenę niewiele ponad FOV gracza. Wszystko odbywa się 'zgodnie ze sztuką'. Dlatego uważam, że nie masz pojęcia o czym piszesz sugerując, że te techniki nie są wykorzystywane w SimRail. No i spoko. Bardzo dobrze że korzysta. Nie twierdziłem, że nie i wcale mnie to nie dziwi. Mój skrót myślowy polegał na tym, że albo nie korzysta ze wszystkiego, albo robi to nie do końca poprawnie (wydajnie), skoro gra z naprawdę ładnym i o wiele bardziej skomplikowanym i odpicowanym w szczegółowości światem może śmigać na starym kompie, a ta mając "kwadratowe domy" wymaga najnowszego. Rozumiesz teraz? Nie czepiaj się słówek. Ludziom (niektórym) bardziej chodziło o to, że te modele 3D domów są słabe i jednakowe - i nawet jeśli są w kilku wersjach szczegółowości, to chodzi im o ten najbardziej szczegółowy, który widzą z bliska. Dodam jeszcze, że w GTA 5 możesz podejść do budynku na odległość 0 metrów i tekstury nie walą po oczach kwadratami, a nawet po wylądowaniu helikopterem na dachu znajdziesz tam różne szafy prądowe/od klimy, anteny itd (a teoretycznie mogli to przecież olać, bo jak często ktoś coś tak głupiego robi - zwykle się jeździ po ulicy 30 pięter niżej, albo leci dużo wyżej żeby nie przypieprzyć). PS: (link) Edited 7 hours ago by PeVoo
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now