PeVoo Posted Tuesday at 06:36 PM Posted Tuesday at 06:36 PM (edited) W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a): Kto powiedział że jest to powiązane z grafiką? Jest powiązane z ilością pociągów. Większa sceneria to więcej pociągów dostępnych na serwerze. Może źle zrozumiałem, bo napisałeś coś o serwerach i że scenerii całej nie mogą uciągnąć, a pamiętam, że ktoś pisał wcześniej o tym, że fizyka jest na serwerach liczona, więc... wszystko jest możliwe, że tak powiem. Ja rozumiem, że to właśnie przez tą fizykę zaistniał ten problem, że serwery ledwo ciągną i nie można wszystkich graczy na jeden serwer wrzucić (i to pomimo tego, że gracze nie mają ze sobą interakcji fizycznej, a ich zdalnie sterowany ruch można przewidywać i interpolować z dokładnością 99%, ze względu na inercję pociągu oraz stałe szyny). Ale chyba i tak nie o to tu Ci chodziło (tylko o to że są ważniejsze sprawy niż grafika, czemu się przecież nie sprzeciwiałem), więc mniejsza z tym. W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a): Kilka osób się ze mną nie zgodziło, więc może rozwinę... SimRail używa uproszczonych modeli 3d - tak zwane różne poziomy lod. SimRail korzysta z texture streamingu - mipmapy, gra ładuje do pamięci różne poziomy mipmap w zależności od potrzeby. SimRail renderuje scenę niewiele ponad FOV gracza. Wszystko odbywa się 'zgodnie ze sztuką'. Dlatego uważam, że nie masz pojęcia o czym piszesz sugerując, że te techniki nie są wykorzystywane w SimRail. No i spoko. Bardzo dobrze że korzysta. Nie twierdziłem, że nie i wcale mnie to nie dziwi. Mój skrót myślowy polegał na tym, że albo nie korzysta ze wszystkiego, albo robi to nie do końca poprawnie (wydajnie), skoro gra z naprawdę ładnym i o wiele bardziej skomplikowanym i odpicowanym w szczegółowości światem może śmigać na starym kompie, a ta mając "kwadratowe domy" wymaga najnowszego. Rozumiesz teraz? Nie czepiaj się słówek. Ludziom (niektórym) bardziej chodziło o to, że te modele 3D domów są słabe i jednakowe - i nawet jeśli są w kilku wersjach szczegółowości, to chodzi im o ten najbardziej szczegółowy, który widzą z bliska. Dodam jeszcze, że w GTA 5 możesz podejść do budynku na odległość 0 metrów i tekstury nie walą po oczach kwadratami, a nawet po wylądowaniu helikopterem na dachu znajdziesz tam różne szafy prądowe/od klimy, anteny itd (a teoretycznie mogli to przecież olać, bo jak często ktoś coś tak głupiego robi - zwykle się jeździ po ulicy 30 pięter niżej, albo leci dużo wyżej żeby nie przypieprzyć). PS: (link) Edited Tuesday at 06:38 PM by PeVoo
Bulbulator Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago W dniu 20.05.2025 o 20:36, PeVoo napisał(a): Ja rozumiem, że to właśnie przez tą fizykę zaistniał ten problem, że serwery ledwo ciągną i nie można wszystkich graczy na jeden serwer wrzucić (i to pomimo tego, że gracze nie mają ze sobą interakcji fizycznej Domyślam się, że właśnie po to fizyka jest ogarniana po stronie serwera, by umożliwić w niedalekiej przyszłości takie interakcje między graczami, w postaci manewrów na stacjach
MALECKI Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Widzę, że zrobiła się gorąca dyskusja na temat moich ustawień. 😉 No więc mam 1920 p na 70 calowym ekranie. Suwaczki na połowę i wszystko idzie płynnie. I tak, nadal podtrzymuję, że budynki losowe w SimRail są brzydkie i nierealne. Ostatnio przejechałem się pociągiem relacji Poznań-Wrocław i obserwowałem trasę właśnie z myślą o naszej dyskusji. I naprawdę nijak mają się te modele do rzeczywistości. Większość domów po drodze, to była charakterystyczna kostka z lat 80, której w grze w zasadzie nie ma. Jest też trochę domów z czerwonej cegły i takich szarych, ocieplonych z zewnątrz, ale naprawdę trudno znaleźć takie kształty i krzywizny, które proponuje SimRail. I nadal będę twierdził, że modele w TSW, chociaż do ideału im daleko, oddają realną architekturę występującą w danym kraju. 1
azzorekk Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 50 minut temu, MALECKI napisał(a): I tak, nadal podtrzymuję, że budynki losowe w SimRail są brzydkie i nierealne. Ostatnio przejechałem się pociągiem relacji Poznań-Wrocław i obserwowałem trasę właśnie z myślą o naszej dyskusji. I naprawdę nijak mają się te modele do rzeczywistości. Większość domów po drodze, to była charakterystyczna kostka z lat 80, której w grze w zasadzie nie ma. Jest też trochę domów z czerwonej cegły i takich szarych, ocieplonych z zewnątrz, ale naprawdę trudno znaleźć takie kształty i krzywizny, które proponuje SimRail. I nadal będę twierdził, że modele w TSW, chociaż do ideału im daleko, oddają realną architekturę występującą w danym kraju. To ja się również wypowiem. SimRail potrzebuje dużo poprawek. Bardzo dużo. Twórcy powinni stosować priorytety, najpierw naprawiać to, co ma duży wpływ na rozgrywkę (np. błędy, jest ich sporo), a dopiero później zastanawiać się nad tym, co jest mniej ważniejsze. Sceneria nie wpływa na działanie gry, tylko ją upiększa. Oczywiście nie mówię, że infrastruktura ma nie być ulepszona, tylko to, że w najbliższej przyszłości to się pewnie nie stanie. Masa postów jest o błędach, sfrustrowanych graczach, bo gra nie działa jak powinna, twórców mówiących, że będzie poprawione. Ja też chcę, aby sceneria była lepsza, ale trzeba być cierpliwym. Myślę, że lepsza jest gra z dużą funkcjonalnością, ale słabą grafiką, niż gra z dobrą grafiką, ale małą funkcjonalnością. Zresztą uważam, że z obecnym wyglądem budynków można jakoś wytrzymać. Nie jest na takim poziomie, jaki mają gry z krajów Zachodu, ale lepiej jest tak, jak jest teraz, niż gdyby tej infrastruktury wcale nie było. 6
skylake Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Moi przedmówcy - macie sporo racji. Co nie zmienia faktu, że SimRail - jak rzekł swego czasu @Grandal74 - "jest najbliższy rzeczywistości, jeśli chodzi o jazdę z widoku kabinowego, ze wszystkich symulatorów na PC dostępnych na rynku". Ja się z tym zgadzam. Przejechałem dzisiaj scenariusz z Warszawy do Łodzi w deszczowej pogodzie, ale bez HUDa. Wrażenia są niesamowite. Pomijam fakt optymalizacji i innych niedociągnięć, o których wspominali już użytkownicy. Odnośnie optymalizacji - może efekt jest niewielki, ale ja przynajmniej u siebie zauważyłem, że po wyłączeniu synchronizacji pionowej w sterowniku GPU oraz w SimRail, a także uwolnieniu klatek na maksymalną wartość, czyli w tym przypadku "360" - symulator chodzi trochę lepiej. Są jeszcze inne "ficzery" do zastosowania, ale o nich jakiś czas temu już pisałem. TSW bez HUDa z PZB i LZB też jest bardzo dobry. Jazda bez jakichkolwiek "wspomagaczy" (jeżeli ktoś jest zwolennikiem) zawsze daje najwięcej frajdy i w pewien sposób rekompensuje inne niedociągnięcia. Wielu osobom z tego forum bliższa jest pewnie polska kolej (w tym i mnie) i jak wyżej wspomniałem - to właśnie SimRail wygrywa w aspekcie jazdy kabinowej w symulatorach może nie tyle polskich, co zawierających polski kontent. Nie wszyscy oczywiście muszą się ze mną zgadzać, ale ja tak to po prostu widzę. 1
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now