Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a):

Kto powiedział że jest to powiązane z grafiką? Jest powiązane z ilością pociągów. Większa sceneria to więcej pociągów dostępnych na serwerze.

Może źle zrozumiałem, bo napisałeś coś o serwerach i że scenerii całej nie mogą uciągnąć, a pamiętam, że ktoś pisał wcześniej o tym, że fizyka jest na serwerach liczona, więc... wszystko jest możliwe, że tak powiem. Ja rozumiem, że to właśnie przez tą fizykę zaistniał ten problem, że serwery ledwo ciągną i nie można wszystkich graczy na jeden serwer wrzucić (i to pomimo tego, że gracze nie mają ze sobą interakcji fizycznej, a ich zdalnie sterowany ruch można przewidywać i interpolować z dokładnością 99%, ze względu na inercję pociągu oraz stałe szyny). Ale chyba i tak nie o to tu Ci chodziło (tylko o to że są ważniejsze sprawy niż grafika, czemu się przecież nie sprzeciwiałem), więc mniejsza z tym.

W dniu 19.05.2025 o 08:35, Rafał napisał(a):

Kilka osób się ze mną nie zgodziło, więc może rozwinę...
SimRail używa uproszczonych modeli 3d - tak zwane różne poziomy lod.
SimRail korzysta z texture streamingu - mipmapy, gra ładuje do pamięci różne poziomy mipmap w zależności od potrzeby.
SimRail renderuje scenę niewiele ponad FOV gracza.

Wszystko odbywa się 'zgodnie ze sztuką'. Dlatego uważam, że nie masz pojęcia o czym piszesz sugerując, że te techniki nie są wykorzystywane w SimRail.

No i spoko. Bardzo dobrze że korzysta. Nie twierdziłem, że nie i wcale mnie to nie dziwi. Mój skrót myślowy polegał na tym, że albo nie korzysta ze wszystkiego, albo robi to nie do końca poprawnie (wydajnie), skoro gra z naprawdę ładnym i o wiele bardziej skomplikowanym i odpicowanym w szczegółowości światem może śmigać na starym kompie, a ta mając "kwadratowe domy" wymaga najnowszego. Rozumiesz teraz? Nie czepiaj się słówek. Ludziom (niektórym) bardziej chodziło o to, że te modele 3D domów są słabe i jednakowe - i nawet jeśli są w kilku wersjach szczegółowości, to chodzi im o ten najbardziej szczegółowy, który widzą z bliska. Dodam jeszcze, że w GTA 5 możesz podejść do budynku na odległość 0 metrów i tekstury nie walą po oczach kwadratami, a nawet po wylądowaniu helikopterem na dachu znajdziesz tam różne szafy prądowe/od klimy, anteny itd (a teoretycznie mogli to przecież olać, bo jak często ktoś coś tak głupiego robi - zwykle się jeździ po ulicy 30 pięter niżej, albo leci dużo wyżej żeby nie przypieprzyć).

PS:
image.thumb.png.8716ce4fc24c8e385de58031ab831034.png
(link)

Edited by PeVoo
Posted
W dniu 20.05.2025 o 20:36, PeVoo napisał(a):

Ja rozumiem, że to właśnie przez tą fizykę zaistniał ten problem, że serwery ledwo ciągną i nie można wszystkich graczy na jeden serwer wrzucić (i to pomimo tego, że gracze nie mają ze sobą interakcji fizycznej

Domyślam się, że właśnie po to fizyka jest ogarniana po stronie serwera, by umożliwić w niedalekiej przyszłości takie interakcje między graczami, w postaci manewrów na stacjach 

Posted

Widzę, że zrobiła się gorąca dyskusja na temat moich ustawień. 😉 No więc mam 1920 p na 70 calowym ekranie. Suwaczki na połowę i wszystko idzie płynnie. I tak, nadal podtrzymuję, że budynki losowe w SimRail są brzydkie i nierealne. Ostatnio przejechałem się pociągiem relacji Poznań-Wrocław i obserwowałem trasę właśnie z myślą o naszej dyskusji. I naprawdę nijak mają się te modele do rzeczywistości. Większość domów po drodze, to była charakterystyczna kostka z lat 80, której w grze w zasadzie nie ma. Jest też trochę domów z czerwonej cegły i takich szarych, ocieplonych z zewnątrz, ale naprawdę trudno znaleźć takie kształty i krzywizny, które proponuje SimRail. I nadal będę twierdził, że modele w TSW, chociaż do ideału im daleko, oddają realną architekturę występującą w danym kraju.

• I agree 1
Posted
50 minut temu, MALECKI napisał(a):

I tak, nadal podtrzymuję, że budynki losowe w SimRail są brzydkie i nierealne. Ostatnio przejechałem się pociągiem relacji Poznań-Wrocław i obserwowałem trasę właśnie z myślą o naszej dyskusji. I naprawdę nijak mają się te modele do rzeczywistości. Większość domów po drodze, to była charakterystyczna kostka z lat 80, której w grze w zasadzie nie ma. Jest też trochę domów z czerwonej cegły i takich szarych, ocieplonych z zewnątrz, ale naprawdę trudno znaleźć takie kształty i krzywizny, które proponuje SimRail. I nadal będę twierdził, że modele w TSW, chociaż do ideału im daleko, oddają realną architekturę występującą w danym kraju.

To ja się również wypowiem. SimRail potrzebuje dużo poprawek. Bardzo dużo. Twórcy powinni stosować priorytety, najpierw naprawiać to, co ma duży wpływ na rozgrywkę (np. błędy, jest ich sporo), a dopiero później zastanawiać się nad tym, co jest mniej ważniejsze. Sceneria nie wpływa na działanie gry, tylko ją upiększa. Oczywiście nie mówię, że infrastruktura ma nie być ulepszona, tylko to, że w najbliższej przyszłości to się pewnie nie stanie. Masa postów jest o błędach, sfrustrowanych graczach, bo gra nie działa jak powinna, twórców mówiących, że będzie poprawione. Ja też chcę, aby sceneria była lepsza, ale trzeba być cierpliwym. Myślę, że lepsza jest gra z dużą funkcjonalnością, ale słabą grafiką, niż gra z dobrą grafiką, ale małą funkcjonalnością. Zresztą uważam, że z obecnym wyglądem budynków można jakoś wytrzymać. Nie jest na takim poziomie, jaki mają gry z krajów Zachodu, ale lepiej jest tak, jak jest teraz, niż gdyby tej infrastruktury wcale nie było.

• I agree 6
Posted

Moi przedmówcy - macie sporo racji. Co nie zmienia faktu, że SimRail - jak rzekł swego czasu @Grandal74 - "jest najbliższy rzeczywistości, jeśli chodzi o jazdę z widoku kabinowego, ze wszystkich symulatorów na PC dostępnych na rynku". Ja się z tym zgadzam. Przejechałem dzisiaj scenariusz z Warszawy do Łodzi w deszczowej pogodzie, ale bez HUDa. Wrażenia są niesamowite. Pomijam fakt optymalizacji i innych niedociągnięć, o których wspominali już użytkownicy. Odnośnie optymalizacji - może efekt jest niewielki, ale ja przynajmniej u siebie zauważyłem, że po wyłączeniu synchronizacji pionowej w sterowniku GPU oraz w SimRail, a także uwolnieniu klatek na maksymalną wartość, czyli w tym przypadku "360" - symulator chodzi trochę lepiej. Są jeszcze inne "ficzery" do zastosowania, ale o nich jakiś czas temu już pisałem. TSW bez HUDa z PZB i LZB też jest bardzo dobry. Jazda bez jakichkolwiek "wspomagaczy" (jeżeli ktoś jest zwolennikiem) zawsze daje najwięcej frajdy i w pewien sposób rekompensuje inne niedociągnięcia. Wielu osobom z tego forum bliższa jest pewnie polska kolej (w tym i mnie) i jak wyżej wspomniałem - to właśnie SimRail wygrywa w aspekcie jazdy kabinowej w symulatorach może nie tyle polskich, co zawierających polski kontent. Nie wszyscy oczywiście muszą się ze mną zgadzać, ale ja tak to po prostu widzę.

• I agree 2
Posted
W dniu 22.05.2025 o 16:19, Bulbulator napisał(a):

Domyślam się, że właśnie po to fizyka jest ogarniana po stronie serwera, by umożliwić w niedalekiej przyszłości takie interakcje między graczami, w postaci manewrów na stacjach 

No to ja tylko doprecyzuję. Zauważ, że w GTA5 też wszyscy zderzają się ze sobą na multi, z pełną fizyką. W grach wyścigowych też. Niemniej jednak widać, że fizyka chodzi lokalnie a nie na serwerze, bo np. podczas chwilowego dłuższego laga na necie przeciwnik jedzie jak zdechły i zderza się z murkiem, a po chwili net zaskakuje i go teleportuje 5 metrów do przodu. To dowodzi, że jest symulowany lokalnie, a z netu (czasem z widocznym opóźnieniem) przychodzą jedynie poprawki pozycji i zmiany jego sterowania. Czasem zdarza się nawet zderzyć z nim kiedy jedzie taki zdechły (czego skutki tylko Ty odnosisz w swojej alternatywnej wersji rzeczywistości pt. "Co by było gdyby on wtedy nagle zemdlał") i to też dowodzi, że fizyka działa w pełni lokalnie, u każdego z osobna. A serwer tylko wymienia ludzi drobnymi poprawkami. Tak jest prawdopodobnie w każdej grze multiplayer. Gdyby fizyka nie działała lokalnie, to przy kiepskim necie nawet Twój samochód by skakał i po prostu nie dałoby się jeździć nie przywalając w te murki (budząc się już przywalonym, po chwili pauzy).

I to samo powinno być zrobione w SimRailu. W dodatku tutaj fizyka innego gracza praktycznie ma zero znaczenia dla Ciebie (i tak oddziela was semafor, którego gra nie pozwala przekraczać i resetuje pociąg), a dodatkowo pociągi są ekstremalnie przewidywalne pod kątem fizyki. Nie dość, że zmiana sterowania przez gracza następuje bardzo rzadko, to jeszcze ta bezwładność i równe szyny powodują, że każdy ruch jest całkowicie przewidywalny. Zresztą systemy niektóre w pociągach same potrafią wyliczyć krzywą hamowania i zabezpieczać przed przejechaniem np. czerwonego. Ja tego naprawdę nie rozumiem po kiego grzyba fizyka miałaby działać na serwerze. Jest to naprawdę poroniony pomysł. Sam system automatycznego sterowania semaforami (automatycznych dyżurnych) i pociągami AI (w tym spawnowaniem) jak najbardziej, ale fizyka? Boją się, że ktoś będzie oszukiwał swoją pozycję i prędkość jakimś botem? To nie jest gra z rywalizacją, dla której w ogóle warto by było pisać takiego bota na oszustwa. A może chodzi o pociągi AI, że jeśli nikt nimi nie steruje lokalnie to nie ma kto im fizyki liczyć? Jeśli tak, to to też jest błąd w założeniach, bo można im zastosować bardzo uproszczoną symulację bez pełnej fizyki i nikt tego nawet nie zauważy z zewnątrz. Dobrać/obliczyć raz współczynniki w zależności od lokomotywy i wagonów i dalej już ruch jednostajnie przyspieszony wg współczynnika (ew. ciut bardziej skomplikowany model, ale niedużo). Ale liczyć im tarcie każdego koła itp. itd., to bzdura jest.

Szczerze, to mam wątpliwości, czy to w ogóle prawda jest, no bo przecież na singlu jedziesz też jakoś, nie? Nic nie przeskakuje i chyba nawet net możesz odłączyć i dalej będziesz jechać. Więc co najmniej na singlu fizyka raczej i tak już śmiga lokalnie. Teoretycznie może mogłoby to być robione żeby zwolnić ludziom CPU żeby gra im działała szybciej, bo jest tam więcej ciężkich obliczeń, których nie udało się przyspieszyć i chcieli to zamaskować przejmując część na siebie zdalnie, ale to jest bardzo grubymi nićmi szyta teoria spiskowa. Musiałby być BARDZO mocny serwer do tego żeby 60 ludzi na raz odciążyć.

Także może wypowie się ktoś, kto wie coś na ten temat, czy to rzeczywiście prawda jest i skąd on to wie. Nie pamiętam kto o tym pisał kiedyś.

Posted
10 godzin temu, PeVoo napisał(a):

Także może wypowie się ktoś, kto wie coś na ten temat, czy to rzeczywiście prawda jest i skąd on to wie. Nie pamiętam kto o tym pisał kiedyś.

To ja pisałem. 🙂

Ktoś z developerów pisał na Discordzie, dawno temu, że fizyka jest liczona na serwerach i przez to serwery nie radzą sobie z dużą ilością pociągów.

Pewnie, że mogło to być zmienione w pewnym momencie, jednak według mnie fakt, że nikt nie zaprzecza, a ja nie mam jeszcze bana za nieprawdziwe informacje jednak wskazuje na to, że nic się nie zmieniło i jednak coś na rzeczy jest z tym liczeniem fizyki przez serwer.

Boty mają uproszczoną fizykę i to też było potwierdzone przez liczne wypowiedzi, natomiast pytanie jak duże jest to uproszczenie, bo serwery z samymi botami też potrafią się zapchać, co się wielokrotnie zdarzało.

Posted (edited)

A tymczasem inny, obecny na rynku od 10 lat*, darmowy symulator wrzuca następny bieg, osiągając wręcz nieprzyzwoite tempo dodawania dodatków i poprawiania tego, co już jest. Nie dość, że wychodzi z "undergroundu" i- dosłownie chwilę po poważnej aktualizacji silnika graficznego- debiutuje na platformie Steam, to jeszcze dodał kolejny model lokomotywy, spalinowe SU45. Kolejny lok spalinowy, jak zawsze jakość na poziomie równym projektom komercyjnym, jak nie lepsza. Smaczki w rodzaju całej masy różnych malowań, kilku(nastu) wariantów kabin, mnóstwa klikalnych przełączników to już w tym projekcie standard. Razem z "suką" dojdzie przy okazji kolejny wagon towarowy, w kilku wariantach malowania. Kiedy i do SR dotrze trakcja spalinowa albo chociaż może jeszcze jeden, malutki wagonik?

Pogadajmy o taborze. Czy do SR szykuje się coś innego niż ta czeska lokomotywa?

Ps. Swoją drogą, Maszyna w tym roku dostać ma Vectrona. Przydałby się w SR, co nie?

*chwilę temu mieli urodziny, także STO LAT!

Edited by mluczak.kutno
Posted
30 minut temu, mluczak.kutno napisał(a):

A tymczasem inny, obecny na rynku od 10 lat*, darmowy symulator wrzuca następny bieg, osiągając wręcz nieprzyzwoite tempo dodawania dodatków i poprawiania tego, co już jest. Nie dość, że wychodzi z "undergroundu" i- dosłownie chwilę po poważnej aktualizacji silnika graficznego- debiutuje na platformie Steam, to jeszcze dodał kolejny model lokomotywy, spalinowe SU45. Kolejny lok spalinowy, jak zawsze jakość na poziomie równym projektom komercyjnym, jak nie lepsza. Smaczki w rodzaju całej masy różnych malowań, kilku(nastu) wariantów kabin, mnóstwa klikalnych przełączników to już w tym projekcie standard. Razem z "suką" dojdzie przy okazji kolejny wagon towarowy, w kilku wariantach malowania. Kiedy i do SR dotrze trakcja spalinowa albo chociaż może jeszcze jeden, malutki wagonik?

Pogadajmy o taborze. Czy do SR szykuje się coś innego niż ta czeska lokomotywa?

Ps. Swoją drogą, Maszyna w tym roku dostać ma Vectrona. Przydałby się w SR, co nie?

*chwilę temu mieli urodziny, także STO LAT!

Choć nigdy nie grałem w TD2 to się zgadzam. Jedno co się tam nie zmieniło i jestem ciekaw czy to jest nie do obejścia: Ekran ładowania poszczegółnych scenrii w trakcie rozgrywki, czy to powinno występować w tak rozwijanym symulatorze i to od dekady?

Posted
9 minut temu, adisuper napisał(a):

czy to powinno występować w tak rozwijanym symulatorze

Jeżeli masz na myśli sam ekran ładowania, to mogło być gorzej- zamiast ekranu mogłeś mieć chociażby wielką przycinkę, co zdarza się w SR przed większymi stacjami 🙂 Jeżeli zaś masz na myśli "sklejanie" szlaku z różnych scenerii, to cóż- nie sądzę, że kiedykolwiek w TD z tego zrezygnują. Taką koncepcję multi (i singla zresztą też) przyjęli dawno temu, ma ona swoje zalety jak i wady. Z tego co czytam ich forum, coś nowego będzie się działo w temacie multi i zarządzania sceneriami w nim. Może warto się sprawą zainteresować?

Posted (edited)
Godzinę temu, mluczak.kutno napisał(a):

Jeżeli masz na myśli sam ekran ładowania, to mogło być gorzej- zamiast ekranu mogłeś mieć chociażby wielką przycinkę, co zdarza się w SR przed większymi stacjami 🙂 Jeżeli zaś masz na myśli "sklejanie" szlaku z różnych scenerii, to cóż- nie sądzę, że kiedykolwiek w TD z tego zrezygnują. Taką koncepcję multi (i singla zresztą też) przyjęli dawno temu, ma ona swoje zalety jak i wady. Z tego co czytam ich forum, coś nowego będzie się działo w temacie multi i zarządzania sceneriami w nim. Może warto się sprawą zainteresować?

Mam na myśli doczytywanie scenerii w trakcie, jedziesz i w moemncie  w jazdu na kolejną, ekran ładowania. Zainteresuję się jak to juz wyjdzie na steam i nie zjedzą mnie tam później za brak znajomości klawiszologii czy opieszałość na początku a słyszałem różne historie.

Edited by adisuper
Posted
25 minut temu, adisuper napisał(a):

Zainteresuję się jak to juz wyjdzie na steam

No szczerze mówiąc to również czekam aż ten TD2 wyjdzie na steam a póki co oglądam różne filmy z tego 'przedpremierowego' buildu. Graficznie to różnie, raczej gorzej niż SimRail, ale kilka szczegółów jak np. oświetlenie naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło.

• I agree 1
Posted
6 godzin temu, Rafał napisał(a):

No szczerze mówiąc to również czekam aż ten TD2 wyjdzie na steam a póki co oglądam różne filmy z tego 'przedpremierowego' buildu. Graficznie to różnie, raczej gorzej niż SimRail, ale kilka szczegółów jak np. oświetlenie naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyło.

I w środku samych lokomotyw, wszystkie przełączniki, wajchy , aktywne i udźwiękowienie

• I agree 2

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy