Brykal1995 Posted February 9 Posted February 9 (edited) Trochę odbiegnę od tematu, ale simrail odzwierciedla stan z 2018r? Pytam ponieważ praktycznie we wszystkich modelach czy to EU/EP07/08, EN57 są patyki AKP-4e jednoślizgowe gdzie na stan 2018 powinny być ze ślizgiem bliźniaczym, nie powiem może szczegół, ale przykładowo taka ET22 w nowym malowaniu cargulowskim, czy kible polregio ze starym pojedynczym ślizgaczem zwraca uwagę do odwzorowania zgodnego jak powinno być. Dla przykładu EP08-013 mamy w SR teksturkę na której mamy 3P4/1 23.08.2019 co się zgadza z stanem faktycznym i mamy stary rodzaj ślizgu pojedynczego gdzie od minimum 2012 roku ta maszynka ma bliźniaczy. (kadr na patyk) foto z IPT z roku 2012. Edited February 9 by Brykal1995 1
JarkPomsky Posted February 9 Posted February 9 Moim zdaniem to są detale, które w żadnym stopniu nie wpływają na rozgrywkę. Jestem zwolennikiem mieszania realizmu z fikcją jeśli jest ona korzystna dla rozgrywki - przykład - APO albo dodanie do gry powiedźmy nowego Gryffina 200, którego przecież nie było w 2018 roku. 1 8
Roxy Migurdia Posted February 9 Posted February 9 (edited) Czy z wyjściem DLC Łódź będą jakieś nowe lokomotywy np. Flirt? Edited February 9 by Roxy Migurdia 1
Masterczulki Posted February 9 Posted February 9 3 godziny temu, Brykal1995 napisał(a): Trochę odbiegnę od tematu, ale simrail odzwierciedla stan z 2018r? Nie. Trasa Katowice - Warszawa odzwierciedla stan na 2018 rok, trasa do Krakowa już na 2023 rok. Tabor to już w ogóle nie wiadomo. 1 2
zbynak Posted February 9 Posted February 9 1 godzinę temu, Roxy Migurdia napisał(a): Czy z wyjściem DLC Łódź będą jakieś nowe lokomotywy np. Flirt? Nic nie było zapowiadane, więc na 99% nie, może ewentualnie jakieś nowe malowania.
adamets2 Posted February 10 Posted February 10 W dniu 9.02.2025 o 15:33, Roxy Migurdia napisał(a): Czy z wyjściem DLC Łódź będą jakieś nowe lokomotywy np. Flirt? Chyba nie... Gdzieś już mi na forum przemknęło jak dobrze pamiętam takie pytanie...
misiek_131415 Posted February 10 Posted February 10 45 minut temu, adamets2 napisał(a): Chyba nie... Gdzieś już mi na forum przemknęło jak dobrze pamiętam takie pytanie... W zeszłym roku po cichu liczyłem że ta czeska lokomotywa będzie z łodzią. Bo by tam pasowała. Jeździła Łódz - Wawa w rzeczywistości. 2
PL_Andrev Posted February 11 Posted February 11 W dniu 9.02.2025 o 17:17, zbynak napisał(a): Nic nie było zapowiadane, więc na 99% nie, może ewentualnie jakieś nowe malowania. No malowania chyba zgodne z ŁKA - to się rozumie samo przez się. 17 godzin temu, misiek_131415 napisał(a): W zeszłym roku po cichu liczyłem że ta czeska lokomotywa będzie z łodzią. Bo by tam pasowała. Jeździła Łódz - Wawa w rzeczywistości. Ale to by było dobre, większość z nas miałaby większą motywację do zakupu DLC. Niestety cisza jaka panuje wokół wątku dot. czegokolwiek, pozwala zakładać że liczyć to można głównie na malowania. 1
broniewskijarek Posted February 12 Posted February 12 15 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Niestety cisza jaka panuje wokół wątku dot. czegokolwiek, pozwala zakładać że liczyć to można głównie na malowania. Nawet na to bym nie liczył... 1 1 2
ROMECKI Posted February 12 Posted February 12 W dniu 9.02.2025 o 15:33, Roxy Migurdia napisał(a): Czy z wyjściem DLC Łódź będą jakieś nowe lokomotywy np. Flirt? Kto wie, może. Narazie wskoczyła EP08-008. W dniu 12.02.2025 o 08:18, broniewskijarek napisał(a): Nawet na to bym nie liczył... JAREK - więcej optymizmu, może nie będzie tak źle.
zbynak Posted February 12 Posted February 12 Nikt nigdy nie wspominal o nowych lokomotywach w DLC Łódź, więc nie nakręcacie sami siebie, bo później będą pretensje i płacze, że znowu brakuje Flirta czy malowań. 7
PL_Andrev Posted February 12 Posted February 12 42 minuty temu, zbynak napisał(a): Nikt nigdy nie wspominal o nowych lokomotywach w DLC Łódź, więc nie nakręcacie sami siebie, bo później będą pretensje i płacze, że znowu brakuje Flirta czy malowań. Są jednak szanse że pojawi się pewien zaginiony wagon. XD 1 1
adamets2 Posted February 12 Posted February 12 Jedno co trzeba przyznać co chyba nas jako społeczności jest zasługą to, że obecnie aktualizacje do SimRail idą normalnie, jak w każdej grze, a nawet szybciej... Jestem w szoku, że znów na steam jest aktualizacja... 🙂 A może któregoś dnia obudzę się, odpalę steam i pojawi się aktualizacja z napisem: dodano możliwość zapisywania punktów kontrolnych 🙂 6
PL_Andrev Posted February 14 Posted February 14 A z innej beczki: czy komuś z was mignęła informacja na temat kolejnych dyżurek na linii 62 jak Jaroszowiec Olkuski, Wolbrom czy Charsznica? Paradoksalnie na tej linii jest całkiem duży ruch i przez te dyżurki przejeżdża prawie 2x więcej składów niż przez Kazimierz. Kontrola ich przez dyżurnych mogłaby nieco wywrócić zabawę na tej linii (w pozytywnym jak i negatywnym znaczeniu). 1
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted February 14 SIMRAIL Team Posted February 14 Olkusz, Jaroszowiec Olkuski, Wolbrom i Charsznica póki co czekają na symulację urządzeń mechanicznych scentralizowanych. 8
LycanAnanas Posted February 14 Posted February 14 2 hours ago, Królik Uszasty said: Olkusz, Jaroszowiec Olkuski, Wolbrom i Charsznica póki co czekają na symulację urządzeń mechanicznych scentralizowanych. Jeśli idziemy w lekką fikcję jak dodatkowe APO może dajmy dostęp do tych nastawni z fikcyjnymi urządzeniami z rozkładem 50/50 komputer przekaźniki. To jakiś konsensus. 2
PL_Andrev Posted February 14 Posted February 14 3 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Olkusz, Jaroszowiec Olkuski, Wolbrom i Charsznica póki co czekają na symulację urządzeń mechanicznych scentralizowanych. Jejku... to będzie dopiero jazda..., zwłaszcza z Dańdówką gdzie ten ruch jest dość intensywny. Chyba w tym będzie tkwić cała magia dyżurek na linii 62. Jedyny minus (wnioskuję) że to na razie "dość odległa" przyszłość. X( 57 minut temu, LycanAnanas napisał(a): Jeśli idziemy w lekką fikcję jak dodatkowe APO może dajmy dostęp do tych nastawni z fikcyjnymi urządzeniami z rozkładem 50/50 komputer przekaźniki. To jakiś konsensus. Wiesz co, może z wyjątkiem Jaroszowca gdzie jest możliwość większych mijanek to przebiegi to zwykłe lewo-prawo, nic skomplikowanego. Zwykłe dyżurki byłyby po prostu zbyt nudne*. Z tego co pamiętam to jedynie Południowy został dodany w ramach konsensusu "warunkowo". A te urządzenia mają jednak swoją magię. * już teraz służba na GW, GM, Zawodzie, Idzikowice, Pruszków potrafi wynudzić mimo większej ilości torowisk i bardziej intensywnego ruchu. Już wolę czekać na te urządzenia. Może dożyję XD.
LycanAnanas Posted February 14 Posted February 14 Wiesz mając LK62 można zrealizować moje marzenie i wysłać tam pendolino z Katowic do Warszawy 😛
PL_Andrev Posted February 14 Posted February 14 Godzinę temu, LycanAnanas napisał(a): Wiesz mając LK62 można zrealizować moje marzenie i wysłać tam pendolino z Katowic do Warszawy 😛 Nie rozumiem. Przecież można to marzenie już teraz w miarę prosto zrealizować poprzez scenariusz. W najprostszym wariancie będzie dość ubogo (brak ruchu AI) ale jednak możliwe.
PeVoo Posted February 15 Posted February 15 Fajne te dźwignie mechaniczne z filmiku powyżej, pograłbym. Jednak obstawiam, że w moim przypadku znudzi mi się to po jednym posiedzeniu 🤷♂️😑 No bo ile można, jak już się to obcyka i nauczy to wtedy już będzie to proste i monotonne. A do tego jeszcze długie oczekiwania pomiędzy. Na plus jest to że małe dyżurki przynajmniej zaczną być ciekawe i wymagające (przynajmniej początkowo). Ale przyszedłem, żeby się jedną rzeczą podzielić, która być może pomoże komuś znieść oczekiwanie na kolejne aktualizacje, bo może ktoś się też na to nabrał tak jak ja. Ta rzecz spowodowała, że nie było mnie tu długo. Pamiętacie ten kafelek w menu: No to jeśli macie BeamNG.drive, to ono też ma taki podobny kafelek: Jak na grę w Early Acess przystało. Natomiast jest pewna różnica. U nich (w grze na EA, przypominam) ten kafelek DZIAŁA. Ja się osobiście nabrałem na ten napis i nawet nie wcisnąłem tego tylko patrzyłem z utęsknieniem od miesięcy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy go wcisnąłem, a on ZADZIAŁAŁ. Prawdopodobnie zawsze działał, a ja nie miałem pojęcia. Pojawia się kulturalne ostrzeżenie, że jest niedopracowane, w trakcie balansowania i że sejwy (TAK! ONI MAJĄ SEJWY!!!) mogą nie zadziałać po kolejnej aktualizacji i wchodzisz na własne ryzyko - ALE DZIAŁA!!! I jest bardzo fajne - jest tym czego mi zawsze brakowało w tej grze (dokładnie tak jak trybu single player i misji w SimRailu). Ja wsiąkłem na tygodnie. Chyba nabiłem więcej godzin na tym niż na całej tej grze dotychczas. Są 4 dziedziny rozwoju i ja dopiero kończę przechodzić jedną z nich - wożenie towarów. Powiem, że to jest jak ETS, tylko dużo lepsze, no bo zajedwabista fizyka i dużo wyższy poziom trudności, niektóre rzeczy są w ogóle niewykonalne, jeśli się porwiesz z motyką na słońce - a to na co się porwiesz zależy od Ciebie. Także naprawdę polecam, zwłaszcza jak ktoś jest fanem ETSa. Jedyny minus to lusterka są do D, boczne wyświetlają obraz ze złego położenia (środka) i generalnie oszukują, ale cała reszta rekompensuje to niedociągnięcie. Może jest tu ktoś tak ułomny jak ja, że nawet nie nacisnął tego kafelka i nie wie że ma coś tak fajnego zakupione, więc się dzielę informacją. Warto. Zwłaszcza jeśli macie dobrą kierownicę. Jak się np. załaduje całą cysternę wodą, to aż czuć ten opór przy skręcie, jak się ona już prawie przewraca na bok, bo zapomnieliście że teraz trzeba uważać (bo jeszcze przed chwilą była lekka!). No i przede wszystkim gra ma wreszcie SENS, jest CEL. Naprawy samochodu kosztują kasę, utrata towaru też, a przecież chcecie uzbierać na większy samochód, więc trzeba dowieźć (często na czas) i trzeba się nie zderzyć (ani nie zaliczyć zdjęcia z fotoradaru za $500!). Kariery wyścigowej jeszcze nie próbowałem, ale na pewno jest zarąbista, no bo to w końcu BeamNG.drive, w którym fizyka jest niewyobrażalnie dobra. Ale najlepsza zabawa jest z wycofywaniem z przyczepami. A najbardziej z dwoma! :D Zdjęcie na dowód: PS: Oni też mają wskazówki przy wczytywaniu, tyle że użyteczne: I mogę się założyć o co chcecie, że jeśli pojawiłaby się tak dobra kampania/kariera na SimRailu, to też napierdzieliłbym na tym co najmniej drugie tyle godzin co dotychczas, ale raczej dużo więcej. Nie rozumiem jak można było wypuścić "pełną grę" bez tego... No po prostu NIE ROZUMIEM. 1
Lukaszszsz Posted Sunday at 11:46 PM Posted Sunday at 11:46 PM W dniu 14.02.2025 o 12:50, LycanAnanas napisał(a): Wiesz mając LK62 można zrealizować moje marzenie i wysłać tam pendolino z Katowic do Warszawy 😛 Nawiązując do tematu objazdów to podczas niedzielnej służby na nastawni w Będzinie pierwszy raz spotkałem się z sytuacją, że dwa pociągi (53017 i 1317), które miały jechać w Psarach w stronę Krakowa, zamiast na Starzyny otrzymały normalny przebieg w stronę Góry Włodowskiej i pojechały w stronę Katowic. Podczas rozmów z okolicznymi dyżurnymi oraz z maszynistami wspomnianych pociągów zapadła decyzja, że puścimy oba pociągi z Sosnowca Głównego w stronę Sosnowca Południowego (maszynista z 53017 jechał na siódemce, więc z uwagi na brak manewrów na multi podróż zakończyłby na Sędziszowie, ale Pendolino mogłoby na stacji Tunel zmienić czoło i normalnie pojechać do Krakowa). System jednak nie pozwolił na takie rozwiązanie i pośpiech został chyba usunięty na Południowym, natomiast Pendolino na Dańdówce. Biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację powstaje pytanie, dlaczego system nie zareagował w Psarach? Może w Psarach przebieg dla obu pociągów został ustawiony wcześniej zanim pociągi wyjechały z Knapówki i wywołały zajętość toru, przez co system nie ogarnął tematu i automatycznie nie rozwiązał przebiegu. @Królik Uszasty testowaliście tego typu scenariusz?
PL_Andrev Posted Monday at 06:38 AM Posted Monday at 06:38 AM 6 godzin temu, Lukaszszsz napisał(a): System jednak nie pozwolił na takie rozwiązanie i pośpiech został chyba usunięty na Południowym, natomiast Pendolino na Dańdówce. Biorąc pod uwagę zaistniałą sytuację powstaje pytanie, dlaczego system nie zareagował w Psarach? Błąd lub zła wola dyżurnego - puszczenie składów na SZ pozwala na wyprawienie w błędnym kierunku. Gdyby na GW był bot to nie puściłby takiego składu dalej. Jedyną sensowną opcją jest w miarę szybkie cofnięcie pociągu (o ile jest na nim współpracujący gracz). Aczkolwiek wydaje się że logika (AI) nie przewiduje korekty takich sytuacji - pociąg jest zatrzymywany i usuwany z gry. Generalnie system sprawdza czy pociąg zatrzymał się (lub przejechał) przez kolejną stację z listy. Jeżeli dyżurny skieruje pociąg na stację (ph), po czym nakaże wycofanie pociągu (odjazd) aby skierować go na właściwy peron w ramach tego samego przystanku, to system wykryje to jako błąd trasy i usunie skład z gry, mimo że żadnego błędu nie ma. No ale "kolejny" przystanek się nie zgadza z listą przystanków.
Lukaszszsz Posted Monday at 03:26 PM Posted Monday at 03:26 PM 8 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Błąd lub zła wola dyżurnego - puszczenie składów na SZ pozwala na wyprawienie w błędnym kierunku. Gdyby na GW był bot to nie puściłby takiego składu dalej. Jedyną sensowną opcją jest w miarę szybkie cofnięcie pociągu (o ile jest na nim współpracujący gracz). Aczkolwiek wydaje się że logika (AI) nie przewiduje korekty takich sytuacji - pociąg jest zatrzymywany i usuwany z gry. Generalnie system sprawdza czy pociąg zatrzymał się (lub przejechał) przez kolejną stację z listy. Jeżeli dyżurny skieruje pociąg na stację (ph), po czym nakaże wycofanie pociągu (odjazd) aby skierować go na właściwy peron w ramach tego samego przystanku, to system wykryje to jako błąd trasy i usunie skład z gry, mimo że żadnego błędu nie ma. No ale "kolejny" przystanek się nie zgadza z listą przystanków. Doskonale rozumiem na czym polega system automatycznego rozwiązywania przebiegów, ale problem jest taki, że według maszynisty oni mieli ułożony prawidłowy przebieg w Psarach bez podawania sygnału zastępczego. Dlatego przy okazji zadałem pytanie do admina czy testowali scenariusz, gdzie nastawnia podaje pełny przebieg w złym kierunku zanim pociąg wjedzie na szlak i zgłosi zajętość toru w stronę nastawni, która źle nastawiła przebieg. Dziwne, że dopiero skierowanie pociągów w stronę Sędziszowa spowodowało zadziałanie wspomnianego systemu i usunięcie składów z mapy (pytanie kolejne, dlaczego pośpiech został usunięty na Południowym, a Pendolino dopiero na Dańdówce). Sytuacja wydarzyła się dnia 16 lutego na serwerze PL1 (czas letni, -5 godzin do strefy czasowej) między godzinami 21 i 23 czasu rzeczywistego.
misiek_131415 Posted Monday at 06:00 PM Posted Monday at 06:00 PM 2 godziny temu, Lukaszszsz napisał(a): Doskonale rozumiem na czym polega system automatycznego rozwiązywania przebiegów, ale problem jest taki, że według maszynisty oni mieli ułożony prawidłowy przebieg w Psarach bez podawania sygnału zastępczego. Dlatego przy okazji zadałem pytanie do admina czy testowali scenariusz, gdzie nastawnia podaje pełny przebieg w złym kierunku zanim pociąg wjedzie na szlak i zgłosi zajętość toru w stronę nastawni, która źle nastawiła przebieg. Dziwne, że dopiero skierowanie pociągów w stronę Sędziszowa spowodowało zadziałanie wspomnianego systemu i usunięcie składów z mapy (pytanie kolejne, dlaczego pośpiech został usunięty na Południowym, a Pendolino dopiero na Dańdówce). Sytuacja wydarzyła się dnia 16 lutego na serwerze PL1 (czas letni, -5 godzin do strefy czasowej) między godzinami 21 i 23 czasu rzeczywistego. Też widziałem te składy jak byłeś w Będzinie. Wszedłem na od razu z ciekawości na Psary i nie można było 13xx posłać na Włodowską inaczej niż przez Sz. Albo jakaś jednorazowa anomalia albo mechanik koloryzuje. Kolega z nastawni go wysłał dla zabawy i go broni.
Lukaszszsz Posted Monday at 07:58 PM Posted Monday at 07:58 PM 1 godzinę temu, misiek_131415 napisał(a): Też widziałem te składy jak byłeś w Będzinie. Wszedłem na od razu z ciekawości na Psary i nie można było 13xx posłać na Włodowską inaczej niż przez Sz. Albo jakaś jednorazowa anomalia albo mechanik koloryzuje. Kolega z nastawni go wysłał dla zabawy i go broni. Wykonałem test na dyżurce w Psarach i faktycznie system wyłapuje różnego rodzaju kombinacje z semaforami i układem torowym, których nieprawidłowe ustawienie kierowałoby pociąg na niewłaściwy szlak. Przykładowo pierwszy test polegał na tym, że pociąg do Katowic wyjeżdżał dopiero z Włoszczowej, a już system w Psarach poinformował, że podano nieprawidłowy przelot i jego część została natychmiastowo automatycznie rozwiązana. Próbowałem również wysłać pociąg do Krakowa na Katowice z opcją semafor wjazdowy na sygnał zastępczy i semafor wyjazdowy prawidłowy, ale również system zadziałał poprawnie i rozwiązał ustawiony przebieg. Nie wykonałem kilku innych testów (np. próba wysłania pociągu na nieprawidłowy szlak po torze niewłaściwym), ale można stwierdzić, że prawdopodobnie tak, jak wspomniałeś, maszynista krył kolegę albo nie znał sygnałów wyświetlanych na semaforze albo pomylił nastawnię w Psarach z inną nastawnią. Niewykluczone, że mogła wystąpić anomalia na serwerze, ale nawet jakby wystąpiła to dziwne, że pociągi nie zostały wcześniej usunięte z nieprawidłowego szlaku.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now