Jump to content

Recommended Posts

Posted
15 godzin temu, adamets2 napisał(a):

Panowie wyżej co daliście emotionki możecie rozwinąć temat w komentarzu bo jestem bardzo ciekawy co napisałem nie tak? Czy to, że SimRail reprezentuje przyzwoity graficzny poziom jak i TSW5 czy to, że TSW graficznie jest lepsze od Maszyny?

Skoro wywołałeś do tablicy... Maszyna to w wielu aspektach graficzny antyk (z jakąś tam szansą na zmianę tego statusu), jakoś tak mało śmiesznie brzmi porównywanie go do ścisłej czołówki 🙂 

Co by nie było, nie uważam że w symulatorze kolejowym grafika powinna być nr 1. Jak chcecie grę kolejową wyglądającą jeszcze lepiej niż te wspomniane dwa tytuły, to jest sobie japoński Running Train. Graficznie jakby zupełnie odrębna liga, gameplay zaś zdaje się nastawiony bardziej na arcade niż hardkorowy realizm. Zresztą, deweloper tej gry jest ostatnio równie rozmowny co załoga Simkola, więc nie wiadomo nawet, jak wygląda aktualny stan projektu.

• Thanks 2
Posted

Maszyna jest ważnym symulatorem kolejowym więc dlatego to porównanie. Nie miało być ani ironicznie, ani śmiesznie... Po prostu... Jak piszesz, grafika to nie jedyny aspekt więc Maszyna broni się innymi aspektami. Sam zagrywam się w Omsi będące na niższym poziomie graficznym niż np. The Bus więc rozumiem takie argumenty.

• I agree 1
Posted

@mluczak.kutno tylko tak napiszę raz, żeby nie robić tu spamu, ale ten Running Trainsim (chyba taka dokładna jest teraz nazwa) wygląda jak rzeczywistość 🙂 To jak JRE, ale z pełną funkcjonalnością. Takiej grafiki nie widziałem w żadnej grze symulacyjnej. Na razie tylko na patreonie i tylko demo więc długo jeszcze poczekamy, ale dzięki za info. Jak zobaczyłem jak ta gra wygląda to aż nie wierzę w to co widziałem. Wcześniej nie wiedziałem o jej istnieniu. 

• I agree 1
Posted
Teraz, adamets2 napisał(a):

Running Trainsim (chyba taka dokładna jest teraz nazwa) wygląda jak rzeczywistość

Widzisz, dlatego mówiłem, że wizualnie to zupełnie inna liga niż Simrail czy TSW. Jak ostatnio deweloper (bo jest chyba aż... jeden, przynajmniej na stałe) wrzucił screeny z zaśnieżonymi pociągami i peronami, to też miałem problem z odróżnieniem tego od rzeczywistości 🙂 Dźwiękowo również wypada to bardzo fajnie, szczególnie podoba mi się stukot kół 🙂  Gdzie wady? Gdzieś czytałem, że trasa do gry powstaje bardzo powoli, jak do tej pory jest jej trochę ponad 10km. To mało, nawet jak na pociągi podmiejskie.

Nasz rodzimy Railworld też graficznie wypada super, warto śledzić ten projekt (chociaż to akurat tramwaje a nie pociągi).

• I agree 1
Posted

Musi chyba powstać jakaś technologia związana z Ai żeby takie ultra realistyczne  gry symulacyjnie robić szybciej i być może nowy silnik tylko do symulatorów. Coś takiego, żeby Ai przekształcała sama z reala na gry. Do tego potrzeba być może komputerów kwantowych i lepszej Ai, ale może dożyjemy...

Posted

Patrzcie, kolejna chyba ważna informacja, która pojawia się gdzieś na Discordzie i nigdzie indziej. Jak ktoś miał nadzieje na edytor scenerii, to cóż. Niech ją porzuci 🙂 To jest zupełnie niewykonalne!

image.thumb.png.8988114231b7cd7f7e7ff3ae75ca865b.png

• Sad 2
  • Haha 2
Posted

Podejrzewam, że nie jest niewykonalne, tylko edytor scenerii w grze oznaczałby, że SimKol musiałby udostępnić całe swoje know-how dotyczące budowania tras. A to z kolei mogłoby oznaczać niebezpieczeństwo , że ktoś zrobi np. aglomerację poznańską i sam zaoferuje szkolenia dla maszynistów.

Przy okazji pytanie do twórców odnośnie nadchodzącego DLC Warszawa - Łódź: skoro jest to trasa, którą jako SimKol macie zrobioną na szkolenia dla Łódzkiej Kolei Aglomeracyjnej, to rozumiem, że w tym DLC będą Flirty i Elfy w malowaniu ŁKA oraz wagony motorowe Twindeck i Traxxy w malowaniu Kolei Mazowieckich?

• Haha 3
Posted
4 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a):

Patrzcie, kolejna chyba ważna informacja, która pojawia się gdzieś na Discordzie i nigdzie indziej. Jak ktoś miał nadzieje na edytor scenerii, to cóż. Niech ją porzuci 🙂 To jest zupełnie niewykonalne!

image.thumb.png.8988114231b7cd7f7e7ff3ae75ca865b.png

https://www.youtube.com/watch?v=wYuQUrmmXpw&t=91s

Ekhem ekhem. Na chwilę obecną nie jest wykonalne, kiedyś - jak najbardziej :v (źle się zestarzało)

• Like 1
  • Haha 3
Posted
Godzinę temu, KOlorowy napisał(a):

Na chwilę obecną nie jest wykonalne, kiedyś - jak najbardziej

Bo prezes zgrał sobie edytor na pendrive i uciekł 🙂 Ciekawe, co jeszcze z tych zapowiedzianych kiedyś tam rzeczy nie zostanie przekazane graczom, bo "nie da się"? Żebyśmy tylko nie dowiedzieli się wkrótce, że Łodzi nie będzie, bo jednak się nie da... A taka niby już tuż tuż gotowa miała być, rok temu była mowa o miesiącu, góra trzech . Teraz czytamy sobie na Discordzie, że jeszcze przy Łodzi idą prace... Nawet nie pytam, jak tam zaginiony wagon z DLC- pewnie też leży na pendrive prezesa.

Mam nadzieje, że efektem zawirowań wokoło prezesa będzie jakaś rewolucja w projekcie Simrail.

• I agree 4
  • SIMRAIL Team
Posted

No... w sumie racja, więc tak: na dzisiaj nieoficjalne info z króliczej norki jest takie, że sprawa wagonu jest intensywnie w toku i będzie wkrótce rozwiązana. Na pewno nie jutro czy w najbliższym hotfixie. Na stole mamy więcej niż jedno rozwiązanie, które różnią się między sobą czasem potrzebnym na ukończenie i przekazanie Wam odpowiedniego wagonu do uzupełnienia DLC.

Gdy będzie już blisko wydania to poinformujemy o tym w odrębnym komunikacie.

• Like 23
  • Thanks 3
Posted

@Królik Uszasty Prosiłbym przekazać odpowiednim osobom, że przydałoby się też jakieś wyjaśnienie sytuacji, a może nawet takie magiczne słowo za tak długie opóźnienie i ciszę w temacie.

• Thanks 1
  • I agree 2
Posted
32 minuty temu, Królik Uszasty napisał(a):

No... w sumie racja, więc tak: na dzisiaj nieoficjalne info z króliczej norki jest takie, że sprawa wagonu jest intensywnie w toku i będzie wkrótce rozwiązana. Na pewno nie jutro czy w najbliższym hotfixie. Na stole mamy więcej niż jedno rozwiązanie, które różnią się między sobą czasem potrzebnym na ukończenie i przekazanie Wam odpowiedniego wagonu do uzupełnienia DLC.

I za to Ciebie Królik lubimy! 

• I agree 6
Posted
Godzinę temu, Królik Uszasty napisał(a):

A czy mogę odpowiedzieć na to niezadane pytanie? 

Dziękuje za odpowiedź. Nauczony doświadczeniem nie spodziewałem się, że ktoś z Waszego zespołu pochyli się nad tym pytaniem, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony 🙂 Po cichu liczę, że Twoje zaangażowanie jest zapowiedzią, że "idzie lepsze". A to "lepsze" bardzo by się przydało.

• I agree 8
Posted
Godzinę temu, Królik Uszasty napisał(a):

@Królik Uszasty na prezesa!

• Like 3
  • I agree 4
Posted
19 godzin temu, KOlorowy napisał(a):

Ekhem ekhem. Na chwilę obecną nie jest wykonalne, kiedyś - jak najbardziej :v (źle się zestarzało)

Będę bronił. Kiedyś to prezes myślał że to wykonalne - pytał pracowników i Ci zapewnili go że tak. Po czym pewnie okazało się że "tak, ale" i wymaga nakładów znacznie większych środków niż przewidywano, a terminy gonio.

Nie oszukujmy się, dostęp do scenerii, tworzenie trasy pewnie jest możliwa. Pytanie co dalej. Na już zaprojektowaną trasę trzeba dodać logikę rozjazdów, sygnalizację, a na koniec spiąć to wszystko z dyżurką (+ blokada toru czy ustalony kierunek na sąsiednie dyżurki) Coś mam niejasne podejrzenia że na tej imporcie danych logiki posterunku się wszystko wywaliło. 

22 godziny temu, broniewskijarek napisał(a):

A to z kolei mogłoby oznaczać niebezpieczeństwo , że ktoś zrobi np. aglomerację poznańską i sam zaoferuje szkolenia dla maszynistów.

W zamierzeniu pewnie wystarczy gdy silnik ma swoje know-how, a ty z niego korzystasz, np. poprzez upload swoich plików. Teoria mówi że jeżeli z niego komercyjnie korzystasz bez licencji to mogą Cię prawnie ścigać.  

14 godzin temu, zbynak napisał(a):

@Królik Uszasty Prosiłbym przekazać odpowiednim osobom, że przydałoby się też jakieś wyjaśnienie sytuacji, a może nawet takie magiczne słowo za tak długie opóźnienie i ciszę w temacie.

Mi tam na magicznym słowie nie zależy, powiem więcej: nawet dziwi mnie trochę to całe larum o jeden wagon. Gdyby to była stonka, szafa czy gagarin to sam bym się przyłączył. Ale... wagon?

Aczkolwiek powód tak dużego opóźnienia jest naprawdę interesujący. Brak dokumentacji? Utrata modelu? Chyba że utracono to i to, a nie było zgody na ponowny wyjazd w teren w celu odtworzenia danych wsadowych.

Posted (edited)
29 minut temu, PL_Andrev napisał(a):

nawet dziwi mnie trochę to całe larum o jeden wagon

Mnie nie dziwi. Obiecane, zapłacone, niedostarczone, do wczoraj wstydliwie przemilczane. Trochę ciężko siedzieć cicho, kiedy coś miało być a nie jest. Szczególnie, że w SR jest dramatycznie mało wagonów, nie tylko tych towarowych.

Bardzo widać to po scenariuszach krakowskich, w których bardzo szybko zaczyna brakować kombinacji taboru do losowych pociągów.

29 minut temu, PL_Andrev napisał(a):

Będę bronił. Kiedyś to prezes myślał że to wykonalne - pytał pracowników i Ci zapewnili go że tak. Po czym pewnie okazało się że "tak, ale" i wymaga nakładów znacznie większych środków niż przewidywano, a terminy gonio.

Być może doszukuje się drugiego dna w rzuconej "ot tak" wypowiedzi, ale...
image.png.b73c1bf756aed56f75f95dc1fc8be0cd.png

Rainsted to edytor tras m.in do Maszyny. Ciężki, skomplikowany, nieintuicyjny, ale za to o potężnych możliwościach. Pewnie ludzi znających go na wylot można policzyć na palcach jednej ręki i to jeszcze emerytowanego drwala z Syberii.  Nie sugeruje, że akurat tego edytora używa się do Simrail (a jak tak, to niezły chichot historii) ale IMHO wypuszczenie tak skomplikowanego tworu do publiki skończyłoby się chyba masowym protestem pod szyldem "żądamy edytora dla ludzi" 🙂

Edited by mluczak.kutno
  • Like 1
  • I agree 4
Posted
22 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

nawet dziwi mnie trochę to całe larum o jeden wagon. Gdyby to była stonka, szafa czy gagarin to sam bym się przyłączył. Ale... wagon?

Cały problem w tym, że ten wagon miał być częścią DODATKOWO PLATNEGO DLC. Czyli zapłaciliśmy za niego w kwietniu i dalej go nie dostaliśmy. Nie dostaliśmy też żadnego info o statusie sprawy.

Ja byłbym w stanie zaakceptować zmianę na inny wagon, czy może jeszcze jakaś inne wyjście z sytuacji, wszystko może się opóźnić czy zmienić, ale w takich sytuacjach trzeba podjąć dialog że społecznością, a dostaliśmy tradycyjne milczenie.

Podsumowując, jak na razie nie mamy zadnych konkretnych informacji o produkcie, za który zapłaciliśmy prawie rok temu i miał być dodany niedługo w hotfixe.

Ciężko nad takim zachowaniem przejść bez reakcji, uważam, że słowo przepraszamy nie jest tutaj jakimś wyolbrzymionym oczekiwaniem, jego powiedzenie/napisanie nic nie kosztuje.

• Like 1
  • I agree 4
Posted
52 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

Brzmi to jeszcze bardziej groteskowo i niepoważnie, prawda? 

52 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

Mi tam na magicznym słowie nie zależy, powiem więcej: nawet dziwi mnie trochę to całe larum o jeden wagon. Gdyby to była stonka, szafa czy gagarin to sam bym się przyłączył. Ale... wagon?

Aczkolwiek powód tak dużego opóźnienia jest naprawdę interesujący. Brak dokumentacji? Utrata modelu? Chyba że utracono to i to, a nie było zgody na ponowny wyjazd w teren w celu odtworzenia danych wsadowych.

To nie jest kwestia zależności, czy wymuszania, ale czystej przyzwoitości, szanowny Panie kolego. (Tutaj już koledzy przede mną napisali, to, co potrzeba). Nie będę przypominał, jaka komedia towarzyszyła pytaniom na Discordzie o zaginiony wagon. Napiszę tylko, że wszyscy wtedy magicznie znikali (potem była objęta inna taktyka, kiedy zaczęliśmy to wyśmiewać). Mało?
Mnie to naprawdę nie interesuje, co się z tym stało. Zgubiony wagon, dokumentacja, atak kosmitów, czy zerwana umowa. Zwrotu pieniędzy nie chcę, a jedynie zadośćuczynienie (owy wagon, dla zachowania twarzy można dodać jakiś bonus, za niewyobrażalną zwłokę).
Miło mi się zrobiło, gdy po 10 miesiącach otrzymaliśmy taką informację jak wyżej. Naprawdę. W końcu(!) coś ruszyło w tym temacie. Liczę na pozytywne zakończenie tej śmierdzącej sprawy 

• Like 1
  • I agree 6
Posted
53 minuty temu, KOlorowy napisał(a):

Brzmi to jeszcze bardziej groteskowo i niepoważnie, prawda? 

Wiesz co, zależy jak na to spojrzeć. Twórcy Wieśka-3 też obiecywali że będzie jeden gigantyczny świat z jakością gry jak z trailera (zabijam potwory), a potem trzeba było się z tego wycofywać, bo w teorii da się, ale w praktyce się jednak nie da.

Ja też jestem lekko zawiedziony że nie będę mógł się pomęczyć nad torowiskiem Bytom-Karb czy Gliwice-Sośnica, ale w pewnym sensie rozumiem, że są rzeczy nie do przeskoczenia dla studia, które ponad pół roku temu serwowało nam świetne rendery z trasy i dyżurek z Łodzi, po czym nagle dowiadujemy się że jeszcze jest "sporo" do zrobienia (logika dyżurek? manewry? rozkazy specjalne?).

Także pozwolisz że nie zgodzę się że brzmi to "groteskowo i niepoważnie". Groteskowo i niepoważnie to brzmi wielomiesięczna cisza na temat tras w Niemczech, USA i Czechach (rendery Skody) - aczkolwiek jako fan dyżurek to nie za wiele by mi te dodatki oferowały.

• I agree 2
Posted
3 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

Groteskowo i niepoważnie to brzmi wielomiesięczna cisza na temat tras w Niemczech, USA i Czechach (rendery Skody) - aczkolwiek jako fan dyżurek to nie za wiele by mi te dodatki oferowały.

No właśnie nie, co innego informowanie o planach na przyszłość czy nowych dodatkach - tutaj nie ma żadnego obowiązku ze strony autorów, jest to co prawda w ich interesie, jednak robić tego nie muszą, a co innego dostarczenie czegoś, za co się zapłaciło - tutaj już powstał obowiązek dostarczenia produktu/usługi, która została opłacona!

• I agree 2
Posted
8 godzin temu, KOlorowy napisał(a):

(...) Zgubiony wagon (...) zakończenie tej śmierdzącej sprawy 

Mały przerywnik bo mi sie skojarzyło... 😉

Marcin Kowalczyk, "Bilet w tamtą stronę", opowiadanie: "Wagon 4. Śmierdząca sprawa" 🙂 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy