lochm Posted January 4 Share Posted January 4 Dosiego! Jestem nowy 🙂 Pytania: czy zaliczenie 4 wyzwania ( punktualność) odblokowuje dostęp do innych tras ? Mam dostęp ( obecnie ) w trybie: " wielu graczy" tylko linię CKM lub Sędziszów -Katowice. Na YT widziałem filmik z trasy : do Poznania ( nie pamiętam stacji początkowej). Czy trasy są ustawione regionalnie? np. Województwami lub kolejami regionalnymi ? tzn. np. Śląsk- koleje śląskie, Wielkopolska- k. wielkopolskie. W trailerze - jest reklama / hasło "500 km tras" , one się tworzą ? Pozdrawiam Mechaników :)) lochm7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted January 4 Share Posted January 4 Nie nie odblokowuje to dostępu, na obecną chwilę jest tylko to co jest zarówno w singlu jak i multi a tworzą się trasy Kraków -Tunel i Warszawa - Łódź z czego ta druga to będzie DLC owszem jest parę malowań ale nie wszystkie, to samo tyczy się taboru, obecnie jest tworzone et22 z wagonami towarowymi i to również ma być DLC. Ty2 i Kraków - Tunel będą darmowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 5 Share Posted January 5 22 godziny temu, adisuper napisał(a): tworzą się trasy Kraków -Tunel A jak myślisz - jak zrobią to to da się przejechać z Katowic do Krakowa przez Sędziszów? Nie wiem nawet czy jest taka realna trasa, ale bez różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 5 SIMRAIL Team Share Posted January 5 2 minuty temu, adamets2 napisał(a): A jak myślisz - jak zrobią to to da się przejechać z Katowic do Krakowa przez Sędziszów? Odpowiem, bo wiem - tak, o ile do czasu wydania Krakowa będziemy w stanie prawidłowo zmienić kabinę w Tunelu (albo samym Sędziszowie) i pojechać w drugą stronę. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 5 Share Posted January 5 (edited) No, a teraz się nie da w EN57? Przecież można sobie przejść do drugiej kabiny i jechać w 2 stronę. Nawet w samouczku jest obowiązek zapalenia świateł w drugiej kabinie. Testowałem jak mnie pamięć nie myli jazdę w drugą stronę. Na marginesie, nie zakładając drugiego tematu - jak to jest z tym obowiązkiem zapalenia świateł w drugiej kabinie? Bo chyba w jakimś scenariuszu udało mi się ruszyć bez zapalania. Edited January 5 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 5 SIMRAIL Team Share Posted January 5 3 minuty temu, adamets2 napisał(a): Przecież można sobie przejść do drugiej kabiny i jechać w 2 stronę. Można, ale program źle rozpoznaje mijane sygnalizatory i ograniczenia prędkości, nie pozwala też - jeśli się nie mylę - dwukrotnie zaliczyć postoju na tej samej stacji. Jazda manewrowa od tarczy do tarczy (też nie do końca działająca poprawnie), a pociągowa to dwie różne sprawy. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 5 Share Posted January 5 Oj to by się bardzo przydało poprawić żeby móc sobie pojechać z Katowic do Krakowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lochm Posted January 5 Author Share Posted January 5 W dniu 4.01.2024 o 13:29, adisuper napisał(a): Nie nie odblokowuje to dostępu, na obecną chwilę jest tylko to co jest zarówno w singlu jak i multi a tworzą się trasy Kraków -Tunel i Warszawa - Łódź z czego ta druga to będzie DLC owszem jest parę malowań ale nie wszystkie, to samo tyczy się taboru, obecnie jest tworzone et22 z wagonami towarowymi i to również ma być DLC. Ty2 i Kraków - Tunel będą darmowe Hej Hmm… a np. EP09 ? Traxx do IC jakoś średnio pasuje… a symulator do tanich jednak nie należy .. choć rozumiem doskonale ogrom włożonej pracy… dodawane trasy powinny być już w cenie. Jakościowo jak dla mnie wysoka półka .. lecz w MaSzynie jest o wiele więcej tras. W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) no i by się przydało „ marchewkom” ( EP08) podkręcić lampy , bo świecą jak świeczki , wszystkie inne loki mają bdb światła. Pozdrawiam ;)) 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted January 6 Share Posted January 6 16 godzin temu, lochm napisał(a): Hej Hmm… a np. EP09 ? Traxx do IC jakoś średnio pasuje… a symulator do tanich jednak nie należy .. choć rozumiem doskonale ogrom włożonej pracy… dodawane trasy powinny być już w cenie. Jakościowo jak dla mnie wysoka półka .. lecz w MaSzynie jest o wiele więcej tras. W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) no i by się przydało „ marchewkom” ( EP08) podkręcić lampy , bo świecą jak świeczki , wszystkie inne loki mają bdb światła. Pozdrawiam ;)) To już zgłaszaj kolego na forum w sugestiach usprawnień/błędów do danych trybów, Ep09 to kultowy lok obok wielu innych i kto wie może kiedyś się pojawi jak i wiele innych ale to w odległej przyszłości. Żeby tras było więcej to przede wszystkim musiałby być dużo większy zespół i projekt priorytetowy a twórcy najpierw robią trasę na zamówienie dla celów szkoleniowych a dopiero później trafia do simraila z tego co czytałem. Cierpliwość tylko zostaje w oczekiwaniu na rozwój. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lochm Posted January 6 Author Share Posted January 6 No rozumiem;)) to czekamy .. ;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumps Posted January 6 Share Posted January 6 17 godzin temu, lochm napisał(a): W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) Około 500km tras jest. Mamy dwie główne trasy Warszawa - Katowice (302km) i Katowice - Sędziszów (100km). Do tego dochodzi sporo odnóg w obrębie metropolii górnośląskiej, które później łączą się z głównymi trasami, m.in. towarowa trasa z KWK Staszic do Dąbrowej Górniczej Wschodniej p. Juliusz, Dorotę (30km), kawałek Dorota - Dąbrowa Górnicza Ząbkowice (12km) czy trasa Dąbrowa Górnicza Wschodnia - Łazy Łc p. Kozioł i Przemiarki (20km). Jest też ok. 30km kawałek linii nr 64 Starzyny - Kozłów łączący CMK z tamtejszą częścią mapy. Nawet będzie więcej, bo niedługo za darmo ma dojść przedłużenie z Tunelu do Krakowa, czyli kolejne 50km. Na multiplayer te wszystkie odnogi tworzą bardzo fajną siatkę połączeń, zarówno pasażerskich jak i towarowych. Natomiast w singleplayer z tego co wiem tych tras, poza Staszicem nie wykorzystuje obecnie żaden scenariusz. Zostają scenariusze z forum (chociaż też chyba jest niewiele wykorzystujących te odcinki), próbować męczyć się z własnym lub zaczekać aż twórcy wypuszczą edytor scenariuszy, wtedy będzie można sobie samemu ułożyć trasę. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 6 Share Posted January 6 Ze wszystkimi DLC do TSW4 nie wiem czy wyjdzie 500km 🙂 A całe TSW z wszystkimi DLC to kosztuje gdzieś z 8000zł 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lochm Posted January 7 Author Share Posted January 7 Hmm… jak to wszytko rozumiem, tylko patrząc z 2 strony: od 4 lat mam też Euro symulator 2 : cała Europa jest w cenie , płatna ( dodatkowo) jest: Skandynawia, Hiszpania, Turcja, Bałkany .. ceny przystępne ;)) lecz kupując symulator, masz kompletną grę , z bdb grafiką , dopracowanymi szczegółami etc. Też ktoś musiał to stworzyć .. Nie wspomnę o niezłomnych twórcach MaSzyny czy skłóconych na Open Rail.. a są za darmo… a grających w Sim Rail jest już nie mało ;)) i na pewno każdy dokupi nowe trasy . cena Sim Rail to 150 zł / Euro 2: ok 50 zł . Trochę tych tras mało „ w cenie” lub składów .. oceniam to z każdej strony ;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumps Posted January 7 Share Posted January 7 16 minut temu, lochm napisał(a): Hmm… jak to wszytko rozumiem, tylko patrząc z 2 strony: od 4 lat mam też Euro symulator 2 : cała Europa jest w cenie , płatna ( dodatkowo) jest: Skandynawia, Hiszpania, Turcja, Bałkany .. ceny przystępne ;)) lecz kupując symulator, masz kompletną grę , z bdb grafiką , dopracowanymi szczegółami etc. Też ktoś musiał to stworzyć .. Nie wspomnę o niezłomnych twórcach MaSzyny czy skłóconych na Open Rail.. a są za darmo… a grających w Sim Rail jest już nie mało ;)) i na pewno każdy dokupi nowe trasy . cena Sim Rail to 150 zł / Euro 2: ok 50 zł . Trochę tych tras mało „ w cenie” lub składów .. oceniam to z każdej strony ;)) Warto tylko pamiętać, że trasy w Simrail to skala 1:1, w ETS jest bodajże 1:19 czy coś takiego. O MaSzynie nawet nie wspomnę bo 90% tam to scenerie fikcyjne i dość ubogie jeśli chodzi o szczegóły otaczającego świata. Dla mnie zresztą właśnie to jest głównym elementem wyróżniającym SimRail dzięki któremu tę produkcję kupiłem, możliwość jazdy po realnych polskich trasach odwzorowanych 1:1, no i jeszcze grafika która w przeciwieństwie do pozostałych polskich symulatorów nie wygląda jakby była robiona pod PS1. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lochm Posted January 7 Author Share Posted January 7 Zdecydowanie masz rację ;)) , pod tym względem „ nie ta liga” , oby potencjał Sim Rail nie został zmarnowany . Mam nadzieję że trasy Poznań - Szczecin ( trasa 351), piła - Poznań ( 353) też się pojawią lub Pendolino do Gdańska ;)) czy ro tylko w sferze marzeń . No i loki : Ep09, Eu44 ;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fangul Posted January 7 Share Posted January 7 (edited) pamitajcie o lokomotywach spalinowych takich jak SU45,Sp42,SU46,ST43 itp. z tego okresu gdzie one byly wszedzie i zawsze na torach a w zalozeniu gry miala ona byc tematem lat dawniejszych czyli 80 a mamy tylko EU07 i pokrewne no byk ET22 ma byc w DLC mam ndzieje w/w loki tez sie pojawia w formie DLC mysle ze jest troche ludzi ktorz czekaja za takimi lokomotywami Edited January 7 by fangul 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted January 7 Share Posted January 7 57 minut temu, fangul napisał(a): pamiętajcie o lokomotywach spalinowych takich jak SU45,Sp42,SU46,ST43 itp. z tego okresu gdzie one były wszędzie i zawsze na torach a w założeniu gry miała ona być tematem lat dawniejszych czyli 80 a mamy tylko EU07 i pokrewne no byk ET22 ma być w DLC mam nadzieje w/w loki tez sie pojawia w formie DLC myślę ze jest trochę ludzi którzy czekają za takimi lokomotywami Jeszcze Et21 41\42, Ep05\09\ST44\Su42, ST48 Sm30\31,Sm42, Sn84, Sn61 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olivers2137 Posted January 7 Share Posted January 7 19 minut temu, adisuper napisał(a): Jeszcze Et21 41\42, Ep05\09\ST44\Su42, ST48 Sm30\31,Sm42, Sn84, Sn61 oraz o bipach i może dożyje węglówki (LK201) Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted January 7 Share Posted January 7 Teraz, olivers2137 napisał(a): oraz o bipach i może dożyje węglówki (LK201) i LXD2 czyli popularna Lidka, jeździ okazyjnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
olivers2137 Posted January 7 Share Posted January 7 1 minutę temu, adisuper napisał(a): i LXD2 czyli popularna Lidka, jeździ okazyjnie niestety to juz jezdzi na wąskotorowych liniach, które wątpie że będą w grze Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted January 7 Share Posted January 7 4 minuty temu, olivers2137 napisał(a): niestety to juz jezdzi na wąskotorowych liniach, które wątpie że będą w grze Może kiedyś a jak będzie edytor to na pewno społeczność Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChalwaBechatex Posted January 7 Share Posted January 7 W dniu 5.01.2024 o 13:22, adamets2 napisał(a): Oj to by się bardzo przydało poprawić żeby móc sobie pojechać z Katowic do Krakowa. Przez Trzebinię? 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grandal74 Posted January 7 Share Posted January 7 3 godziny temu, lochm napisał(a): Zdecydowanie masz rację ;)) , pod tym względem „ nie ta liga” , oby potencjał Sim Rail nie został zmarnowany . Mam nadzieję że trasy Poznań - Szczecin ( trasa 351), piła - Poznań ( 353) też się pojawią lub Pendolino do Gdańska ;)) czy ro tylko w sferze marzeń . No i loki : Ep09, Eu44 ;)) Pomału, pomału... wstrzymaj konie. Poznań? Najpierw to rozsądnie byłoby pójść na Myszków i do Częstochowy. Dalej Koluszki i połączenie z Łodzią i Warszawą (połączenie poprzez DLC). Warto połączyć dodatkowo GOP np. przez Jaworzno Szczakowa, Trzebinię do Krakowa. Da to pole manewrów również dla pociągów towarowych (Szczakowa). To jest zdecydowanie bardziej potrzebne niż z gruchy nagle Poznań. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted January 7 Share Posted January 7 4 godziny temu, jumps napisał(a): O MaSzynie nawet nie wspomnę bo 90% tam to scenerie fikcyjne i dość ubogie jeśli chodzi o szczegóły otaczającego świata. Dla mnie zresztą właśnie to jest głównym elementem wyróżniającym SimRail dzięki któremu tę produkcję kupiłem, możliwość jazdy po realnych polskich trasach odwzorowanych 1:1, no i jeszcze grafika która w przeciwieństwie do pozostałych polskich symulatorów nie wygląda jakby była robiona pod PS1. Dla mnie Maszyna to takie autobusowe Omsi 2. Autobusy kocham i jednak sterowanie prostsze niż pociągów więc się do Omsi 2 przekonałem (ale też po 2 próbach). Do Maszyny nawet nie podchodziłem bo: - za trudna, za trudna, za trudna - grafika na 8bitowce - to co darmowe nie może być dobre 🙂 - instalacja rodem z czasów DOS - nieruchome postacie 🙂 - koszmarny świat gry 3 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corrazone Posted January 7 Share Posted January 7 16 minut temu, adamets2 napisał(a): Dla mnie Maszyna to takie autobusowe Omsi 2. Autobusy kocham i jednak sterowanie prostsze niż pociągów więc się do Omsi 2 przekonałem (ale też po 2 próbach). Do Maszyny nawet nie podchodziłem bo: - za trudna, za trudna, za trudna - grafika na 8bitowce - to co darmowe nie może być dobre 🙂 - instalacja rodem z czasów DOS - nieruchome postacie 🙂 - koszmarny świat gry Dawno nie słyszałem bardziej absurdalnej opinii. Narzekać na grafikę, instalację czy nieruchome postacie w grze, która ma 23 lata... Jest to tym bardziej śmieszne, ponieważ Maszyna jest jednym z najlepszych (jak nie najlepszym wciąż) symulatorem kolejowym jaki kiedykolwiek powstał. Dodatkowo fakt, że gra przez te wszystkie lata była tworzona od fanów dla fanów zupełnie za darmo, z taką ilością scenerii i ogromną ilością dostępnego taboru, sprawia, że to jest wręcz obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika kolei. 1 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts