lochm Posted January 4 Posted January 4 Dosiego! Jestem nowy 🙂 Pytania: czy zaliczenie 4 wyzwania ( punktualność) odblokowuje dostęp do innych tras ? Mam dostęp ( obecnie ) w trybie: " wielu graczy" tylko linię CKM lub Sędziszów -Katowice. Na YT widziałem filmik z trasy : do Poznania ( nie pamiętam stacji początkowej). Czy trasy są ustawione regionalnie? np. Województwami lub kolejami regionalnymi ? tzn. np. Śląsk- koleje śląskie, Wielkopolska- k. wielkopolskie. W trailerze - jest reklama / hasło "500 km tras" , one się tworzą ? Pozdrawiam Mechaników :)) lochm7
adisuper Posted January 4 Posted January 4 Nie nie odblokowuje to dostępu, na obecną chwilę jest tylko to co jest zarówno w singlu jak i multi a tworzą się trasy Kraków -Tunel i Warszawa - Łódź z czego ta druga to będzie DLC owszem jest parę malowań ale nie wszystkie, to samo tyczy się taboru, obecnie jest tworzone et22 z wagonami towarowymi i to również ma być DLC. Ty2 i Kraków - Tunel będą darmowe
adamets2 Posted January 5 Posted January 5 22 godziny temu, adisuper napisał(a): tworzą się trasy Kraków -Tunel A jak myślisz - jak zrobią to to da się przejechać z Katowic do Krakowa przez Sędziszów? Nie wiem nawet czy jest taka realna trasa, ale bez różnicy.
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 5 SIMRAIL Team Posted January 5 2 minuty temu, adamets2 napisał(a): A jak myślisz - jak zrobią to to da się przejechać z Katowic do Krakowa przez Sędziszów? Odpowiem, bo wiem - tak, o ile do czasu wydania Krakowa będziemy w stanie prawidłowo zmienić kabinę w Tunelu (albo samym Sędziszowie) i pojechać w drugą stronę. 3 1
adamets2 Posted January 5 Posted January 5 (edited) No, a teraz się nie da w EN57? Przecież można sobie przejść do drugiej kabiny i jechać w 2 stronę. Nawet w samouczku jest obowiązek zapalenia świateł w drugiej kabinie. Testowałem jak mnie pamięć nie myli jazdę w drugą stronę. Na marginesie, nie zakładając drugiego tematu - jak to jest z tym obowiązkiem zapalenia świateł w drugiej kabinie? Bo chyba w jakimś scenariuszu udało mi się ruszyć bez zapalania. Edited January 5 by adamets2
SIMRAIL Team GoppelPL Posted January 5 SIMRAIL Team Posted January 5 3 minuty temu, adamets2 napisał(a): Przecież można sobie przejść do drugiej kabiny i jechać w 2 stronę. Można, ale program źle rozpoznaje mijane sygnalizatory i ograniczenia prędkości, nie pozwala też - jeśli się nie mylę - dwukrotnie zaliczyć postoju na tej samej stacji. Jazda manewrowa od tarczy do tarczy (też nie do końca działająca poprawnie), a pociągowa to dwie różne sprawy. 2 1
adamets2 Posted January 5 Posted January 5 Oj to by się bardzo przydało poprawić żeby móc sobie pojechać z Katowic do Krakowa.
lochm Posted January 5 Author Posted January 5 W dniu 4.01.2024 o 13:29, adisuper napisał(a): Nie nie odblokowuje to dostępu, na obecną chwilę jest tylko to co jest zarówno w singlu jak i multi a tworzą się trasy Kraków -Tunel i Warszawa - Łódź z czego ta druga to będzie DLC owszem jest parę malowań ale nie wszystkie, to samo tyczy się taboru, obecnie jest tworzone et22 z wagonami towarowymi i to również ma być DLC. Ty2 i Kraków - Tunel będą darmowe Hej Hmm… a np. EP09 ? Traxx do IC jakoś średnio pasuje… a symulator do tanich jednak nie należy .. choć rozumiem doskonale ogrom włożonej pracy… dodawane trasy powinny być już w cenie. Jakościowo jak dla mnie wysoka półka .. lecz w MaSzynie jest o wiele więcej tras. W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) no i by się przydało „ marchewkom” ( EP08) podkręcić lampy , bo świecą jak świeczki , wszystkie inne loki mają bdb światła. Pozdrawiam ;)) 3
adisuper Posted January 6 Posted January 6 16 godzin temu, lochm napisał(a): Hej Hmm… a np. EP09 ? Traxx do IC jakoś średnio pasuje… a symulator do tanich jednak nie należy .. choć rozumiem doskonale ogrom włożonej pracy… dodawane trasy powinny być już w cenie. Jakościowo jak dla mnie wysoka półka .. lecz w MaSzynie jest o wiele więcej tras. W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) no i by się przydało „ marchewkom” ( EP08) podkręcić lampy , bo świecą jak świeczki , wszystkie inne loki mają bdb światła. Pozdrawiam ;)) To już zgłaszaj kolego na forum w sugestiach usprawnień/błędów do danych trybów, Ep09 to kultowy lok obok wielu innych i kto wie może kiedyś się pojawi jak i wiele innych ale to w odległej przyszłości. Żeby tras było więcej to przede wszystkim musiałby być dużo większy zespół i projekt priorytetowy a twórcy najpierw robią trasę na zamówienie dla celów szkoleniowych a dopiero później trafia do simraila z tego co czytałem. Cierpliwość tylko zostaje w oczekiwaniu na rozwój. 2
jumps Posted January 6 Posted January 6 17 godzin temu, lochm napisał(a): W prologu było „ 500 km tras do przejechania „ jak na razie .. jest .. jedna;))) Około 500km tras jest. Mamy dwie główne trasy Warszawa - Katowice (302km) i Katowice - Sędziszów (100km). Do tego dochodzi sporo odnóg w obrębie metropolii górnośląskiej, które później łączą się z głównymi trasami, m.in. towarowa trasa z KWK Staszic do Dąbrowej Górniczej Wschodniej p. Juliusz, Dorotę (30km), kawałek Dorota - Dąbrowa Górnicza Ząbkowice (12km) czy trasa Dąbrowa Górnicza Wschodnia - Łazy Łc p. Kozioł i Przemiarki (20km). Jest też ok. 30km kawałek linii nr 64 Starzyny - Kozłów łączący CMK z tamtejszą częścią mapy. Nawet będzie więcej, bo niedługo za darmo ma dojść przedłużenie z Tunelu do Krakowa, czyli kolejne 50km. Na multiplayer te wszystkie odnogi tworzą bardzo fajną siatkę połączeń, zarówno pasażerskich jak i towarowych. Natomiast w singleplayer z tego co wiem tych tras, poza Staszicem nie wykorzystuje obecnie żaden scenariusz. Zostają scenariusze z forum (chociaż też chyba jest niewiele wykorzystujących te odcinki), próbować męczyć się z własnym lub zaczekać aż twórcy wypuszczą edytor scenariuszy, wtedy będzie można sobie samemu ułożyć trasę. 5
adamets2 Posted January 6 Posted January 6 Ze wszystkimi DLC do TSW4 nie wiem czy wyjdzie 500km 🙂 A całe TSW z wszystkimi DLC to kosztuje gdzieś z 8000zł 🙂
lochm Posted January 7 Author Posted January 7 Hmm… jak to wszytko rozumiem, tylko patrząc z 2 strony: od 4 lat mam też Euro symulator 2 : cała Europa jest w cenie , płatna ( dodatkowo) jest: Skandynawia, Hiszpania, Turcja, Bałkany .. ceny przystępne ;)) lecz kupując symulator, masz kompletną grę , z bdb grafiką , dopracowanymi szczegółami etc. Też ktoś musiał to stworzyć .. Nie wspomnę o niezłomnych twórcach MaSzyny czy skłóconych na Open Rail.. a są za darmo… a grających w Sim Rail jest już nie mało ;)) i na pewno każdy dokupi nowe trasy . cena Sim Rail to 150 zł / Euro 2: ok 50 zł . Trochę tych tras mało „ w cenie” lub składów .. oceniam to z każdej strony ;))
jumps Posted January 7 Posted January 7 16 minut temu, lochm napisał(a): Hmm… jak to wszytko rozumiem, tylko patrząc z 2 strony: od 4 lat mam też Euro symulator 2 : cała Europa jest w cenie , płatna ( dodatkowo) jest: Skandynawia, Hiszpania, Turcja, Bałkany .. ceny przystępne ;)) lecz kupując symulator, masz kompletną grę , z bdb grafiką , dopracowanymi szczegółami etc. Też ktoś musiał to stworzyć .. Nie wspomnę o niezłomnych twórcach MaSzyny czy skłóconych na Open Rail.. a są za darmo… a grających w Sim Rail jest już nie mało ;)) i na pewno każdy dokupi nowe trasy . cena Sim Rail to 150 zł / Euro 2: ok 50 zł . Trochę tych tras mało „ w cenie” lub składów .. oceniam to z każdej strony ;)) Warto tylko pamiętać, że trasy w Simrail to skala 1:1, w ETS jest bodajże 1:19 czy coś takiego. O MaSzynie nawet nie wspomnę bo 90% tam to scenerie fikcyjne i dość ubogie jeśli chodzi o szczegóły otaczającego świata. Dla mnie zresztą właśnie to jest głównym elementem wyróżniającym SimRail dzięki któremu tę produkcję kupiłem, możliwość jazdy po realnych polskich trasach odwzorowanych 1:1, no i jeszcze grafika która w przeciwieństwie do pozostałych polskich symulatorów nie wygląda jakby była robiona pod PS1. 7
lochm Posted January 7 Author Posted January 7 Zdecydowanie masz rację ;)) , pod tym względem „ nie ta liga” , oby potencjał Sim Rail nie został zmarnowany . Mam nadzieję że trasy Poznań - Szczecin ( trasa 351), piła - Poznań ( 353) też się pojawią lub Pendolino do Gdańska ;)) czy ro tylko w sferze marzeń . No i loki : Ep09, Eu44 ;))
fangul Posted January 7 Posted January 7 (edited) pamitajcie o lokomotywach spalinowych takich jak SU45,Sp42,SU46,ST43 itp. z tego okresu gdzie one byly wszedzie i zawsze na torach a w zalozeniu gry miala ona byc tematem lat dawniejszych czyli 80 a mamy tylko EU07 i pokrewne no byk ET22 ma byc w DLC mam ndzieje w/w loki tez sie pojawia w formie DLC mysle ze jest troche ludzi ktorz czekaja za takimi lokomotywami Edited January 7 by fangul 1
adisuper Posted January 7 Posted January 7 57 minut temu, fangul napisał(a): pamiętajcie o lokomotywach spalinowych takich jak SU45,Sp42,SU46,ST43 itp. z tego okresu gdzie one były wszędzie i zawsze na torach a w założeniu gry miała ona być tematem lat dawniejszych czyli 80 a mamy tylko EU07 i pokrewne no byk ET22 ma być w DLC mam nadzieje w/w loki tez sie pojawia w formie DLC myślę ze jest trochę ludzi którzy czekają za takimi lokomotywami Jeszcze Et21 41\42, Ep05\09\ST44\Su42, ST48 Sm30\31,Sm42, Sn84, Sn61 1
olivers2137 Posted January 7 Posted January 7 19 minut temu, adisuper napisał(a): Jeszcze Et21 41\42, Ep05\09\ST44\Su42, ST48 Sm30\31,Sm42, Sn84, Sn61 oraz o bipach i może dożyje węglówki (LK201)
adisuper Posted January 7 Posted January 7 Teraz, olivers2137 napisał(a): oraz o bipach i może dożyje węglówki (LK201) i LXD2 czyli popularna Lidka, jeździ okazyjnie
olivers2137 Posted January 7 Posted January 7 1 minutę temu, adisuper napisał(a): i LXD2 czyli popularna Lidka, jeździ okazyjnie niestety to juz jezdzi na wąskotorowych liniach, które wątpie że będą w grze
adisuper Posted January 7 Posted January 7 4 minuty temu, olivers2137 napisał(a): niestety to juz jezdzi na wąskotorowych liniach, które wątpie że będą w grze Może kiedyś a jak będzie edytor to na pewno społeczność
ChalwaBechatex Posted January 7 Posted January 7 W dniu 5.01.2024 o 13:22, adamets2 napisał(a): Oj to by się bardzo przydało poprawić żeby móc sobie pojechać z Katowic do Krakowa. Przez Trzebinię? 😄
Grandal74 Posted January 7 Posted January 7 3 godziny temu, lochm napisał(a): Zdecydowanie masz rację ;)) , pod tym względem „ nie ta liga” , oby potencjał Sim Rail nie został zmarnowany . Mam nadzieję że trasy Poznań - Szczecin ( trasa 351), piła - Poznań ( 353) też się pojawią lub Pendolino do Gdańska ;)) czy ro tylko w sferze marzeń . No i loki : Ep09, Eu44 ;)) Pomału, pomału... wstrzymaj konie. Poznań? Najpierw to rozsądnie byłoby pójść na Myszków i do Częstochowy. Dalej Koluszki i połączenie z Łodzią i Warszawą (połączenie poprzez DLC). Warto połączyć dodatkowo GOP np. przez Jaworzno Szczakowa, Trzebinię do Krakowa. Da to pole manewrów również dla pociągów towarowych (Szczakowa). To jest zdecydowanie bardziej potrzebne niż z gruchy nagle Poznań. 1
adamets2 Posted January 7 Posted January 7 4 godziny temu, jumps napisał(a): O MaSzynie nawet nie wspomnę bo 90% tam to scenerie fikcyjne i dość ubogie jeśli chodzi o szczegóły otaczającego świata. Dla mnie zresztą właśnie to jest głównym elementem wyróżniającym SimRail dzięki któremu tę produkcję kupiłem, możliwość jazdy po realnych polskich trasach odwzorowanych 1:1, no i jeszcze grafika która w przeciwieństwie do pozostałych polskich symulatorów nie wygląda jakby była robiona pod PS1. Dla mnie Maszyna to takie autobusowe Omsi 2. Autobusy kocham i jednak sterowanie prostsze niż pociągów więc się do Omsi 2 przekonałem (ale też po 2 próbach). Do Maszyny nawet nie podchodziłem bo: - za trudna, za trudna, za trudna - grafika na 8bitowce - to co darmowe nie może być dobre 🙂 - instalacja rodem z czasów DOS - nieruchome postacie 🙂 - koszmarny świat gry 3 1 1
Corrazone Posted January 7 Posted January 7 16 minut temu, adamets2 napisał(a): Dla mnie Maszyna to takie autobusowe Omsi 2. Autobusy kocham i jednak sterowanie prostsze niż pociągów więc się do Omsi 2 przekonałem (ale też po 2 próbach). Do Maszyny nawet nie podchodziłem bo: - za trudna, za trudna, za trudna - grafika na 8bitowce - to co darmowe nie może być dobre 🙂 - instalacja rodem z czasów DOS - nieruchome postacie 🙂 - koszmarny świat gry Dawno nie słyszałem bardziej absurdalnej opinii. Narzekać na grafikę, instalację czy nieruchome postacie w grze, która ma 23 lata... Jest to tym bardziej śmieszne, ponieważ Maszyna jest jednym z najlepszych (jak nie najlepszym wciąż) symulatorem kolejowym jaki kiedykolwiek powstał. Dodatkowo fakt, że gra przez te wszystkie lata była tworzona od fanów dla fanów zupełnie za darmo, z taką ilością scenerii i ogromną ilością dostępnego taboru, sprawia, że to jest wręcz obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika kolei. 1 5
Recommended Posts