stary_ortalion Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 No właśnie. W skrócie mówiąc : jestem autentycznie ciekawy, czy komuś z Państwa z SimKolu i SimRail przyszedł już do głowy taki pomysł? Nie wierzę, że jestem pierwszy 😉 Skoro mamy malowanie różnych firm kolejowych (Cargounit, KM, KŚ, PKP IC/Cargo) na pojazdach, może inne firmy skusiłyby się np. na dynamicznie ładowane* statyczne lub 'video' bilboardy przy torach albo plakaty na peronach albo na budynkach koło linii kolejowych?. To mogłoby zapewnić Wam dodatkowy przychód (a nam fanom dzięki temu np sponsorowane/tańsze DLC, pojazdy i trasy) *z zachowaniem preferencji prywatności i anonimowości też, rzecz jasna... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumps Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 35 minut temu, stary_ortalion napisał(a): No właśnie. W skrócie mówiąc : jestem autentycznie ciekawy, czy komuś z Państwa z SimKolu i SimRail przyszedł już do głowy taki pomysł? Nie wierzę, że jestem pierwszy 😉 Skoro mamy malowanie różnych firm kolejowych (Cargounit, KM, KŚ, PKP IC/Cargo) na pojazdach, może inne firmy skusiłyby się np. na dynamicznie ładowane* statyczne lub 'video' bilboardy przy torach albo plakaty na peronach albo na budynkach koło linii kolejowych?. To mogłoby zapewnić Wam dodatkowy przychód (a nam fanom dzięki temu np sponsorowane/tańsze DLC, pojazdy i trasy) Niby ciekawy pomysł, z drugiej strony myślę że przychód z takich reklam byłby na tyle marginalny że nie wpłynąłby w żadnym stopniu na koszty DLC, ponadto takich reklam musiałoby być naprawdę dużo a bilbordy w środku lasu przy CMK co kilometr trochę oszpeciły by scenerię. Dodatkowo gracze którzy już zakupili grę mogliby nie do końca być zadowoleni, że w produkcie który kupili nagle pojawiły się reklamy i nie dostają nic w zamian (nie każdy ma zamiar kupować DLC), a no i do tego prawdopodobnie dochodzą jakieś umowy z przewoźnikami gdzie zapewne są jakieś zapisy że ich logo nie może być wykorzystywane do promocji innych produktów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Averrnor Posted December 20, 2023 Share Posted December 20, 2023 Jeden z symulatorów eksperymentował z reklamami Bidstack. W dużym skrócie i uogólnieniu, jeśli się mylę proszę mnie poprawić, były (są - nie wiem, dawno nie odpalałem wspomnianego tytułu) to banery, głównie w okolicach miast i stacji z wyświetlanymi reklamami online, o których wspomniał kolega @stary_ortalion. Często im to nie trybiło i co najważniejsze, można było w menu je wyłączyć na standardowe statyczne assety. Czy twórcy mieli z tego tytułu jakiś profit? Pojęcia nie mam, ale jakiś pomysł to jest, zwłaszcza że symulatory są raczej dla węższej grupy odbiorców. Nawet jeśli nie w celu obniżenia cen DLC to chociażby na zredukowanie, bo nie wierzę że na pokrycie, kosztów utrzymywania serwerów i przedłużenia żywotności produktu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamets2 Posted December 20, 2023 Share Posted December 20, 2023 (edited) Ale dodatkowy profit to nie jedyny plus. Realne reklamy zwiększyłyby realizm gry. Edited December 20, 2023 by adamets2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted December 20, 2023 Share Posted December 20, 2023 Bilbordy są przeliczane na ilość oczu na godzinę i idzie to w tysiącach, więc nie sądzę żeby było zainteresowanie rynku, za mało graczy. Więcej sensu miałaby stylizacja reklam pod realne, z własnymi tekstami i hasłami. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Prądzik Posted December 20, 2023 Share Posted December 20, 2023 Wystarczyło by jedno zdjęcie Prezesa na całej scenerii i popularność 1000% rośnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts