Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Wydaje mi się, że te czasy są troszkę wyśrubowane. Jak jeżdżę wszystkimi nowszymi typami pociągów podmiejskich osobowych - nie ma żadnego problemu mieścić się w czasie, mechanik ma duży zapas, a swobodę może wykorzystać żeby zatrzymywać się precyzyjnie tam gdzie stoją ludzie i hamować łagodnie. Niestety kible w tej grze (co pewnie jest realistyczne) - nie mają dość mocy, żeby pod górę w ogóle rozpędzać się do swoich prędkości rozkładowych. A rozkłady zbudowane są tak, jak gdyby prędkości rozkładowe dało się uzyskać. I stąd - jak na szlaku jest ograniczenie prędkości do 40km/h - to trzymając się ograniczeń - zatrzymuję się minutę albo i 2 minuty przed czasem na przystanku. Jak jest 110 - to jest na styk. Oczywiście jedyny możliwy typ hamowania, żeby wyrobić się w czasie to hamowanie pełne. I jedyne możliwe miejsce hamowania - najwcześniej jak się da, podjechanie pod W4 może kosztować spóźnienie.

Z tego co wiem, chłopaki od MaSzyny mają jakiś program do liczenia tych rozkładów. Na stówę to jest robione programem, tylko zastanawiam się czy program bazuje tylko na prędkościach rozkładowych, czy uwzględnia moc składu i widełki obciążenia (na pełno / na pusto).

Mieszkałem pół życia w Gdyni i jeździłem SKM, gdzie za moich czasów jeździły wyłącznie kible. Z tego co pamiętam, kible jeździły niesamowicie punktualnie i zatrzymywały się praktycznie zawsze w tych samych miejscach (punktach, pod wskaźnikami W4). Nie hamowały przy tym jakoś strasznie ostro, nie pamiętam, żebym w kiblu musiał się tak mocno trzymać jak w tramwaju. Pewnie w ostatnich latach sporo musiało się zmienić. Przykładowo masę starych kibli zmodernizowali na AKM (brakuje mi ich w SimRailu, w MaSzynie są), część pewnie już zastąpili jakimiś Elfami, a przede wszystkim była większa wymiana kadry, teraz tam chyba w większości młodzież powozi.

Przed chwilą doczytałem, że rzeczywiste rozkłady są projektowane z zapasem czasu, nie ma w ogóle mowy o jeździe "ile fabryka dała". To nawet dawałoby możliwość lekkiego nadrobienia małej straty bez przekraczania limitów prędkości.

Edited by HTD
  • I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy