HTD Posted Friday at 10:10 PM Posted Friday at 10:10 PM Jak to zdobyć? Wygląda, że przejechanie kilku misji pasażerskich bez żadnego spóźnienia nie odblokowało tego. Przejechałem (jak chwalę się na innym zrzucie) jedną misję perfekcyjnie, bez żadnego błędu, wszystko idealnie w czasie, i lipka. Coś się zawiesiło? Czy gra błędnie oznacza jako błąd zatrzymanie się na przystanku przed czasem? Przecież w rzeczywistości nie jest to żaden błąd, błąd byłby dopiero, gdybym odjechał przed czasem. W opisie osiągnięcia jest napisane "Nie spóźnij się i nie odjedź za wcześnie z każdej stacji w rozkładzie jazdy". Spełniłem ten warunek w kilku misjach i nigdy mi tego nie zalicza. Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Czy gra nigdy mi tego nie zaliczy, czy może działa to na konkretnym scenariuszu? Wszystkie scenariusze osobowe trzeba przejechać? Jest jakiś ukryty warunek? Podobno 15.9% użytkowników to osiągnęło. Jak to zrobić?
Matys Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 6 godzin temu, HTD napisał(a): Jak to zdobyć? Wygląda, że przejechanie kilku misji pasażerskich bez żadnego spóźnienia nie odblokowało tego. Przejechałem (jak chwalę się na innym zrzucie) jedną misję perfekcyjnie, bez żadnego błędu, wszystko idealnie w czasie, i lipka. Coś się zawiesiło? Czy gra błędnie oznacza jako błąd zatrzymanie się na przystanku przed czasem? Przecież w rzeczywistości nie jest to żaden błąd, błąd byłby dopiero, gdybym odjechał przed czasem. W opisie osiągnięcia jest napisane "Nie spóźnij się i nie odjedź za wcześnie z każdej stacji w rozkładzie jazdy". Spełniłem ten warunek w kilku misjach i nigdy mi tego nie zalicza. Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Czy gra nigdy mi tego nie zaliczy, czy może działa to na konkretnym scenariuszu? Wszystkie scenariusze osobowe trzeba przejechać? Jest jakiś ukryty warunek? Podobno 15.9% użytkowników to osiągnęło. Jak to zrobić? Było już wałkowane parę razy na forum: "Tak w rzeczywistości nie jest pubugowane, bo wymóg był taki sam od dawna - przyjazd na stacje w oknie czasowym: planowany+10s i wyjazd planowany+20s. Tyle, że oczywiście nie jest to sprecyzowane w opisie. Przy czym będę i tak próbować raczej dążyć, by cały wymóg zmienić na taki, co pokrywa się z ekranem wyników lub przynajmniej punktacją." Najłatwiej to zrobić IMHO w misji tutorialowej kibla z Zawiercia. Najważniejsze w tym scenariuszu to nieprzestrzeganie limitów prędkości.
lewnemejski Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 6 hours ago, HTD said: Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Jeśli miałeś chociaż raz czas +1 to już nie zdobędziesz osiągnięcia. Kiedyś dało się je zdobyć po ukończeniu samouczka ETCS, nie wiem czy to nadal działa. W przypadku pozostałych scenariuszy najlepiej jest wybrać taki który nie ma żadnych zdarzeń: nieprzewidziane mijanki, sygnały zastępcze itp. Na każdy postój handlowy najlepiej jest być przed czasem i otwierać drzwi o rozkładowej godzinie, nie pamiętam czy otwarcie drzwi przed czasem wpływa na to osiągnięcie. Na pewno jeśli zatrzymałeś się w peronach to najpóźniej można otworzyć drzwi po około 25 sekundach od rozkładowej godziny, potem gra potraktuje zatrzymanie jako po czasie i doliczy +1 minutę.
HTD Posted 14 hours ago Author Posted 14 hours ago Czyli trzeba chyba zgłosić jako potencjalnego buga. Albo opis do zmiany, albo kryteria do zmiany. W drugą stronę - niesłusznie zaliczyło mi ECTS, nie ukończyłem misji, a dostałem osiągnięcie. Chyba, że liczy się tylko wjechanie na szlak pod kontrolą ECTS, nie ukończenie przejazdu. Nie chce mi się tego odblokowywać specjalnie, w końcu wszystkich nie zdobędę, przecież nie zrobię 500 kółek na torze w Żmigrodzie 😉 Nie wszędzie da się zrobić 100% bez lekkich exploitów i cheatów.
misiek_131415 Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 5 godzin temu, HTD napisał(a): przecież nie zrobię 500 kółek na torze w Żmigrodzie a po co robić 500 kółek? Trzeba odblokować tryb dewelopera w scenariuszu sobie. Tak sie to chyba fachowo nazywa. Potem np Dragon z tempomatem bierzesz. Wyłączasz czuwak. Ruszasz Dragonem. Ustawiasz czas prędkość 10x. Idziesz na kawę. Samo się zrobi. To osiągnięcie jest tak nieprzemyślane i nie życiowe że bez tego przyspieszenia 10x to tylko jakiś maniak gry największy zrobi.
Matys Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 godziny temu, misiek_131415 napisał(a): a po co robić 500 kółek? Trzeba odblokować tryb dewelopera w scenariuszu sobie. Tak sie to chyba fachowo nazywa. Potem np Dragon z tempomatem bierzesz. Wyłączasz czuwak. Ruszasz Dragonem. Ustawiasz czas prędkość 10x. Idziesz na kawę. Samo się zrobi. To osiągnięcie jest tak nieprzemyślane i nie życiowe że bez tego przyspieszenia 10x to tylko jakiś maniak gry największy zrobi. Dokładnie. Wpisać w scenariuszu: DeveloperMode = function() return true end Dzisiaj rano zrobiłem 100%. W nocy kończyłem dyżurki. Tak z 4 dyżurki pod rząd (8h służby), wszystko na steamie OK, 15/16 i crash przy wejściu na Babę 😉 Zaliczyłem tą dyżurkę po restarcie i nic się nie ruszyło. Okazało się, że nie zapamiętało poprzednich 4 dyżurek. Pod F8 miałem je na 0 minut. Dopiero po ponownej służbie na nich wpadło mi osiągnięcie. Osobiście to brakuje mi ambitniejszych osiągnięć w stylu przejedź z Warszawy do Zduńskiej Woli z czuwakiem, etcs, bez innych pomocy i bez punktów karnych. A dla prosów dodatkowo bez HUDa. Sam z siebie nie podjąłbym się takiego wyzwania. A tak to bym się zmotywował. Oczywiście na początek jakaś krótsza trasa.
Recommended Posts