HTD Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Jak to zdobyć? Wygląda, że przejechanie kilku misji pasażerskich bez żadnego spóźnienia nie odblokowało tego. Przejechałem (jak chwalę się na innym zrzucie) jedną misję perfekcyjnie, bez żadnego błędu, wszystko idealnie w czasie, i lipka. Coś się zawiesiło? Czy gra błędnie oznacza jako błąd zatrzymanie się na przystanku przed czasem? Przecież w rzeczywistości nie jest to żaden błąd, błąd byłby dopiero, gdybym odjechał przed czasem. W opisie osiągnięcia jest napisane "Nie spóźnij się i nie odjedź za wcześnie z każdej stacji w rozkładzie jazdy". Spełniłem ten warunek w kilku misjach i nigdy mi tego nie zalicza. Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Czy gra nigdy mi tego nie zaliczy, czy może działa to na konkretnym scenariuszu? Wszystkie scenariusze osobowe trzeba przejechać? Jest jakiś ukryty warunek? Podobno 15.9% użytkowników to osiągnęło. Jak to zrobić?
Matys Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 6 godzin temu, HTD napisał(a): Jak to zdobyć? Wygląda, że przejechanie kilku misji pasażerskich bez żadnego spóźnienia nie odblokowało tego. Przejechałem (jak chwalę się na innym zrzucie) jedną misję perfekcyjnie, bez żadnego błędu, wszystko idealnie w czasie, i lipka. Coś się zawiesiło? Czy gra błędnie oznacza jako błąd zatrzymanie się na przystanku przed czasem? Przecież w rzeczywistości nie jest to żaden błąd, błąd byłby dopiero, gdybym odjechał przed czasem. W opisie osiągnięcia jest napisane "Nie spóźnij się i nie odjedź za wcześnie z każdej stacji w rozkładzie jazdy". Spełniłem ten warunek w kilku misjach i nigdy mi tego nie zalicza. Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Czy gra nigdy mi tego nie zaliczy, czy może działa to na konkretnym scenariuszu? Wszystkie scenariusze osobowe trzeba przejechać? Jest jakiś ukryty warunek? Podobno 15.9% użytkowników to osiągnęło. Jak to zrobić? Było już wałkowane parę razy na forum: "Tak w rzeczywistości nie jest pubugowane, bo wymóg był taki sam od dawna - przyjazd na stacje w oknie czasowym: planowany+10s i wyjazd planowany+20s. Tyle, że oczywiście nie jest to sprecyzowane w opisie. Przy czym będę i tak próbować raczej dążyć, by cały wymóg zmienić na taki, co pokrywa się z ekranem wyników lub przynajmniej punktacją." Najłatwiej to zrobić IMHO w misji tutorialowej kibla z Zawiercia. Najważniejsze w tym scenariuszu to nieprzestrzeganie limitów prędkości.
lewnemejski Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 6 hours ago, HTD said: Ekran na końcu misji wygląda tak, jakby mógł mieć udział w błędzie. Jest kolumna "Twój czas" i liczy się wyłącznie czas zatrzymania na stacji, czyli w paru miejscach mam +1. Zdarzyło mi się również wyłapać -1 (i na podglądzie - spóźnienie -1) chociaż zegar pokazywał właściwą minutę (w rzeczywistości mogłem spóźnić się o sekundy). Jeśli miałeś chociaż raz czas +1 to już nie zdobędziesz osiągnięcia. Kiedyś dało się je zdobyć po ukończeniu samouczka ETCS, nie wiem czy to nadal działa. W przypadku pozostałych scenariuszy najlepiej jest wybrać taki który nie ma żadnych zdarzeń: nieprzewidziane mijanki, sygnały zastępcze itp. Na każdy postój handlowy najlepiej jest być przed czasem i otwierać drzwi o rozkładowej godzinie, nie pamiętam czy otwarcie drzwi przed czasem wpływa na to osiągnięcie. Na pewno jeśli zatrzymałeś się w peronach to najpóźniej można otworzyć drzwi po około 25 sekundach od rozkładowej godziny, potem gra potraktuje zatrzymanie jako po czasie i doliczy +1 minutę.
HTD Posted 6 hours ago Author Posted 6 hours ago Czyli trzeba chyba zgłosić jako potencjalnego buga. Albo opis do zmiany, albo kryteria do zmiany. W drugą stronę - niesłusznie zaliczyło mi ECTS, nie ukończyłem misji, a dostałem osiągnięcie. Chyba, że liczy się tylko wjechanie na szlak pod kontrolą ECTS, nie ukończenie przejazdu. Nie chce mi się tego odblokowywać specjalnie, w końcu wszystkich nie zdobędę, przecież nie zrobię 500 kółek na torze w Żmigrodzie 😉 Nie wszędzie da się zrobić 100% bez lekkich exploitów i cheatów.
misiek_131415 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 godzin temu, HTD napisał(a): przecież nie zrobię 500 kółek na torze w Żmigrodzie a po co robić 500 kółek? Trzeba odblokować tryb dewelopera w scenariuszu sobie. Tak sie to chyba fachowo nazywa. Potem np Dragon z tempomatem bierzesz. Wyłączasz czuwak. Ruszasz Dragonem. Ustawiasz czas prędkość 10x. Idziesz na kawę. Samo się zrobi. To osiągnięcie jest tak nieprzemyślane i nie życiowe że bez tego przyspieszenia 10x to tylko jakiś maniak gry największy zrobi.
Recommended Posts