Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Problem dotyczy wszystkich przejazdów kolejowo-drogowych w grze, które nie są sterowane/zarządzane przez dyżurnych ruchu. Błąd polega na tym, że: Pociąg aktywuje dany przejazd i on zamyka się. Po minięciu takiego przejazdu natychmiast automatycznie się otwiera. Istnieją więc sytuacje gdy jedzie inny pociąg z przeciwnego kierunku jazdy i aktywuje on zamykanie danego przejazdu, ale w momencie gdy właśnie się otwiera po przejechaniu tego pierwszego pociągu. W efekcie przejazd pozostaje otwarty, mimo że powienien się zaczać znów zamykać, jeśli ma ToP to wyświetla się na nim sygnał Osp1. Takie są moje obserwacje. Wydaje mi się też, że takie działanie przejazdów kolejowo-drogowych nie jest zgodne z rzeczywistością 😉

Problem jest możliwy do reprodukcji na dowolnym przejeździe, trzeba jedynie czasowo zgrać pociągi. Dołączam plik mission.lua który ma przygotowane funkcje do sprawdzenia tego błędu na 2 różnych przejazdach(Jeden niedaleko Koluszek, drugi niedaleko DGZ). mission.zip

Edited by lewnemejski
Poprawka nieścisłości
  • SIMRAIL Team
Posted
Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users.
Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Posted
W dniu 7.11.2025 o 16:17, lewnemejski napisał(a):

Problem dotyczy wszystkich przejazdów kolejowo-drogowych w grze, które nie są sterowane/zarządzane przez dyżurnych ruchu. Błąd polega na tym, że: Pociąg aktywuje dany przejazd i on zamyka się. Po minięciu takiego przejazdu natychmiast automatycznie się otwiera. Istnieją więc sytuacje gdy jedzie inny pociąg z przeciwnego kierunku jazdy i aktywuje on zamykanie danego przejazdu, ale w momencie gdy właśnie się otwiera po przejechaniu tego pierwszego pociągu. W efekcie przejazd pozostaje otwarty, jeśli ma ToP to wyświetla się na nim sygnał Osp1. Takie są moje obserwacje. Wydaje mi się też, że takie działanie przejazdów kolejowo-drogowych nie jest zgodne z rzeczywistością 😉

(...)

Czy aby na pewno niezgodne?
https://youtu.be/yH-mFYYeV28?si=7dLNmDi2Z-7xLQA2

Posted
13 minutes ago, mateusz424 said:

Przejazd powinien się otwierać ale nadal być w stanie gotowości do ponownego zamknięcia przez określony czas(Nie pamiętam ile), tymczasem oprócz otwarcia przejazdu od razu wyłączają się na nim sygnalizatory. I tak jak napisałem jeśli w momencie otwierania rogatek inny pociąg aktywuje przejazd nic to nie robi - przejazd się otworzy i nie zamknie ponownie, co jest błędem: https://www.youtube.com/watch?v=el7ZX48Wz2I. Aha i zapomniałem wspomnieć, że błąd ten występuje również na MP co najmniej kilka razy dziennie. Na trasie DLC Łódź chyba nie ma dnia gdzie nie usłyszysz że przejazd otwarty. Ja wczoraj miałem taką sytuację na lini LK8 gdzie tak się zgrały pociągi że gracz jadący EIJ miał otwarty przejazd. 

Posted
3 minuty temu, lewnemejski napisał(a):

Przejazd powinien się otwierać ale nadal być w stanie gotowości do ponownego zamknięcia przez określony czas(Nie pamiętam ile), tymczasem oprócz otwarcia przejazdu od razu wyłączają się na nim sygnalizatory.

Wygaszenie się światła czerwonego, otwarcie szlabanu. Rusza jeden samochód i ponowne czerwone i szlaban w dół. Norma jak wracam do domu samochodem. 

Posted (edited)
5 minutes ago, misiek_131415 said:

Wygaszenie się światła czerwonego, otwarcie szlabanu. Rusza jeden samochód i ponowne czerwone i szlaban w dół. Norma jak wracam do domu samochodem. 

Takie sytuacje się zdarzają i w SR też to może wystąpić i jest wszystko w porządku bo przejazd zamknięty finalnie. I żeby nie było, specjalnie siedziałem i testowałem te przejazdy w SR(Żeby sprawdzić czy to na pewno błąd i jest powtarzalny). Po prostu w specyficznie wymienionej przeze mnie sytuacji w pierwszym wpisie, działa to źle w grze i powoduje niedogodności dla użytkowników.

Edited by lewnemejski
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy