mateusz424 Posted Monday at 07:22 PM Posted Monday at 07:22 PM (edited) 57 minut temu, patwrobel napisał(a): Ale dokladnie tak to leci tylko Clear musi być w kurtynie bo często wysypywał mi kod i wówczas dalej nie leciało LUA i czarny ekran pozostawał. Oczekiwanie też mam 2-3 sekundy. Możesz sobie zobaczyć w funkcji ReSpawn w iss_core. Testowałem na wiele sposobów a ponieważ to nie wysypuje się zawsze raczej rzadko zawiesza się rozklad to czekam na poprawę silnika. Zerknąłem. Tak to leci. Ale wszystko jest razem, w tej funkcji ReSpawn. A ja myślę o wyczyszczeniu rozkładu zwykłą, nieprzepisaną, SimRailową funkcją - przed uruchomieniem ReSpawn. I o wczytaniu nowego rozkładu po zakończeniu ReSpawn taką samą zwykłą SimRailową funkcją. Przy okazji zapytam: co daje takie przepisywanie wszystkich funkcji na nowo, poza tym że trudno się w tym połapać? To jakiś szablon? 😉 Edited Monday at 07:25 PM by mateusz424
patwrobel Posted Monday at 08:26 PM Author Posted Monday at 08:26 PM Godzinę temu, mateusz424 napisał(a): Zerknąłem. Tak to leci. Ale wszystko jest razem, w tej funkcji ReSpawn. A ja myślę o wyczyszczeniu rozkładu zwykłą, nieprzepisaną, SimRailową funkcją - przed uruchomieniem ReSpawn. I o wczytaniu nowego rozkładu po zakończeniu ReSpawn taką samą zwykłą SimRailową funkcją. Przy okazji zapytam: co daje takie przepisywanie wszystkich funkcji na nowo, poza tym że trudno się w tym połapać? To jakiś szablon? 😉 Przecież wewnatrze ReSpawn dokladnie to samo robi. Bez sensu to za każdym razem pisać jak funkcja zrobi to za każdym razem za nas. Moja nakładka tylko jest poto żeby mi podpowiadanie działało nic to nie zmienia zupełnie nic dla skryptu jest to przezroczyste. Także to nic nie zmieni. Problemem jest funkcja ClearPlayerTimetable w SimRail ktora wywala się co jakiś czas zawieszając UI. Jest to mega trudne do zreprodukowania bo nie dzieje się za każdym razem. Dodatkowo ja boję się tego w kodzie normalnie odpalać poza kurtyna (nowy watek) bo to jak się wywali to nie idzie dalej LUA.
mateusz424 Posted Tuesday at 04:54 AM Posted Tuesday at 04:54 AM Ok, chciałem się tylko dowiedzieć. Nie twierdziłem, że to Twoja nakładka powoduje problemy. Skoro, jak piszesz, funkcja ClearPlayerTimetable jest problemem, to może warto spróbować funkcji ClearTrainsetTimetable? Niby obie funkcje robią to samo, ale może ta druga nie będzie Ci się wywalać? 😉
patwrobel Posted Tuesday at 05:28 AM Author Posted Tuesday at 05:28 AM 31 minut temu, mateusz424 napisał(a): Ok, chciałem się tylko dowiedzieć. Nie twierdziłem, że to Twoja nakładka powoduje problemy. Skoro, jak piszesz, funkcja ClearPlayerTimetable jest problemem, to może warto spróbować funkcji ClearTrainsetTimetable? Niby obie funkcje robią to samo, ale może ta druga nie będzie Ci się wywalać? 😉 Zmienione - użyłem teraz funkcji: ClearTrainsetTimetable(playerTrainset) oraz zrobiłem to od razu po przejęciu przez BOTa wiec teraz jest większy zapas (5 sekund) na wyładowanie rozkładu - sprawdź teraz Najnowsza wersja 1.4.3 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z
patwrobel Posted Tuesday at 10:22 AM Author Posted Tuesday at 10:22 AM Posiedziałem trochę nad tym RespawnPlayer oraz przyspieszaniem na CMK. Udało mi się zrobić tak, że ładuje odpowiedni rozkład -> trzeba było załadować nowy rozkład dopiero po funkcji TakeoverTrainset Dodatkowo naprawiłem ten mechanizm, aby przyspieszanie i przeskok do Mikołajewa nie zmieniały czasu gracza względem rozkładu. Jeżeli mamy 10 min opóźnienia przed przyspieszeniem to będziemy je mieli też dalej. Najnowsza wersja 1.4.4 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z 1
bart_dem Posted Tuesday at 10:56 AM Posted Tuesday at 10:56 AM Wczoraj przy wybraniu przeskoku z Włoszczowy, wjeżdżam do Olszamowic i trzeba chwilę poczekać, bo ma wyjechać towar przed nami. Niestety Towar nie wyjeżdża mimo, że ma podany semafor. Lokomotywa jest wygaszona. To samo jest po wybraniu startu scenariusza od wjazdu do Olszamowic. Drugi przypadek. Po rozpoczęciu scenariusza od Pilichowic, do Opoczna jedziemy po lewym, w Opocznie chwilowy postój, przepuszczamy osobowy. Przed Idzikowicami czerwone. Po chwili dyżurny informuje, że podaje wjazd, ale bez wyjazdu, bo nie ma dla nas szlaku. Niestety semafor cały czas na czerwono. Po wyborze startu od wjazdu do Idzikowic wszystko jest ok. Niestety nie mam logów.
SOCCER2019_m Posted Tuesday at 12:21 PM Posted Tuesday at 12:21 PM Ja miałem dziś problem przed Idzikowicami, dyżurny informuję, że nie ma wjazdu - kurs kolizyjny. Pod semaforem wjazdowym stoi TLK z Krakowa do Warszawy bez wjazdu, czym blokuje szlak i już dalej niestety nie dało się przejechać. Druga rzecz to ETCS, który pokazuje maksymalną, dopuszczalną prędkość 120 km/h, a jednak jest 100 i po przekroczeniu jej lecą karne punkty mimo, że ETCS wyświetla co innego.
patwrobel Posted Tuesday at 12:44 PM Author Posted Tuesday at 12:44 PM (edited) 25 minut temu, SOCCER2019_m napisał(a): Ja miałem dziś problem przed Idzikowicami, dyżurny informuję, że nie ma wjazdu - kurs kolizyjny. Pod semaforem wjazdowym stoi TLK z Krakowa do Warszawy bez wjazdu, czym blokuje szlak i już dalej niestety nie dało się przejechać. Druga rzecz to ETCS, który pokazuje maksymalną, dopuszczalną prędkość 120 km/h, a jednak jest 100 i po przekroczeniu jej lecą karne punkty mimo, że ETCS wyświetla co innego. Już dopisałem do kodu Idzikowic dodatkowy despawn (zabezpieczenie), bo jest event dla TLK na 100m przed Id_Z żeby się usunął ale jak widać czasem SimRail pomija eventy jak skład odjedzie za daleko od gracza. Zmiana wejdzie przy następnej aktualizacji - nie chcę co chwilę wgrywać nowej wersji bo mnie ludzie znienawidzą że muszą podmieniać kod. Co do ETCS masz źle ustawioną prędkość maksymalną - tę sam ustawiasz wprowadzając dane pociągu. Jak tego nie zrobisz to masz max prędkość konstrukcyjną, która dla Dragona wynosi 100km/h. Podczas wybierania pojazdu na wole w prawym rogu jest przycisk "Wprowadź dane" lub w menu głównym. @bart_dem zrobiłem poprawę w Olszamowicach że jak towar nie ruszy to ustawi mu prędkość, ale u mnie zawsze skład rusza sam. Problem jest ten nieszczęsny problem że jak skład jest za daleko od gracza to wygasza się i nie rusza 😕 Oczywiście też poprawka wejdzie przy kolejnej aktualizacji Edited Tuesday at 12:47 PM by patwrobel 2
jmluengor Posted Tuesday at 04:36 PM Posted Tuesday at 04:36 PM You deserve two monuments: one for efficiency and one for patience. 1 1
CenariusPL Posted Tuesday at 05:59 PM Posted Tuesday at 05:59 PM To może teraz scenariusz w drugą stronę? 😉
bart_dem Posted Tuesday at 05:59 PM Posted Tuesday at 05:59 PM (edited) 120😉 Edited Tuesday at 06:01 PM by bart_dem
mateusz424 Posted Tuesday at 06:05 PM Posted Tuesday at 06:05 PM (edited) 5 godzin temu, SOCCER2019_m napisał(a): (...) Druga rzecz to ETCS, który pokazuje maksymalną, dopuszczalną prędkość 120 km/h, a jednak jest 100 i po przekroczeniu jej lecą karne punkty mimo, że ETCS wyświetla co innego. ETCS pokazuje aktualną prędkość szlakową. Wagony, kolego. Wagony, które ciągniesz też mają swoją dopuszczalną prędkość maksymalną. Właśnie 100 km/h. Dlatego punkty karne za jej przekroczenie. https://wiki.simrail.eu/Vehicles/Poland/Wagons/Cargo-Wagon/406Ra Max. operating speed: 100 km/h Edited Tuesday at 06:07 PM by mateusz424
darian123 Posted Tuesday at 06:10 PM Posted Tuesday at 06:10 PM (edited) Jadę z Kozłowa do Sprowy i po lewym wyprzedza mnie pendolino..................... i taka sytuacja hahahahahah, ale nic ja jadę dalej, co się mu stanęło to nie mam pojęcia.....wykoleił się. Pierwsza taka akcja.🙃 Edited Tuesday at 06:10 PM by darian123 1
patwrobel Posted Tuesday at 06:50 PM Author Posted Tuesday at 06:50 PM 39 minut temu, darian123 napisał(a): Jadę z Kozłowa do Sprowy i po lewym wyprzedza mnie pendolino..................... i taka sytuacja hahahahahah, ale nic ja jadę dalej, co się mu stanęło to nie mam pojęcia.....wykoleił się. Pierwsza taka akcja.🙃 Fajne pewnie przekroczył prędkość i na fotoradar go złapali. Lipa że po takiej akcji dalej nie pojedziesz bo on musi pierwszy pojechac dalej
darian123 Posted Tuesday at 07:12 PM Posted Tuesday at 07:12 PM 19 minut temu, patwrobel napisał(a): Fajne pewnie przekroczył prędkość i na fotoradar go złapali. Lipa że po takiej akcji dalej nie pojedziesz bo on musi pierwszy pojechac dalej Spokojnie, ja jechałem dalej i po chwili pojawił się ponownie i pojechał, dalej wszystko OK 👌🤌, lecimy dalej 🍻
mateusz424 Posted Tuesday at 07:54 PM Posted Tuesday at 07:54 PM Tym razem utknąłem w Opocznie. "Czekamy na odbieg TLK". Jak widać TLK dostał wyjazd: Ale chyba zastrajkował i nie wyjeżdża. Po dwóch przyspieszeniach przejazdu spore opóźnienie.
bart_dem Posted Tuesday at 09:05 PM Posted Tuesday at 09:05 PM (edited) 3 godziny temu, mateusz424 napisał(a): ETCS pokazuje aktualną prędkość szlakową Nie do końca. Pokazuje prędkość szlakową na podstawie danych lokomotywy, które to wprowadzamy sami. Jeśli do Dragona (120km/h) masz podczepione beczki (100km/h) jak w tym scenariuszu, to w ETCS w danych pociągu wpisujesz Vmax 100km/h. Jeśli nie wprowadzisz danych to system domyślnie przypisze Vmax lokomotywy, którą prowadzisz, czyli w przypadku Dragona 120 km/h i będzie sytuacja jak wyżej kolega opisał, wyświetli się dopuszczalna 120 km/h, a po przekroczeniu 103 km/h nalicza punkty karne. To dotyczy tylko scenariusza rozpoczynanego od zera w Krakowie. Jeśli startujesz od późniejszego punktu, bot przed przejęciem składu wprowadza prawidłowe dane. @patwrobel Jest inny problem. Jeśli wybiorę punkt startu wjazd do Koluszek + manewry to radio głupieje. Z dyżurną musimy rozmawiać na kanale 2 a po stacji jeździć na kanale 1, bo nalicza punkty za niewłaściwy kanał radiowy. Jest to na tyle upierdliwe, że każdorazowo po zmianie kabiny trzeba zmienić kanał na 2 żeby porozumieć się z dyżurną i po podaniu manewru, po ruszeniu z powrotem na 1 żeby nie naliczało punktów karnych. Po zakończonych manewrach i po podaniu nowej analizy długość się zmienia, masa się zmienia, % siły hamowania też, ale numer pociągu zostaje stary 132060. Rozkład wyświetla się od początku czyli od Krakowa, ale po minięciu semafora wyjazdowego z Koluszek wraca do normy tylko wyświetla się 152 min przed czasem, to akurat szczegół. SimRail_log_2025-09-30_15-41-08.txt Edited Tuesday at 09:07 PM by bart_dem
ksa Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago No niestety znowu mamy problem, kierunek Wloszczowa, nie moge przejechac obok SBL z sygnalem stoj, mimo jego uniewaznienia. Sprawdzisz? SimRail_log_2025-10-01_07-43-15.txt
patwrobel Posted 22 hours ago Author Posted 22 hours ago 4 minuty temu, ksa napisał(a): No niestety znowu mamy problem, kierunek Wloszczowa, nie moge przejechac obok SBL z sygnalem stoj, mimo jego uniewaznienia. Sprawdzisz? SimRail_log_2025-10-01_07-43-15.txt 442.62 kB · 0 pobrań Ale przez SBL bez zezwolenia (czerwone lub sygnał niejednoznaczny lub wygaszony) zawsze można przejechać tylko trzeba zatrzymać się przed nim w bliskiej odległości i dalej jazda na widoczność do 40 km/h
patwrobel Posted 22 hours ago Author Posted 22 hours ago 9 godzin temu, bart_dem napisał(a): Nie do końca. Pokazuje prędkość szlakową na podstawie danych lokomotywy, które to wprowadzamy sami. Jeśli do Dragona (120km/h) masz podczepione beczki (100km/h) jak w tym scenariuszu, to w ETCS w danych pociągu wpisujesz Vmax 100km/h. Jeśli nie wprowadzisz danych to system domyślnie przypisze Vmax lokomotywy, którą prowadzisz, czyli w przypadku Dragona 120 km/h i będzie sytuacja jak wyżej kolega opisał, wyświetli się dopuszczalna 120 km/h, a po przekroczeniu 103 km/h nalicza punkty karne. To dotyczy tylko scenariusza rozpoczynanego od zera w Krakowie. Jeśli startujesz od późniejszego punktu, bot przed przejęciem składu wprowadza prawidłowe dane. @patwrobel Jest inny problem. Jeśli wybiorę punkt startu wjazd do Koluszek + manewry to radio głupieje. Z dyżurną musimy rozmawiać na kanale 2 a po stacji jeździć na kanale 1, bo nalicza punkty za niewłaściwy kanał radiowy. Jest to na tyle upierdliwe, że każdorazowo po zmianie kabiny trzeba zmienić kanał na 2 żeby porozumieć się z dyżurną i po podaniu manewru, po ruszeniu z powrotem na 1 żeby nie naliczało punktów karnych. Po zakończonych manewrach i po podaniu nowej analizy długość się zmienia, masa się zmienia, % siły hamowania też, ale numer pociągu zostaje stary 132060. Rozkład wyświetla się od początku czyli od Krakowa, ale po minięciu semafora wyjazdowego z Koluszek wraca do normy tylko wyświetla się 152 min przed czasem, to akurat szczegół. SimRail_log_2025-09-30_15-41-08.txt 16.91 MB · 1 pobranie Kanał podczas startu z Koluszek (wjazd) został poprawiony. Najnowsza wersja 1.4.5 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z 1 2
ksa Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 27 minut temu, patwrobel napisał(a): Ale przez SBL bez zezwolenia (czerwone lub sygnał niejednoznaczny lub wygaszony) zawsze można przejechać tylko trzeba zatrzymać się przed nim w bliskiej odległości i dalej jazda na widoczność do 40 km/h a ja myślałem, że jak unieważniony, to unieważniony, ponadto wczoraj próbowałem ruszyć, jak mnie zresetowało przed semaforem i nie dało rady, ale ok, sprawdzę jeszcze raz. Dzięki.
ksa Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago I znowu ja, Idzikowice, mial byc wjazd, a tu niespodzianka i cisza. SimRail_log_2025-10-01_08-09-36.txt
patwrobel Posted 19 hours ago Author Posted 19 hours ago 1 godzinę temu, ksa napisał(a): I znowu ja, Idzikowice, mial byc wjazd, a tu niespodzianka i cisza. SimRail_log_2025-10-01_08-09-36.txt 1.2 MB · 0 pobrań Z logu który dostarczyłeś wynika że normalnie przebieg się ustawił: Cytat [2025-10-01 09:04:10]: <color=#42cef5>[ISS]</color> Route: Id_Z -> Id_G [2025-10-01 09:04:11]: [SRK] Idzikowice - Polecenie ustawienia przebiegu: Id_Z -> z_Id_118 -> Id_G Pociągowy - inicjalizacja ... [2025-10-01 09:04:21]: [SRK] Idzikowice - Polecenie ustawienia przebiegu: Id_Z -> z_Id_118 -> Id_G Pociągowy True [2025-10-01 09:04:21]: Either sound clip or audio source is null - can not play the sound! [2025-10-01 09:04:21]: Either sound clip or audio source is null - can not play the sound! [2025-10-01 09:04:22]: [TS] Pociąg @Id-CargoWoodLogs Znaleziono nowy semafor L4_855 1417,7 o typie Pociągowy szukając od L4_839 [2025-10-01 09:04:22]: [TS] Pociąg @Id-CargoWoodLogs Znaleziono nowy wskaźnik L4_869 2898,0 o typie Pociągowy [2025-10-01 09:04:24]: [TS] Pociąg @OP-TLK_KrakowWschodnia Znaleziono na postoju nowy wskaźnik Id_G 1831,1 o typie Pociągowy [2025-10-01 09:04:24]: [TS] Pociąg @OP-TLK_KrakowWschodnia przeniesiony do jadących [2025-10-01 09:04:24]: @OP-TLK_KrakowWschodnia entered trigger Id_Z@77925133666,7 < 1500 [2025-10-01 09:04:25]: <color=#42cef5>[ISS]</color> Idzikowice - wyjazd [2025-10-01 09:04:27]: <color=#42cef5>[ISS]</color> Route: Id_G -> Id_Ekps Masz wersję 1.4.3 pobierz najnowszą 1.4.5, bo tam dodałem usunięcie doodatkowe tego TLK z Opoczna: OP-TLK_KrakowWschodnia Podejrzewam że on się pojawił na stacji i zdjął Ci przebieg. On ma event żeby się usunął 100m przed Idzikowicami ale jak widać nie reaguje na to. W wersji 1.4.5 zanim podam wjazd dla Gracza to wywalam dodatkowo tego TLK 1
bart_dem Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Z przyjemnością zrobiłem jeszcze raz manewry w Koluszkach i teraz wszystko jest ok z radiem. Natomiast problem wraca po wyjeździe z Koluszek, tam jest zmiana kanału na 2 i mimo to nalicza punkty za niewłaściwy kanał. Trzeba jechać na kan 1, a z dyżurnymi z Rogowa, Płyćwii i Skierniewic rozmawiać na kan 2. W Skierniewicach to samo, jeździmy na 1, dyżurną wołamy na 2. Dopiero po skończeniu manewrów i wyjeździe ze Skierniewic jedziemy na kan 2 i za Skierniewicami na Bełchów mamy kan 4 czyli prawidłowo. Mimo to jak zawsze scenariusz absolutny TOP! Dzięki za cierpliwość. SimRail_log_2025-10-01_09-58-57.txt
patwrobel Posted 16 hours ago Author Posted 16 hours ago Godzinę temu, bart_dem napisał(a): Z przyjemnością zrobiłem jeszcze raz manewry w Koluszkach i teraz wszystko jest ok z radiem. Natomiast problem wraca po wyjeździe z Koluszek, tam jest zmiana kanału na 2 i mimo to nalicza punkty za niewłaściwy kanał. Trzeba jechać na kan 1, a z dyżurnymi z Rogowa, Płyćwii i Skierniewic rozmawiać na kan 2. W Skierniewicach to samo, jeździmy na 1, dyżurną wołamy na 2. Dopiero po skończeniu manewrów i wyjeździe ze Skierniewic jedziemy na kan 2 i za Skierniewicami na Bełchów mamy kan 4 czyli prawidłowo. Mimo to jak zawsze scenariusz absolutny TOP! Dzięki za cierpliwość. SimRail_log_2025-10-01_09-58-57.txt 2.41 MB · 0 pobrań Kurde w definicji rozkładu miałem radio na 1 - dziwne u mnie jak grałem nie liczył punktów karnych dlatego nie zauważyłem. Poprawiłem. Najnowsza wersja 1.4.6 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z 1 2
Recommended Posts