Jump to content
Due to technical issues, the API backend has been disabled until Monday. This will not affect multiplayer mode, but will impact services that rely on the API, such as online maps. ×

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam propozycję - Czy dałoby radę zrobić takie ulepszenie, a mianowicie znikający kursor myszki po pewnym czasie nieużywania go. Nie dla dyżurnych, bo oni w zasadzie pracują myszką, ale przy wyborze roli maszynisty ta myszka często po prostu przeszkadza, a po przesunięciu kamery prawym przyciskiem ustawia się na samym środku ekranu. 

A tak, myszka po 2-3 sekundach znika z ekranu i pojawia się dopiero, gdy zostanie znowu poruszona. 

• Like 2
  • I agree 6
Posted

Temat poruszany już od dwóch lat i dziwię się, że jeszcze tego nie wprowadzono. Bardzo ciekawe i potrzebne rozwiązanie, ale niestety jak dotąd bez odpowiedzi.

• I agree 3
  • 4 weeks later...
Posted
W dniu 8.08.2025 o 22:54, bart_dem napisał(a):

Proszę bardzo. Nie ma za co.

No niby spoko, ale bardziej chodziło mi o to, by to było standardem w grze, a nie jakąś zewnętrzną aplikacją (taką to sobie mogę sam zrobić 😄 ) Nie ukrywajmy, znikanie myszki nie jest jakąś nowością, ostatnio zauwazyłem, że NFS U2 miał znikającą myszkę a ta gra ma ponad 20 lat.

• I agree 1
  • SIMRAIL Team
Posted

Niestety ale znikanie myszki ma jeszcze parę swoich diabełków - jak chociażby miganie przy przeciąganiu elementów w kabinie maszynisty. DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.
Natomiast tak - można ją sobie w pliku włączyć w nazwijmy to: trybie beta. Odpowiada za to tym wpis
In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=True

• Like 5
Posted
2 godziny temu, Eridor napisał(a):

Niestety ale znikanie myszki ma jeszcze parę swoich diabełków - jak chociażby miganie przy przeciąganiu elementów w kabinie maszynisty. DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.
Natomiast tak - można ją sobie w pliku włączyć w nazwijmy to: trybie beta. Odpowiada za to tym wpis
In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=True

A to nawet nie wiedziałem, że ta opcja została ukryta. 😂 Na becie sobie włączyłem i widocznie mi zapisało to ustawienie bo nadal mi znika, a nie zerkałem już do ustawień po wydaniu aktualizacji. 😅

Posted
W dniu 17.09.2025 o 20:23, Barszczyk napisał(a):

Jest, tylko trzeba w ustawieniach sobie włączyć 😉

Gdzie ta opcja jak to się nazywa? Przeczesałem ustawienia i nie mogę tego znaleźć. 

Posted
W dniu 17.09.2025 o 20:35, Eridor napisał(a):

DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.

Nie dziwię się, że nie możesz znaleźć. Jedyne chyba rozwiązanie to jak kolega wyżej, przełączyć się na wersję beta, aktywować znikanie kursora i wrócić do wersji standard. 

Posted
19 minut temu, bart_dem napisał(a):

Nie dziwię się, że nie możesz znaleźć. Jedyne chyba rozwiązanie to jak kolega wyżej, przełączyć się na wersję beta, aktywować znikanie kursora i wrócić do wersji standard. 

Nie trzeba zmieniać wersji SimRail.
Wpis In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode znajduje się w pliku o nazwie "settings.conf". To jest zwykły plik tekstowy (można go otworzyć np. windowsowym Notatnikiem). 
Plik "settings.conf" znajdziecie w folderze: C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\LocalLow\SimKol\SimRail. Trzeba pamiętać, że folder AppData jest domyślnie folderem ukrytym.
We wpisie In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=False, należy zmienić False na True.

• 3 weeks later...
Posted

Przetestowałem ten znikający kursor i można spokojnie jeszcze o 1s, z 3s do 2s zredukować ten czas po jakim na znikać. 

Dobra robota 🙂

• I agree 1
Posted
4 godziny temu, mateusz424 napisał(a):

Wszystko fajnie ale w Smoku (ET25) jest problem, żeby cokolwiek przełączyć na pulpicie myszką ze znikającym kursorem. Chyba, że tylko u mnie.

Sprawdziłem ET25, u mnie brak problemów.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy