Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam propozycję - Czy dałoby radę zrobić takie ulepszenie, a mianowicie znikający kursor myszki po pewnym czasie nieużywania go. Nie dla dyżurnych, bo oni w zasadzie pracują myszką, ale przy wyborze roli maszynisty ta myszka często po prostu przeszkadza, a po przesunięciu kamery prawym przyciskiem ustawia się na samym środku ekranu. 

A tak, myszka po 2-3 sekundach znika z ekranu i pojawia się dopiero, gdy zostanie znowu poruszona. 

• Like 2
  • I agree 5
Posted

Temat poruszany już od dwóch lat i dziwię się, że jeszcze tego nie wprowadzono. Bardzo ciekawe i potrzebne rozwiązanie, ale niestety jak dotąd bez odpowiedzi.

• I agree 3
  • 4 weeks later...
Posted
W dniu 8.08.2025 o 22:54, bart_dem napisał(a):

Proszę bardzo. Nie ma za co.

No niby spoko, ale bardziej chodziło mi o to, by to było standardem w grze, a nie jakąś zewnętrzną aplikacją (taką to sobie mogę sam zrobić 😄 ) Nie ukrywajmy, znikanie myszki nie jest jakąś nowością, ostatnio zauwazyłem, że NFS U2 miał znikającą myszkę a ta gra ma ponad 20 lat.

• I agree 1
Posted
W dniu 10.09.2025 o 17:57, Królik Uszasty napisał(a):

Powinno być w najbliższym paczu.

Jest czy nie zauważyłem?

• SIMRAIL Team
Posted

Niestety ale znikanie myszki ma jeszcze parę swoich diabełków - jak chociażby miganie przy przeciąganiu elementów w kabinie maszynisty. DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.
Natomiast tak - można ją sobie w pliku włączyć w nazwijmy to: trybie beta. Odpowiada za to tym wpis
In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=True

• Like 5
Posted
2 godziny temu, Eridor napisał(a):

Niestety ale znikanie myszki ma jeszcze parę swoich diabełków - jak chociażby miganie przy przeciąganiu elementów w kabinie maszynisty. DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.
Natomiast tak - można ją sobie w pliku włączyć w nazwijmy to: trybie beta. Odpowiada za to tym wpis
In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=True

A to nawet nie wiedziałem, że ta opcja została ukryta. 😂 Na becie sobie włączyłem i widocznie mi zapisało to ustawienie bo nadal mi znika, a nie zerkałem już do ustawień po wydaniu aktualizacji. 😅

Posted
W dniu 17.09.2025 o 20:23, Barszczyk napisał(a):

Jest, tylko trzeba w ustawieniach sobie włączyć 😉

Gdzie ta opcja jak to się nazywa? Przeczesałem ustawienia i nie mogę tego znaleźć. 

Posted
W dniu 17.09.2025 o 20:35, Eridor napisał(a):

DLatego na ten patch została ta opcja ukryta w menu.

Nie dziwię się, że nie możesz znaleźć. Jedyne chyba rozwiązanie to jak kolega wyżej, przełączyć się na wersję beta, aktywować znikanie kursora i wrócić do wersji standard. 

Posted
19 minut temu, bart_dem napisał(a):

Nie dziwię się, że nie możesz znaleźć. Jedyne chyba rozwiązanie to jak kolega wyżej, przełączyć się na wersję beta, aktywować znikanie kursora i wrócić do wersji standard. 

Nie trzeba zmieniać wersji SimRail.
Wpis In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode znajduje się w pliku o nazwie "settings.conf". To jest zwykły plik tekstowy (można go otworzyć np. windowsowym Notatnikiem). 
Plik "settings.conf" znajdziecie w folderze: C:\Users\TwojaNazwaUżytkownika\AppData\LocalLow\SimKol\SimRail. Trzeba pamiętać, że folder AppData jest domyślnie folderem ukrytym.
We wpisie In_HideCursorAfterInactivityPeriodInDriverMode=False, należy zmienić False na True.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy