Vee Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Już kiedyś zgłaszałam ten obrzydliwy wygląd ED250, który został dodany kiedyś tam dawno temu podczas jednego z updatów gry. Jakież było moje pozytywne zaskoczenie gdy przeczytałam w logu najnowszego patcha, że zostanie to w końcu poprawione no i co ? I wrzucę tutaj screen z Grudnia 2024 i screen po zainstalowaniu ostatniego patcha. Różnic nie ma ZADNYCH !! Może dodatkowo uprzedzając pytania, po stwierdzeniu braku poprawy wizualnej składu, zrobiłam sprawdzenie poprawności plików gry, a gdy to nie pomogło przeinstalowałam całego sima od zera i nadal brak efektów. OPIS: Plik 1.jpg to screen z grudnia 24 a 2.jpg to najnowszy screen. 2
bart_dem Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago W 100% się z Tobą zgadzam, ale zauważ, że nie użyto słowa "poprawiono", "wyeliminowano"... tylko "zmniejszono", a to można różnie interpretować. O ile zmniejszono? o 3%, 1% a może 0,01%? Sprytnie, co? Swoją drogą bardzo się dziwię twórcom takiego podejścia do tematu, co im szkodzi aby Pendolino było gładkie i błyszczące jak kiedyś? 1
Vee Posted 8 hours ago Author Posted 8 hours ago 5 minut temu, bart_dem napisał(a): W 100% się z Tobą zgadzam, ale zauważ, że nie użyto słowa "poprawiono", "wyeliminowano"... tylko "zmniejszono", a to można różnie interpretować. O ile zmniejszono? o 3%, 1% a może 0,01%? Sprytnie, co? Swoją drogą bardzo się dziwię twórcom takiego podejścia do tematu, co im szkodzi aby Pendolino było gładkie i błyszczące jak kiedyś? No jak widać po moich screenach to faktycznie ZMNIEJSZONO o jakies 0.0001% czyli o nic tak na prawdę. Jakoś blacha EN76 jest piękna i gładka i ED powinno wyglądać tak samo !! Skąd ten upór, żeby Pendolino prezentował się jak stary 50 letni byk... No litości 2
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted 7 hours ago SIMRAIL Team Posted 7 hours ago Sorka, pan Królik pierwszy raz robił changelog i pojechał za daleko - były dwie kompilacje testowe. Na obecnej wersji testowej "next" jest to poprawione. Gniotki zmniejszone o 80%. 3 2 1
mateusz424 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) Postuluję, żeby któryś jeden z czterech dostępnych ED250 (np. 018) - był całkowicie gładki, 0% gniotków. I także bez tych szkaradnych zacieków, widać je co prawda z bliska i patrząc pod światło - ale wygląda to jakby przelatujące stado bocianów miało rozwolnienie nad Pendolino. Do wyboru dla grających. A swoją drogą: kto, dlaczego i po czym - wpadł na taki pomysł, żeby tak oszpecić ED250? Edited 6 hours ago by mateusz424 1
Vee Posted 6 hours ago Author Posted 6 hours ago Tylko czy tak się da. Bo jeśli to jest jakaś ogólna tekstura dla każdego ze składów to pewnie nie będzie się dało podzielić. Tak czy inaczej 80% mniej to już obiecująco. Mam nadzieję, że te pozostałe 20% będzie na tyle subtelne, że już nie będzie raziło po oczach.
mateusz424 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Tekstura raczej jest sporo mniej pracochłonna niż cały model 3D. Obawiam się, że jakiś wandal powyginał siatkę modelu 3D i teraz co by na to nie nałożył, jaką bądź teksturę - to będzie tak samo szkaradnie wyglądało.
Vee Posted 5 hours ago Author Posted 5 hours ago No tak. Ale teraz trochę z innej beczki, jesteś devem. Robisz przy tej grze. Na premierę ED jest piękne, gładkie i błyszczące (mam nadal screeny z tamtych czasów). I NAGLE wpadasz na najlepszy pomysł życia, że powyginasz tak blachę, że pociąg będzie wyglądał, jak wyklepana przez menela blacha na złomowisku, jeszcze przeżuta i wyrzygana przez psa i z tego wyjdzie najpiękniejszy obraz jaki mogłeś sobie wymarzyć. I patrzysz na to i mówisz: "TAK to jest to co chciałem, teraz ED wygląda cudownie" xD 2
mateusz424 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Racja. Zupełnie bez sensu. Edited 5 hours ago by mateusz424
bart_dem Posted 24 minutes ago Posted 24 minutes ago 7 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a): Gniotki zmniejszone o 80%. A czemu nie o 100%? Dlaczego tak się przy tym upieracie? Proszę @Królik Uszasty wytłumacz mi sensownie czemu to służy? Czy kupując nowe auto, też obijacie je sobie młotkami żeby ładniej wyglądało? A może chodzi o optymalizację? Gładkie i błyszczące Pendolino generuje za dużo odbić co przekłada się na spadek wydajności?
Recommended Posts