mc9 Posted Thursday at 02:30 PM Posted Thursday at 02:30 PM Cześć, czy gra ktoś może na laptopowych RTXach 4060 albo 4070? Czy na tych kartach gra jest płynna? Aktualnie używam Legiona GO i w średnio-niskich detalach ledwo dobija do 30 z dużymi spadkami po drodze, zastanawiam się nad kupnem lapka z 4060 albo 4070, ale nie wiem czy da to duży przyrost płyności i lepszą grafikę.
en57 Posted Thursday at 08:39 PM Posted Thursday at 08:39 PM (edited) Ja sobie kupiłem w tamtym roku używanego Legiona z RTX 3060, czyli w teorii laptopa z 15% słabszą kartą od RTX 4060. W przypadku obecnego SimRaila (na w miarę rozsądnych ustawieniach) ten mój kartofel wyciąga nie więcej jak 30 fps 🙂 No i tnie niemiłosiernie.... Przeliczając czysto matematycznie na teoretyczne dodatkowe 15% wychodzi 35 fps dla RTX 4060 + cięcie niemiłosierne. Przed aktualizacją było w miarę. Takie to tam... słodkie "optymalizowanie". Generalnie uznaję, że kupowanie kombajnu tylko po to, żeby SimRail działał jako tako jest bez sensu. Na analogowe: to tak jakby kupić magnetofon deck klasy Hi-Fi z nadzieją, że kaseta nagrana na Kasprzaku będzie lepiej brzmiała... Może i będzie... Trochę... I w mono 😂 Edited Thursday at 08:41 PM by en57
Bulbulator Posted Thursday at 08:52 PM Posted Thursday at 08:52 PM Dlatego dobrym wyjściem dla posiadaczy światłowodu jest GeForce Now
JarkPomsky Posted Saturday at 04:11 PM Posted Saturday at 04:11 PM Pewnie to wiecie ale nie zaszkodzi napisać. Laptop odpięty od zasilania, czyli działający na baterii ma dużo gorszą wydajność. Do gier podpinamy ładowarkę. 1
mc9 Posted Saturday at 10:08 PM Author Posted Saturday at 10:08 PM no to mam dalej zagwozdkę, ale z tego co piszecie to zmiana na laptopa z 4070 niewiele może dać w stosunku do Legiona GO
mateusz424 Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago Ustawienia, ustawienia, ustawienia. Mam RTX 4060, chociaż nie w lapku a w stacjonarce. Po ostatniej aktualizacji zaczęła się bryndza, wyrzucanie do pulpitu, niskie fps i framerate. Teraz mam stabilne 60 fps i framerate 15-16. Nawet w Krakowie czy w Wa-wie Centralnej. Czasem, bardzo rzadko się lekko przytnie, ale jest o niebo lepiej niż było. Polecam spróbować ustawień opisanych tutaj: W panelu Nvidii zamiast zmieniać ustawienia globalne - wygodniej jest na zakładce "Ustawienia programu" utworzyć profil ustawień specjalnie dla SimRail 🙂 Ja opcję "Wygładzanie krawędzi FXAA" zostawiłem wyłączoną, bo u mnie ta opcja zepsuła wygląd czcionki w grze (w menu i na wyświetlaczach pociągów).
en57 Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 17 godzin temu, mc9 napisał(a): no to mam dalej zagwozdkę, ale z tego co piszecie to zmiana na laptopa z 4070 niewiele może dać w stosunku do Legiona GO Nie no. To jest stosunek "duży przyrost płynności i lepszą grafikę" do sprzętu. Jakby dać ustawienia "średnio-niskie" na 3060 to może nawet 100 fps by było. Ale jak jednocześnie z ze zmianą sprzętu chcemy podciągać jakość to trzeba wziąć poprawkę. 5 godzin temu, mateusz424 napisał(a): Ustawienia, ustawienia, ustawienia. Żyję przekonaniem, że to bardziej twórca gry powinien dostosować swój twór do panujących realiów sprzętowych 😉 Klikam ustawienia "wysokie" i mam wszystko gotowe. Kombinować umiem, robiłem to przy MaSzynie, po przeczytaniu kilku wątków na tamtejszym forum. Ale to MaSzyna...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now