Vee Posted December 21, 2024 Posted December 21, 2024 żadna lokomotywa, jaką wybiorę nie działa w takim sensie, że jak już uruchomię i ruszę, i dyspozytor każe się zatrzymać i zmienić kabinę to nie odpala się dalsza kwestia na radiu, i po zmianie kabiny zawsze mam manewrowe STÓJ i nie mogę nic więcej zrobić.
SIMRAIL Team Admin BOT Posted December 21, 2024 SIMRAIL Team Posted December 21, 2024 Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Vee Posted March 5, 2025 Author Posted March 5, 2025 I co w temacie? Nadal nie działa mi ten scenariusz. Robiona byla spojnosc plikow i nadal ten sam blad jest. Zaraz po rozpoczeciu scenariusza, mijam tarcze m22, zmieniam kierunek i nic sie nie dzieje wiecej. Nie dostaje wjazdu w peron po wagony i scenariusz stoi. Tak jest od wydania Krakowa. Jakim prawem PELNA WERSJA gry jest tak popsuta ze nie moge z niej w pelni korzystac. Chcecie jakis zbiorowy pozew do sadu od graczy za oszustwo? Chyba powoli powinnam zglaszac sie zwrot pieniedzy za ten tytul. To jest kpina jakas z waszej strony!
lewnemejski Posted March 5, 2025 Posted March 5, 2025 2 hours ago, Vee said: I co w temacie? Nadal nie działa mi ten scenariusz. Robiona byla spojnosc plikow i nadal ten sam blad jest. Zaraz po rozpoczeciu scenariusza, mijam tarcze m22, zmieniam kierunek i nic sie nie dzieje wiecej. Nie dostaje wjazdu w peron po wagony i scenariusz stoi. Tak jest od wydania Krakowa. Jakim prawem PELNA WERSJA gry jest tak popsuta ze nie moge z niej w pelni korzystac. Chcecie jakis zbiorowy pozew do sadu od graczy za oszustwo? Chyba powoli powinnam zglaszac sie zwrot pieniedzy za ten tytul. To jest kpina jakas z waszej strony! Testowałem ten scenariusz wielokrotnie i po ostatnich aktualizacjach. Teraz też go sprawdziłem dla pewności. Nie ważne co wybieram zawsze jest wszystko w porządku ze skryptem. Warto żebyś dodał logi gry(W sekcji powyżej jest instrukcja), bo możliwe, że problem występują tylko w specyficznych warunkach. Jeśli próbowałeś też rozgrywać scenariusz wielokrotnie zawsze warto nie restartować scenariusza a wrócić do menu i go ponownie uruchomić.
Vee Posted March 6, 2025 Author Posted March 6, 2025 Robie tak za kazdym razem. Wychodze i wlaczam od nowa. I nie dziala. Nie dostaje wjazdowego w perony po wagony. I nie wazne czy cofam z widokiem z kabiny A, czy normalnie cala procedura przechodze do kabiny B i przelaczam radiotelefon tez prawidlowo na B nie ma znaczenia. Cokolwiek nie zrobie, nie dostaje wjazdowego na tarczy m22. Z kilkunastu prob RAZ jeden jedyny pojawil sie glos mowiacy ze mam podany wjazd i ze ktos z papierami przyjdzie (wiadomo to kwestia oskryptowana) ale mimo ze glos mowi ze podany wjazd w peron po wagony to nadal tarcza swieci na stoj i nie moge jej minac bo wywala ze minelam czerwone.
Bulbulator Posted March 6, 2025 Posted March 6, 2025 Pytanie czy wychodzisz całkowicie do menu, czy może korzystasz z przycisku "Restart scenariusza", którego używać nie można, bo buguje każdy scenariusz. Trzeba zawsze wyjść całkowicie do menu i stamtąd wystartować od nowa.
lewnemejski Posted March 6, 2025 Posted March 6, 2025 (edited) 16 minutes ago, Bulbulator said: Pytanie czy wychodzisz całkowicie do menu, czy może korzystasz z przycisku "Restart scenariusza", którego używać nie można, bo buguje każdy scenariusz. Trzeba zawsze wyjść całkowicie do menu i stamtąd wystartować od nowa. Napisał, że restartuje z menu. Ja próbowałem nawet zagrać wielokrotnie restartując scenariusz i psuło się okienko z rozkładem jazdy ale wirtualny dyżurny działał poprawnie. Najlepiej żeby sprawdzić scenariusz jest wziąć EP07 które stoi na torze z tarczą tm22 na wprost. Po otrzymaniu informacji żeby się zatrzymać trzeba odczekać trochę czasu, aż otrzymamy sygnał(Do 30 sekund); nie ruszać lokomotywą do tego czasu bo możliwe, że wtedy mija się predefiniowany punkt skryptu i dlatego nie otrzymuje się sygnału zezwalającego. Najlepiej jakby kolega wyżej opisał, co dokładnie robi i załączył logi gry, bo bez tego ciężko stwierdzić, gdzie leży problem. Edited March 6, 2025 by lewnemejski
Vee Posted March 6, 2025 Author Posted March 6, 2025 7 godzin temu, Bulbulator napisał(a): Pytanie czy wychodzisz całkowicie do menu, czy może korzystasz z przycisku "Restart scenariusza", którego używać nie można, bo buguje każdy scenariusz. Trzeba zawsze wyjść całkowicie do menu i stamtąd wystartować od nowa. Wiem, że trzeba wyjść. Zauważyłam to już przy tych nowych scenariuszach gdzie wybiera się jedną z pór roku itd. Odpowiadając na ostatni post; (koleżanka, jeśli już) I tak, biorę 07, ale i próbowałam z 08 i dzieje się to samo, a mianowicie: 1. Wsiadam do loko, do kabiny A w stronę wyjazdową z Katowic. 2. Włączam wszystko jak trzeba, bateria, aktywacja, panto, wszystkie przyciski, kierunek, zaświecam światła manewrowe w obu kabinach, wracam do A, włączam radio i zgłaszam. 3. Dostaję info, że mam jechać za tarczę 22 i zatrzymać się jak powiedzą. Ruszam, jadę, każą stanąć, staję. 4. Mówią, żeby zmienić KIERUNEK. (Więc próbowałam zostać w A, tylko nastawnik w tył i patrzyłam przez okno jadąc wstecz oraz próbowałam wygasić cała kabinę A, i przejść do B, odpalić wszystko, przełączałam rozdzielnik radia na kabinę B i jechać do przodu w stronę peronów Katowice) W obu przypadkach tarcza m22 świeci na stój, podjeżdżam do niej i nic. Ani się nie przełącza na wjazd ani nikt nie mówi nic na radiu. Raz jeden zdarzyło się po długim czasie czekania, że włączył się głos mówiący o tym, ze podany mam wjazd w perony, mam jechać po wagony i zaraz ktoś przyjdzie do mnie z papierami) Jednak mimo tego komunikatu nadal było niebieskie STÓJ i nic. Na kilkanaście prób ani razu mi ten scenariusz nie ruszył za ten punkt.
bart_dem Posted March 7, 2025 Posted March 7, 2025 Scenariusz działa. Próbowałem kilka razy z rzędu i działa za każdym razem. Jak widać na nagraniu, nie ma potrzeby zmieniać kabiny, włączać świateł... i w ogóle robić wszystko zgodnie ze sztuką.
Vee Posted March 7, 2025 Author Posted March 7, 2025 (edited) No i zrobiłam DOKŁADNIE to co Ty, i nic. Co jeszcze ważne masz ruch AI a u mnie nie ma. Nic nie jezdzi obok, a gdy ja zrobiłam krok w krok to co Ty, to dojeżdzam do momentu o którym mówie i koniec. jest STÓJ na m22 i nic sie nie zmienia. Nikt sie do mnie nie zgłasza. EDIT: Wywalam cała grę i zainstaluję od nowa. Zobaczymy. Edited March 7, 2025 by Vee 1 1
bart_dem Posted March 7, 2025 Posted March 7, 2025 2 godziny temu, Vee napisał(a): Wywalam cała grę i zainstaluję od nowa. Zobaczymy. Koniecznie napisz czy pomogło, jestem ciekaw. Przed instalacją może usuń z dysku katalog "simkol"
Vee Posted March 7, 2025 Author Posted March 7, 2025 16 minut temu, bart_dem napisał(a): Koniecznie napisz czy pomogło, jestem ciekaw. Przed instalacją może usuń z dysku katalog "simkol" No i pomogło. Wszystko teraz pięknie działa o.O 2
thomson1508 Posted August 19, 2025 Posted August 19, 2025 Mam pytanie jaka jest ścieżka do katalogu "simkol" ?
bart_dem Posted August 19, 2025 Posted August 19, 2025 Godzinę temu, thomson1508 napisał(a): Mam pytanie jaka jest ścieżka do katalogu "simkol" ? C:\uzytkownicy\Twoja nazwa użytkownika\AppData\LocalLow\SimKol
thomson1508 Posted August 20, 2025 Posted August 20, 2025 (edited) Dzięki serdeczne sam nie mogłem znależć. Edited August 20, 2025 by thomson1508
Recommended Posts