Jump to content
Następne podsumowanie tygodnia pojawi się 07.12.2024 | The next summary of the week will be published on 07.12.2024

Recommended Posts

Posted

Chciałem się zapytać jakie obecnie przewidziane są kary dla osób blokujących/trollujących rozgrywkę na serwerach, a dokładnie na ile przewidziany jest "ban"? Czy nie ma możliwości skutecznie banować takich graczy? I tutaj mam na myśli dotkliwych banów przykładowo na 90? 180 dni? Tak aby skutecznie zniechęcić do trollowania? 

Przykład z wczoraj/dzisiaj kolega @chancellor zaczął zgłaszać pierwsze problemy już o 23:28 na discordzie o trollach, tutaj zacytuję "[PL2] Gracz na DGHK nie przyjmuje zgody na ustawienie blokady do DGZ. Non-stop wysyła WBL i anuluje na obydwa kierunki. Dwa pociągi już stoją." Następnie 00:05 "[PL2] Łazy Łc + DGHK: kompletna blokada ruchu. Cofnięcie blokad, nie przyjmowanie WBL od DGZ, wysyłanie WBL i nie przyjmowanie pozwoleń. Korkuje się." 

Praktycznie problemy występowały aż do 01:00, trolle skakały sobie po nastawniach skutecznie blokując ruch. Skutecznie blokującymi i trollującymi byli użytkownicy o nazwach: 

DjTomek, Neodokuran, Syn Gierka ildefons. 

1.jpg

2.jpg

• I agree 3
Posted (edited)

Szanowny kolego

Sprawa wygląda tak, iż taryfikator kar...NIE ISTNIEJE. Co lepiej, nie ma nawet regulaminu serwerów w trybie wieloosobowym (przynajmniej ja takowego nie widziałem), a twórcy nie zamierzają NIC w tym kierunku zmieniać, chociaż apelujemy o to od ponad roku! Jakiekolwiek kary i ich długość jest tak naprawdę czystym widzimisię administratorów.

Pytania i odpowiedzi (tutaj ma kolega odnośnik na forum w sprawie "Pytań i odpowiedzi")

Bez tytułu.jpg

Edited by KOlorowy
  • Like 1
  • I agree 5
Posted
1 minutę temu, KOlorowy napisał(a):

Szanowny kolego.

Sprawa wygląda tak, iż taryfikator kar...NIE ISTNIEJE. Co lepiej, nie ma nawet regulaminu serwerów w trybie wieloosobowym (przynajmniej ja takowego nie widziałem), a twórcy nie zamierzają NIC w tym kierunku zmieniać, chociaż apelujemy o to od ponad roku! Jakiekolwiek kary i ich długość jest tak naprawdę czystym widzimisię administratorów.

Pytania i odpowiedzi (tutaj ma kolega odnośnik na forum w sprawie "Pytań i odpowiedzi"

Bez tytułu.jpg

O dziękuję Ci bardzo za odnośnik, w takim razie nie pozostaje nic innego jak dołączyć do Waszego apelu. Myślę że skutecznie długie bany zniechęciły by do trollowania. 

• I agree 1
Posted (edited)

Ja dodam od siebie że mimo zgłoszeń na jednego gracza który NOTORYCZNIE wypuszcza składy Towarowe przed Pośpiesznymi oraz specjalnie wykoleja pociągi  gracz jest wciąż NIE jest ukarany , a były reporty na niego wiele razy składane

Edited by Arkadio40
  • I agree 4
Posted (edited)

A ja opowiem sytuację niejako z drugiej strony z wczoraj. Siedząc na Białej Rawskiej (prostszego posterunku chyba nie ma), jeden z maszynistów prosił o przejazd... Przejazdy wszystkim wydawałem. Maszynista ten zaczął się dość mocno denerwować i pod adresem Białej Rawskiej słać emocjonalne wiązanki domagając się zielonego. Problem w tym, że stał swoim pociągiem w Szeligach obsługiwanych przez bota... o czym pisałem mu na czacie, gdyż nie używam mikrofonu, a on chyba czatu 😀 Czy wyszedłem w jego oczach na trolla? No z pewnością 😅

Cytat

Czy nie ma możliwości skutecznie banować takich graczy? I tutaj mam na myśli dotkliwych banów przykładowo na 90? 180 dni?

Ciekaw jestem jak byście chcieli to zorganizować. Ktoś kupuje grę, a potem odcinamy mu do niej dostęp, bo nie gra w sposób, którego oczekuje społeczność.

Edited by Bartek_Smok
  • I agree 1
Posted
1 godzinę temu, Arkadio40 napisał(a):

Ja dodam od siebie że mimo zgłoszeń na jednego gracza który NOTORYCZNIE wypuszcza składy Towarowe przed Pośpiesznymi oraz specjalnie wykoleja pociągi  gracz jest wciąż NIE ukarany , a były reporty na niego wiele razy składane

Pełna zgoda ban takiemu graczowi się należy.

Posted

Pana DjTomek (no chyba, że pomyliłem nick, to przepraszam) chyba kojarzę z dawnej akcji, gdzie wraz z kolegami wzięli Katowice Zawodzie, Sosnowiec Gł. i chyba Będzin i postanowili sobie zrobić "event" w postaci ruchu jednotorowego. No spoko, czasami to jest ok, ale w tym wypadku i w ich wykonaniu przez godzinę nie wyjechał żaden skład z Katowic do Sosnowca, a skontaktować się ów delikwentem (jak i żadnym innym) nie dało - zarówno przez radiotelefon jak i czat. Jak w końcu po niemalże godzinie raczył odpowiedzieć, to zaczął mnie wyzywać i kazał "wypier****ć na inny serwer" jeśli mi się nie podoba. Także fajnie było.

21 minut temu, Bartek_Smok napisał(a):
Cytat

Czy nie ma możliwości skutecznie banować takich graczy? I tutaj mam na myśli dotkliwych banów przykładowo na 90? 180 dni?

Ciekaw jestem jak byście chcieli to zorganizować. Ktoś kupuje grę, a potem odcinamy mu do niej dostęp, bo nie gra w sposób, którego oczekuje społeczność.

Dokładnie tak. Przecież możesz kupić grę i dostać bana, nawet permanentnego. Nie wiem co w tym dziwnego. Fakt, że tutaj mamy nie tyle problem z graczem który oszukuje używając jakiegoś oprogramowania (mam na myśli "cziterów" z gier FPS), a bardziej kogoś, kto nie potrafi się zachować odpowiednio na serwerze, więc istnieje spory dylemat osądzania co takim nieodpowiednim zachowaniem jest. I znów, gdyby tylko ludzie wymyślili coś takiego jak regulaminy... No ale skoro takowego nie ma, to pozostaje jedynie zaufać osądowi moderatorów i administratorów. Mimo wszystko, jestem przekonany, że niektóre zachowania, nawet bez żadnego regulaminu są jednoznaczne i przeczą ideom przyjemnej i miłej gry.

Posted

Tak, tylko potem taka osoba mogłaby się odwołać do UOKiK, argumentując, że odebrano jej dostęp do produktu, który zakupiła. Co wtedy? Spójrzmy na to od drugiej strony. Dopóki nie będzie jasnych i klarownych zasad dotyczących kar i sankcji, bany mogą być prawnie kwestionowane. Co z tego, że zostanie wpisane np. "griefing, ban do daty dd/mm/rrrr", jeśli regulamin nie przewiduje jasno, za co i jak można karać graczy? 

Jasne zasady są potrzebne zarówno graczom (by wiedzieli, jakich zachowań unikać), jak i administratorom (by mieli solidną podstawę do działania). Regulamin powinien być dostępny i akceptowany przez gracza przed rozpoczęciem gry. Nie chodzi o obronę niewłaściwych zachowań, ale o zapewnienie uczciwych i przejrzystych reguł dla wszystkich.

• Like 1
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted

Symulatory, a zwłaszcza kolejowe mają dziwny klimat społeczności. Nie możemy oczekiwać, że ktoś kto kupił sobie grę i chce w nią pograć będzie wyszkolony i doświadczony niczym zawodowy pracownik kolei. Trzeba to brać pod uwagę. Mam wrażenie, że wielu wyjadaczy zapomina o tym.

Ze złośliwymi trollami można sobie poradzić np implementując mechanizm głosowania aby dany gracz dostał kicka. Jeżeli inni gracze na serwerze zagłosują w ustalonej ilości na rzecz kicka, gracz wypada i np. przez 15 minut nie ma dostępu na dany serwer. Trollowi nie będzie się chciało czekać, ale nie ma zablokowanego dostępu do gry za którą zapłacił.

Jestem przeciwnikiem banowania kogoś na pół roku, bo nie wierzę, że ktoś kupił grę za prawie 200 złotych, żeby sobie raz czy dwa potrollować.

• I agree 5
Posted (edited)
Godzinę temu, Bartek_Smok napisał(a):

Pomimo otrzymania bana, nadal masz dostęp do trybu jednoosobowego, lokomotywowni oraz w przyszłości innych elementów. Nikt nie zabiera Ci dostępu do grania w grę.

Edited by Marcion
  • I disagree 1
  • I agree 3
Posted (edited)
51 minut temu, BrejSki napisał(a):

Tak, tylko potem taka osoba mogłaby się odwołać do UOKiK, argumentując, że odebrano jej dostęp do produktu, który zakupiła.

No nie do końca. Punkt 3.3 w EULA symulatora "SIMRAIL - THE RAILWAY SIMULATOR" wyraża się jasno w tej kwestii, a UOKiK nie ma nic w tym wypadku do gadania,

W przypadku naruszenia któregokolwiek z postanowień niniejszego Regulaminu Multiplayer, 
Producent zastrzega sobie prawo do nałożenia kar, w tym tymczasowego lub trwałego zawieszenia konta, 
utraty dostępu do trybu multiplayer lub innych funkcji Gry, a także zgłoszenia naruszeń do Steam, 
co może skutkować dodatkowymi sankcjami nałożonymi przez Steam. Producent zastrzega sobie również 
prawo do zgłoszenia wszelkich działań Użytkowników niezgodnych z prawem odpowiednim organom ścigania.

---

51 minut temu, BrejSki napisał(a):

Dopóki nie będzie jasnych i klarownych zasad dotyczących kar i sankcji, bany mogą być prawnie kwestionowane. Co z tego, że zostanie wpisane np. "griefing, ban do daty dd/mm/rrrr", jeśli regulamin nie przewiduje jasno, za co i jak można karać graczy?

To nie jest jasny regulamin?

3.2. Zachowanie Użytkownika: Podczas korzystania z trybu multiplayer Użytkownik zobowiązuje się do przestrzegania następujących zasad:

-Nie wolno używać wulgarnych, obraźliwych, nienawistnych, rasistowskich ani dyskryminujących języków ani zachowań.
-Nie wolno angażować się w jakiekolwiek formy oszustw, exploitów, hackowania lub innych nieuczciwych działań.
-Zakazuje się spamu, nadmiernego powtarzania wiadomości oraz prowadzenia działań, które mogą przeszkadzać innym graczom w korzystaniu z Gry, 
w szczególności celowego utrudniania ruchu kolejowego w grze, blokowania łączności, czy zachowań niezgodnych z dołączonymi do gry samouczkami o 
prowadzeniu ruchu kolejowego.
-Zabrania się podszywania się pod pracowników Producenta lub innych graczy.
-Zakazuje się nadawania nicków, które są obraźliwe, wulgarne lub w jakikolwiek sposób nawiązują do ustrojów totalitarnych.
-Zabrania się podejmowania jakichkolwiek działań lub zachowań niezgodnych z prawem polskim lub prawem kraju, w którym gra jest dystrybuowana.
-Użytkownicy są zobowiązani do przestrzegania poleceń moderatorów, którzy wzywają do przestrzegania zasad oraz do prawidłowego zachowania w trybie multiplayer.

Edited by pan kura
  • I disagree 1
  • I agree 5
Posted (edited)
2 godziny temu, Marcion napisał(a):

Pomimo otrzymania bana, nadal masz dostęp do trybu jednoosobowego, lokomotywowni oraz w przyszłości innych elementów. Nikt nie zabiera Ci dostępu do grania w grę.

Chyba zdajesz sobie sprawę, że to co oferuje single + lokomotywownia to jakiś żart względem reszty gry? 😅

Cytat

Punkt 3.3 w EULA symulatora "SIMRAIL - THE RAILWAY SIMULATOR" wyraża się jasno w tej kwestii, a UOKiK nie ma nic w tym wypadku do gadania,

Nie jestem prawnikiem, ale coś mi mówi, że regulamin SimRail raczej nie stoi w hierarchii aktów prawnych wyżej niż przepisy którymi posługuje się UOKiK.

Rozśmiesza mnie ta potrzeba pogardliwego traktowania graczy, którzy grają inaczej niż ktoś oczekuje 😄

Edited by Bartek_Smok
  • Like 1
  • Haha 1
  • I agree 1
Posted (edited)
49 minut temu, Bartek_Smok napisał(a):

Symulatory, a zwłaszcza kolejowe mają dziwny klimat społeczności. Nie możemy oczekiwać, że ktoś kto kupił sobie grę i chce w nią pograć będzie wyszkolony i doświadczony niczym zawodowy pracownik kolei. Trzeba to brać pod uwagę. Mam wrażenie, że wielu wyjadaczy zapomina o tym.

Z drugiej strony każdy ma prawo wymagać jakiś rzeczy jakiś rzeczy, które czasem są podstawami podstaw, a czasem zaawansowaną wiedzą ujętymi w starożytnych księgach zwanymi - instrukcjami. Fakt faktem każda osoba idąca na serwer MP (zwłaszcza ten najbardziej oblegany PL2) powinna przed wejściem lekko podszkolić z prowadzenia ruchu pociągów, czy też prowadzenia konkretnymi seriami lokomotyw EZT, by nie sprawiać innym problemów. Weźmy taki relatywnie prosty przykład. Odblokowanie nadmiarowego po wyskoczeniu szybkiego. Niby dość proste zagadnienie, ale jak sobie wybijesz, a umiesz jedynie kręcić kierownicą i ruszać kranem to daleko sobie nie zajedziesz. Nie mówiąc już o opóźnieniach jakich innym graczom po drodze zrobisz i komentarzach od nich na temat ciebie. 

Edited by pan kura
  • I agree 2
Posted

Mówimy tutaj o celowym utrudnianiu, co jak widać jest w sprzeczności z :

Cytat

-Zakazuje się spamu, nadmiernego powtarzania wiadomości oraz prowadzenia działań, które mogą przeszkadzać innym graczom w korzystaniu z Gry, w szczególności celowego utrudniania ruchu kolejowego w grze, blokowania łączności, czy zachowań niezgodnych z dołączonymi do gry samouczkami o prowadzeniu ruchu kolejowego.

Nagminne wysyłanie pociągów obydwa dostępnymi torami przez Sz bez zgody i blokady, spamowanie WBL, anulowanie przyjęcia zgody i ponowne WBL, żeby dzwoniło (DGZ). Czekanie, na wysłanie pociągu, żeby sprawdzić na który tor, po czym wskakiwanie na stację docelową i wysyłanie na Sz specjalnie po tym torze na czołówkę. Mało tego, gdy i gracz, i bot się zatrzymali, wskakiwanie do pociągu bota i kontynuowanie jazdy na czołówkę.

Wszystkie te czynności wymagają wiedzy jak to zrobić, więc nie ma mowy o błędzie wynikającym z braku doświadczenia.

• I agree 5
Posted
Godzinę temu, Bartek_Smok napisał(a):

Ze złośliwymi trollami można sobie poradzić np implementując mechanizm głosowania aby dany gracz dostał kicka. Jeżeli inni gracze na serwerze zagłosują w ustalonej ilości na rzecz kicka, gracz wypada i np. przez 15 minut nie ma dostępu na dany serwer. Trollowi nie będzie się chciało czekać, ale nie ma zablokowanego dostępu do gry za którą zapłacił.

Istnieje jednak ryzyko że ktoś dostanie request o kicka tylko dlatego że ma korek na nastawni, poszedł za potrzebą kiedy było jeszcze S1 itd., a reszta graczy radośnie się do tego przyłączy nie znając sytuacji aby tylko kolesiowi zrobić na złość. Albo grupa znajomych kickuje gościa dlatego, bo gra na "ulubionym kolegi" składzie lub nastawni.

Jak ktoś trolluje to zmieńcie skład, serwer lub grę. 

System raportowania jak najbardziej musi być - admin po zgłoszeniu powinien przejrzeć logi i zasadnie dać bana 30 dni na serwer, gdzie troll rozrabiał. 

• I agree 3
Posted
1 godzinę temu, pan kura napisał(a):

Z drugiej strony każdy ma prawo wymagać jakiś rzeczy jakiś rzeczy, które czasem są podstawami podstaw, a czasem zaawansowaną wiedzą ujętymi w starożytnych księgach zwanymi - instrukcjami.

Takie prawo początkującego. Nie wie. Popełni błąd ileś razy za każdym razem się douczy czegoś nowego. Przypomina mi to hejt starych taryfiarzy na ludzi co jadą L-kami. Zniechęcanie początkujących nie jest w interesie ani dewelopera, ani naszym.

1 godzinę temu, pan kura napisał(a):

Nie mówiąc już o opóźnieniach jakich innym graczom po drodze zrobisz i komentarzach od nich na temat ciebie. 

Bo jak wiadomo na prawdziwej kolei nic od czasu do czasu nie nawala i nie ma opóźnień z tego powodu. Eh, szkoda, że niespodziewany opad odrobiny śniegu w grudniu potrafi opóźnić prawdziwe pociągi o godzinę albo więcej 😅

Cytat

Istnieje jednak ryzyko że ktoś dostanie request o kicka tylko dlatego że ma korek na nastawni, poszedł za potrzebą kiedy było jeszcze S1 itd., a reszta graczy radośnie się do tego przyłączy nie znając sytuacji aby tylko kolesiowi zrobić na złość. Albo grupa znajomych kickuje gościa dlatego, bo gra na "ulubionym kolegi" składzie lub nastawni.

Ale jednak lepiej już dostać takiego kopa na 15min z jednego serwera niż bana na pół roku bo się nie ogarnęło czegoś na dyspozytorni...  a takie rozwiązania postulują tutaj koledzy.

Posted
8 godzin temu, Brykal1995 napisał(a):

Chciałem się zapytać jakie obecnie przewidziane są kary dla osób blokujących/trollujących rozgrywkę na serwerach, a dokładnie na ile przewidziany jest "ban"? Czy nie ma możliwości skutecznie banować takich graczy? I tutaj mam na myśli dotkliwych banów przykładowo na 90? 180 dni? Tak aby skutecznie zniechęcić do trollowania?

Kolego drogi. SimRail stawia mocno na tryb multi. Nie ma nawet save dla graczy preferujących single. Więc banowanie KLIENTÓW w grze nastawionej na rozgrywkę wieloosobową może być nie tylko źle odebrane (np wpisami na steam) ale i sprzeczne z prawem z KC czyli uniemożliwieniu z korzystania z zapłaconej rzeczy. Nie znam aż tak meandrów licencji wypożyczania gier na steam bo ich przecież nie kupujemy, ale nie wiem czy nawet steam pozwoliłby na np. pół roczne banowanie. Oczywiście problem jest bo trolle psują rozrywkę, ale może lepszym pomysłem zamiast banowania byłoby zrobienie "oślego" serwera i tam tylko wpuszczanie niegrzecznych chłopców? 🙂 Wtedy nie byłoby zarzutu o uniemożliwienie grania bo coś by mieli, a nie psuli gry innym graczom.

• Thanks 1
  • I agree 2
Posted

Tak szczerze to nawet nie pamiętam czy trafiłem kiedyś na jakiegoś złośliwego trolla. Zdarzyło się, że ktoś nie ogarniał na dyspozytorni. Zdarzyło się, że ktoś wykoleił pociąg. Ja również. Ale wykolejony pociąg znika i gra leci dalej. Nawet jak ktoś przejedzie na czerwonym, to go cofa i grzecznie stoi nie psując zabawy innym. Ogólnie uważam, że gra jest całkiem dostosowana na takie sytuacje.

• Like 1
Posted

Można to zrobić poprzez głosowanie na gracza. Jeżeli np. 10% graczy obecnych na serwerze (albo 25% graczy w promieniu X km od gracza, na którego głosują) odda głos o wykopanie jakiegoś gracza, to zostaje on usunięty z cooldownem np. 15 minut (automatycznie, przez serwer). Jeżeli wejdzie i ponownie zostanie wykopany w przeciągu następnej godziny to cooldown jest godzina i zwiększa się z czasem. Można np. po 3 kickach zrobić automatyczny raport do moderatorów z wnioskiem o bana, etc.

Posted

Co Wy tu w ogóle piszecie xD

W każdej grze multiplayer można dostać bana, uważacie, że wszyscy wydawcy gier łamią prawo uniemożliwiając dostęp do zakupionego produktu?

• Haha 1
  • I agree 9
Posted
4 godziny temu, pan kura napisał(a):

No nie do końca. Punkt 3.3 w EULA symulatora "SIMRAIL - THE RAILWAY SIMULATOR" wyraża się jasno w tej kwestii, a UOKiK nie ma nic w tym wypadku do gadania,

W przypadku naruszenia któregokolwiek z postanowień niniejszego Regulaminu Multiplayer, 
Producent zastrzega sobie prawo do nałożenia kar, w tym tymczasowego lub trwałego zawieszenia konta, 
utraty dostępu do trybu multiplayer lub innych funkcji Gry, a także zgłoszenia naruszeń do Steam, 
co może skutkować dodatkowymi sankcjami nałożonymi przez Steam. Producent zastrzega sobie również 
prawo do zgłoszenia wszelkich działań Użytkowników niezgodnych z prawem odpowiednim organom ścigania.

---

To nie jest jasny regulamin?

3.2. Zachowanie Użytkownika: Podczas korzystania z trybu multiplayer Użytkownik zobowiązuje się do przestrzegania następujących zasad:

-Nie wolno używać wulgarnych, obraźliwych, nienawistnych, rasistowskich ani dyskryminujących języków ani zachowań.
-Nie wolno angażować się w jakiekolwiek formy oszustw, exploitów, hackowania lub innych nieuczciwych działań.
-Zakazuje się spamu, nadmiernego powtarzania wiadomości oraz prowadzenia działań, które mogą przeszkadzać innym graczom w korzystaniu z Gry, 
w szczególności celowego utrudniania ruchu kolejowego w grze, blokowania łączności, czy zachowań niezgodnych z dołączonymi do gry samouczkami o 
-Zabrania się podszywania się pod pracowników Producenta lub innych graczy.
-Zakazuje się nadawania nicków, które są obraźliwe, wulgarne lub w jakikolwiek sposób nawiązują do ustrojów totalitarnych.
-Zabrania się podejmowania jakichkolwiek działań lub zachowań niezgodnych z prawem polskim lub prawem kraju, w którym gra jest dystrybuowana.
-Użytkownicy są zobowiązani do przestrzegania poleceń moderatorów, którzy wzywają do przestrzegania zasad oraz do prawidłowego zachowania w trybie multiplayer.

Tu się z Tobą nie zgadzam , ale ok  więc skoro są Bany to dlaczego do tej pory nie ma systemu który umożliwi graczowi ODWOŁANIE się od bana po za tym w/w prze ciebie regulamin dotyczy oprogramowania , a nie gry

• I agree 2
Posted

Zakazuje się spamu, nadmiernego powtarzania wiadomości oraz prowadzenia działań, które mogą przeszkadzać innym graczom w korzystaniu z Gry, 

Skoro 90% banów pochodzi z zachowań na dyżurkach - gdzie jest ten samouczek o prowadzeniu ruchu kolejowego? Na przykład informacja o priorytetach na szlaku.

• Thanks 2
  • I agree 3
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy