Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
14 godzin temu, Arkadio40 napisał(a):

Wielu graczy właśnie NIE chce w/w serwera 

A nie jest to wyłącznie kwestia uprzedzeń?

Mi (i pewnie wielu graczom) kompletnie nie przeszkadza jeżeli powstanie jeden odrębny serwer (i tak pewnie zastąpi jakiś mało używany, typu PL5). Ja bym się nawet ucieszył, gdyby był jakiś serwer (international) z klimatem '70.

Ale jeżeli będzie to serwer bez ograniczeń (typu możliwe przejechanie S1, brak usuwania składów wzajemnie się blokujących czy po wyprawieniu na niepoprawny kierunek*), to ja chcę takiego serwera, chociażby po to aby spróbować czy jestem w stanie zagrać bez HUDa i nie doprowadzić do kolizji / sytuacji zagrożenia grając zarówno jako dyżurny jak i maszynista.

Jedyne co budzi moje skrajne wątpliwości to wezwania o serwer dla tzw "elity" i zapowiedzi banów za błędy (typu wysłanie towara przed EIP) czy naginanie zasad (użycie SZ na wjazd na np. nieprawidłowy czy zajęty tor).

* - rozumiem to tak, że skład musiałby przejąć gracz i w porozumieniu z dyżurnym** odstawić na tor prawidłowy / boczny / ew. kozioł.

** - w sumie rozwiązywanie problemów na zasadzie "gracze, radźcie sobie albo czekajcie do restartu" byłoby chyba tutaj najlepszą opcją

Edited by PL_Andrev
  • Like 1
  • I agree 4
Posted
5 godzin temu, PL_Andrev napisał(a):

A nie jest to wyłącznie kwestia uprzedzeń?

Mi (i pewnie wielu graczom) kompletnie nie przeszkadza jeżeli powstanie jeden odrębny serwer (i tak pewnie zastąpi jakiś mało używany, typu PL5). Ja bym się nawet ucieszył, gdyby był jakiś serwer (international) z klimatem '70.

Ale jeżeli będzie to serwer bez ograniczeń (typu możliwe przejechanie S1, brak usuwania składów wzajemnie się blokujących czy po wyprawieniu na niepoprawny kierunek*), to ja chcę takiego serwera, chociażby po to aby spróbować czy jestem w stanie zagrać bez HUDa i nie doprowadzić do kolizji / sytuacji zagrożenia grając zarówno jako dyżurny jak i maszynista.

Jedyne co budzi moje skrajne wątpliwości to wezwania o serwer dla tzw "elity" i zapowiedzi banów za błędy (typu wysłanie towara przed EIP) czy naginanie zasad (użycie SZ na wjazd na np. nieprawidłowy czy zajęty tor).

* - rozumiem to tak, że skład musiałby przejąć gracz i w porozumieniu z dyżurnym** odstawić na tor prawidłowy / boczny / ew. kozioł.

** - w sumie rozwiązywanie problemów na zasadzie "gracze, radźcie sobie albo czekajcie do restartu" byłoby chyba tutaj najlepszą opcją

HUD w niczym nie  przeszkadza -- najważniejsze jest to aby był jasny i klarowny regulamin  aby w razie bana nikt nie miał wątpliwości za co jest ten ban po drugie restart w godzinach 06:00-09:00 po trzecie danie takiej liczby składów aby nie było nudów na dyżurkach lub tak zrobienie rozkładu jazdy.

Czy ten serwer okaże się wielkim sukcesem czas pokaże.

Kto walczy, czasem przegrywa, kto nie walczy, przegrywa zawsze.

• I disagree 4
Posted
20 godzin temu, Marcion napisał(a):

Proszę podać link do ankiety, którą przeprowadziłeś dla graczy, skoro twierdzisz, że większość osób nie chce tego serwera

Nie ma żadnej ankiety 

13 godzin temu, Spanddark napisał(a):

@Arkadio40 nie ma takiej ankiety, dla kolegi nie ma nawet statystyk grania, kolegi nigdy nie widziałem na żadnym serwerze w grze akuratnie pod tym  nikiem... " człowiek widmo" 🤣 ,,,,

Oczywiście jestem graczem Widmo 😄 

• Haha 1
Posted (edited)

Na pewno nie jesteś PRO zawodnikiem.

Ja się śmieję z tych niespełnionych niedoszłych kolejarzy i ich kompleksów. Mają pecha. Gra została wydana dla ogółu i to oni niech się dostosowują a nie na odwrót. Niech mają ten swój PRO serwer i niech tam się kiszą oraz kablują i banują nawzajem.

Niech się lepiej modlą aby noobki nie odwróciły się od tytułu (i kupna DLCeków - dzięki którym twórcy mogą zarabiać i tworzyć nową zawartość) poprzez ich chore zachowania. Już czytałem na tej stronie aby banować za przejechanie czerwonego.

Niestety toksyczność niektórych ludzi wzrasta wraz z kompleksami? Nie wiem. Nie mam przeprowadzonej na to zagadnienie ankiety.

Osobną sprawą jest brak jakichkolwiek sensownych pomocy/tutoriali.

Na niektórych nastawniach aby ustawić przebieg trzeba zamknąć przejazd wchodząc w tryb kamery przemysłowej. Szkoda, że trzeba się tego domyślić a wcześniej dostać ochrzan a najlepiej bana/perma bo nie ustawiło się przebiegu i maszynista musiał poczekać chwilę.

Tak samo scenariusz z połączeniem dwóch ED250. Nigdzie nie ma sensownego tutorialu do tego jak to powinno wyglądać. Jest tylko temat gdzie użytkownicy podają tysiąc różnych wersji jak to zrobić poprawnie.

Niestety twórcy mają ogromnego minusa za TOTALNE olanie tego typu tematów. Wiele osób odbija się później od tytułu. Ale to ich sprawa - nie chcą kasy. Zwłaszcza od graczy zagranicznych.

Powinien być główny tutorial gdzie na trasie WWA-Katowice powinny być ukazane wszelkie sytuacje z sygnalizacją na semaforach i co one oznaczają.

Na szczęście PRO gracze wszystko wiedzą o kolei i znają wszelkie instrukcje. Jak tak dalej pójdzie to zostaną sami. Twórcom skończy się kasa i zostaną z trybem singiel gdzie będą mijać boty respawnowane 500m przed nimi.

Nie wiem czemu niektóre społeczności są tak toksyczne.

Edited by Matys
  • Like 1
  • I disagree 2
  • Confused 2
Posted
3 godziny temu, Orzeł85A napisał(a):

HUD w niczym nie  przeszkadza

Ty grasz w tą grę czasem? Weź odpal tryb maszynisty i wciśnij G, szczególnie w nocy.

HUD nie "nie przeszkadza" ale masakrycznie ułatwia grę, np. podając odległość i stan semafora, czy numer pociągu wjeżdżający na stację dla dyżurnego.

I nie cytuj całości tylko fragment do którego się odnosisz - jeśli mogę prosić.

• I agree 2
Posted
2 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

Ty grasz w tą grę czasem? 

Ja gram regularnie w SimRail mi osobiście HUD nie przeszkadza --szanuje ludzi którzy grają bez HUD.

Posted (edited)
4 godziny temu, Arkadio40 napisał(a):

Oczywiście jestem graczem Widmo 😄 

Tak crusader, jesteś widmo 😂

A co do tego serwera jaki nie będzię zostawiamy to twórcom, będzie stworzony to będą nowe wyzwania, nie będzie go to dalej będziemy ciągnąć to co do tej pory.

My na to wpływu nie mamy, plany co będzie dalej już na pewno są na stole kreślarskim. 🙂 

Osobiście czekam na otwarcie drugiej części Łodzi, bo zapowiada się nieżle, jednak idziemy powoli w stronę Częstochowy. 👌

Wydaje mi się temat wyczerpany.

Edited by Spanddark
Posted
11 godzin temu, Matys napisał(a):

bana/perma bo nie ustawiło się przebiegu i maszynista musiał poczekać chwilę.

Z ciekawości, ile takich banów czy kicków dostałeś za to, że maszynista musiał chwilę poczekać?

Nawet jakby było tak jak piszesz, wystarczy sobie wejść na pusty serwer z botami, poświęcić pół h na poznanie danej stacji, w razie wątpliwości zapytać na forum czy discordzie i jak się już nauczy obsługi posterunku to wejść na serwer z innymi graczami. Ja tak robiłem i nic mi się nie stało, że nie grałem od razu na najbardziej obłożonym serwerze.

Dlaczego mamy akceptować, że jedna leniwa osoba psuje rozgrywkę kilu czy kilkunastu graczom? Jest w jakiś sposób lepsza czy uprzywilejowana, bo nie poświęciła 30 minut na naukę obsługi danej stacji?

11 godzin temu, Matys napisał(a):

Tak samo scenariusz z połączeniem dwóch ED250.

Ile razy w trybie multiplayer musiałeś łączyć ED250? Ile była za to banów? Co to ma w ogóle wspólnego z tematem serwera PRO?

Inna sprawa to HUD - nie rozumiem ludzi mających z nim jakieś problemy. Kto chce to sobie włączy, kto chce wyłączy, część pewnie gra tylko z niektórym włączonym pomocami. I kompletnie nie wiem czemu miałoby to się zmienić i czemu innym przeszkadza, że HUD ułatwia ludziom grę.

• I agree 3
Posted
Godzinę temu, zbynak napisał(a):

I kompletnie nie wiem czemu miałoby to się zmienić i czemu innym przeszkadza, że HUD ułatwia ludziom grę.

Grając bez HUD podnosisz sam sobie poziom trudności: 

maszynista może wtedy jechać z błędnym kanałem, nieprawidłową prędkością czy może przegapić wskazania semaforu czy źle oszacować odległość, aby zdążyć wyhamować przed wskaźnikiem końca stacji / S1

dyżurny nie ma informacji jaki pociąg się zbliża do stacji, też łatwo o błąd w kierunku wysłania na peron, pt czy na prawidłowy kierunek, szczególnie jak masz pik w ilości pociągów na stacji,

Teraz z tym nie ma problemu bo w najgorszym przypadku (S1, kierunek) serwer błąd wychwyci. Ale gdyby taki gracz chciał zagrać na PRO, gdzie możliwe że serwer nie będzie korygował takich błędów, to jakiś nerwowy moderator mógłby przesadnie zareagować...

Posted
33 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

maszynista może wtedy jechać z błędnym kanałem, nieprawidłową prędkością czy może przegapić wskazania semaforu czy źle oszacować odległość, aby zdążyć wyhamować przed wskaźnikiem końca stacji / S1

dyżurny nie ma informacji jaki pociąg się zbliża do stacji, też łatwo o błąd w kierunku wysłania na peron, pt czy na prawidłowy kierunek, szczególnie jak masz pik w ilości pociągów na stacji,

Teraz z tym nie ma problemu bo w najgorszym przypadku (S1, kierunek) serwer błąd wychwyci. Ale gdyby taki gracz chciał zagrać na PRO, gdzie możliwe że serwer nie będzie korygował takich błędów, to jakiś nerwowy moderator mógłby przesadnie zareagować...

Problem pojawia się gdy rozdzielczość Twojego monitora oraz moc karty graficznej sprawiają, że nie widzisz dokładnie wszystkich wskaźników, albo wcale ich nie widzisz. I pół biedy tych, które używasz do prowadzenia pojazdu, ale przeoczenie informacji o prędkości, szczególnie nocą, jest bardzo łatwe -> i co w takim wypadku, uznajemy za celowe trollowanie gdy nie zobaczę wskaźnika i będę się wlec?

• I agree 1
Posted
Godzinę temu, PL_Andrev napisał(a):

Ale ja sobie nie chce podnosić poziomu i nikomu nic do tego, niech każdy gra jak chce.

Na serwerze PRO również nie sądzę, że będą jakiekolwiek różnice pod względem HUD, nawet w hardcorowym TD2 można sobie takie ułatwiecze włączać, więc czemu nie miałoby być tak w SR.

Już pomijam, że taka funkcja musiałby być w ogóle w grze, że serwer decyduje, czy mam włączony czy nie HUD - nie sądzę, żeby na 1 serwey uruchamiany weekendowo było coś takiego robione.

Posted
39 minut temu, zbynak napisał(a):

Ale ja sobie nie chce podnosić poziomu i nikomu nic do tego, niech każdy gra jak chce.

Mam dylemat moralny, czy grając jak chcę (czyli bez HUDa) moja szansa na bana z powodu błędów na PRO nie wrośnie zbyt mocno ;) 

Z jednej strony rozumiem zasady i że mod musi być aby tępić dowcipnisiów, ale nie jestem pewien czy moderzy będą mieli na tyle dużą cierpliwość aby weryfikować czy błąd gracza został zrobiony specjalnie czy przypadkiem. Bo błędy to rzecz ludzka, nawet na YT są viewcamy z pomijaniem S1.

Mimo wszystko opcja wyłapania bana za przejechanie S1 już nie bardzo mi się podoba. Nawet serwer PRO powinien dopuszczać jakąś możliwość popełnienia błędów przez gracza. Każdemu się to może zdarzyć, ale obawiam się że mogą byc sytuacje że gracz X zawalił, ale jest ok bo go mod dobrze zna, a Y jest nowy więc wypad.

Może po prostu mam zbyt duże dylematy moralne ;)

Posted
4 minuty temu, PL_Andrev napisał(a):

Mimo wszystko opcja wyłapania bana za przejechanie S1 już nie bardzo mi się podoba. Nawet serwer PRO powinien dopuszczać jakąś możliwość popełnienia błędów przez gracza. Każdemu się to może zdarzyć, ale obawiam się że mogą byc sytuacje że gracz X zawalił, ale jest ok bo go mod dobrze zna, a Y jest nowy więc wypad.

Ja to widzę tak, że przejechanie S1 nie jest zero jedynkowe. Może to być kilkanaście metrów, a może, tak jak w Czechach kilka dni temu, wyjechanie na szlak. Czyli przejechanie hamując, bo się nie wyrobiłeś, co się zdarza, zwykłe upomnienie, ale wyjechanie na szlak to już raczej ban.

• Sad 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy