Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czy ktoś z devów może odpisać co będzie dalej ze średnicówką? Czy będzie Śródmieście?

Nie wyobrażam sobie DLC Warszawa-Łódź bez możliwosci przejazdu średnicówką.

Edited by maszynista_ezt
  • I agree 5
Posted
1 godzinę temu, maszynista_ezt napisał(a):

Czy ktoś z devów może odpisać co będzie dalej ze średnicówką? Czy będzie Śródmieście?

Myślę że spokojnie można poczekać do wydania DLC Łódź, podobno ma być na początku roku (cokolwiek to znaczy).

Posted (edited)

Mam mieszane uczucia co do tej aktualizacji. A na pewno nie powinna ona nazywać się wyjście z Early Access. Dla mnie to dalej jest nieskończony produkt. I nie mówię tylko o edytorze, save itp. Tryb pojedynczego gracza to jakieś nieporozumienie. Miałem duże oczekiwania co do scenariuszy. Zawiodłem się. Poza kilkoma (fajnymi) nowymi scenariuszami w scenerii krakowskiej nic nie zostało poprawione. Dalej nie ma np. samouczka ED250. Pozostałe samouczki i scenariusze nie zostały poprawione pod LUA.

Uruchomiłem scenariusz EIP Warszawa-Kraków. Trzeba sprzęgnąć ze sobą 2xED250. Serio? Jak? Gdzie jest to wyjaśnione? Gdzie samouczek tego mechanizmu? To jest ukończony projekt? Mam szukać manuali do Pendolino po sieci? Pewnie zaraz ktoś to na forum opisze, ale tak nie powinno być.

Chciałem zobaczyć Katowice z lat 80. Pamiętam stary dworzec z młodości. Parowóz mnie nie interesuje więc odpalam scenariusz z Sędziszowa EN57. 10 minut czekam na wyjazd z Sędziszowa i go nie dostaje. Coś mnie tknęło bo ten scenariusz był zbyt podobny do już istniejącego Sędziszów - Katowice. Zaglądam do plików i nie wierze. JSON. Serio? Od kilku miesięcy mamy LUA a tu dostajemy skopiowany NIEDZIAŁAJĄCY scenariusz? Kupę pracy wykonanej w scenerii lat 80-tych a nie ma się po niej jak przejechać.

Brak słów 😞 Nic bym nie napisał gdyby to był po prostu kolejny patch w ramach EA. Mam tylko nadzieję, że wkrótce zostanie to naprawione.

Edited by IR45
  • I agree 7
Posted

Siedzę sobie na nastawni, niecała godzina i wyrzuca z serwera bez powodu. Jadę kibelkiem 40 minut i ponownie rozłączenie z serwerem bez przyczyny. Oczywiście w obu przypadkach nie było restartu serwerów. Dodatkowo co wezmę pociąg na multiplayerze to nie ma papierowego rozkładu wewnątrz pojazdu.

• I agree 2
Posted

Zgadza się. Mimo że bardzo lubię ten symulator i w wolnych chwilach często z niego korzystam, jestem również trochę zawiedziony z niedawnej aktualizacji, która przyjęła nazwę "Exit EA". Przymykałem zawsze oczy na błędy, ponieważ produkt ten ma bardzo duży potencjał. Tego mimo wszystko odmówić nie można i nawet nie chodzi o tryb MP (chociaż wiem, że to jest "gwóźdź programu"), ale symulator pokazuje także spory "pazur" w trybie SP. Szkoda, że nie otrzymaliśmy na wyjście z EA edytora, a zapewniano chyba, że takowy się wówczas ukaże. Jestem w stanie cierpliwie czekać na zmiany i nie wiem, czy jeszcze w nie wierzę. Poprawki pewnie jakieś będą, ale bardzo bym Wam i sobie życzył, aby projekt nie upadł. Szkoda byłoby tak dobrego mimo wszystko "szkieletu", który z odpowiednimi narzędziami mogą dalej poprowadzić użytkownicy. Najpierw jednak narzędzia muszą zostać udostępnione, a użytkownicy wówczas może wykażą chęci, gdy projekt będzie w miarę dopracowany.

• I agree 3
Posted
3 hours ago, maszynista_ezt said:

Absolutnie. Dla mnie główną motywacją do wyczekiwania na to DLC była pełna trasa Skierniewice - Wschodnia. Nie zamierzam kupować jeśli będzie nadal wywalać na Ochocie.

Posted
3 godziny temu, IR45 napisał(a):

Uruchomiłem scenariusz EIP Warszawa-Kraków. Trzeba sprzęgnąć ze sobą 2xED250. Serio? Jak? Gdzie jest to wyjaśnione? Gdzie samouczek tego mechanizmu? To jest ukończony projekt?

Naprawdę? Dali jakieś sprzęganie do jednego z nielicznych scenariuszy 🙂 Fajnie, że napisałeś bo tak przygotuję się psychicznie na wkurw....nie 😁

Posted (edited)

A tak to... już wiem... Dlaczego jak się pisze natychmiast drugi post nie łączy się z wcześniejszym? Forum na takim samym poziomie jak sama gra? 😁

Edited by adamets2
Posted (edited)
2 godziny temu, Lukaszszsz napisał(a):

Siedzę sobie na nastawni, niecała godzina i wyrzuca z serwera bez powodu. Jadę kibelkiem 40 minut i ponownie rozłączenie z serwerem bez przyczyny. Oczywiście w obu przypadkach nie było restartu serwerów. Dodatkowo co wezmę pociąg na multiplayerze to nie ma papierowego rozkładu wewnątrz pojazdu.

Wystarczyło zmienić serwer na PL4 i ponad 2,5 godziny jazdy EIP przebiegło bez problemów z serwerem. Wychodzi na to, że mimo zmniejszenia liczby pociągów, gdzieś tak o 1/4, nadal na PL2 występują problemy z wydajnością i wyrzuca ludzi z gry bez przyczyny.

Edited by Lukaszszsz
Posted

Jak dla mnie ta "aktualizacja" to kompletne rozczarowanie.Moim zdaniem zamiast trasy a'la lata 80 można było zrobić turbokibla,albo EP09,przy CMK i odcinkach Warszawa-Katowice/Kraków bardziej przydatne.Po drugie jestem zawiedziony,bo na odcinku Kraków-Warszawa jest zadanie z pendolino,a pośpieszne tylko Kraków-Sędziszów/Katowice-Kraków a Warszawa-Kraków,Kraków-Warszawa przez CMK,żadnego scenariusza z TLK,IC,albo innym pospiesznym wagonowym składem😡

• I agree 5
Posted
1 godzinę temu, vikingpn89 napisał(a):

Jak dla mnie ta "aktualizacja" to kompletne rozczarowanie.Moim zdaniem zamiast trasy a'la lata 80 można było zrobić turbokibla,albo EP09,przy CMK i odcinkach Warszawa-Katowice/Kraków bardziej przydatne.Po drugie jestem zawiedziony,bo na odcinku Kraków-Warszawa jest zadanie z pendolino,a pośpieszne tylko Kraków-Sędziszów/Katowice-Kraków a Warszawa-Kraków,Kraków-Warszawa przez CMK,żadnego scenariusza z TLK,IC,albo innym pospiesznym wagonowym składem😡

Symulator miał umożliwiać jazdę parowozem, więc normalne jest to, że musieli zrobić odpowiednią scenerię i klimat do jazdy takim pociągiem. Moim zdaniem, z uwagi na to, że EP09 jest coraz mniej na polskich torach, priorytetem powinno być stworzenie Griffina w ramach DLC. Następne w kolejce powinny być pojazdy często spotykane na dostępnych w Simrailu trasach i na DLC Łódź, czyli Impuls, zmodernizowany EN57 (wersja AL) oraz stonki w wersji klasycznej i zmodernizowanej. Można też podejść do tego tak, że raz wydajemy tabor historyczny, raz nowoczesny i wtedy po wydaniu Skody 163, zrobią Griffina, następnie EP09, EN57 AL i stonkę.

Faktycznie, jeżeli ktoś woli grać w Simraila na singleplayerze to problemy ze scenariuszami bardzo uprzykrzają granie. Co innego na multiplayerze, gdzie pomijając problemy z serwerem PL2, można cieszyć się prowadzeniem składów. Chociaż jadąc dzisiaj ponad 2,5 godziny EIP, po aktualizacji rozkładu jazdy można odczuć mniejszy ruch składów. Dyżurni chyba również mają mniejszy natłok pracy w porównaniu do liczby pociągów, jakie trzeba było obsłużyć przed aktualizacją.

• I agree 3
Posted

Ktokolwiek ma problemy z parowozem w samouczku i scenariuszu? Mi raz jedzie raz nie, raz się nie wszystko doczytuje albo w ogóle nie mam podawanego semafora do jazdy tylko cały czas  S1, masakra

Posted
W dniu 13.12.2024 o 22:20, Tuco napisał(a):

cykliczne buczenie w glośnikach

ustaw liczbę samochodów na 0 i sprawdź, czy będzie buczeć. Wg. mnie to Polonez taki dopracowany. Nie wiem czy nie najlepszym określeniem stanu gry byłoby stwierdzenie, że wyszli z EA (early alpha) do EB (early beta) 😉 

• Haha 3
  • I agree 2
Posted
6 godzin temu, qbahn napisał(a):

Nie wiem czy nie najlepszym określeniem stanu gry byłoby stwierdzenie, że wyszli z EA (early alpha) do EB (early beta)

W sumie to poczekałbym jeszcze te 4 miesiące, bo wyjście 1 kwietnia byłoby jak najbardziej uzasadnione.

• Haha 2
  • I agree 1
Posted (edited)

Cytuje komentarze yotube " 

"tworcy sami napisali, ze dysk im na maszynie padl i na szybko kompilowali starsza wersje. To widac po datcie tej wersji czyli 11 grudnia. A nie chcieli przesuwac, bo wiadomo jakie glosy by byly" 

"na angelskim czacie to pisal milek jak sie go ktos spytal. gdzies o 18-19 to pisal i ze na szybko kompiluja starsza wersje zeby wydac chociaz to. Stad te bugi, jakies nieskonczone rzeczy czy tez scenariszu ty (na en) czy tez ten text in polish"

"Był mały patch co usuwa niedziałający scenariusz i kilka jakichś miepotrzebnych plików, kolejny ma być ponoć w niedzielę"

Edited by Marcin Szczecin
  • Like 2
  • Haha 2
Posted (edited)

Bugi wylewają się na każdym kroku, jeżeli ktoś myśli, że wszystkie zostały spatchowane pomiędzy 11 a 13 grudnia, a powodem aktualnego stanu rzeczy jest sytuacja losowa w postaci awarii jednego dysku to jest idealnym klientem na przyszłe DLC.

Pomijając już zupełnie fakt, że awaria jednego dysku powoduje panikę w dniu release 😉 

Edited by Bazinga
  • I disagree 1
  • Thanks 1
  • I agree 3
Posted
Godzinę temu, Bazinga napisał(a):

Pomijając już zupełnie fakt, że awaria jednego dysku powoduje panikę w dniu release 😉 

Dokładnie. Może niech zatrudnią fachowca, który ogarnia co to jest RAID. Najlepiej od razu dwóch, by pracowali redundantnie 😜

Może dobrze przy okazji zatrudnić kogoś, kto zna branżowy angielski i liznął tematyki PR. 🤔 😉

• Haha 1
  • I agree 3
Posted
18 godzin temu, Lukaszszsz napisał(a):

Dyżurni chyba również mają mniejszy natłok pracy w porównaniu do liczby pociągów, jakie trzeba było obsłużyć przed aktualizacją.

I co, to może jest zaleta? To prowadzi do kolejnych absurdów: duże nastawnie gdzie ruch jest jeszcze jako-taki będą jeszcze bardziej oblegane, a te mniejsze będą stały puste. Sorki ale dla mnie jako dyżurnego podstawą zabawy jest zarządzanie ruchem a nie układanie szlaku torowego raz na 20 minut. 

• I agree 4
Posted
2 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

I co, to może jest zaleta? To prowadzi do kolejnych absurdów: duże nastawnie gdzie ruch jest jeszcze jako-taki będą jeszcze bardziej oblegane, a te mniejsze będą stały puste. Sorki ale dla mnie jako dyżurnego podstawą zabawy jest zarządzanie ruchem a nie układanie szlaku torowego raz na 20 minut. 

Polecam Grodzisk nocą. Nie ma w co rąk włożyć

• Haha 2
Posted (edited)
4 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

Słowo klucz "chociaż" w poprzednim moim zdaniu, którego nie zacytowałeś, powinno wskazać Tobie, że to jest negacja z mojej strony w sprawie zmniejszenia liczby pociągów. Przeczytaj jeszcze raz poniższy fragment mojej wypowiedzi:

"Co innego na multiplayerze, gdzie pomijając problemy z serwerem PL2, można cieszyć się prowadzeniem składów. Chociaż jadąc dzisiaj ponad 2,5 godziny EIP, po aktualizacji rozkładu jazdy można odczuć mniejszy ruch składów. Dyżurni chyba również mają mniejszy natłok pracy w porównaniu do liczby pociągów, jakie trzeba było obsłużyć przed aktualizacją."

Edited by Lukaszszsz
Posted
9 minut temu, Lukaszszsz napisał(a):

Słowo klucz "chociaż" w poprzednim moim zdaniu, którego nie zacytowałeś, powinno wskazać Tobie, że to jest negacja z mojej strony w sprawie zmniejszenia liczby pociągów.

Można było wnioskować że mniejszy ruch składów ma swoje dobre strony, bo i dyżurny mam mniej roboty (mniejsze ryzyko opóźnienia w podawaniu sygnałów i priorytetyzacji skłądów) jak i mniejsze opóźnienia dla prowadzących pociągi (brak potencjalnych korków na szlakach). Nie zrozumieliśmy się.  

• I agree 1
Posted

Najbardziej jaka rzecz mnie denerwuje to Multiplayer i ludzie którzy porzucają składy które przejechały pół trasy i została tylko nudna część zamiast dojechać do końca. Po cholere bierzesz jak i tak nie jedziesz całej trasy 

• Haha 10
Posted
2 minuty temu, Roxy Migurdia napisał(a):

Po cholere bierzesz jak i tak nie jedziesz całej trasy 

1. skąd wiesz, czy porzucają? Mnie na ten przykład czasem wywala z serwera, bez podania przyczyny

2. krzywdy wielkiej nie robią - minie efekt nowości, to sobie przejedziesz od A-Z każdym możliwym składem 😉 

• I agree 7
Posted
1 godzinę temu, Roxy Migurdia napisał(a):

Najbardziej jaka rzecz mnie denerwuje to Multiplayer i ludzie którzy porzucają składy które przejechały pół trasy i została tylko nudna część zamiast dojechać do końca. Po cholere bierzesz jak i tak nie jedziesz całej trasy 

Najlepiej powinni dodać kary umowne. Przy porzuceniu składu 5zł za każdy kilometr do stacji końcowej i blokada MP do czasu uregulowania płatności 😄

• Haha 6
Posted (edited)
3 godziny temu, Roxy Migurdia napisał(a):

składy które przejechały pół trasy

Poniekąd rozumiem co chcesz przekazać bo też chciałbym zawsze zaczynać od początku biegu pociągu i kończyć na jego końcu. Dlatego kiedyś proponowałem możliwość segregowania pociągów podczas ich wyboru po tym na jakim procentowo etapie trasy dany pociąg jest.

Zapewne można by było to jakoś rozbudować aby nowe pociągi pojawiały tak jak dotychczas, ale jeżeli nikt ich nie obejmie przez pierwsze powiedzmy 5% trasy to takie pociągi by znikały, po to aby rozpocząć swój bieg od nowa za kilka minut. Wiem, że miałoby to swoje minusy takie jak ciągle zmieniający się rozkład i puste lokacje na mapie do których AI nigdy by nie dojechało, ale z 2giej strony rozładowało by to ruch i odciążyło serwery. Aczkolwiek sam nie jestem przekonany czy chciałbym aby takie rozwiązanie zostało wprowadzone.

A już tak przy okazji to widzę że ludzie przejrzeli na oczy i w końcu pojawiają się adekwatne oceny na steam a nie jakieś zaoczne zachwyty nad grą.

simrail_oceny.png

Edited by Rafał

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy