bart_dem Posted Sunday at 03:26 PM Posted Sunday at 03:26 PM 48 minut temu, adamets2 napisał(a): Od roku się nastawiałem na to DLC. Ale rok temu byłem przekonany, że o tej porze będzie już save. Nie pisałem w sensie, że producent obiecał na święta bo tego nie śledzę. Pisałem z perspektywy tego wątku i pierwszego postu gdzie ponad rok temu obiecywano 1-3 miesiące: zarówno save jak i to DLC! Dlatego nieco złośliwie zadałem pytanie na święta, którego roku. Dodatkowo po co pisać "coming soon" od końcówki zeszłego roku jak ma być na maj? A o tej obietnicy na maj nawet nie wiedziałem. Nie, Ty nie jesteś złośliwy, Ty po prostu jesteś żałosny. 1
adamets2 Posted Sunday at 03:30 PM Posted Sunday at 03:30 PM (edited) Żałośni to są producenci gry, którą wydali w XXIw i od niemal 5 lat nie potrafią dodać save gdzie ta funkcja już była na Amigach w 1992 r. 🙂 Przypominam, że SimRail to nie darmowa Maszyna albo jakiś bezpłatny mod tylko gra za którą płacimy. Trzeba mieć, nie wiem, zero pomyślunku żeby myśleć, że gracz poświęci 4 albo 5 godzin żeby grać ciurkiem + do tego scenariusze gdzie nie da się przejechać na czas. Edited Sunday at 03:42 PM by adamets2 2 3
adamets2 Posted Sunday at 03:46 PM Posted Sunday at 03:46 PM W dniu 12.04.2025 o 10:09, Masterczulki napisał(a): Nie minęła jeszcze połowa miesiąca, w którym ma wyjść DLC, a ty już narzekasz? A jak Ty się do czegoś zobowiązujesz, np. na dostarczenie towaru w przyszłym tygodniu, zawsze dostarczasz owy towar w poniedziałek o 7 rano? Czy jednak termin "przyszły tydzień" pozwala na dostarczenie towaru do piątku? Jakbym się zobowiązał do dostarczenia towaru w ciągu 1-3 miesięcy z adnotacją, że może być spóźnienie to licząc spóźnienie nawet 2x tyle, a nawet 3x tyle dostarczyłbym max. po 6 do 9 miesiącach! 2
tommy99991 Posted Sunday at 04:21 PM Posted Sunday at 04:21 PM A Kolega rozumiem został przymuszony siłą do zakupu w/w produktu? 1 2 2 1
zbynak Posted Sunday at 04:53 PM Posted Sunday at 04:53 PM (edited) @tommy99991Co to za pytanie w ogóle? Jak ktoś coś kupił z własnej woli to nie może tego produktu krytykować? Absurd. Szczególnie, że można było kupić mając przed oczami roadmapę z "1-3 miesiące*" oraz inne obietnice twórców, a teraz czuć słuszny żal, bo cała praca idzie w dodatkowe płatne DLC, a funkcji obiecanych w wersji podstawowej, opłaconej dawno temu nie ma. Edited Sunday at 04:54 PM by zbynak 7
misiek_131415 Posted Sunday at 05:11 PM Posted Sunday at 05:11 PM (edited) 56 minut temu, tommy99991 napisał(a): A Kolega rozumiem został przymuszony siłą do zakupu w/w produktu? To jest złożony problem. Napiszę Tobie na moim przykładzie. Gdzieś tam wpadłem na jakiś filmik z simraila. Chyba Bonkola. Zaciekawiła mnie gra. Pobrałem demo. Pograłem chyba 2 dni. Wszedłem na forum. Przeczytałem co ma być w grze. Kupiłem. Kupiłem mając nadzieję że to i owo będzie. I w sumie 2 lata mineły i nie ma tego. A miało być za pół roku:)))) Po jakimś czasie odpuściłem i tak już z dystansem patrzę na to. Ale niesmak pozostał. Negatyw na steam wystawiłem i więcej nie mogę nic zrobić:) Nie chce mi się wracać do tematyki sprzed roku. Ale fakt pozostaje jeden. Naobiecywali gruszek na wierzbie, złapali graczy na to. Trzeba było od początku uczciwie mówić że małe studio, małe siły do tworzenia gry, że simrail to produkt poboczny głownego celu jakim są symulatory. I że nieprędko doczekamy się chyba jakiś tras poza DLC Łódz i DLC Łódz Okolice. Kupiłem grę następny dzień po ukazaniu się tego co pokazuje poniżej. Kupiłem 10 marca 2023roku. Mamy 13 kwietnia 2025. Nadal uważasz że widziały gały co brały? Nadal uważasz że ja dostałem to za co zapłaciłem 10 marca 2023 widząc komunikat na steam że wyjście z EA będzie w czerwcu 2023? Więcej się nie wypowiadam na temat tej parodii z zapowiedziami i tym co otrzymaliśmy. Szkoda czasu i nerwów na to. A jak ktoś powie że manewry mamy na single albo INT9. 9 marca 2023 tryb single nie istniał. Było tylko multi. Co z DLC Drezno zapowiedzianym w czerwcu 2023 jak dobrze pamiętam? Żal.pl :((((( Edit. Jeszcze brak passenger mode Edited Sunday at 05:18 PM by misiek_131415 1 8
tommy99991 Posted Sunday at 06:35 PM Posted Sunday at 06:35 PM (edited) Nie no ok, poniekąd nawet się z Tobą zgadzam w paru kwestiach ale staram się tez być obiektywny wobec twórców... równiez "ludzi" 😄. Prace manewrowe poniekąd są w scenariuszach w trybie singleplayer, fakt ze twórcy trochę nie potrzebnie rozbujali wyobraźnie graczy daleko idącymi planami strzelając Sobie przy tym delikatnie w kolano zamiast trzymać się "ok, kończymy jedno - planujemy następne". Najlepszy przykład: wersja full ale edytor scenariuszy niedostępny :D. No ale coz, takie ich prawo to ich produkt. Kiedyś nie było czegoś takiego jak steam i żadnych update'ów i tez się grało :P. Wracając do mojego punktu widzenia, kupując Simraila w wersji EA (który również jak to nie które wersje EA mógł zakończyć działalność z dnia na dzień) wiedziałem ze kupuję symulator w którym mogę pojeździć i po dyżurować na dostępnym otwartym odcinku, a nie ze kiedyś będzie nie wiadomo co i jeszcze trasa na księżyc przy okazji. W tej kwestii to co widziałem to mam. Jazda pociągiem jest? Jest, możliwość dyżurowania na otwartym świecie odcinku CMK jest? jest. Bynajmniej dla mnie to jest priorytetem w tego typu gatunku gry i cieszę się ze mam chociaż to co jest i doceniam samo zaistnienie takiego czy innego podobnego produktu 🙂 Nie znalazł się jeszcze taki co by wszystkim ze wszystkim dogodził. Po prostu staram się podchodzić do tego tematu w taki sposób że mniej narzekania i marnowania czasu na rozmyślanie co by było gdy by a więcej zabawy z ludźmi dookoła i z tym co jest i co mamy na chwilę obecną 🙂 Edited Sunday at 06:58 PM by tommy99991 2
tommy99991 Posted Sunday at 06:38 PM Posted Sunday at 06:38 PM 1 godzinę temu, zbynak napisał(a): bo cała praca idzie w dodatkowe płatne DLC Biznes jest biznes, produkt musi na Siebie zarabiać 😄
zbynak Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 15 godzin temu, tommy99991 napisał(a): Biznes jest biznes, produkt musi na Siebie zarabiać 😄 Jest jeszcze coś takiego jak etyka biznesu 🙂 Dodatkowo już nie jeden się przejechał na obiecywaniu gruszek na wierzbie i późniejszym zderzeniu z realiami 😉 2
dgr_5057 Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago W dniu 12.04.2025 o 10:49, mluczak.kutno napisał(a): Styczeń 2024. Rocznicowa roadmapa twierdzi, że "Łodź- Warszawa DLC" jest tuż tuż w zasięgu ręki, bo najpóźniej za trzy miesiące. Oczywiście nie zabrakło przy tym zapisie gwiazdki, tej magicznej gwiazdki która równie dobrze może oznaczać, że dodatek wyjdzie za kilka lat. Mamy kwiecień roku 2025, "1-3 miesiące" wreszcie zbliżają się do końca. Portfele już gotowe? Kolega szuka zapisu gry? Już go ma, co prawda w dwóch scenariuszach od społeczności, ale ma. Jeden potężny deweloper przysiadł, rozkminił i znalazł rozwiązanie. Rozwiązanie, które IMHO powinno stać się standardem przy tworzeniu scenariuszy w SR. Jak nie próbowałeś tych scenariuszy to spróbuj. Warto. Zapis jest w jednym z podanych wcześniej scenariuszy?
adamets2 Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago (edited) 17 godzin temu, tommy99991 napisał(a): Prace manewrowe poniekąd są w scenariuszach w trybie singleplayer, Wciąż zabugowane/nieczytelne jak na moment wydania? Czy już poprawione? Bo się odechciewa grać jak 3 razy się podchodzi, a komunikat w radiu jest mylący i trzeba po YT sięgać żeby przejechać. Takie oto manewry zrobili. Pisałem o tym i inni zaraz po tym "wyjściu z EA"... Nie dość, że gigantyczne opóźnienia to nawet mimo tego wiele rzeczy nie było ok. Rzucili wam obietnicę DLC za który zapłacicie i widzę, że po paru miesiącach włączyła się taryfa ulgowa. 🙂 Na steam zresztą też już bardzo pozytywne opinie. Pisałem o tym, że tak będzie to mi część osób pisała, że nigdy. A tu cyk. Proszę - parę miesięcy i już jest "ok"... 🙂 Ale dla wytłumaczenia producentów powiem jedynie tyle, że nie różnią się zbytnio od 90% całego gamingu gdzie gry są na premierę zabugowane. Ja niestety bez save już się nie dotykam do tej gry. Będzie to kupię i DLC z Łodzią i zacznę z powrotem grać. Nie chodzi nawet o czas, ale jak jest zabugowany scenariusz to jak się ma save można wrócić do ostatniego punktu kontrolnego, a nie rozpoczynać od początku. Niech gdzieś po drodze z Łodzi do Warszawy znów wprowadzą "manewry" gdzie albo nie będzie wiadomo o co chodzi z radia albo po prostu zabugowane i męczyć się znów kilka godzin zaczynając za każdym razem od nowa? Nie dla mnie i nie za PLN. Będzie save wracam do SimRail. Nie będzie - nie wracam czego zresztą bardzo żałuję. Piszę po prostu jak jest - bez żadnego hejtu czy narzekania dla narzekania. Chcę czerpać rozrywkę z tak fajnej gry, a nie męczyć się ze sprawami technicznymi. Wolę poczekać na ten save i mieć z tyłu głowy, że mam normalną grę i się nią cieszyć niż teraz całkowicie się już zrazić. Edited 20 hours ago by adamets2 3
mluczak.kutno Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Godzinę temu, dgr_5057 napisał(a): Zapis jest w jednym z podanych wcześniej scenariuszy? To nie zapis sensu stricte. Punkty kontrolne a w zasadzie nawet bardziej możliwość rozpoczęcia scenariusza w kilku, z góry zdefiniowanych momentach. Niby jeden scenariusz a wraz ze zdarzeniami losowymi i dowolnością w zakresie pogody, czasu oraz prowadzonej lokomotywy, daje mnóstwo możliwości. A chodzi mi o scenariusze z tego tematu: https://forum.simrail.eu/topic/10505-patwrobel-misja-2-łazy-cargo/ O ile dobrze pamiętam, w jednej paczce z tego tematu pobierasz od razu scenariusz Cargo oraz Regio. 1 1
adamets2 Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Scenariusz podzielony na kilka malutkich podczęści. Zaczyna się od początku na innej stacji jak w JRE. To nie ma nic wspólnego z save. Nie ma wcześniejszego opóźnienia, zdobytych wcześniej pkt. itp. 1
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now