Jump to content

Recommended Posts

Posted
7 godzin temu, PeVoo napisał(a):

Bo połowę ruchu ja robiłem 😛 a ostatnio mnie wcięło 😛

Jak dobrze się odciąć od tego wszystkiego, powiem Wam. Teraz przychodzę po czasie i proszę bardzo: tu info, że podobno już prawie jest save, tutaj komunikacja odżyła, a tam proszę co się pojawiło mi w powiadomieniach:

Nie da się w tamtym wątku co prawda odpisać z jakiegoś powodu, więc napiszę tu:
Nie wiem jak z realizmem tego dźwięku, bo nie byłem w tej lokomotywie i nie mogę ocenić, a brzmi on teraz znacząco inaczej niż poprzedni (a także niż ten z filmu z prawdziwej lokomotywy który kiedyś podlinkowałem) - może ktoś tutaj kto był w środku to oceni - natomiast potwierdzam, że upierdliwy pisk zniknął i w tym nagraniu go nie słychać (zarówno na głośnikach jak i na słuchawkach moich), także dziękuję bardzo (nawet jeśli nie jest realistyczny). Już wiem czym teraz będę jeździć przez jakiś czas (o ile to wyszło już w ostatniej aktualizacji, jeszcze nie sprawdziłem).

Także postarajcie się i rozegrajcie kolejną aktualizację z głową, a może coś z tego jeszcze będzie, bo z tego co właśnie patrzyłem, to pod każdym postem o aktualizacji główny temat to "nadal brak sejwów" i hejty za to. Jeśli sejwy wyjdą teraz razem z jakąś fajną nową zawartością lub funkcjonalnością (darmową, bo płatna tylko wkurzy bardziej już wkurzonych ludzi), to potencjalnie ludzie mogą się jeszcze przeprosić z grą. Odpadnie główny zarzut wreszcie i powód do linczu. Na pewno będą głosy, że "no ale ile im to zajęło!", więc dodatkowy kontent mógłby to ułagodzić i sprawić, że dużo takich ludzi zmieni zdanie i załączy im się entuzjazm. Sam przecież od razu zacznę przechodzić wszystkie scenariusze singlowe po kolei jak tylko wyjdzie save. Też od lat czekam na to przecież. Także powodzenia. Najpierw dobra marka, potem kasiora - nie odwrotnie.

Od tego czasu sporo zmieniło się. Od początku roku jest inne zarządzanie projektem (czy to ludzie, czy sposób, nie wnikam), pojawiają się częściej aktualizacje, kontakt na linii twórcy-gracze uległ wyraźnej poprawie i została załatwiona przykra sprawa z brakującym wagonem (i to w jaki sposób!). Z tego co pamiętam, możliwość zapisu gry będzie udostępniona wraz Warsztatem Steam (żeby wszystko ze sobą ładnie grało). Idzie to w naprawdę dobrym kierunku

• Like 3
  • Thanks 1
  • I agree 3
Posted
8 godzin temu, PeVoo napisał(a):

Także postarajcie się i rozegrajcie kolejną aktualizację z głową, a może coś z tego jeszcze będzie, bo z tego co właśnie patrzyłem, to pod każdym postem o aktualizacji główny temat to "nadal brak sejwów" i hejty za to. Jeśli sejwy wyjdą teraz razem z jakąś fajną nową zawartością lub funkcjonalnością (darmową, bo płatna tylko wkurzy bardziej już wkurzonych ludzi), to potencjalnie ludzie mogą się jeszcze przeprosić z grą. 

Nie bądźmy przesadnymi optymistami. Aby SimRail był naprawdę dobry i mógł rywalizować z konkurencją to zakres "do zrobienia" jest naprawdę spory:

• trasa Pabianice-Jaktorów i błędy które niewątpliwie wypłyną - dewsi ani "testerzy" nie są w stanie wszystkiego sprawdzić czy przewidzieć,
  • odpowiednia gęstość ruchu - wciąż jest problem ze słabym ruchem na Zagłębiu i samym Śląsku od wejścia Krakowa a ma jeszcze dość kilkanaście nowych kierunków do obsługi, 
  • edytor - nie znamy zakresu funkcjonalności, jedna wielka niewiadoma, 
  • scenariusze - część niby jest, ale pod JSON i część z nich jest BARDZO uboga merytorycznie. Grając na jednym z nich nie spotkałem ani jednego składu AI. Żałowałem straconego czasu, bo tą trasę mogłem przejechać na multi mijając inne składy i słuchając dyskusji graczy z dyżurnymi,
  • brakujące duże nastawnie (Kraków, Wawa) - nie wiem czy Wawa miała być, ale przy popularności samych dyżurek (szczególnie tych o dużym natężeniu ruchu) i ich potencjalnym wpływie na ruch (korki) ich brak w grze to jednak spory minus,
  • screenów z nastawni Widzew też nie widziałem, a to 2-ga po Koluszkach najważniejsza nastawnia z planowanego dodatku,
  • nastawnie mechaniczne na trasie Tunel-Bukowno (plus Dańdówka), to będzie spore wyzwanie dla dyżurnych, ale też trochę bugów może się wysypać,

Co jeszcze powinno się znaleźć:

• automatyczny system ratingowy dla scenariuszy, oparty o punkty zbierane przez gracza,
  • dla dyżurnych i zwiększeniu atmosfery gry - ruch wjazdowy / wyjazdowy na kierunki nie obsługiwane przez grę (np. Katowice-Wrocław, Kraków-Rzeszów), tutaj Warszawa (pod względem atmosfery) się akurat mocno wyróżnia na plus - widać sporo tych składów co to skończyły lub zaczynają bieg, brakuje tego w Katowicach, a zwłaszcza w pustym Krakowie. 

Inne:

• promptery podpięte pod rozkład jazdy pociągu (przydatne przy edytorach scenariuszy)
  • manerwy (multi) - wytaczanie składu na perony i wtaczanie na bocznice, tego mi osobiście brakuje na multiku
  • manerwy towarowe (multi) - łączenie lub rozłączanie składów towarowych na Idzikowicach - ta stacja jest wręcz stworzona do takiej zabawy,
  • rozkazy pisemne (multi) - też miały być, ale bez nich można żyć,
  • wciąż istniejące niedoróbki na trasie Tunel-Kraków (jeżdżą już samochody w Zastowie?) 

Silnik gry:

• optymalizacja - gram na GFN a mimo to nie mogę grać na pełnych teksturach, bo się wiesza XDDD
  • fatalne światła lokomotyw w nocy widziane przez innych graczy, to chyba najsłabszy graficznie element gry,
  • dźwięk - czasem gwizdki odjazdu słyszane w nastawni dobre kilkadziesiąt metrów dalej,

• I agree 5
Posted (edited)

Ja bym spośród tej litanii powyżej najbardziej poparł te 3 (bo szczerze, to połowy nie rozumiem nawet więc nie widzę problemu):

• automatyczny system ratingowy dla scenariuszy, oparty o punkty zbierane przez gracza,
  • manerwy (multi) - wytaczanie składu na perony i wtaczanie na bocznice, tego mi osobiście brakuje na multiku
  • manewry towarowe (multi) - łączenie lub rozłączanie składów towarowych na Idzikowicach - ta stacja jest wręcz stworzona do takiej zabawy,

No i oczywiście edytor (chociaż jeśli to nie jest pełny edytor scenerii itp - tak jak kiedyś sobie narobiłem nadziei że będzie - to i tak nie ma to większego znaczenia, bo i tak lepsze będą firmowe dopracowane scenariusze na singla, a żeby to w ogóle mogło być użyteczne to potrzebny jest publiczny serwer dla ludzi do uploadowania scenariuszy i oceniania zrobionych przez innych).

Moje krytyczne punkty zapewne pamiętacie (nie licząc sejwów). Przede wszystkim dobre scenariusze (i tutoriale) na singla i system ich zaliczania (ocen), żeby był jakiś cel tej gry.

Edited by PeVoo
Posted (edited)
8 godzin temu, KOlorowy napisał(a):

Od tego czasu sporo zmieniło się. Od początku roku jest inne zarządzanie projektem (czy to ludzie, czy sposób, nie wnikam), pojawiają się częściej aktualizacje, kontakt na linii twórcy-gracze uległ wyraźnej poprawie i została załatwiona przykra sprawa z brakującym wagonem (i to w jaki sposób!). Z tego co pamiętam, możliwość zapisu gry będzie udostępniona wraz Warsztatem Steam (żeby wszystko ze sobą ładnie grało). Idzie to w naprawdę dobrym kierunku

Można się z tym zgodzić, ale można też powiedzieć, że u konkurencji też się w tym roku wiele zmieniło, bo wydają w ciągu 3 miesięcy 5 nowych tras. Z nowymi lokomotywami i wagonami. I to jest niestety porównanie skali obu projektów. Nie piszę tego, żeby zrobić przykrość twórcom. Po prostu żal, że nie ma nowych torów do objechania.

Edited by MALECKI
Posted
15 godzin temu, MALECKI napisał(a):

Po prostu żal, że nie ma nowych torów do objechania.

Tylko że konkurencja nie ma multi i grywalnych dyżurek, ale za to ma wysokie ceny. Zapomniałeś?

• I agree 3
Posted
13 minut temu, maszynista_ezt napisał(a):

W kwietniu DLC a tutaj nikt nic nie pisze?

Nie wiem, co tutaj można jeszcze więcej napisać. Wszystko wiadomo, poza ceną. Czekamy i tyle

• I agree 2
Posted (edited)
Godzinę temu, maszynista_ezt napisał(a):

A poza tym co mi po DLC? Ja już powiedziałem, że nie kupuję nic więcej po tej akcji z przedwczesnym wytrysjściem z EA. Trzy ciężkie wtopy były, które zniszczyły moje zaufanie (do 3 razy sztuka). Dopiero jak zobaczę, że nie jest to skok na kasę tylko naprawdę będzie dotrzymywanie obietnic i jakość, to wtedy zacznę kupować. Teraz to co najwyżej na -75%, jeśli będzie warto i pod warunkiem, że będą na Steamie dobre opinie ludzi, którzy kupili i przetestowali (no i pozytywne recenzje na jutubie).

Sorry, ale ja JUŻ zapłaciłem więcej za tę grę (kota w worku) niż ludzie, którzy kupowali na "premierze" widząc co jest (i czego nadal nie ma). A ja wyjście z EA uznaję za oficjalne stwierdzenie "to już jest to co miało być" oraz za oficjalne zrzeknięcie się obowiązku dalszego rozwoju gry i możliwość zawinięcia się w każdym jednym momencie bez podania powodu. Za duże ryzyko na dopłacanie w ciemno jak dla mnie.

Edited by PeVoo
  • I disagree 1
  • I agree 3
Posted

Zgadzam się z @PeVoo, dalej nie dostaliśmy części rzeczy mających być na "wyjście z EA" (np. nastawnie mechaniczne i brakujące nastawnie na mapie), więc do kupowania DLC podchodzę z dużą rezerwą. Jak cena będzie niska to kupię, jak nie to podziękuję. Tym bardziej, że obecnie serwery działają jak działają, więc i tak za dużo się nie pogra. Tak, pisali, że naprawią. O nastawniach też wiele pisali.

A jeszcze przecież DLC Łódź zostanie podzielone na dwie części i teraz otrzymamy tylko jedna, mniejszą niż było zapowiadane. Jakby nie patrzeć nie zachęca mnie to do zakupu. Czekanie kilkanaście miesięcy na obiecany do DLC Cargo wagdon już mnie nauczyło ostrożności co do obietnic tutaj.

• I agree 3
Posted
9 godzin temu, KOlorowy napisał(a):

Nie wiem, co tutaj można jeszcze więcej napisać. Wszystko wiadomo, poza ceną. Czekamy i tyle

Wszystko? A zakres DLC part1 / part2, lista grywalnych nastawni?

A rzeczone niespodzianki, które były wspominane?

Można jeszcze pytać o zaległą nastawnię Kraków. O nastawnie mechaniczne nie zapytam, bo tutaj powoli tracę wiarę.

• I agree 4
Posted
10 godzin temu, maszynista_ezt napisał(a):

A o czym tu gadać. Punkt ciężkości każdej simrailowej dyskusji przenosi się na discorda, tam też w sumie ciągle te same osoby się odzywają.

Do DLC osobiście mam bardzo mieszany stosunek, chociaż jeszcze jakiś czas temu chciałem go kupić z samego sentymentu dla kolejowych szlaków, które przemierzałem za młodu. Teraz wciągnąłem się w spalinowe klimaty z innych symulatorów i przynajmniej póki co Gagary i szerokotorowe Tamary wygrywają pojedynek z Siódemką latającą na Skierniewice. Może kiedyś do Simraila wyjdzie "LHS DLC"...

Popatrzyłem sobie na promocyjne screeny Łodzi, obejrzałem trailer i... No, krajobrazy ładne, chociaż jak ktoś w pewnym miejscu zauważył, roślinność bez ładu i składu. Mniejsza o to, to tylko drzewa. Bardziej mnie rozczarował brak taboru charakterystycznego dla tych okolic- tj Impulsów i Flirtów z ŁKA. Z tego, co wyczytałem, ma być tylko i aż kolejne malowanie Kibla. Ludzie tutaj i na Discordzie przerzucają się swoimi teoriami o dostępnych w DLC nastawniach a nikt nie rozmawia o jakże przecież istotnym w symulatorze taborze. Wagony kontenerowe (bardzo fajne zresztą) wystarczą, czy tutaj już tylko sami dyżurni grają?

Ps. Wiecie, kto robi sobie Flirta z pełnym błogosławieństwem ŁKA? Nie, nie Simkol.

• I agree 4
Posted
6 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a):

A o czym tu gadać. Punkt ciężkości każdej simrailowej dyskusji przenosi się na discorda, tam też w sumie ciągle te same osoby się odzywają.

Do DLC osobiście mam bardzo mieszany stosunek, chociaż jeszcze jakiś czas temu chciałem go kupić z samego sentymentu dla kolejowych szlaków, które przemierzałem za młodu. Teraz wciągnąłem się w spalinowe klimaty z innych symulatorów i przynajmniej póki co Gagary i szerokotorowe Tamary wygrywają pojedynek z Siódemką latającą na Skierniewice. Może kiedyś do Simraila wyjdzie "LHS DLC"...

Popatrzyłem sobie na promocyjne screeny Łodzi, obejrzałem trailer i... No, krajobrazy ładne, chociaż jak ktoś w pewnym miejscu zauważył, roślinność bez ładu i składu. Mniejsza o to, to tylko drzewa. Bardziej mnie rozczarował brak taboru charakterystycznego dla tych okolic- tj Impulsów i Flirtów z ŁKA. Z tego, co wyczytałem, ma być tylko i aż kolejne malowanie Kibla. Ludzie tutaj i na Discordzie przerzucają się swoimi teoriami o dostępnych w DLC nastawniach a nikt nie rozmawia o jakże przecież istotnym w symulatorze taborze. Wagony kontenerowe (bardzo fajne zresztą) wystarczą, czy tutaj już tylko sami dyżurni grają?

Ps. Wiecie, kto robi sobie Flirta z pełnym błogosławieństwem ŁKA? Nie, nie Simkol.

Maszyna robi tabor ŁKA z ich błogosławieństwem. Swoją drogą graficznie prawie dorównują tej produkcji. A jeżeli o zapowiedzi DLC Łódź-Wawa chodzi. Wskierniewicach nie ma parku przed dworcem tylko puste pole, co za problem obsadzić drzewami, chociaż jedną linią żeby w miarę zbliżone to było. Mnie to ciekawi bo za dziecka mieszkałem przy tej linii. Ciekawi mnie jak odwzorowali całą trasę bo na pamięć znam do Koluszek. 

Posted (edited)
9 godzin temu, mluczak.kutno napisał(a):

Może kiedyś do Simraila wyjdzie "LHS DLC"...

@Królik Uszasty

W sumie na multi można by wrzucić parowóz na LHSa?

Z niczym to nie koliduje, a by sobie jeździło tam i z powrotem, bo dlaczego by nie. Trasa jest, sygnalizacja też jest... Mozna by zrobić dobrze graczom, będą się bili o wejście jak o miejsce w kolejce w biurach paszportowych przed '89 XD

Edited by PL_Andrev
Posted (edited)
45 minut temu, PL_Andrev napisał(a):

Ten parowóz jest normalnotorowy, LHS to linia szerokotorowa. Domyślam się, że pewnie jakieś 90% graczy nie zauważy, co jest nie tak, ale bez przesady- nie róbmy tutaj cyrku z realizmem 🙂 LHS (i w sumie ta gra w ogóle) potrzebuje prawdziwego diesla.  W Maszynie i TD2 jest teraz ofensywa zarówno spalinowych tras jak i spalinowego taboru, szczerze mówiąc cieszy mnie to, bo ileż można było śmigać siódemkami 🙂

3 godziny temu, dgr_5057 napisał(a):

Maszyna robi tabor ŁKA z ich błogosławieństwem.

Ekipa od nieoficjalnych dodatków, ale i tak trzymam kciuki, żeby ten model jakoś do paczki maszynowej się dostał 🙂

Edycja. Tak a propos parowozów. Paczcie, jak parowa ciuchcia wygląda i dymi w grze, która z pociągami ma absolutnie zero wspólnego (bo to symulator latania).

https://www.youtube.com/watch?v=h6sj77goPeg

Edited by mluczak.kutno
  • Like 1
Posted (edited)
W dniu 15.03.2025 o 09:58, PL_Andrev napisał(a):

Tylko że konkurencja nie ma multi i grywalnych dyżurek, ale za to ma wysokie ceny. Zapomniałeś?

Masz rację, tylko co to zmienia? Każda obecnie gra, która opiera się na mapach - niezależnie czy jest to gra transportowa, strategia czy strzelanka - żyje z tego, że jest jakaś różnorodność map, która zapewnia różnorodość gry. Chyba, że ktoś wypuszcza od razu cały globus, jak Flight Simulator 😉 Multi w Simrail jest wspaniałe, ale tej grze dokucza JEDNOSTAJNOŚĆ. Gdyby były ze 4 takie mapy jak ta obecna, to moim zdaniem gra miałaby o wiele więcej graczy. Niestety, ale gry tego typu utrzymują się z wypuszczania nowych map.

Edited by MALECKI
  • I agree 1
Posted
3 godziny temu, mluczak.kutno napisał(a):

Ten parowóz jest normalnotorowy, LHS to linia szerokotorowa. Domyślam się, że pewnie jakieś 90% graczy nie zauważy, co jest nie tak, ale bez przesady- nie róbmy tutaj cyrku z realizmem

I tak i nie - akurat w SR to linia normalnotorowa. I chętnie bym się przejechał LK62 na multiku coby zobaczyć pracujący parowóz XD 

1 godzinę temu, MALECKI napisał(a):

Masz rację, tylko co to zmienia? 

W moim przypadku akurat dużo - jakoś wolę siedzieć na dyżurkach, a towarem pojechać okazjonalnie. Dziś moja aktywnosć na SR to 2-3 godz na Szeligach i bawiłem się przednio. Są zjazdy, wjazdy, są dziobaki, towary... i są problemy jak to wszystko pospinać.  

Posted
11 godzin temu, PL_Andrev napisał(a):

I tak i nie - akurat w SR to linia normalnotorowa.

Już miałem coś powiedzieć o podejściu do realizmu w tej produkcji, ale jednak nie. Szkoda strzępić jęzora.

13 godzin temu, MALECKI napisał(a):

Gdyby były ze 4 takie mapy jak ta obecna...

To i tak IMHO byłoby nudno. Jeżeli komuś te setki kilometrów już dostępnych torów nie wystarczy, to i 4x tyle znudzi się szybko 🙂 Tu po prostu trzeba zmienić pomysł na tego całego multi. Od tych już ponad 2 lat klepany jest ciągle ten sam schemat, pociąg pojawia się na krawędzi mapy i tamże znika. Żadnych manewrów, żadnego startu zimnej lokomotywy. Ciężko ocenić, ile potencjału tej gry idzie w ten sposób w piach.

Kolejna rzecz. Tabor i jego różnorodność... Z chęcią zamiast 4x tyle torów, zobaczyłbym w tej grze 4x taką liczbę wagonów różnorakich (albo chociaż 4x tyle nowych malowań do tych, co już są).

• I agree 7
Posted
20 godzin temu, zbynak napisał(a):

@adamets2Nie, jeszcze długa droga do save 😞

No to w takim razie jeszcze i długa droga z mojej strony do zapłacenia choćby 1zł za nowe DLC. Chciałem sobie pojechać z tej Łodzi, ale nie zamierzam grać w grę w XXIw. gdzie nie ma możliwości zrobienia save.

• Like 1
Posted
21 godzin temu, PL_Andrev napisał(a):

Była wzmianka na discord o dwóch przypadkach

1) parowóz na multi staszic - dańdówka. Ale to było w grudniu o tym

2) parowóz jako linia wycieczkowa TURKOL i to ma być gdzieś w okolicach chyba Bukowno - Olkusz

Nie ma go gdzie dać z jego prędkością 30-40 km/h tak w sumie. Bez manewrów wszędzie przeszkadza. 

To LHS to chyba jedyny tor obecnie na mapie gdzie parowóz może jechać. Tylko co z szerokością toru:) 

Posted
35 minut temu, misiek_131415 napisał(a):

Nie ma go gdzie dać z jego prędkością 30-40 km/h tak w sumie. Bez manewrów wszędzie przeszkadza. 

Ale proszę nie bluźnić :v

loko.png

• Haha 3
Posted
W dniu 21.03.2025 o 22:49, PL_Andrev napisał(a):

W moim przypadku akurat dużo - jakoś wolę siedzieć na dyżurkach, a towarem pojechać okazjonalnie. Dziś moja aktywnosć na SR to 2-3 godz na Szeligach i bawiłem się przednio. Są zjazdy, wjazdy, są dziobaki, towary... i są problemy jak to wszystko pospinać.  

Ano widzisz. Tutaj się różnimy. Ja wolę prowadzić skład i przejeżdżanie po raz setny (DOSŁOWNIE) przez takie Bukowno czy Będzin po prostu nie daje satysfakcji.

• I agree 2
Posted

Komunikacja radiowa na PL2 nadal leży i kwiczy. Często w ogóle nie można zrozumieć, co ktoś mówi. No jak już jeden gość nie zrozumiał "przelot podany" no to.... 😄 W piątek o dziwo było dobrze słychać przez jakiś czas, zero ścinek. Już się ucieszyłem, niestety sobota wyprowadziła mnie z błędu.

• I agree 1
Posted
W dniu 22.03.2025 o 13:47, adamets2 napisał(a):

No to w takim razie jeszcze i długa droga z mojej strony do zapłacenia choćby 1zł za nowe DLC. Chciałem sobie pojechać z tej Łodzi, ale nie zamierzam grać w grę w XXIw. gdzie nie ma możliwości zrobienia save.

Ja bym jeszcze chciał dodać, że żeby zrobić save to trzeba mieć CO sejwować... A my nadal mamy 3 scenariusze na krzyż na singlu, które w dodatku często źle się odznaczają po przejściu - w tym wystarczy przejść najłatwiejszy wariant i wszystkie są odhaczone i nawet nie wiadomo którego wariantu jeszcze nie grałeś. Nie na tym polega koncepcja scenariuszy dla mnie, takie coś to jest edytowalny tryb timetable (z jednym połączeniem na dzień do wyboru w rozkładzie!). W scenariuszach powinny być zadane sztywne warunki wejściowe i jakieś wydarzenia (tak jak to wygląda w tutorialach), żeby wszyscy mieli tak samo i żeby się można było przetestować lub przećwiczyć w jakiejś konkretnej sytuacji. Nie może być tak, że jak nie dajesz rady, to sobie załączasz silniejszą lokomotywę albo lato zamiast zimy. Dla mnie to jest oszukiwanie (samego siebie).

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy