Dawid_PL Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 34 minuty temu, zbynak napisał(a): Takie coś co proponujesz to jest absurd. Po co mieliby robić z multiplayera singleplayer? 😄 Jak ktoś chce grać w single to gra w single, jak chce grać w multi to gra w multi. Wiele razy było poruszane, że dowolność w pojawianiu się składów nie ma sensu w grze, jak to sobie wyobrażasz: wypuszczam na CMK towarowy jadący 80km/h i 30 sekund później pojawiają się znikąd 2 Pendolino jadące 200. Co w takiej sytuacji? Alb sprawdzam w EDR, że nic nie jedzie przez najbliższe 10 minut i wypuszczam pociąg na jednotor, po czym nagle magicznie pojawia się pociąg w większym priorytetem z naprzeciwka. Dodatkowo jak chcesz wtedy rozwiązać PH służące do przepuszczania szybszych pociągów? Jak się pojawi 10 składów z priorytetem, to pozostałe mają stać cały czas, bo w każdej chwili ktoś może kliknąć, że pojawia się EIP? Jakie absurd ? Jaki single player w multi ? To było napisane, żeby zaobrazować koncepcję dla tworzenia w multi własnych składów. Nie przeczytaleś chyba tego co napisałem ze zrozumieniem. Szukasz problemu że za 30 sekund pojawi się pendolino 200 km/h ? Skąd się pytam skoro pojazdy miałyby być tworzone na postoju w stacji zatem zamiast negować zastanów się i przeczytaj jeszcze raz. Wiele jest kwestii do rozwiązania, ale jak sie przemyśli sprawę i ma swój sens. Nie można utworzyć pociągu na tej samej stacji więcej razy niż 2 w ciągu 10-20 minut. Radzę dużo czytać wtedy umiejętność czytania ze zrozumieniem jest bardziej rozwinięta, zamiast wymyślać niepojęte problemy których nie ma a nawet jakby były to rozwiązanie znajduje w 30 sekund jak pendolino 200 km/h. 4 1
Dawid_PL Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 1 godzinę temu, KOlorowy napisał(a): Napiszę krótko, ale szczerze i dosadnie z racji tego, że trochę tutaj wszyscy siedzimy. "Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie." - tyle w temacie Niestety, nadziej matką .... Jednak brak alternatyw bo graficznie nic nie zbliża sie do poziomu SimRail. Jednak masz absolutną rację, w tym przypadku nie można oczekiwać, by nie być zawiedzonym.
PL_Andrev Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 17 godzin temu, Rafał napisał(a): Z dniem 'wyjścia' z EA ta gra zupełnie mnie przestała interesować. Przerosła twórców, a ja z kolei nie jestem jakimś mikolem żeby inwestować swój czas i pieniądze w upadłe projekty. A nie przypadkiem dlatego że trasę Wawa -Kozłów-Katowice ogrywałeś rok, a nowo dodany odcinek jest nudny i przykrótki? Tak, mnie też SimRail przestaje interesować. Ale przyczyny są inne: "ograna" do bólu trasa, nudna CMK, i jeszcze nudniejszy przejazd do Krakowa (martwe węzły Nowa Huta i Bronowice . Brakuje systemu wyzwań, czy to przejazdowych (chociażby na minimalne wyłapanie punktów karnych dla konkretnej linii), czy na dyżurkach. Zdarzają się za to ciekawsze "eventy" na dyżurkach po akcjach trolli puszczających składy na SZ. Godzinę temu, KOlorowy napisał(a): Napiszę krótko, ale szczerze i dosadnie z racji tego, że trochę tutaj wszyscy siedzimy. "Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie." - tyle w temacie Nie przesadzajmy, częste aktualizacje sygnalizują że coś tam drgnęło, niestety moce przerobowe są niewspółmierne do potrzeb. Czekam co przyniesie Łódź, no i co nam zaproponuje edytor. Dyżurki Wawa, Kraków, Koluszki, Olechów też mogą nieco dodać pozytywów w odbiorze gry, szczególnie jeżeli dojdzie obsługa składów AI z kierunków niegrywalnych (np. linia Płaszów / Bronowice. Aczkolwiek przestałem już wierzyć w manewry i rozkazy specjalne na multi. 1 4
zbynak Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 (edited) 2 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): Jaki single player w multi ? Poczekaj, już szukam kto proponował zmianę multiplayera na single. A no tak: 4 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): Jeśli chodzi o multiplayer to zastanówcie się nad zrobieniem z niego single player. Także daruj sobie pisanie o braku czytania ze zrozumieniem, bo co najwyżej nie pamiętasz co pisałeś 4 godziny temu 😉 2 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): Szukasz problemu że za 30 sekund pojawi się pendolino 200 km/h ? Skąd się pytam skoro pojazdy miałyby być tworzone na postoju w stacji zatem zamiast negować zastanów się i przeczytaj jeszcze raz. Po kolei, żebyś zrozumiał: 1. W Górze Włodowskiej stoi pociąg towarowy z Vmax=75 km/h w stronę Psar. Pociąg przepuszczał 2 szybsze składy i powinien właśnie wyjechać dalej. 2. W EDR brak innych pociągów w stronę Psar, które mógłby zablokować towarowy. 3. Dyżurny podaje wyjazd dla pociągu towarowego. 4. Po 30 sekundach na stacji Góra Włodowska pojawia się magicznie Pendolino z Vmax=200km/h, nie wiadomo jak, nie wiadomo skąd, w rozkładzie go nie było. Ale przecież tak powinna działać kolej w symulatorze, w rzeczywistości też pociągi nie mają rozkładu, pojawiają się i znikają na stacjach magiczną technologią. 5. Dyżurny w tej sytuacji dostaje ochrzan od mechanika w Pendo, bo puścił mu towarowego przed samym nosem. A może jeszcze bana od administracji za brak priorytetów dla pociągów. W najlepszym razie Pendolino ma kilkanaście minut opóźnienia i rozwala rozkład na innych stacjach (w sumie po co rozkład, skoro w dowolnym momencie może się pojawić dowolny pociąg na dowolnej stacji). 2 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): rozwiązanie znajduje w 30 sekund Słucham tego Twojego rozwiązania powyższego problemu. 2 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): ma swój sens Nie ma sensu, znikające i pojawiające się bez rozkładu pociąg i w żaden sposób nie pasują do symulatora, utrudniają życie mechanikom i dyżurnym, nie dają normalnie prowadzić ruchu. W ogóle jak to by wyglądało, patrzę przez okno w nastawni i nagle się pojawia 2000 ton na moich oczach 😄 Bardzo sobie cenię w SR, że pociągi pojawiają się i znikają poza mapą dostępną dla graczy. Edited January 31, 2025 by zbynak 8
misiek_131415 Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 3 godziny temu, PL_Andrev napisał(a): Brakuje systemu wyzwań, czy to przejazdowych (chociażby na minimalne wyłapanie punktów karnych dla konkretnej linii), czy na dyżurkach. Zgadzam się. Coś w rodzaju kolorku w WOT, średniej WM8. Ciężki temat jak to zrobić. Jakie kryteria i jak to sprawdzać. Ale myślę że niektórzy mieli by mniej nudy w grze. 2
Dawid_PL Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 5 godzin temu, zbynak napisał(a): Poczekaj, już szukam kto proponował zmianę multiplayera na single. A no tak: Także daruj sobie pisanie o braku czytania ze zrozumieniem, bo co najwyżej nie pamiętasz co pisałeś 4 godziny temu 😉 Po kolei, żebyś zrozumiał: 1. W Górze Włodowskiej stoi pociąg towarowy z Vmax=75 km/h w stronę Psar. Pociąg przepuszczał 2 szybsze składy i powinien właśnie wyjechać dalej. 2. W EDR brak innych pociągów w stronę Psar, które mógłby zablokować towarowy. 3. Dyżurny podaje wyjazd dla pociągu towarowego. 4. Po 30 sekundach na stacji Góra Włodowska pojawia się magicznie Pendolino z Vmax=200km/h, nie wiadomo jak, nie wiadomo skąd, w rozkładzie go nie było. Ale przecież tak powinna działać kolej w symulatorze, w rzeczywistości też pociągi nie mają rozkładu, pojawiają się i znikają na stacjach magiczną technologią. 5. Dyżurny w tej sytuacji dostaje ochrzan od mechanika w Pendo, bo puścił mu towarowego przed samym nosem. A może jeszcze bana od administracji za brak priorytetów dla pociągów. W najlepszym razie Pendolino ma kilkanaście minut opóźnienia i rozwala rozkład na innych stacjach (w sumie po co rozkład, skoro w dowolnym momencie może się pojawić dowolny pociąg na dowolnej stacji). Słucham tego Twojego rozwiązania powyższego problemu. Nie ma sensu, znikające i pojawiające się bez rozkładu pociąg i w żaden sposób nie pasują do symulatora, utrudniają życie mechanikom i dyżurnym, nie dają normalnie prowadzić ruchu. W ogóle jak to by wyglądało, patrzę przez okno w nastawni i nagle się pojawia 2000 ton na moich oczach 😄 Bardzo sobie cenię w SR, że pociągi pojawiają się i znikają poza mapą dostępną dla graczy. Nie chce się kłócić bo nie ma to sensu, ale czepiasz się słow jakbyś nie miał nic innego do roboty. 1. Napisałem, że single player w multi w sensie, żeby usunąć boty i rozkłady na sztywno. Średnio mi się podoba pociąg który ruszył z Warszawy 2 godziny temu i podejmuje go na 1,5 godziny do Katowic czy Krakowa. Lepiej tworzyć własne rozkłady i ruszać tam gdzie chce. 2. Skąd w twojej głowie pojawiły się pojawiające się i ZNIKAJĄCE pociągi. Napisałem, żeby je tworzyć a pomysł znikających to już Twoja interpretacja. Nie ma żadnej opcji pojawiających się i znikających. Chodziło mi o to, żeby robić własny rozkład. Jestem programistą, także ograniczenia na mapie w Tworzeniu i aktualnym obciążeniu trasy da się ograniczyć. Jeśli jest wiele pociągów w danym miejscu to nie możesz tworzyć. A znikające ??? skąd ten pomysł jeśli ktoś rozpoczął gre i nie skończył scenariusza to ... nie wiem brak możliwości tworzenia kolejnych pociągów przez 2 godziny, 24 godziny i trzeba jeździć tymi co już zostały stworzone. Zakończmy tą dyskusję bo to nie ma sensu. Puściłem luźną koncepcję do przemyślenia, ale to i tak bez znaczenia bo oprócz mnie i Ciebie to Twórcy i tak tego nie przeczytają i przemyślą. 5
misiek_131415 Posted January 31, 2025 Posted January 31, 2025 28 minut temu, Dawid_PL napisał(a): Lepiej tworzyć własne rozkłady i ruszać tam gdzie chce. Efekt Twojego pomysłu byłby taki na serwerach 5
PeVoo Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 13 godzin temu, Dawid_PL napisał(a): Jeśli chodzi o multiplayer to zastanówcie się nad zrobieniem z niego single player. Moja propozycja jest taka, aby dokończyć Edytor i pozwolić tworzyć własne pociągi. Wchodzę w multi i mam znaczniki na stacjach które mogę wybrać i tworzę sobie pociąg z Krakowa do Sędziszowa bo tyle mam dziś czasu. Wybieram lokomotywę oraz konfiguruję skład na dostępnych torach, które mogę wybrać aby rozpocząć. + 11 godzin temu, zbynak napisał(a): Takie coś co proponujesz to jest absurd. Po co mieliby robić z multiplayera singleplayer? 😄 Jak ktoś chce grać w single to gra w single, jak chce grać w multi to gra w multi. Wiele razy było poruszane, że dowolność w pojawianiu się składów nie ma sensu w grze, jak to sobie wyobrażasz: wypuszczam na CMK towarowy jadący 80km/h i 30 sekund później pojawiają się znikąd 2 Pendolino jadące 200. Co w takiej sytuacji? Alb sprawdzam w EDR, że nic nie jedzie przez najbliższe 10 minut i wypuszczam pociąg na jednotor, po czym nagle magicznie pojawia się pociąg w większym priorytetem z naprzeciwka. Dodatkowo jak chcesz wtedy rozwiązać PH służące do przepuszczania szybszych pociągów? Jak się pojawi 10 składów z priorytetem, to pozostałe mają stać cały czas, bo w każdej chwili ktoś może kliknąć, że pojawia się EIP? Pozwólcie, że dorzucę swoje 3 grosze na ten temat i jak na złość tradycyjnie pójdę pod prąd i będę bronił uciśnionej mniejszości. 😛 To wcale nie jest takie głupie i niemożliwe jak Wam się wydaje. Oczywiście jak ktoś jest fanatykiem, to tak czy inaczej pomysł jest dla niego absurdalny, bo "nierealistyczne teleportowanie się pociągów znikąd", no ale pozwolę sobie przemówić do normalnych ludzi, którzy jednak rozumieją, że gra to gra i (nawet w symulatorze) pewne ograniczenia usuwające ograniczenia świata rzeczywistego są jak najbardziej na miejscu (np. brak ponoszenia konsekwencji za katastrofy i płacenia za naprawy, albo czekanie 3 miesięcy do następnego wyścigu - tłumaczyłem już, że wcale nie o to w symulatorach chodzi). Jak ja przeczytałem co napisał kolega Dawid, to pierwsze co mi się skojarzyło, to TD2. Przecież tam dokładnie tak właśnie to działa, że ludzie pojawiają się wybranymi składami pod wybranymi stacjami i dostają rozkład na tyle ile chcą. Wiecie, raczej i tak Was nie przekonam, bo moje pomysły programistyczne są zawsze zbyt ambitne żeby ktokolwiek mógł w nie uwierzyć, a przynajmniej dopóki ich nie zobaczy gotowych i działających... ale moim zdaniem da się to zrobić. I powiem więcej, mi by się to podobało. A już na pewno dużo bardziej niż wsiadanie w ostatni wolny skład w środku lasu i to nawet już rozpędzony. To co ja bym ROZWAŻYŁ, to napisanie inteligentnego plannera rozkładów. Konkretnie program by wyliczał co jest możliwe jeszcze upchnąć na linii, sugerował dostępne opcje (np. dostępne kierunki ze stacji, stacje, z których da się stworzyć jakieś konkretne połączenia itp, oraz blokował upychanie nowych pociągów tam gdzie psują rozkład). Przecież to wszystko da się policzyć. Wiadomo który odcinek ile trwa (a jak nie wiadomo to można to wyliczyć z prędkości liniowej i odległości), tak? Znany jest cały dotychczasowy rozkład, tak? No to zakładasz start ze stacji A w kierunku B, patrzysz czy tor będzie wolny lub ile będzie trzeba czekać. Jeśli dłużej niż 5-10 minut to dajesz użytkownikowi ostrzeżenie "Uwaga! Wybrana trasa będzie zawierać postoje dłuższe niż 10 min!". Znasz już godzinę kiedy dojedziesz do B, patrzysz czy tam będzie wolny peron lub tor i dodajesz czas na postój jeśli stajesz w B. Jeśli się nie da to odrzucasz połączenie, jeśli się da to liczysz dalej. Sprawdzasz dostępność trasy między B a C i ile ew. trzeba będzie czekać na wolny tor. Dalej to samo od nowa w pętli aż do warunku końcowego lub braku możliwości kontynuacji. Można tak cały graf obliczyć z danej stacji i od danej godziny, w każdym kierunku i w każde rozwidlenie trasy, a następnie po wybraniu tej stacji zaproponować użytkownikowi dostępne stacje docelowe, przy czym można go (było) jeszcze spytać o to jak długie chce mieć to połączenie i z automatu odrzucić te, które tego nie spełniają - lub po prostu pozwolić mu sortować po czasie trwania. Ja bym jeszcze mapkę dorzucił, żeby użytkownik rozumiał skąd dokąd jedzie i którędy (szczególnie istotne dla zagranicznych, nie tylko mnie). A dla tych, którzy zaczną protestować: nic też nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić DWA typy serwerów - jeden jak jest teraz, a drugi w trybie "Dynamic Timetable" (czy cóś). Ludzie pograją w oba i zobaczymy które będzie bardziej popularne i co się będzie lepiej sprawdzać. Wersja, którą tu opisałem na pewno nie jest banalna do napisania, na pewno wyjdą jakieś klocki z tym do rozwiązania, ale moim zdaniem nie jest to niemożliwe oraz rozwiązuje problemy, o których napisał kolega zbynak. Jeśli dyżurny puścił już tego towara, to automatycznie trasa jest zajęta aż ją zwolni, więc algorytm albo naliczy oczekiwanie, albo nie pozwoli postawić tego Pendolino. A nawet jeśli użytkownik godzi się na czekanie 10 minut na towara w Pendolino, to ja nie widzę w tym nic złego - sam się na to zgodził, widocznie ma to w D bo chce pograć Pendolino na ciekawym odcinku trasy. A może wręcz nuży go wieczne zielone (jak mnie) i chciałby mieć jakieś hamowanie po drodze od czasu do czasu. Także podsumowując, to wcale nie jest głupi pomysł i wręcz mi się osobiście podoba. Nie jestem mikolem, nie znam rozkładu kolejowego na pamięć w Pazimiechach Dolnych, więc nie będzie mnie drażnić, że to jest nierealistyczny rozkład i tam nie powinno być Pendolino o 14:37. Za to mógłbym WRESZCIE pograć "od A do B" na multi! A nawet (jakby dobrze pokombinować) to i z manewrami by się dało rozkład stworzyć!!! Pomyślcie czy to nie byłoby wspaniałe, mieć nie tylko start i koniec, ale też manewry na multi! Jak się TAK na to spojrzy, to chyba nie wydaje się to już takim debilnym pomysłem, prawda? De facto macie ten "single player w multiplayer" (co jak ja rozumiem, było skrótem myślowym autora), a jednocześnie nadal jest to tryb multi ze wszystkimi tego benefitami. W dodatku tworząc manewry można pociąg postawić na bocznicy lub tam gdzie akurat nikogo nie ma i nikt nie widzi, rozwiązując kolejny (od razu mówię moim zdaniem sztuczny) problem, że komuś pojawia się pociąg na ekranie nagle. Ale jak dla mnie, jak coś jest multiplayer, to naturalne jest, że się nowi gracze spawnują w grze. A ponadto taki planner mógłby też usuwać boty (pociągi, którymi nikt nie jedzie) jeśli one przeszkadzają w stworzeniu połączenia lub jeśli robi się tłoczno. Taki bot też może zniknąć w szczerym polu i nikt o tym nie musi wiedzieć. No i jak mówię, nie trzeba wszystkich uszczęśliwiać tym na siłę - to co już jest może zostać, a nowe zasady mogą być na nowym serwerze. Wręcz ja bym sugerował taką strategię przyjąć - robić eksperymentalne tryby na oddzielnych serwerach i patrzeć co zażre, a co pójdzie w odstawkę przez ludzi, a następnie kasować to co się nie przyjęło i nie pchać się w kiepskie kierunki rozwoju tylko w te, które ludzie przetestowali i polubili i na które "zagłosowali" swoim czasem w nich spędzonym. Szkoda, że gra jest "ukończona", bo w trybie EA można by było oficjalnie to wręcz reklamować, że SimRail ma taką strategię rozwoju poprzez testy na dedykowanych serwerach, żeby to gracze decydowali co wolą, a nie twórcy. Wiecie, to nie jest cała druga gra do napisania - to jest jedynie ten planner do napisania plus podział serwerów i menu obsługi tworzenia tras. Cała reszta już jest. Także mam nadzieję, że pobudziłem trochę myślenie kreatywne. Nie odrzucajcie z miejsca pomysłów, bo czasem te najbardziej zwariowane właśnie robią z czegoś hit. Np. kto by wpadł na tak idiotyczny pomysł, żeby celowo w grze zrobić pixelozę, po tym jak pół życia ludzie kupowali nowe szybsze kompy w walce o lepszą rozdzielczość i jakość obrazu, a tu proszę, jeb: Minecraft. Światowy hit. Ja na to nie mogę patrzeć nawet, a ludzie napierdzielają od lat i się nie nudzą. I kokosy zarobione. 1
PeVoo Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 (edited) 4 godziny temu, misiek_131415 napisał(a): Efekt Twojego pomysłu byłby taki na serwerach O boże... Byłem pewien że to (jak zwykle) filmik z Indii jest... A tu proszę bardzo, sam środek cywilizacji. W Indiach jest tylko jedna zasada ruchu drogowego: pierwszeństwo ma ten kto ma większy samochód. 🤣 Edited February 1, 2025 by PeVoo
PL_Andrev Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 22 godziny temu, Dawid_PL napisał(a): Jeśli chodzi o multiplayer to zastanówcie się nad zrobieniem z niego single player. Moja propozycja jest taka, aby dokończyć Edytor i pozwolić tworzyć własne pociągi. Wchodzę w multi i mam znaczniki na stacjach które mogę wybrać i tworzę sobie pociąg z Krakowa do Sędziszowa bo tyle mam dziś czasu. Wybieram lokomotywę oraz konfiguruję skład na dostępnych torach, które mogę wybrać aby rozpocząć. Dawid, ale takie możliwości masz już teraz, tylko nie są dostępne z poziomu gry: 1) Skryptowanie LUA (tak sobie wyobrażam przyszłą najprostszą wersję edytora) - tu masz pełną dowolność, w najprostszej wersji możesz sobie wpisać prostą trasę np. luzaka z Olkusza przez Kozłów do Psar "bo na tyle masz dziś czasu". Plusy: pełna dowolność trasy i składu Minusy: własny skrypt, dodatkowo składy AI, zdarzenia losowe czy manewrowanie to koszt większego nakładu pracy. 2) Wchodzisz na stronę https://wiki.simrail.eu/en/Tips_and_Tricks/Spawnlist wybierasz dowolnie Cię interesującą trasę, wybierasz interesującą Cię lokomotywę dla danego składu, patrzysz kiedy jest respawn i szukasz serwera z najbardziej pasującą godziną*. Plusy: masz cały ruch AI wokół Ciebie, w tym niewielkie wydarzenia losowe serwowane przez dyżurnych AI Minusy: mniej więcej musisz trafić z godziną rzeczywistą kiedy skład się respawnuje albo jest już w trasie, * W sumie, gdyby dysponować rozkładem jazdy byłoby to jeszcze prostsze, można by sobie wybór zawężać od przystanku do przystanku ale nie wiem czy taki EDR** / rozkład jest publicznie dostępny. 1 1
PL_Andrev Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 21 godzin temu, ShazzShank napisał(a): Daliby nam edytor, to już mogą się zmywać, bo do niczego partacze się nie nadają Podoba mnie się, szczególnie ten poziom ignorancji. Edytor powinien mieć możliwość: tworzenia własnego składu w oparciu o dostępne lokomotywy i wagony, mieć możliwość określania ładunku wagonów (ciężar), określać trasę poprzez stację początkową, przystanki pośrednie i stację końcową, określać rodzaj i czas przystanku, a także tor na którym pociąg ma się znajdować dodawać składy AI, w oparciu o dostępne lokomotywy i wagony, określać trasy składów AI poprzez stację początkową, przystanki pośrednie i stację końcową, określać rodzaj i czas przystanku, a także tory na którym składy AI mają się znajdować, umożliwiać manewry dla wszystkich składów w grze, umożliwiać rozkazy specjalne dla wszystkich składów w grze, Ci -jak to piszesz- "partacze" już oddali graczom narzędzie umożliwiające projektowanie własnego scenariusza na podstawie punktów 1-8, i to w zakresie przekraczającym moje oczekiwania. Z jakim efektem? Większość graczy pisze "nie chce mi się" (nie krytykuję, co innego prosty edytor pociągu gracza z trasą od punktu A do B, a co innego skryptowanie). Ale to nie wszystko, bo edytor dodatkowo powinien mieć jeszcze możliwość: dodawania własnych modeli wagonów, dodawania własnych modeli i charakterystyk lokomotyw, kształtowanie krajobrazu (modyfikacji wysokości terenu), tworzenia otaczającego krajobrazu (drzewa, krzaki, domy, stacje, dyżurki, perony, latarnie), tworzenia przebiegu własnych tras, rozjazdów, wraz z numeracją torów i trakcją, wstawiania różnorodnego typu sygnalizacji wraz a ich numeracją , bloków zajętości dla odcinków, spinania sygnalizacji i rozjazdów do węzłowych posterunków / dyżurek, Jak widzę ten zakres to mam wątpliwości czy to się w ogóle da zrobić, szczególnie w przypadku niestandardowych brył (np. dyżurki Grochów) i łączenia linii i logiki semaforów (dyżurki). 10
broniewskijarek Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 Marzenia ściętej głowy... To nie w tej grze... Że Wam się chce jeszcze pisać jakieś życzenia, propozycje tras, zgłaszać błędy... 1
MALECKI Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 (edited) W dniu 30.01.2025 o 21:07, maszynista_ezt napisał(a): Może powinieneś pisać bardziej syntetycznie?😀 No niestety PeVoo, ja widząc twoje wypusty, odruchowo przewijam do następnej wypowiedzi. Edited February 3, 2025 by MALECKI 5
MALECKI Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 W dniu 31.01.2025 o 14:29, Dawid_PL napisał(a): Niestety, nadziej matką .... Jednak brak alternatyw bo graficznie nic nie zbliża sie do poziomu SimRail. Jednak masz absolutną rację, w tym przypadku nie można oczekiwać, by nie być zawiedzonym. Chłopie, grałeś chociaż godzinę w TSW?
PeVoo Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 2 godziny temu, broniewskijarek napisał(a): Marzenia ściętej głowy... To nie w tej grze... Że Wam się chce jeszcze pisać jakieś życzenia, propozycje tras, zgłaszać błędy... Mi się już nie chce. Piszę sobie w zasadzie z rozpędu tylko, ale już od bardzo dawna żadnych błędów ani sugestii nie zgłaszam oficjalnie, bo wiem że to nie ma sensu i wręcz nie jest mile widziane. 2 godziny temu, MALECKI napisał(a): W dniu 30.01.2025 o 20:07, maszynista_ezt napisał(a): Może powinieneś pisać bardziej syntetycznie?😀 No niestesty PeVoo, ja widząc twoje wypusty, odruchowo przewijam do następnej wypowiedzi. A możesz rozwinąć (o tych "wypustach")? Konkrety jakieś konstruktywne zamiast pustych ataków? Chodzi o to, że Cię ilość tekstu przerasta, tak? Czy o coś innego może? I co nazywacie "pisaniem syntetycznym"? Co to za nowomowa jakaś? AI mam używać żeby pisało za mnie czy jak? Z góry dziękuję.
maszynista_ezt Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 11 minut temu, PeVoo napisał(a): Mi się już nie chce. Piszę sobie w zasadzie z rozpędu tylko, ale już od bardzo dawna żadnych błędów ani sugestii nie zgłaszam oficjalnie, bo wiem że to nie ma sensu i wręcz nie jest mile widziane. A możesz rozwinąć (o tych "wypustach")? Konkrety jakieś konstruktywne zamiast pustych ataków? Chodzi o to, że Cię ilość tekstu przerasta, tak? Czy o coś innego może? I co nazywacie "pisaniem syntetycznym"? Co to za nowomowa jakaś? AI mam używać żeby pisało za mnie czy jak? Z góry dziękuję. "Pisanie syntetyczne" użyłem w kontekście Twojego posta o braku szybkiej odpowiedz, czy też reakcji na Twojego poprzedniego posta. Syntetyczne, w rozumieniu, nie pisane przez AI, ale krótkie, zwięzłe.
PL_Andrev Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 3 godziny temu, MALECKI napisał(a): Chłopie, grałeś chociaż godzinę w TSW? Dla niektórych TSW jest skreślony na starcie z powodu 2 parametrów: brak interakacji z graczami (nawet jeżeli gracz się nie odzywa to masz świadomość że tam jest) nie ma klimatu polskich kolei - tylko w SR czujesz ten charakterystczny smrodek na widok EN57, Mam wrażenie że do SR właśnie multi przyciąga ludzi - są osoby które wolą zagrać na PL2 na jakiejś nudnej dyżurce z innymi graczami, niż wybierać spośród wolnych składów i dyżurek na nieobsadzonych serwerach, np. na PL4. BTW. Ciekawe, czy twórcy zdają sobie sprawę że prawdziwą furorę zrobiły dyżurki, a im trudniejsza (w sensie gęstości ruchu) tym lepiej. O takie dyżurki jak Wawa, Koluszki czy Kraków* to gracze będą się zabijać XD. * o ile zostanie zapewniona taka gęstość ruchu jak na Kozłowie. Ząbkowice dużo straciły, Grodzisk, Idzikowice, Bukowno to niewykorzystany potencjał, ale na Starzyny i Kozłów to na PL2 nie można się dopchać. 2
adamets2 Posted February 2, 2025 Posted February 2, 2025 @zbynak Dawidowi chyba chodziło o coś na wzór trybu rozkładów znanego z TSW. Tak czy inaczej taka dyskusja nie ma żadnego sensu. Wobec "tempa" zmian i braku mechanizmu parametryzacji będziemy skazani na scenariusze. Choć dobre tyle, że po ostatnim dużym update można wybrać sobie porę roku co już momentalnie zwiększyło te scenariusze x3 🙂 Ja czekam już tylko na jedno żeby wrócić do SimRail i nie piszę na co bo każdy wie 🙂
Bulbulator Posted February 3, 2025 Posted February 3, 2025 (edited) Swoją drogą, przyjemny jest nawet taki zaimplementowany smaczek, jak test radiostopu (trzeba przełączyć radio na kanał 10, wcisnąć ZEW3, a potem ZEW1). Poproszę o więcej takiego przywiązania do detali:) Edited February 3, 2025 by Bulbulator 3 1 3
MALECKI Posted February 3, 2025 Posted February 3, 2025 W dniu 2.02.2025 o 19:45, PeVoo napisał(a): A możesz rozwinąć (o tych "wypustach")? Konkrety jakieś konstruktywne zamiast pustych ataków? Chodzi o to, że Cię ilość tekstu przerasta, tak? Czy o coś innego może? Ale nie denerwuj się, ja Cię nie chcę tym stwierdzeniem atakować. Po prostu nie znajduję w sobie chęci, żeby czytać wypowiedzi o objętości dwóch stron A4, kiedy siadam do wieczornego relaksu. Nic osobistego. 2
MALECKI Posted February 3, 2025 Posted February 3, 2025 21 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Dla niektórych TSW jest skreślony na starcie z powodu 2 parametrów: brak interakacji z graczami (nawet jeżeli gracz się nie odzywa to masz świadomość że tam jest) nie ma klimatu polskich kolei - tylko w SR czujesz ten charakterystczny smrodek na widok EN57, Rozumiem to, ale graficznie jednak jest z przodu w porównaniu do SR. Może nie pod każdym względem, ale jednak. Pisałeś wcześniej o zaawansowaniu graficznym.
adamets2 Posted February 3, 2025 Posted February 3, 2025 TSW graficznie lepsze od SimRail? Hmm... sam nie wiem. Dla mnie porównywalne graficznie. Na pewno TSW graficznie jest lepsza od Maszyny 🙂 1 1
adamets2 Posted February 4, 2025 Posted February 4, 2025 Panowie wyżej co daliście emotionki możecie rozwinąć temat w komentarzu bo jestem bardzo ciekawy co napisałem nie tak? Czy to, że SimRail reprezentuje przyzwoity graficzny poziom jak i TSW5 czy to, że TSW graficznie jest lepsze od Maszyny? 🙂
PeVoo Posted February 4, 2025 Posted February 4, 2025 W dniu 2.02.2025 o 21:29, PL_Andrev napisał(a): Dla niektórych TSW jest skreślony na starcie z powodu 2 parametrów: brak interakacji z graczami (nawet jeżeli gracz się nie odzywa to masz świadomość że tam jest) nie ma klimatu polskich kolei - tylko w SR czujesz ten charakterystczny smrodek na widok EN57, Mam wrażenie że do SR właśnie multi przyciąga ludzi - są osoby które wolą zagrać na PL2 na jakiejś nudnej dyżurce z innymi graczami, niż wybierać spośród wolnych składów i dyżurek na nieobsadzonych serwerach, np. na PL4. BTW. Ciekawe, czy twórcy zdają sobie sprawę że prawdziwą furorę zrobiły dyżurki, a im trudniejsza (w sensie gęstości ruchu) tym lepiej. O takie dyżurki jak Wawa, Koluszki czy Kraków* to gracze będą się zabijać XD. * o ile zostanie zapewniona taka gęstość ruchu jak na Kozłowie. Ząbkowice dużo straciły, Grodzisk, Idzikowice, Bukowno to niewykorzystany potencjał, ale na Starzyny i Kozłów to na PL2 nie można się dopchać. Mnie na start przyciągnęły wyłącznie polskie koleje. W dodatku zrobione bardzo dobrze. Nawet nie miałem pojęcia, że będzie jakieś multi. Od początku to był tylko bonus dla mnie. Tak samo GTA 5 kupowałem dla single player, myśląc że w Online w ogóle nawet nie zagram (ale mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło kiedy już spróbowałem po przejściu singla). Ale wiem, że są tu ludzie, którzy mają dokładnie na odwrót. 23 godziny temu, MALECKI napisał(a): Ale nie denerwuj się, ja Cię nie chcę tym stwierdzeniem atakować. Po prostu nie znajduję w sobie chęci, żeby czytać wypowiedzi o objętości dwóch stron A4, kiedy siadam do wieczornego relaksu. Nic osobistego. No, czyli widać jesteś już z pokolenia TL;DR. Nie przejmuj się, najmłodsze pokolenie to już w ogóle bije wszystko na głowę. Maksymalny czas skupienia: 30 sekund, maksymalna ilość prób: 3. A Ty jakby nie było jeszcze wchodzisz na FORUM TEKSTOWE. 1
adamets2 Posted February 4, 2025 Posted February 4, 2025 (edited) 1 godzinę temu, PeVoo napisał(a): Mnie na start przyciągnęły wyłącznie polskie koleje. W dodatku zrobione bardzo dobrze. Nawet nie miałem pojęcia, że będzie jakieś multi. U mnie było tak samo. Nakręcałem się na tą grę od pierwszych informacji i wersji demo, którą zobaczyłem u WB z uwagi na polskie koleje. O multi nawet nie wiedziałem 🙂 Kupiłbym na premierę jak by był save. Kupiłem... rok później jak wyszedł kibelek nie czekając na ten save żeby sobie po prostu pojeździć po Polsce. Cel został osiągnięty 🙂 Na steam mam obecnie 65 godzin i wracam jak dadzą save. Edited February 4, 2025 by adamets2
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now