zbynak Posted Monday at 09:56 PM Posted Monday at 09:56 PM @PL_Andrev Dokładnie tak samo mam, NIC już nie oczekuję po Simrail, wyleczyli mnie z jakiegokolwiek czekania na aktualizacje czy dodatki do gry. Jeśli projekt wyjdzie na prostą to będę miło zaskoczony, chociaż nie widzę za bardzo takiej możliwości. Za Łódź dziękuję, w dodanym Krakowie nic ciekawego nie ma, na dyżurkach wieje nudą, a i tak mam sentyment, bo 10 lat tam byłem regularnie na dworcu pasażerem 🙂 Z kolei w Łodzi nigdy nie byłem, więc tym bardziej nic ciekawego dla mnie, do tego jeszcze jakieś zabawy w dzielenie serwerów. Z drugiej strony muszę też uczciwie przyznać, że zakup za 105,99 przeliczając na godziny gry (ponad 850) i tak jest rewelacyjną ceną, szczególnie, że te godziny były w większości dobrą zabawą. Tym bardziej szkoda, że koniec jest taki jaki jest. 6
Bazinga Posted Monday at 11:36 PM Posted Monday at 11:36 PM (edited) Gra od momentu release codziennie traci średnią ilość graczy nieubłaganie zbliżając się do wartości poprzednich, czyli tych ledwo zapełniających dwa serwery. Aktualnie w dni wolne wieczorem to jedynie 500 osób online, czyli jakieś dwa razy więcej niż w EA (mimo sprzedania kolejnych kopii w promocji premierowej). Także jeżeli chcą zrobić osobne serwery wyłącznie dla tych z DLC Łódź to szczerze życzę wszystkim potencjalnym kupującym dobrej zabawy, przyda się Waszej piątce jak dwóch będzie na dyżurkach a trzech w pociągach 😉 Edited Monday at 11:37 PM by Bazinga 5
adamets2 Posted Monday at 11:42 PM Posted Monday at 11:42 PM W związku z zawirowaniem na fotelach szefów należy się niestety szykować na jakąś pauzę, pewno z miesiąc - dwa zanim ktoś zdecyduje o dalszym kierunku tej gry. Jak pisaliście wyżej - lepiej nic nie oczekiwać i zaakceptować grę jaką jest lub nie zaakceptować i nie grać 🙂 3
PeVoo Posted yesterday at 08:22 AM Posted yesterday at 08:22 AM (edited) 11 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Nie rozumiem. Przecież tak samo było przy DLC Cargo: składy które wymagały wagonów albo ET22 były oznaczone. Może taka ikonka będzie teraz przy serwerze. Tak czy inaczej. Oczywiście opcja z oznaczaniem jest zdecydowanie mniej podła niż komunikat "Sorry Gregory!" i przekierowanie do sklepu żebyś coś kupił. Chociaż oczywiście jak masz długą listę połączeń których Ci nie wolno kliknąć i między nimi od czasu do czasu na sekundę pojawia się coś co możesz, to to też będzie bardzo irytujące (zwłaszcza że jak się wszyscy rzucą na to jedyne wolne połączenie razem z Tobą, to klikniesz w pośpiechu w coś innego bo zdąży zniknąć). Natomiast nadal zmniejsza Ci się ilość pociągów przy każdym kolejnym DLC. Mamy na trasie pełno pociągów, które zaczynają w Katowicach czy Warszawie (nawet jeśli jadą skądś indziej) i jadą jakiś kawałek trasy i znikają bo odbijają gdzieś w bok - i póki co zdaje się można nimi jechać, prawda? Za chwile okaże się, że nimi nie pojedziesz, bo będą częścią nowej trasy, z nowego DLC i będą oznaczone już od Warszawy czy Katowic, więc nie pojedziesz nimi nawet na tym kawałku trasy, którą masz. A serwery nierzadko bywają pełne do samego końca przecież. Tak samo z nowymi lokomotywami, które zdejmują stare połączenia - i gdzie ja od początku jestem za opcją żeby gracz bez DLC mógł nadal wejść w taki pociąg (co najmniej w sytuacji kiedy nie ma dla niego nic wolnego przy jego zestawie posiadanych DLC) i żeby taki pociąg po prostu zmienił lokomotywę na to co on posiada (albo dla wszystkich, albo tylko dla niego, a reszcie może się nawet oryginalna lokomotywa wyświetlać, jeśli chcecie i jeśli to nie robi zbyt dużo problemów technicznych). 11 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Rozkazy pisemne w formie kilku opcji czatu chyba rozwiążą problem - podobnie jak mamy komunikację z botami, wykorzystywaną do komunikacji z graczami. Z jednej strony tak. Z drugiej strony będą do Ciebie dzwonić głosowo i kazać powtarzać (i nie spamiętasz tego kazania bez spisania ręcznego). Obstawiam, że większość ludzi takie coś będzie mocno wkur i skutecznie odstraszać wchodzenia w multi. Mnie na pewno będzie. Może niech się inni wypowiedzą czy ich też, natomiast statystycznie na pewno część graczy odpadnie (a już narzekacie, że mało graczy na multi jest). 11 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Tylko to "niech" to prawdopodobnie przebudowa całego silnika. Możliwe. Nie piszę co jest łatwe, tylko co jest dobre (co należy zrobić). Osobiście obstawiam jednak, że nie powinna to być aż tak drastyczna zmiana, bo jak już masz kod, który coś robi, to najgorsze problemy masz już rozwiązane, a jedynie przestawiasz klocki zmieniając gdzie ten kod będzie uruchamiany. Wycinasz tu, wklejasz tam i "podpinasz kabelki" z powrotem. Problem jest tylko jeśli miejsce docelowe jest napisane w innym języku czy coś w tym stylu. Z drugiej strony jeśli oni naprawdę liczą fizykę każdego wagonu na serwerze, no to można się spodziewać takich klocków w architekturze tego projektu, że mózg w pionie staje, więc możliwe jest, że takie coś rozsypałoby wszystko i oznaczało pisanie wszystkiego od nowa w praktyce. (Co w takiej sytuacji również należałoby zrobić! Na beznadziejnej architekturze projekt daleko nie zajedzie i tak, a za drugim razem zawsze o połowę szybciej wszystko idzie, bo wszystkie problemy są już przemyślane, jest doświadczenie i wiadomo już czego NIE robić.) 11 godzin temu, PL_Andrev napisał(a): Osobiście położyłem już na to lagę - założyłem już sobie że Zgorzelec / USA to były pobożne życzenia prezesa, serwery prywatne (z opcjami przejechania S1, i radio-stopu) to mrzonki, manewry i rozkazy specjalne to raczej nie w multi, składy na bocznicach to tylko w scenariuszach, edytor to tylko do scenariuszy i to jak se go sam zrobisz w LUA, a Warszawy nie będzie bo jak bot sobie nie radzi, to gracz tym bardziej. Ale z tym brakiem "absolutnego minimum funkcjonalności" to trochę pojechałeś. Też z grubsza tak na to wszystko patrzę już, natomiast dla mnie te scenariusze to naprawdę minimum funkcjonalności jest. Jak zresztą można zrobić tak dobry silnik (do programowalnych scenariuszy i tutoriali) i go na końcu NIE wykorzystać tylko dać ludziom po 1 scenariusz na pociąg? Przecież zrobienie tego silnika trwało pewnie 50x dłużej niż napisanie w nim scenariuszy! Wiecie, to tak jakby zbudować dobry samochód i na końcu wypuścić (sprzedawać!) go w stanie, w którym dwójka nie wchodzi, mimo że generalnie przekładnia biegów jest i silnik ma moc (tylko nie wykonano wajchy do zmiany biegów bo nie było czasu) - no jakim to trzeba być... A potem jeszcze pretensje, że klienci "hejtują" bo oczekiwali więcej oglądając wcześniej prezentację silnika i skrzyni biegów. No nie jest tak? Już nawet nie mówię o tym, że dla mnie osobiście to jest krytyczny element gry, dający najwięcej satysfakcji, ale zwyczajnie JAK MOŻNA zrobić coś tak nieopłacalnego? Po co się było męczyć nad tą skrzynią biegów?? Można było tyle innych obietnic spełnić przez ten czas, skoro tego i tak nie będzie! Natomiast trzeba było jeszcze nie pokazywać tego i nie robić ludziom nadziei. (Z drugiej strony wtedy kasa by się nie zgadzała, prawda? Bo ludzie by nie kupili czegoś bez perspektyw. A to znaczy nic innego niż to, że naciągnęli ludzi na kasę podstępem.) Edited yesterday at 08:25 AM by PeVoo 1
PeVoo Posted yesterday at 08:45 AM Posted yesterday at 08:45 AM 10 godzin temu, zbynak napisał(a): Za Łódź dziękuję, w dodanym Krakowie nic ciekawego nie ma, na dyżurkach wieje nudą, a i tak mam sentyment, bo 10 lat tam byłem regularnie na dworcu pasażerem 🙂 Z kolei w Łodzi nigdy nie byłem, więc tym bardziej nic ciekawego dla mnie, do tego jeszcze jakieś zabawy w dzielenie serwerów. Ja akurat mam (miałbym) odwrotnie bo dużo więcej bywałem w Łodzi niż w Krakowie, natomiast zawsze w Fabrycznej a nie Kaliskiej (i to w dodatku tej starej sprzed przebudowy i jeszcze jadąc z innego kierunku), więc i tak mi ta trasa żadnej nostalgii nie dostarczy. No ale co nowa trasa to nowa trasa. (Pod warunkiem oczywiście, że nie trzeba za nią przepłacać, a w obecnej sytuacji ciężko wymagać od ludzi pełnej stawki po tych wszystkich wałkach, obstawiam, że większość jednak nie kupi, choćby dlatego, że im honor nie pozwoli.) 8 godzin temu, Bazinga napisał(a): Gra od momentu release codziennie traci średnią ilość graczy nieubłaganie zbliżając się do wartości poprzednich, czyli tych ledwo zapełniających dwa serwery. Aktualnie w dni wolne wieczorem to jedynie 500 osób online, czyli jakieś dwa razy więcej niż w EA (mimo sprzedania kolejnych kopii w promocji premierowej). Przypominam, że to są POLSKIE serwery. Wszyscy inni na świecie mają dużo gorzej. Tam to w ogóle świecą pustki. Jedynie Niemcy zdaje się trochę grają. Na chińskim np. zawsze zero jest (chyba że akurat ja wejdę coś sobie posprawdzać w samotności, np. połączenia, które ZAWSZE zajęte są na multi, bo są najfajniejsze). To jest też ten efekt uboczny dużej ilości graczy na multi (lub generalnie grania na multi), o którym nikt nie mówi: wszystko co fajne jest zawsze zajęte i zawsze musisz brać ochłapy (w szczególności jak jest tłok, zostają tylko połączenia którym zostało 5 minut stania na stacji i koniec trasy, albo zablokowane od pół godziny na semaforze). A jako, że mapy nawet nie ma przy wyborze pociągu, to już w ogóle jest problem. Powinna być mapa z zaznaczoną całą trasą pociągu + całą dostępną trasą w grze/scenariuszu + pozycją pociągu na tej trasie + spóźnienie w minutach i ew. pozycja gdzie powinien już być na mapie (jeśli mocno spóźniony). Wiecie, ja wiem, że Wy wszyscy wymiatacie ze znajomością tej trasy, ale mi większość nazw stacji w polu nic nie mówi nawet, a do tego jak pociąg jedzie na zupełnie inne miasto, to nawet nie wiem w jakim kierunku na naszej trasie będzie jechał. To jak ja tak mam, to pomyślcie co mają zagraniczni, jak oni w ogóle mają zerową orientację jakie miasta w Polsce są i które w ogóle są ważne, a które stacja pole (natomiast wszystkie nazwy nie do wymówienia i nie do zapamiętania). Mapa MUSI BYĆ. 9 godzin temu, Bazinga napisał(a): Także jeżeli chcą zrobić osobne serwery wyłącznie dla tych z DLC Łódź to szczerze życzę wszystkim potencjalnym kupującym dobrej zabawy, przyda się Waszej piątce jak dwóch będzie na dyżurkach a trzech w pociągach 😉 Dokładnie, przyłączam się. 9 godzin temu, adamets2 napisał(a): W związku z zawirowaniem na fotelach szefów należy się niestety szykować na jakąś pauzę, pewno z miesiąc - dwa zanim ktoś zdecyduje o dalszym kierunku tej gry. Jest jakaś zmiana szefa gdzieś albo coś? Co mnie ominęło? 3
zbynak Posted yesterday at 12:27 PM Posted yesterday at 12:27 PM 3 godziny temu, PeVoo napisał(a): Jest jakaś zmiana szefa gdzieś albo coś? Co mnie ominęło? Niby dzisiaj miało być zebranie akcjonariuszy Simrail S.A. w sprawie dalszej przyszłości i część osób uważa, że po takim zachowaniu obecny prezes zostanie odwołany (w co ja osobiście wątpię). 1 1
PeVoo Posted yesterday at 12:36 PM Posted yesterday at 12:36 PM 8 minut temu, zbynak napisał(a): Niby dzisiaj miało być zebranie akcjonariuszy Simrail S.A. w sprawie dalszej przyszłości i część osób uważa, że po takim zachowaniu obecny prezes zostanie odwołany (w co ja osobiście wątpię). (o ile go znajdą żeby mu powiedzieć że jest odwołany...) A no to dzięki za info. Dajcie znać jakbyście coś więcej wiedzieli co tam się stało. 3 2
bart_dem Posted yesterday at 01:52 PM Posted yesterday at 01:52 PM Godzinę temu, PeVoo napisał(a): (o ile go znajdą żeby mu powiedzieć że jest odwołany...) Myślisz, że mógł do Budapesztu wyjechać?😄 7
Bartek_Smok Posted yesterday at 02:38 PM Posted yesterday at 02:38 PM 15 godzin temu, Bazinga napisał(a): Gra od momentu release codziennie traci średnią ilość graczy nieubłaganie zbliżając się do wartości poprzednich, czyli tych ledwo zapełniających dwa serwery. Aktualnie w dni wolne wieczorem to jedynie 500 osób online, czyli jakieś dwa razy więcej niż w EA (mimo sprzedania kolejnych kopii w promocji premierowej). Ja przykładowo od jakiegoś czasu już nie gram. No bo co mam do roboty w tej grze? Już wszystko przejechałem co było do przejechania. Liczyłem, że może w święta wyjdą jakieś dodatkowe scenariusze, zwłaszcza na Ty2. No ale jak wiadomo, nadzieja matką głupich.
Roxy Migurdia Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Ktoś też tak ma na multiplayer? Kiedyś dało sie normalnie jezdzić a teraz na połowe składów sie nie da.
PL_Andrev Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 17 godzin temu, Bazinga napisał(a): Także jeżeli chcą zrobić osobne serwery wyłącznie dla tych z DLC Łódź to szczerze życzę wszystkim potencjalnym kupującym dobrej zabawy, przyda się Waszej piątce jak dwóch będzie na dyżurkach a trzech w pociągach 😉 Paradoksalnie to może być ciekawsza trasa niż Wawa-Katowice, głównie z uwagi na gęstość torowiska, dużą ilość posterunków i rozjazdów. Także byłbym ostrożny z takimi proroctwami. Kluczowym będzie ilość składów, bo nawet postoje rozbijające rozkład jazdy są uatrakcyjnieniem rozgrywki (może tylko nie dla towarów). 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): Tak czy inaczej. Oczywiście opcja z oznaczaniem jest zdecydowanie mniej podła niż komunikat "Sorry Gregory!" i przekierowanie do sklepu żebyś coś kupił. Chociaż oczywiście jak masz długą listę połączeń których Ci nie wolno kliknąć i między nimi od czasu do czasu na sekundę pojawia się coś co możesz, to to też będzie bardzo irytujące (zwłaszcza że jak się wszyscy rzucą na to jedyne wolne połączenie razem z Tobą, to klikniesz w pośpiechu w coś innego bo zdąży zniknąć). Lekko mijasz się z rzeczywistością. Nikt nikogo nie zmusza do gry na "jedynym słusznym" PL2 i klikać "w popłochu" co się da. Ja sam aby w końcu dojechać do Krakowa zagrałem na serwerze ukraińskim. 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): Natomiast nadal zmniejsza Ci się ilość pociągów przy każdym kolejnym DLC. Mamy na trasie pełno pociągów, które zaczynają w Katowicach czy Warszawie (nawet jeśli jadą skądś indziej) i jadą jakiś kawałek trasy i znikają bo odbijają gdzieś w bok - i póki co zdaje się można nimi jechać, prawda? Za chwile okaże się, że nimi nie pojedziesz, bo będą częścią nowej trasy, z nowego DLC i będą oznaczone już od Warszawy czy Katowic, więc nie pojedziesz nimi nawet na tym kawałku trasy, którą masz. Może dlatego chcą zrobić DLC na osobnym serwerze? Co prawda gra składami z / na Korytów nie będzie miała wtedy sensu, ale może wzrośnie gęstość ruchu na trasie. 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): Z drugiej strony będą do Ciebie dzwonić głosowo i kazać powtarzać (i nie spamiętasz tego kazania bez spisania ręcznego). Obstawiam, że większość ludzi takie coś będzie mocno wkur i skutecznie odstraszać wchodzenia w multi. Mnie na pewno będzie. Może niech się inni wypowiedzą czy ich też, natomiast statystycznie na pewno część graczy odpadnie (a już narzekacie, że mało graczy na multi jest). Na zdrowy rozum to już teraz taki rozkaz można robić - czytałem że tacy już tu byli. Ale mam na myśli sytuację gdy dostajesz na czat informację "Rozkaz pisemny O: bla bla bla". Zresztą jak czytam na wiki o rozkazach pisemnych, to kluczowym jest tylko przejazd przez S1, bo przebieg i tak podaje dyżurny (i w zasadzie tylko dyżurny danego posterunku mógłby przestawić zwrotnice ręczne), ewentualnie ograniczenie prędkości może wpływać "karnie" na maszynistę. 8 godzin temu, PeVoo napisał(a): Też z grubsza tak na to wszystko patrzę już, natomiast dla mnie te scenariusze to naprawdę minimum funkcjonalności jest. Problem w tym że ciężko zrobić edytor "z prawdziwego zdarzenia" bo co innego możliwości skryptu (a te już są spore), a co innego napisać do niego aplikację która by umożliwiała dodawała kolejne opcje. Nie jest to niemożliwe - ale wiecie, ktoś musi to napisać, ktoś sprawdzić, to są roboczogodziny itd. Dlatego nie zdziwię się jeżeli w kolejnym update dodadzą prosty edytor typu: 1) wskaż lokomotywę i wagony, 2) wskaż scenerię, godzinę startu, 3) wskaż akcję dla przystanku 4) dodaj kolejny skład / kopiuj wklej punktów (1 -3) Jeżeli ktoś chce zrobić "profesjonalny" edytor to nie ma siły - musi próbować pisać LUA, chyba że ktoś ze społeczności zrobi taki półprofesjonalny edytorek w jakimś C z lepszymi bajerami.
Bazinga Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 3 minuty temu, PL_Andrev napisał(a): Paradoksalnie to może być ciekawsza trasa niż Wawa-Katowice, głównie z uwagi na gęstość torowiska, dużą ilość posterunków i rozjazdów. Także byłbym ostrożny z takimi proroctwami. Kluczowym będzie ilość składów, bo nawet postoje rozbijające rozkład jazdy są uatrakcyjnieniem rozgrywki (może tylko nie dla towarów). Dlatego też napisałem, że aż 5 graczy będzie tam w jednym momencie. Po cyrkach z DLC Cargo i wyjściem z EA kolejne DLC kupi tylko największy mikol, ewentualnie ktoś z gwoździem w głowie. 3 3
PL_Andrev Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 24 minuty temu, Bazinga napisał(a): Dlatego też napisałem, że aż 5 graczy będzie tam w jednym momencie. Po cyrkach z DLC Cargo i wyjściem z EA kolejne DLC kupi tylko największy mikol, ewentualnie ktoś z gwoździem w głowie. Ja kupiłem DLC (choć nie na premierę) i nie żałuję zakupu. Za EA nie zapłaciłem ani grosza, a dostałem nędzne, ale jednak rozszerzenie z kilkoma ciekawszymi nastawniami. Z Łodzią też spokojnie poczekam aż jaki "mikol" kupi, zrecenzuje na YT, a ja wtedy ocenię czy warto wydać pieniądze aby dołączyć do elitarnej grupy kolesi z gwoździem w głowie, czy też poczekać na jakieś wiosenne / letnie przeceny. 1
Rafał Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 5 minut temu, PL_Andrev napisał(a): Za EA nie zapłaciłem ani grosza, a dostałem nędzne, ale jednak rozszerzenie z kilkoma ciekawszymi nastawniam Dostałeś dokładnie to za co zapłaciłeś kupując grę przed wyjściem pełnej wersji. Nie było to żadne rozszerzenie a integralna ale brakująca zawartość której nie było we wczesnym dostępie.
PeVoo Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago Ale jaja, skasowali mi posta stąd z avatarem dla szczęśliwych posiadaczy DLC Łódź... 😆 Cenzura działa. 😎 W dodatku chyba nałożyli mi jakieś limity czasowe albo inne, bo jak próbuję coś odpisać to często dostaję to: a jak odświeżam stronę, to wpisy nie mają przycisku "Cytuj", tak jakbym nie był zalogowany, mimo że jestem. Very interesting... 🤔 Też tak macie czy tylko ja?
KOlorowy Posted 15 hours ago Posted 15 hours ago (edited) 42 minuty temu, PeVoo napisał(a): 😆 😎🤔 Też tak macie czy tylko ja? Mi normalnie wszystko działa, jednak wiem, że są tutaj osoby, które mają "opiekuna" i być może Pan też takiego dostałeś 😉 Edited 15 hours ago by KOlorowy 1
PeVoo Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Ja wiem, prawda potrafi być bolesna i bardzo niewygodna 😉 Anyway, jakby ktoś chciał mieć avatar z gwoździem w głowie, to tutaj jest. 😎 (Chyba jest za free, tylko trzeba konto tam założyć)
Epll Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 15 godzin temu, Roxy Migurdia napisał(a): Ktoś też tak ma na multiplayer? Kiedyś dało sie normalnie jezdzić a teraz na połowe składów sie nie da. Jest żałośnie mała liczba pociągów więc jest wyścig. Jeśli ktoś przed tobą wejdzie na pociąg to Ty dostaniesz taki komunikat. 1
PL_Andrev Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 14 godzin temu, Rafał napisał(a): Dostałeś dokładnie to za co zapłaciłeś kupując grę przed wyjściem pełnej wersji. Nie było to żadne rozszerzenie a integralna ale brakująca zawartość której nie było we wczesnym dostępie. Zwał jak zwał. Kupiłem podstawkę aby pojeździć z Kato do Wawy, a nie że kiedyś w przyszłości pogram na Krakowie. Co nie znaczy że nie jestem rozczarowany zakresem, bo ani grywalnych dyżurek Wawa, Kraków nie ma, stacje końcowe nie obsługują pociągów kończących bieg "od drugiej strony" (Kato z Bielska i Wrocławia, Kraków z Rzeszowa i Bielska, Wawa z Białegostoku, Gdańska i Siedlec). A na Kraków to liczyłem że będzie magiczna pętla Centralny, Batowice, Nowa Huta, Kościelniki, Podłęże ,Bieżanów, Płaszów, Centralny, a mamy to co mamy. 3
Roxy Migurdia Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago 4 godziny temu, Epll napisał(a): Jest żałośnie mała liczba pociągów więc jest wyścig. Jeśli ktoś przed tobą wejdzie na pociąg to Ty dostaniesz taki komunikat. Pamietam te czasy kiedy z Katowic do Częstochowy co 20 minut były pociągi albo w drugą stronę a teraz bida z nydza na Multi.
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now