Dyspozytor Liniowy Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago (edited) 7 godzin temu, k.fornal24 napisał(a): Czyli potwierdzasz to co napisałem. Masz w dupie kolegę z Zawiercia. Nawet nie chce mi się komentować o dużej liczbie torów na ŁA. Tak jakby Zawiercie miało tylko 4 tory... Ale co ma w dupie ,trzeba patrzeć na siebie a nie na innych .Twoim zadaniem jest prowadzić poprawnie ruch a nie być niańką do pilnowania. 5 godzin temu, markus16w napisał(a): W Zawierciu jest jeszcze jeden ważny niuans. Niektóre towary Ła puszcza do Zawiercia torem nr 2, chyba te jadące potem na Górę Włodowską. Z toru 2 nie ma wjazdu na grupę towarową Zawiercia, tylko trzeba towary kierować na tory stacyjne 3,5,7, a to jest niesamowicie upierdliwe, bo przebiegi na te tory krzyżują się ze wszystkim co jedzie z przeciwka. Z botem na Ła trzeba się gimnastykować nieźle, bo potrafi puścić towar jadący na Górę Włodowską po torze 2, a chwilę później ekspres również na Górę Włodowską po torze 4. Chyba warto siedząc na Ła nie patrzeć niewolniczo na rozkład, tylko puszczać wszystkie towary torem 4, tak jak k.fornal24 napisał przed chwilą. Zawiercie wtedy może wygodnie je sobie przetrzymywać na GT bez krzyżowania przebiegów z ruchem z naprzeciwka. Wystarczy poprosić o zmianę toru szlakowego Ła z wyprzedzeniem tak aby mógł się przygotować .Jeśli by odwówił ma do tego prawo. 3 godziny temu, k.fornal24 napisał(a): I nic nie pisałem na ten temat. Po prostu PT powinno być racjonalne, gdy musisz przepuścić szybszy pociąg i zachować przepustowość na kolejne kilkanaście czy kilkadziesiąt kilometrów. Też...dlatego pisałem w moim pierwszym poście o tym ile mam km przejechanych. W większości moje wycieczki są po to by zrozumieć, jak maszynista czuje się na pewnym odcinku, by zdobyć wiedzę, potrzebną by kierować później ruchem na posterunku. Konsultacja z sąsiednim posterunkiem jest wręcz potrzebna (w zależności gdzie, ale jest mile widziana). Druga sprawa o której chciałbym napisać do wszystkich czytelników: informujcie o swoich planach przed dojazdem na swój posterunek. Od razu zmienia się podejście człowieka. Czuje sie hmm..."zaopiekowany" przez dyżurnego? Jak ktoś zgłasza jakieś obiekcje. Wytłumaczcie dlaczego podjeliście taką decyzję. Od razu jest zmiana klimatu, jest grzeczniej, jest milej. Tu akurat +1.Powinno się podawać mechanikom racjonalny powód trzymania składu . Edited 10 hours ago by Dyspozytor Liniowy
k.fornal24 Posted 9 hours ago Author Posted 9 hours ago 44 minuty temu, Dyspozytor Liniowy napisał(a): Ale co ma w dupie ,trzeba patrzeć na siebie a nie na innych .Twoim zadaniem jest prowadzić poprawnie ruch a nie być niańką do pilnowania. Ale nie piszę o niańczeniu innych dyżurnych. Jak już mam niańczyć to graczy jadąch składami. Na posterunku jestem po to by im ułatwić grę. Taka moja rola i nie przekonasz mnie, że powinno być inaczej. W życiu i w pracy też taki jestem. Chcę pomagać, a nie robić ludziom pod górkę bo "trzeba patrzeć na siebie". 51 minut temu, Dyspozytor Liniowy napisał(a): Wystarczy poprosić o zmianę toru szlakowego Ła z wyprzedzeniem tak aby mógł się przygotować .Jeśli by odwówił ma do tego prawo. Ale akurat tu pisaliśmy o bocie ŁA. Z nim się nie dogadasz i pewnie doskonale o tym wiesz. Jak jest człowiek na ŁA to najczęściej się dogadasz z nim jeśli Ty i on ma taką wolę. Masz rację.
error723 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Niestety, coraz więcej takich, co to "rozumieją" cały świat SR. Nie jest istotne, że potem kolejka na szlaku, bo małe posterunki do których dociera ruch z "okienek" nie są w stanie prawidłowo obsłużyć priorytetów. Co tam EDR, co tam priorytety - przecież to jeno wskazówki, dla tych, co twierdzą, iż wiedzą więcej. I zgodnie z popularnym hasłem, "wyrzuć książki, wyłącz telewizor i włącz myślenie" - samozwańczy guru.
Recommended Posts