Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kolejny świetny scenariusz w Twoim wykonaniu👍 Przejechałem Traxxem od poczatku do konca z dodatkowymi manewrami bez żadnego problemu. W Łazach fajnego smaczku dodały bocznice z towarami. Nie pamiętam gdzie (chyba w okolicach Piotrkowa), ale w pewnym momencie mijał mnie towar z rurami, który w środku składu miał wpiętego Impulsa. To celowe czy może coś się wykrzaczyło? 

Posted
2 godziny temu, bart_dem napisał(a):

Kolejny świetny scenariusz w Twoim wykonaniu👍 Przejechałem Traxxem od poczatku do konca z dodatkowymi manewrami bez żadnego problemu. W Łazach fajnego smaczku dodały bocznice z towarami. Nie pamiętam gdzie (chyba w okolicach Piotrkowa), ale w pewnym momencie mijał mnie towar z rurami, który w środku składu miał wpiętego Impulsa. To celowe czy może coś się wykrzaczyło? 

Nie to nie jest celowe musiały dwa składy nałożyć sie idealnie - dziwne. Sprawdzę w wolnej chwili

Posted

Nowa wersja 1.6.3     (link do ręcznego pobrania: 44_patwrobel.7z)
-drobne poprawki
-tłumaczenia EN i ES dla Misji 6 (thanks @jmluengor for translate ES)
-poprawiona wersja Respawn

@Tomasz Grykien sprawdź przeskok Myszków-Piotrków na nowej wersji 1.6.3. Dodam tylko że u mnie wszystko działa na każdej wersji więc zmiany dodaję tak po omacku - generalnie wywala się wyładowywanie rozkładu oraz przejęcie składu przez BOTa - jedyne co mogę zrobić to włożyć to w drugi wątek i liczyć że nie wywali to głównego)

Posted
9 godzin temu, patwrobel napisał(a):

Nowa wersja 1.6.3     (link do ręcznego pobrania: 44_patwrobel.7z)
-drobne poprawki
-tłumaczenia EN i ES dla Misji 6 (thanks @jmluengor for translate ES)
-poprawiona wersja Respawn

@Tomasz Grykien sprawdź przeskok Myszków-Piotrków na nowej wersji 1.6.3. Dodam tylko że u mnie wszystko działa na każdej wersji więc zmiany dodaję tak po omacku - generalnie wywala się wyładowywanie rozkładu oraz przejęcie składu przez BOTa - jedyne co mogę zrobić to włożyć to w drugi wątek i liczyć że nie wywali to głównego)

Przeskok wreszcie działa tylko wersja tu 1.6.3 a w SimRail 1.6.4, Udało się dojechać do końca w wagonach brak tablic relacyjnych oraz brak numeru wagonów. błędne informacje o prędkości na szlaku.

Posted (edited)
W dniu 4.04.2026 o 01:10, Zellus Emeryt napisał(a):

A mozna zmienić skład ten który przyjeżdza z jeleniej?

Da się! Musisz w pliku mission.lua znaleźć linijkę:

Cytat

LOCAL.Wagons_JG = Player__GetWagonNames(ISS_Trains.PassengerCars.TLK.OLD, 3, 1, false)

Rodzaj wagonów - TLK.OLD - można zamienić na IC lub TLK.NEW (zakładam, że TLK.OLD to kolorowe, TLK.NEW to stare białe, a IC to nowe białe).
Następnie masz liczbę wagonów 2 klasy, liczbę wagonów 1 klasy i argument true/false dla wagonu restauracyjnego.

Edited by Masterczulki
Posted

Jeszcze dwie małe pierdoły znalazłem:

1. Przed Piotrkowem Trybunalskim stoi zdublowana lokomotywa - ET22 i Dragon:
image.png.ddbf746bef8ea6aaa4baf6d9658b42e8.png

2. W Piotrkowie zatrzymałem się za wcześnie - wymiana pasażerska nie rozpoczęła się, ale zmiana drużyny konduktorskiej się dokonała.
Domyślam się, że triggerem zmiany drużyny jest zatrzymanie się. Nie znam za bardzo LUA, więc nie wiem czy to możliwe, ale może dodać, że do zmiany drużyny potrzebne jest zatrzymanie i minimalna odległość od końca peronu?

Poza tym zauważyłem, że wydarzenia losowe nie są stałe, tylko się zmieniają, więc mój podziw za poziom skomplikowania scenariusza tylko wzrasta 🙂
Tylko nasuwa się pytanie ile razy trzeba przejechać scenariusz, żeby zobaczyć wszystkie niespodzianki, które przygotowałeś 😄

Posted (edited)
2 godziny temu, Masterczulki napisał(a):

Jeszcze dwie małe pierdoły znalazłem:

1. Przed Piotrkowem Trybunalskim stoi zdublowana lokomotywa - ET22 i Dragon:
image.png.ddbf746bef8ea6aaa4baf6d9658b42e8.png

2. W Piotrkowie zatrzymałem się za wcześnie - wymiana pasażerska nie rozpoczęła się, ale zmiana drużyny konduktorskiej się dokonała.
Domyślam się, że triggerem zmiany drużyny jest zatrzymanie się. Nie znam za bardzo LUA, więc nie wiem czy to możliwe, ale może dodać, że do zmiany drużyny potrzebne jest zatrzymanie i minimalna odległość od końca peronu?

Poza tym zauważyłem, że wydarzenia losowe nie są stałe, tylko się zmieniają, więc mój podziw za poziom skomplikowania scenariusza tylko wzrasta 🙂
Tylko nasuwa się pytanie ile razy trzeba przejechać scenariusz, żeby zobaczyć wszystkie niespodzianki, które przygotowałeś 😄

Sprawdze i dzięki za wylapanie błędów - poprawi sie w kolejnej wersji. Co do przejechania z każdą wersja możesz włączyć sobie pytanie na początku o zdarzenia losowe ze decyduje gracz ale to tylko są zdarzenia glowne. W pliku mission.lua na górze masz zmienna PERCENT_CONFIG i tam masz wszystkie procenty dla gry możesz wymuszać dana rzecz ustawiając 100 lub 0 procent. Jest tego ogrom więc nie da sie tego wszystkiego sprawdzic wielokrotnym przejazdem. Polecam jazdy lewym torem na odcinku Piotrkow-Baby-Rokiciny-Koluszki. Fajnie sie jedzie rownolegle z innym skladem. Motyw z Pendolino na początku jest też spoko. Jest 5 głównych scenariuszy i w Sosnowcu jest do tego kilka modyfikacji i w Będzinie kolejne chyba 3 wersje. Fajna jest wersja z Pendolino rownolegle do Będzina oraz taka ze od Będzina po jednym czynnym torze i pendolino nas dogania w Będzinie jeśli nas nie odleciało od Katowic.

Generalnie lubię jak scenariusz jest nieprzewidywalny wowczas fajnie sie jedzie jak w realu 🙂

Edited by patwrobel
  • Like 1
Posted (edited)
4 godziny temu, patwrobel napisał(a):

Jest tego ogrom więc nie da sie tego wszystkiego sprawdzic wielokrotnym przejazdem. Polecam jazdy lewym torem na odcinku Piotrkow-Baby-Rokiciny-Koluszki. Fajnie sie jedzie rownolegle z innym skladem. Motyw z Pendolino na początku jest też spoko. Jest 5 głównych scenariuszy i w Sosnowcu jest do tego kilka modyfikacji i w Będzinie kolejne chyba 3 wersje. Fajna jest wersja z Pendolino rownolegle do Będzina oraz taka ze od Będzina po jednym czynnym torze i pendolino nas dogania w Będzinie jeśli nas nie odleciało od Katowic.

OCIEBATON, z tego można wygenerować niezliczoną liczbę scenariuszy 🤣 Naprawdę podziwiam! 😍

Edited by Masterczulki
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy