Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czołem!

Od pewnego czasu bawię się LUA i mogę polecić każdemu - jest ciekawie, jest interesująco jednakże są pewne sugestie bądź usprawnienia które zdecydowanie mogłyby polepszyć system kodowania scenariuszy oraz otworzyć nowe możliwości. Jedną z takich sugestii jest wprowadzenie funkcji LUA za pomocą której będzie można wprowadzić ograniczenie prędkości dla pociągu gracza (zarówno by funkcjonowało to w HUD, UI, oraz wewnętrznie).

Nowa funkcja, dlaczego i po co?

Samemu pracując nad ostatnim z moich prototypowych scenariuszy brakło mi takiej możliwości przy implementacji rozkazu pisemnego. Obecnie przy przejechaniu sygnału "S1 - Stój" zgodnie z poleceniem, gracz wjeżdża na rozjazdy z maksymalną dopuszczalną prędkością... szlakową bądź rozkładową. Nie jestem maszynistą, nie posiadam takiej wiedzy kolejowej ale z tego co wiem zapewne powinno tutaj być np. 40km/h - nie moje 125km/h szlakowe :P. Zabrakło jednak możliwości ustawienia ograniczenia prędkości dla gracza. Zresztą to samo było w moim już wydanym publicznie scenariuszu "Sieradz - Łódź Widzew", nawet ktoś mi wytknął w komentarzach iż wedle przepisów powinno być wtedy nie 120km/h (Vmax szlakowy), a 40km/h lecz nie miałem jak tego zaimplementować.

Mój subiektywny przepis na implementację.

Myślę, iż wystarczałyby dwie funkcje:

• funkcja ustawiająca tymczasowo prędkość dla pociągu gracza.
  • funkcja znosząca nałożone ograniczenie. 

Zapewne można ten pomysł usprawnić, zapewne można wprowadzić go też w inny sposób.

Prośba o implementację.

Większość graczy zapewne różnicy nie odczuje ale dla nas - scenariopisarzy bądź nawet dla samych twórców w tym m.in Eridora który siedzi w scenariuszach taka funkcja mogłaby być przydatna w przyszłości; nie tylko pod rozkazy pisemne ale też i inne wymysły i kreatywne pomysły autorów scenariuszy. Społeczność zrobi niesamowite projekty, dajcie nam tylko świetne narzędzie do ograniczenia prędkości ^-^

• I agree 6
Posted

Bardzo dobry pomysł i zarazem słuszna uwaga! Mam nadzieję, że twórcy gry wezmą pod uwagę potrzeby twórców scenariuszy, by single mógł cieszyć graczy co raz bardziej. Jestem pełen podziwu, że bez poradników i gotowych edytorów twórcy tak potrafią rozwijać ten tryb. 👍

• I agree 1
Posted

Jestem świeżo po lekturze całej dostępnej dokumentacji: funkcje, struktury danych, typy wyliczeniowe etc. Jest tam tylko funkcja ustawiająca prędkość dla bota. Moim zdaniem dla gracza nie ma sensu narzucanie prędkości, można za to cyklicznie sprawdzać czy nie przekracza prędkości i informować go o tym, tak zresztą dzieje się w grze, dostaje się za to ujemne punkty. Natomiast sam temat jest ciekawy z programistycznego punktu widzenia.
Co do rozkazów pisemnych, to o ile nie ma w nich zawartej dyspozycji co do ograniczeń prędkości jazdy, to obowiązuje prędkość wynikająca z SRJP, wskaźników czy innych przepisów (mówiąc inaczej maszynista określa maks. prędkość tak jak zawsze, tylko nie ma dodatkowego czynnika dokładającego swoją informację do prędkości - sygnału semafora). Sz narzuca ograniczenie konkretne ograniczenie prędkości (zazwyczaj 40 km/h, czasem 20 km/h), sam rozkaz pisemny niekoniecznie.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy