banquoo Posted March 17 Posted March 17 Czołem! Od pewnego czasu bawię się LUA i mogę polecić każdemu - jest ciekawie, jest interesująco jednakże są pewne sugestie bądź usprawnienia które zdecydowanie mogłyby polepszyć system kodowania scenariuszy oraz otworzyć nowe możliwości. Jedną z takich sugestii jest wprowadzenie funkcji LUA za pomocą której będzie można wprowadzić ograniczenie prędkości dla pociągu gracza (zarówno by funkcjonowało to w HUD, UI, oraz wewnętrznie). Nowa funkcja, dlaczego i po co? Samemu pracując nad ostatnim z moich prototypowych scenariuszy brakło mi takiej możliwości przy implementacji rozkazu pisemnego. Obecnie przy przejechaniu sygnału "S1 - Stój" zgodnie z poleceniem, gracz wjeżdża na rozjazdy z maksymalną dopuszczalną prędkością... szlakową bądź rozkładową. Nie jestem maszynistą, nie posiadam takiej wiedzy kolejowej ale z tego co wiem zapewne powinno tutaj być np. 40km/h - nie moje 125km/h szlakowe :P. Zabrakło jednak możliwości ustawienia ograniczenia prędkości dla gracza. Zresztą to samo było w moim już wydanym publicznie scenariuszu "Sieradz - Łódź Widzew", nawet ktoś mi wytknął w komentarzach iż wedle przepisów powinno być wtedy nie 120km/h (Vmax szlakowy), a 40km/h lecz nie miałem jak tego zaimplementować. Mój subiektywny przepis na implementację. Myślę, iż wystarczałyby dwie funkcje: funkcja ustawiająca tymczasowo prędkość dla pociągu gracza. funkcja znosząca nałożone ograniczenie. Zapewne można ten pomysł usprawnić, zapewne można wprowadzić go też w inny sposób. Prośba o implementację. Większość graczy zapewne różnicy nie odczuje ale dla nas - scenariopisarzy bądź nawet dla samych twórców w tym m.in Eridora który siedzi w scenariuszach taka funkcja mogłaby być przydatna w przyszłości; nie tylko pod rozkazy pisemne ale też i inne wymysły i kreatywne pomysły autorów scenariuszy. Społeczność zrobi niesamowite projekty, dajcie nam tylko świetne narzędzie do ograniczenia prędkości ^-^ 5
eSPeIKaE Posted Wednesday at 01:22 PM Posted Wednesday at 01:22 PM Bardzo dobry pomysł i zarazem słuszna uwaga! Mam nadzieję, że twórcy gry wezmą pod uwagę potrzeby twórców scenariuszy, by single mógł cieszyć graczy co raz bardziej. Jestem pełen podziwu, że bez poradników i gotowych edytorów twórcy tak potrafią rozwijać ten tryb. 👍 1
Recommended Posts